Jumaat, 30 Oktober 2009

Carrot Bread

CARROT BREAD


Jgn dtanyer mana dtgnyer tompok ijo yg dtgh tgh iteewww :D itu lebihan buat batang carrot untuk roti si kakak ekekeke..


Salam dmalam sabtu jam menunjukkan pukul 11.30mlm waktu thai :D,

Mmg dah buang tebiat minah sorang niii masuk n3 malam2 buta ekekeke.... Sowi lah ya sibuk sgt niiii sampai hari ahad nanti niii, bdn ni kalau boleh cakap mesti dia cakap `tak reti2 nak rehat ke?? ` huhuhu.... DAN dah 2 hari jugak kita makan roti jerrr HOMEMADE ROTI ya bukan beli2 tawww!! :D Sebelum ni buat Custard Cream Bread tp sedih betullah tak leh nak posing sbb rentung sana sini ekekeke..lenkali kalau buat kita posing ya kali ni yg boleh posing yg ni jerr yg mentuk carrot dah rentung aka geseng jugak tp ok lagi cuma dah tak jd kaler oren lerrr, INI KERANA menu kat tadika si kakak hari ni CARROT BREAD!!! uuuwaaaaa!!!! kejam!!! pastu pumpkin soup pastu dgn kadar segera kena pegi tadika ada aktiviti kat sana letihhhhhhh.... Nama jer CARROT tp guna BASIC SWEET DOUGH RECIPE by MAMAFAMI.. dah jatuh chenta dgn resepi ni lah!!! mmg lembuttttttt mcm kat bakerynyer roti, betul tau!! tak tipu sblm ni buat jugak tapi yg ni rasanyer sesuwai kalau nak buat aneka2 roti :-) Tenkiu ya MAMAFAMI n kita ambik resepi ni kat umah CMG.. Mintak halal n izin ya untuk dkongsi dsini juga :-) boleh g sini juga BASIC SWEET DOUGH>>

BASIC SWEET DOUGH

Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
6 g garam
4 g bread improver
5 g gluten (mat ganti dgn bread softerner)
80 g gula halus
11 g instant yeast
1 biji telur gred A
190 g air ( = 190 ml)
30 g mentega
30 g lemak sayur

tambahan>> Carrot yg drebus dan dlecek lebih kurang 50g/<

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan lemak sayur, kedalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah lemak sayur dan mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Rehatkan 10 minit, tutup dengan kitchen towel. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on" bila lepas 30 minit, biarkan lagi 10 minit dalam breadmaker, kemudian keluarkan doh dan ikuti langkah seterusnya...
  2. Bahagi2kan doh tadi (40 g setiap bahagian). Bentukkan ikut kreativit masing2, sama ada diisi inti, dibuat roti sosej atau pun dibuat roti ala2 sanggul, ditabur keju atau badam...
  3. Bila siap alih kan ke dalam dulang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel dan biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit).
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 10 - 12 minit, atau bergantung pada oven masing2....
**UNTUK SEMUA YG TGGLKAN MESEJ TERIMA KASIH TAK SEMPAT NAK BALAS BUAT MASA NII INSYAALLAH akan kembali bersiaran kembali minggu depan insyaAllah :-)..



Rabu, 28 Oktober 2009

Choclate Cheese Muffin

CHOCLATE CHEESE MUFFIN

Salam kembali dan akn kembali esok hari insyaAllah :-),

Akhirnnyer sampai jugak seru nak buat muffin setelah lama berhenti berehat sebelum puasa ekekeke.... puasa2 tekak tak de selera nak mkn cenggini bila dah habis puasa pula kena sakit M yg teruk :D ngeeeeee....sampailah skrg niiii barulah ada angin muffin, itu pun angin ambik kat umah cikwan ekekeke..... terasa nk mkn yg cekelat2 cis2 ni lah tu yg pilih muffin dr KAK HANI @ RINGO tapi td ni kita selongkar dapur CMG jdnyer kita cnp dr dapur CMG ya terima kasih buat semua yg sudi berkongsi resepi yg mabeles niii.. Resepi leh tgk SINI juga ya...sebelum tu nak citer lah sikit apa yg terjadi 2 oct lepas.. alkisah dr balkoni umah kita ni leh nmpk swimming pool pendekkan citer ada bday party kat kwsn swimming pool tu lah, dan pendekkan citer jugak ada budak lemas, kiranyer visitor yg dtg sambut bday party lah niii.. budak 6 tahun tak tahu citer sbnr mcm mana terjadi dia lemas pas tu bawak g sepital koma tak sedarkan diri sampailah ke hujung nyawa dia lepas seminggu koma JADINYERRRRRRRRRRRR meremang bulu roma haaa... semalam ni ada lah upacara sembahyang kat bwh niii bising jugaklah mulut monk2 tu baca mentera dia org SEBABNYERRRRR dah ada org nmpk kelibat budak tu kat elevator yg dia naik masa dtg sini huhuhu... kat sini ada 3 elevator 1 warna hijau 2 warna kelabu 3 warna pink yg mangsa tu naik elevator WARNA PINK!!!!! tiap kali terkena turn elevator pink tu kita mesti duk kat belakang sekali doa jer lah masa tu elevator tak terberenti ke apa huhuhu..takut punyer pasallah ni!!! ekekeke.... mintak2 tak de perkara yg tak dingini berlaku lagilah insyaAllah.. terbabas babas dah nii..haaa..jom tengok resepi!!! huh!! >>

CHOC. CHEESE MUFFIN

Bahan-Bahannya :-)
140 g coklat masakan, dipotong kecil
100 g cream cheese
80 g mentega
2 biji telur gred A*
1 camca teh esen vanilla*(*dicampur dan pukul rata dgn garfu)
60 g gula halus
100 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
Sedikit kepingan badam utk hiasan (optional)

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau gunakan muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Masukkan coklat masakan, cream cheese dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan dengan cara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.
  3. Masukkna gula dan telur, kacau menggunakan whisk (kalau benda ni tak de juga, boleh guna senduk) hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra. Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit kepingan badam. Buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak mengikut oven masing2. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.....

Singgang Daging

SINGGANG DAGING

Salam bertemu kembali dptg rabu ;-),

Hari ni nmpk mcm dah ok sket bdn niiii :D haih! tak sabo nak abiskan hari huhuhu.... hari ni rasa nak mkn yg bersup sup yg pedas2 yg rempah2 sket jdnyer kita buat singgang, alaaaaa..td pg baru jer sampai daging lembu kita tuuuu beli 2kg :D ehehe.... alhamdulillah kenyang punnn... kita ambik nasik sikitttt sgt mmg sikit dlm hati TAK NAK TAMBAH alhamdulillah berkat kesabaran nafsu makan kita ni tak tambah yg tambah adalah supnyer!! sedapnyerrrr!!! sambil hirup lenyek2 cili api tuuu kasi kick sikit mmg malam ni bersiap sedia jd PENUNGGU bilik termenung :D.. Resepi ni kita ambik kat MyR dr Mrs Ajam, tenkiu ya.. kita tambah2 sikit ikut kehendak selera :-) n mintak izin n halal ya resepinyer kita kongsi kat sini pulak semoga ilmu yg sikit ni berkembang dan memberi manfaat buat semua yg nak mencuba resepi :-).. Tak pun leh g sini ya DAGING SINGGANG>>

SINGGANG DAGING

Bahan-bahan ( ikut ler!!!:) )

  • Daging - juga bley guna tulang
  • * Lengkuas
  • *Halia
  • *Bawang Putih
  • Cili kering - dipotong kecik2
  • ketumbar
  • lada hitam
  • asam keping/gelugor
  • garam&serbuk perasa
  • ( Bahan2 yang bertanda *dimayang)

Cara-cara

  1. Daging direbus sehingga separuh empuk
  2. Kemudian masukkan jer semua bahan di atas.(campak2 jer hehe)( sape yang suke manis bley ler masukkan gula melaka sikit)
  3. Masak sehingga daging empuk sebetul2nya :)
  4. Siap untuk dihidang kan..

Selasa, 27 Oktober 2009

Soft Pretzel

SOFT PRETZEL
AUNTIE CIKWAN :D


PRETZEL SOSEJ

Salam dptg selasa buat semua :-).

Hari ni tetiba jerr sakit perut huhuhu.... maklumlah tgh coti2 jepun skrg niiii baru je suka2 sebab tak de kena penyakit pelik2 masa tgh tak stabil nii tetiba jer tgh hari td terus kena!! uuuwwwaaaa....mabuk2 rasa loya mcm nak muntah bukan kerana ada isi ya hihihi.... terusss tak de selera nak makan.. lepas siap gosok baju baring jap golek2 jap tgh budak kecik tu terus tertido jap bangun dah ok sikit tu yg terussss projek PRETZEL AUNTIE CIKWAN neehhh kalau tak tertangguh lagii... Sedap jugak!!! tp mmg tak leh bandinglah kesedapan dgn kedai MAKCIK BIRU tuuuuu :D tp not bad mmg sedap!! tenkiuu ya CIKWAN berguna buku yg berkurun lama tersembunyi tuuu buat sume :D sib baik jumpa ya bukunyer cikwan :D kita tabur kelapa kering+Gula yummmyyy sgt!!! pas tu buat lah pretzel sosej niii patutnyer nama asal dia PRETZEL D*G kan? tp tak sedap ddgr kita letak sosej jer lah.. ada kisah sikit ni nak citer ada jerr tragedi kalau kita yg buat.. kisahnyer dah bakar suhu dah ok TAPI api atas tak hidupkan sampai lah yg bwh tu nak geseng!!! ekekeke... cepat2 naikkan suhu pas tu bukak api atas haaaaa....nmpklah rentung sikit kat atas tuuu :D.. perut masih tak sedap lagi nii tak leh bebel byk2.. Tenkiu ya CIKWAN resepi kita mintak izin letak sini ya :-) psstt.. rasanyer kalau AUTIE ANNE tgk kitanyer pretzel mesti dia ambik kita jd biz partner dia ehehe... :P

SOFT PRETZEL

Bahan:-

3 cawan tepong roti@high gluten flour@strong white flour/
1suduteh garam halus/
1sudubesar gula halus/
1 1/2 suduteh yis kering/
1sudubesar butter cair/
1/2 cawan susu segar (suam)/
1 cawan air suam/
sebiji telor utk glis/
garam kasar,
biji bijan, gula+serbok kayu manis(i.e untuk taburan)>>kita guna kelapa kering+Gula

Cara:- Didalam mangkuk pengadun,ayakkan tepong bersama garam dan gula kemudian taburkan yis dan gaul rata, Buatkan lubang ditengah dan masukkan butter cair, susu dan air. Gaul rata untuk menghasilkan doh lembut. Tambah tepong sedikit2 jika perlu sambil menguli doh hingga kental dan elastik. Bulatkan doh dam letakkan didalam mangkuk yang diglis sedikit minyak, tutup dengan plastik bersih dan biarkan ia kembang 2x ganda.
Tumbuk doh yang telah kembang dan bahagikan kepada 16 bahagian. Uli tiap satu sepanjang lebih kurang 10-12inci(seperti tali). Ambil 1 tali, pegang kedua hujungnya dan jadikan seperti huruf U kemudian simpulkan@ silangkan saja hujungnya bersama dan letakkan berlawanan arah, picit sedikit supaya ia lekat dan susun diatas loyang bakar. Setelah siap tutup sekali lagi dan biarkan ia kembang 20minit. Panaskan oven pada 200'c. Sapu atas pretzels dengan telor dan taburkan dengan hiasan kegemaran masing2. Bakar selama 15-20minit@ gareng atasnya. Angkat dan sejukkan sepenuhnya diatas wire rack. Pretzels yang telah masak hendaklah gareng diluar dan lembut didalamnya.


Nak kena berguru untuk buat jurus gulung iteeewww..huhuhu..

Chapathi

CHAPATHI

Salam dpagi selasa yg terang!!! :-)

Hari ni kita bekfes healthy sikit yaaa..ekekeke....kenapa chapathi? jgn tanyer kita kenapa mesti sume org dah tahu kes GHEE itewwwww...huhuhu..... bykkkkk tu tepung atta!!! uuuwwwaaaaa!! bila nak abes tak tahu :D jdnyer hari ni kita buat chapathi cicah GULAI IKAN TONGKOL semalam tuuu addduuuhaiiii..nikmat betul!!! :D resepi chapathi will update soon ya sbb buzy nak melayan si kakak nak g sekolah :D sedap tau!! sapa tak suke chapathi anda bygkan sedang mkn ROTI CANAI dgn nikmatnyer ya eheheh.... got to go!!! see u then!!! insyaAllah :D.. update>>

Untuk resepi kita ambik kat SINI

CHAPATHI

Bhn>>

  • 1 1/2 cwn Tepung Atta
  • 1 tsp Minyak masak
  • Garam
  • 1/2 atau lebih cwn air suam

Cara>>
boleh rujuk kat SINI


Isnin, 26 Oktober 2009

Nasi Dagang

NASI DAGANG n the kawan2nyer :D


Salam kembali buat semua masih dwaktu dan hari yg sama HARI ISNIN>>,

"Im OPTIMUS PRIME, and i send this message so that our past will always be remembered. For in those memories, we live on". hihihi..... ayat last citer TRANSFORMER2 hihihi.... adeehhh..leh meleleh leleh air mata tgk citer niii huhuhu.... ayat di atas tak de kena mengena dgn NASI DAGANG ya ekekeke.... Semalam ni kita org ank beranak tgk citer niii lerrr huh! dan BARANG MISTERI yg dcarik tak jumpa tu adalah BUTANG!!!! ekekeke..... betul tau!!! penat jalan sana sini tak jumpa BUTANG BAJU BESOR2 tuuuuu size bijik mata kita ni lagi besor lah kalau boleh Abang ada projek kat sekolah tu pasal carik huhuhu... dah terbabas babas lak :D Resepi nasi dagang ni sudah dpt pakar nasihat pemakanan dr KANAZAWA sapa lagi lah kalau tak si KAKAK HANA atau INA :D Resepi asal dr MINAMI san :-) tenkiuuuu ya kak MINAMI mmg SEDAP!!! kita 1st time buat tau ikut bulat2 kat resepi tuu..mmg sedapppp gulaiiiinyerrrr nasinyer mcm nasi lemak ya rasanyer cuma sedap lagi dagang nii... KESELURUHAN SEDAP!!!! mmg sedap!! dan sedap ehehe... Resepi Mintak izin n halal ya dkongsi dsini juga atau sapa2 nak jalan2 leh g kat SINI juga :-) tenkiuuuu!!!

NASI DAGANG

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • **NASI**
  • # 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  • # 1/2 tin santan
  • # garam dan gula
  • # 1 sudu besar halba
  • # bawang dan halia (hiris halus2)
  • # air
Cara-cara
  1. NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.


GULAI IKAN TONGKOL

Resepinyer>>

GULAI IKAN TONGKOL

Bahan>> :-)
  • 1 tin santan
  • 1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • 1 cm belacan
Cara2>>
Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.


Untuk Acar>>

Bahan2>>
  • 2 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji lada besar
  • cuka, garam, gula
Cara2>>
Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

***AMACAM ORANG GANU PASS TAK NIII ehehehe.... :D

Tauhu Poket


KESEMUA GMBR DATAS ADALAH TAUHU POKET hihihi...


Salam dan selamat petang sume :D,

Apa khabar semuanyer? Harap sume org sihat2 belaka dan sentiasa dlm lindunganNYA insyaAllah amin.... JANGAN DTENUNG TAUHU POKET KOYAK kita tuuu lama2 TAPI bayangkan yg anda sedang makan dgn nikmatnyer TAUHU POKET KOYAK kita tuuuu :D.. Lamaaaaaa tak buat tauhu poket niii sebabnyerr??? Tauhu kat sini amatlah tahap mengecewakan si penulis KECUALI tauhu jepun sumenyer mahal2 belaka :D bukan kedekut cuma tak kedekut :D hihihi.... Resepi asal dr CHE`IZA @ MyR, mmg sedap dan simple..ada kesilapan teknikal masa buat tauhu niii kita terlupalah nak mengeringkan dulu tauhu2 tu dgn kitchen towelll tu yg masa proses nak kuarkan isi tauhu tuu terkoyak huhuhu... TAPI masa menggoreng amat menakjubkan sbb isi tak terburai cuma dia tak padat jerrr... Terima kasih ya buat CHE`IZA dgn sumbangan resepi yg amat simple dan sedap ;-) tak cayer??? cuba buat ya sure memuaskan hati seisi keluarga anda :D, n mintak izin dan halal copy n paste resepinyer di sini ya che`iza :-) thanks again!! kalau nak g GERAI MAKAN kat SINI pun boleh jugak :D

TAUHU POKET

Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 5 kpg tauhu
  • 50 gm isi udang dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar didadu halus
  • 1 inci lobak merah diracik halus
  • 2 helai daun ketumbar dihiris halus
  • 2 sb telur (dlm 1/2 biji)
  • 1 sb tepung jagung
  • 1/2 sk pati ikan bilis
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Tauhu dipotong 2. Kemudian korek tauhu buat poket (mcm buat tauhu sumbat). isi tauhu yg dikuarkan jgn buang.
  2. Hancurkan isi tauhu tadi dgn sudu. Campurkan semua bahan lain kedlm tauhu yg telah dihancurkan tadi. Gaul rata semua bahan.
  3. Sumbatkan bahan2 yg telah digaul td ke dlm tauhu. Siap mengisi tauhu, bolehlah digoreng. Goreng dgn minyak yg panas
  4. Boleh dijadikan lauk atau snek yg dihidang bersama dgn sos....


Sabtu, 24 Oktober 2009

Kek Coklat Termenung

KEK COKLAT TERMENUNG

Salam dpg sabtu sebelum melangkah keluar dr rumah ni :D,

JANGAN TANYER KITA KENAPA nama dia termenung..hihihi..kena tanyer tuan punyer resepi ya CMG :D, sejak2 ni asyik nak buat kek jerrrr sebabnyer itu hari buat bronis ank2 kita makan habis pulak! tu yg terasa nk buatkan kek jugak untuk cemil2 dia org niii dah namanyer budak mmg tak tolak kalau cekelat2 nii kita ni suke jugak tp mkn tak byk huhuhu... Tu yg dr semalam dok belek2 resepi mana yg nak dcuba pulak dah byk jugak jenis kek cekelat kita dah cuba cuma kita carik yg senang jerr kali niii :D.. moist sgt! tp luarnyer terentung pulak! ehehe...tp tak pe dlm still moist ;-).. Untuk resepi leh rujuk kat CMG @ MyR tenkiu ya cikmat!! mintak izin n halalkan resepinyer letak dsini juga :-) tq!! Bertemu kembali minggu depan !!! happy weekend buat semua ;-)..

KEK COKLAT TERMENUNG

Bahan-bahan ( Berdiameter 30 cm dan berlubang di tengah2 )

  • 250 g tepung gandum*
  • 1 camca teh soda bicarbonate*
  • 1/2 camca teh baking powder*(*disatukan , gaul dan ayak)
  • 250 g coklat susu (sebarang jenama)
  • 160 g gula pasir
  • 5 biji telur gred A
  • 15 g ovallate
  • 250 ml minyak jagung
  • 1 camca teh esen vanilla dan secubit garam
  • BAHAN UNTUK HIASAN:-
  • 200 g coklat masakan
  • 100 ml UHT whipping cream
  • 1 camca teh mentega
  • Chocolate curls secekupnya

Cara-cara

  1. Step_by_step_447
    Dalam mixer bowl, satukan telur dan gula. Pukul pada kelajuna tinggi hingga kembang, masukkan garam, ovallate dan esen vanilla. Terus memukul hingga betul2 kembang (seperti adunan baulu).
  2. Step_by_step_448
    Sementara telur kembang, cairkan coklat susu secara double-boiler (iaitu meletakkan coklat dalam bekas tahan panas dan tenggekkan atas air mendidih) kacau hingga coklat cair dan angkat. Biar coklat suam.
  3. Step_by_step_450
    Masukkan coklat cair tadi dan terus memukul hingga sebati. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Step_by_step_451
    Tuang pula minyak jagung perlahan2 hingga habis, putar hingga rata dan sebati.
  5. Step_by_step_453
    Tuang dalam acuan yg telah disapu dgn mentega dan ditabur sedikit tepung. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 30 - 35 minit. Bila masak, keluarkan kek dan sejukkan atas redai.
  6. Step_by_step_459
    UNTUK GANACHE:- Satukan coklat masakkan dan UHT whipping cream dalam bekas tahan panas dan cairkan dgn kaedah double-boiler hingga cair. Masukkan mentega dan gaul hingga rata. Angkat dan biar suam sedikit dan boleh tuang atas kek tadi. Hias dgn "chocolate curls".
  7. Step_by_step_458
    CHOCOLATE CURLS:- Gunakan pisau pengupas kentang dan larikkan mata pisaunya di bahagian tepi coklat masakkan. Pastikan coklat berada pada suhu bilik.

Jumaat, 23 Oktober 2009

SOTO ayam 2 versi

MEE HOON SOTO versi kita :D xtra taugeh mcm biasa :P


NASI HIMPIT SOTO versi budak2


Salam kembali n insyaAllah akn kembali minggu depan :D,

Kali ni betul2 kot kalau tgn kita berat sgt hari ni dan esok ni dan ahad ni :D kalau ringan adalah n3 ya, dah byk kali buat oto guna resepi ni mmg sedap tak mengecewakan langsung!! Resepi dr KAK DIANA MyR.. teramat lah sedapnyer... buat 2 versi lah kan sbb budak2 lagi layan nasi himpit kalau kita lagi layan dgn mee hoon jerrr sedappnyerrr!!! Resepi asal dr KAK DIANA kat MyR tenkiu ya kak!! mintak izin tuk dkongsi bersama pula d sini ya ;-)..tq!! resepinyer>> ppsstt nmpk jer berderet bhnyer tp senang sbnrnyer :D jom jom jemput makanya sume :D

SOTO AYAM

Bahan-bahan ( 12 orang )
  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis

  • Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup

  • Bahan untuk Sambal Kicap
  • 5 batang lada merah
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis

  • Bahan Hiasan
  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.


Bergedil

BERGEDIL DAGING


Salam bersua kembali ;-),


Biasanyer org dah dpat agak kalau buat bergedil ni tak de lain mesti makan dgn soto kan kan kan kan??? bagussss!!! pandai teka!!! haaa..ambik sorang seketul :D.. TAPI kita ni lain kes sikit kita tak biasa sbnrnyer mkn bergedil dgn soto dah cuba buat tp tak reti last2 ratah gitu jerrr ehehe... resepi tak de ambik kat mana2 sumber just kol mak tanyer apa dia cara mak buat bergedil kita pun tak salin ke apa main ingat2 kat kepala jerrr jdnyer kalau nak resepi nanti kita carikkan linknyer kat MyR, kita suke bergedil mak kita sbb tu kita buat cara mak kita jerr cuma tu lah main masuk2 dlm blend jerr tak sukat ke apa rasa masa nak satukan dia kalau terkurang apa dia tambah lah nak lagi sedap letak bwg goreng byk2 dgn daun sup huh! habis sume kita mkn sorang :D..


Crispy Crabstick

CRISPY CRABSTICK

Salam dptg jumaat buat semua :-),

JANGAN TANYER KITA KENAPA ADA n3 hari ni huh! uuuuwwwwwaaaaa!!!! tak jadik g luar hari niiiiii dan JGN TANYER KITA KENAPA? huhuhu..mencikk!! huh! pas tu kan blogger ke ntah apa ke goggle ke yg bermasalah ERROR CODE tak leh nak masuk umah sendirik umah org lain pun mana yg terkena tak leh masuk jugak huhuhu..kelam kabut jugak sbb masa kejadian tu budak kecik tu baru jer lepas godeh lappy ni ingatkan sebab dia ke apa rupanyer bila roger2 dgn kak nor sama jugak!!!! lega sikit bila dengar huhuhu.... k lah ni snack makan2 nak menghilangkan boring sbb tak jadik g luar huh! resepi dr CHE`IZA MyR, minta izin ya che`iza resepinyer share kat sini tenkiuu!!! sedap!!! :-) ni kes jalan2 umah kak ayu SG lah niii nmpk crabstick niii kali ni buat sebungkus jerrr malas nak mengopek sbb yg makan pun kita sorang jer.. :D boleh pejam2 mata buat nih sbb senang cuma nak kemahiran main siat2 jerrr :P..

CRISPY CRABSTICK

Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 2 paket filamen crabstick
  • Serbuk secukup rasa maggi (takde pun tak per)

Cara-cara

  1. Buka filamen crabstik jadi satu kepingan yg lebar. (Kalau perasan filamen ni dia ada satu gulungan).
  2. Hiris memanjang selebar 1cm.
  3. Goreng deep fry hingga golden brown n garing... Untuk menambahkan rasa, taburkan sikit dgn serbuk secukup rasa.... Siap

Khamis, 22 Oktober 2009

Pandan Slice Cheesecake

PANDAN SLICE CHEESECAKE
Rupa hodoh sikit sbb masih panas main telangkup jer hihihi...

Salam bersua kembali n akan kembali minggu depan insyaAllah,

KENAPA MINGGU DEPAN???? sapa dapat teka dapat gmbr ciskek tu PERCUMA!!! hihihi.... ehemmm... ESOK PUBLIC HOLIDAY!!!!! JANGAN TANYER kita cuti apa esok ni yg kita tahu kalau ada cuti nak kuar jalan2 itu jer yg kita tahu :D... ok ok!! Gmbr kat atas tuuu..lamaaaaaaaaa sgt tak buat ciskek keping2 niii...dah jatuh chenta dgn resepi niii DAN byk kali jugak buat asyik tak menjadi jerrrr 1st time cube buat kek ni lepas jer dpublish kat MyR kek kita jd Bingka cantik jeerrrrr bingka dia ekekeke... kali kedua jadi LEMPENG pulak! mcm2 hal! kali ke 3 baru menjadi pas tu terus menjadi kadang tak jadik :D kita pun tak tahulah silap kat mana nak kena berguru dgn KAK AZURA yg terrer buat ciskek huhuhu....yg ni pun sama jugak jd elok jerrr sib baik dtelangkupkan jdnyer tak nmpklah segala kedutan yg ada kat kek tuuu :D yg pasti rasa ttp SEDAP! tak muak mkn kek niii tp LEMAK ttp kekal jugak :D.. Resepi asal dr ROSS @ CDBT yg pandai masak2 pastu asyik meroti jerrr :D, dan yg pasti kek ni sgttttlah ekonominyer sbb guna slice cheese ajerrrr berbanding dgn creamcheese..dan dah mcm2 versi kek ni kuar yg cekelat lah pandan lah pandan KAK HANAnyer idea kali ni kita pulak :D sedaplah!! kita rasa pandan masih ok kdg tak ok kat tekak tp yg ni ok pulak.. Resepinyer mintak halal n izin dcopy n paste kat sini ya ross atau leh g kat umah ROSS @ CDBT kat jepun ya.. tenkiu ross!!!

SLICE CHEESECAKE

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila

Cara-cara

  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya

Piri-Piri Chicken

PIRI PIRI CHICKEN

Salam bersua dptg khamis malam jumaat :D hihihi...

Tak senang duduk bila tgk ayam ni tertonggeng dekat umah KAK LG, kalernyer pun santek jerrr kena kita yg bakor geseng rentung sume ada! hihihi... TAPI sedapppp!!!!!!! rasa lebih kurang jer dgn ayam2 bbq yg laen tak cayer tgk resepi dia... resepi asal dekat TASTE.COM.AU thanks to KAK LG untuk resepi best niii gravy baru nak buat nanti huhuhu...byk keja dr td asyik kehulu kehilir satu benda kerja tak siap lagi huhuhu... Kalau dapat siat daging dia makan mcm burger tu cedapnyerrrr!!!!! buat sandwich pun cedap!!! TAPI kita tak buat sekor kita buat cuma 2 block peha kiri kana jerrr nxt time nak buat ayam sekor mcm kak lg buat ekekeke.... Kalau nak tengok dgn cantik rupa PIRI PIRI CHICKEN ni leh g kat umah KAK LG, dan resepinyer ada copy paste kat sini buat rujukan akn datang atau leh g jalan2 kat TASTE.COM.AU ya.. :D resepinyer kat bawah ni ya..

PIRI PIRI CHICKEN

Preparation Time

20 minutes

Cooking Time

60 minutes

Add ingredients to shopping list Ingredients (serves 4)
  • 1.6kg whole chicken
  • Olive oil, to grease
  • 1 tbs olive oil, extra
  • Lemon wedges, to serve
  • Cooked chips, to serve
  • Piri-piri marinade

  • 4 garlic cloves, coarsely chopped
  • 4cm-piece ginger, peeled, coarsely chopped
  • 160ml (2/3 cup) olive oil
  • 160ml (2/3 cup) fresh lemon juice
  • 1 tbs dried hot chilli flakes
  • 1/2 cup chopped fresh continental parsley

Method

  1. To make the piri-piri marinade, place the garlic, ginger, oil and lemon juice in the bowl of a food processor and process until finely crushed. Transfer to a medium bowl. Add the chilli flakes and parsley and stir until combined.
  2. Place the chicken, breast-side down, on a clean work surface. Use kitchen scissors to cut along either side of the backbone. Discard backbone. Turn over the chicken and open to lie flat. Use your hands to press the chicken to flatten.
  3. Wash the chicken well and pat dry. Place in a large sealable plastic bag. Add the piri-piri marinade to the bag and seal. Rub the bag to coat the chicken in the marinade. Place in the fridge for 4 hours or overnight to develop the flavours.
  4. Preheat oven to 200°C. Brush a baking tray with olive oil to grease. Remove the chicken from the bag. Discard the bag and excess marinade. Place the chicken, skin-side up, on the prepared tray. Drizzle over the extra olive oil and season with salt and pepper. Roast in the oven, brushing occasionally with the pan juices, for 1 hour or until the chicken is golden and the juices run clear when the thickest part is pierced with a skewer. Set aside for 10 minutes to rest before cutting into 8 pieces. Serve immediately with lemon wedges and cooked chips.

Notes & tips

  • To save time, you can replace the whole chicken with 1.6 kilograms of chicken pieces (with skin on), such as thigh pieces, wings and drumsticks.

Source


Good Taste - February 2007, Page 102
Recipe by Gemma Purcell

Chicken n Egg Paratha Roll

CHICKEN n EGG PARATHA ROLL jom bekpes!!

Salam dpg khamis sume ;-),

Teramat sedapppppppnyerrrrrr!!! i likeeeeeeee it!!!! tenkiuuuuu kak ayu SG untuk resepi yg teramat mudah dan sedap!!! kita letak corriander leaf byk2 cedap!!!! pastu tambah curry powder.. heaven!!! Bila masuk umah kak ayu semalam TERUS masuk list tuk bf hari niiii dan septong makanan sampingan untuk si abg ke sekolah, sedapppp lah!!! sukeee kite!! Resepi asal dr KAK AYU SG mintak halal n izin resepinyer untuk dkongsi bersama ya :-) terima kasih!!! sukeeeeeee sgt dgn bf yg simple lagi sedap ni ;-) resepinyer >>

CHICKEN n EGG PARATHA ROLL

Ingredients:-
6 frozen instant parathas
3-4 eggs lightly beaten (just w fork)

Ingredients for Filling:-
3 chicken breast diced (I sliced)
2 tsp coriander powder
1 tsp dried chili which has been cut to small pieces( I used chili powder- about 2 tsp)
2 garlics minced
3 tomatoes diced
1/2 tsp turmeric powder( I used 1 tsp)
1/2 inch ginger minced
2 tbsp coriander leaves sliced thinly
1 tsp garam masala
salt and MSG to taste

Method For Filling:-
Heat oil and saute garlics, dried chili and coriander powder till fragrant. Add in diced tomatoes and stir well. Slow down the heat and cook till tomatoes are soft. Add in turmeric powder, ginger and half of coriander leaves and stir well. Add in chicken and stir again. Sprinkle salt and MSG to taste. When chicken has cooked, add in the balance coriander leaves and garam masala. Stir well and turn off heat. Put aside.

Method for Parathas:-
Heat some oil and fried paratha till golden yellow. Dish out and put aside. Heat oil and add in 2 tbsp beaten egg and let it for a while. Add fried paratha ontop of egg. When ready dish out.

Method For Serving:-
Place egg paratha facing up. Add on filling and roll paratha like swiss roll. Ready to serve

Sources:- From Noreen blog original from Muna


CHICKEN FILLING

Rabu, 21 Oktober 2009

Puding Kastard Jelly Sumi

PUDING KASTARD JELLY SUMI


Salam kembali buat semua!! masih dhari yg sama hari rabu :-)

Puding kalau kat umah ni mmg tak laku! dulangi TAK LAKU hihihi.. KECUALI kita ni mmg suke puding tp tgk jenis jugak yg plain2 mcm sirap ke apa ke itu kita makan lah puding tauhu peberet kita tuuu kita boleh mkn hari2 pun tak pe ekekeke.... tp penghuni2 kat dalam umah ni kureng dgn benda2 lembik mcm ni jdnyer mould cantik2 tak delah kat umah niii ni pun guna pyrex jerr hihihi... SUMI pulak ada ANTU SUMI pulak kat umah niii budak kecik tuuu dgn si kakak td ni dah lah sumi cuma beli pek kecik dtg se kecik tu asyik mintak jerrrr huhuhu...tu yg tak nmpk langsung tuuu suminyer mana taknyer cuma ada 8 ketul jer suminyer huhuhu... dan specis2 yg ada KASTARD ni pun kita berantu jugak tu sebab kita cuba buat puding ni jugak.. Alhamdulillah kena dgn selera kita..sedap betul!!! buat pg td tuk pudingnyer kuah dia pulakj buat tgh hari hihihi..mknnyer pulak ni td ni haaaa... ekekeke.... cedap!!! nak2 ada kuah dia mkn dgn laici ummmppphhhhh...dah habis separuh kita kerjakan! hihihi... tergoda bila tengok puding ni posing cantik kat UMAH KAK AM FLORA kat jb nun...tenkiu ya kak dan resepi asal dr MyR lah mcm biasa terima kasih buat tuan punyer resepi juga RIZALIA @ MyR minta izin dan halal ya resepinyer dkongsi bersama tq!! :-)

PUDING KASTARD JELLY SUMI sumber RIZALIA @ MyR

Bahan-bahan ( ramai2 leh makan ni ) kita buat half portion

** Untuk Puding Jeli
Jeli sumi (buang plastik dan guna le brp banyak nak)
1/2 bahagian agar2 (yg jenis bertali~kat plastik tulis 35gram)
5 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
800 ml air
4 sudu besar tepung kastard
2 titik pewarna kuning telur (akak x ltk sbb kstrd dah kuning)

** Untuk Kuah Puding
1 1/2 sudu besar tepung kastard (akak x ltk pun)
400 ml air
2 1/2 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
1 sudu teh perasa butter vanilla

Cara-cara
Basuh agar2 bertali, kemudian masak dgn air dan gula sampai hancur.
Bancuh tepung kastard dgn sedikit air dan kemudian masukkan ke dalam didihan agar2 bertali td bersama-sama dgn susu sejat td dan 2 titik pewarna kuning. Masak sehingga likat.
Dalam masa yg sama buka plastik jeli dan letak ke bahagian dasar acuan. Kemudian tuang puding kastard yg dah masak tu. Biarkan sejuk dan mengeras.

Untuk kuah puding pula,
campur kesemua bahan2 dan masakkan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di tuang ke atas puding td.
Enak dimakan ketika sejuk2...!


Tu dia jelly sumi yg sikit tuuu huhuhu.... sedap tuuuu...

Sambal Kentang Ijau

SAMBAL KENTANG IJAU

Salam bertemu kembali dptg rabuu..... :-),

alhamdulillah..kenyang pun mkn lauk yg simple tp menyelerakan nihhh.... kalau tahu td tambah sili api baru kick sikit sbb kureng pedas huhuhu.... makan ni jer dah cukup tak yah makan nasik kentang tu kan berat jdnyer elakkan makan nasi pasti selamat timbang anda ehehe... Resepi asal dr KAK ANAWAHID atau PUAN DEANA :P tenkiu ya kak ana!! sedappppppp!!! mcm makan sambal ikan bilissss tuuuuuuuu... :D Resepi ambik kat umah KAK NOR GANU.. Mintak halal ya letak kat sini resepinyer, kalau nak pengeras ke apa ke bgtau ya ;-) hihihi....

SAMBAL KENTANG HIJAU

Bahan2>>
  • Segenggam besar ikan bilis - dikopek
  • 3-4 biji kentang - dibelah 4 n hiris
  • 8 biji lada hijau - ditumbuk kasar
  • 1 biji bawang besar - ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 sudu besar gula
  • garam
Cara2>>
  1. Goreng kentang dn ikan bilis sehingga kekuningan dan garing terlebih dahulu dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing dan masukkan serbuk kunyit. Masukkan pula gula, garam dan pak aji secukup rasa.
  3. Akhir sekali masukkan kentang dan ikan bilis, gaul rata dan siap!



Pau Gebu dan Lembut sesuwai dgn nama..

PAU GEBU DAN LEMBUT

Salam dan selamat pagi semua!

Pau ni merangkap bentou sampingan tuk si kakak kat tadika nanti ni kali ni guna resepi KAK TON kat MYR mmg lembuttttttttt gebuuuuuuuuu sgttttt kalau ada tepung pau lagi cantik agaknyer kaler dia ni td kita guna tepung gandum jerrr.. biasanyer guna resepi cikmat kali ni cuba resepi lain pulak... Yg kat atas tu semua tak de inti sbb kakak tak suke ada inti dia suke mkn kosong gitu jerrrr jdnyer mamam pun malas nak nyumbat2 inti ke apa sume buat kosong jer ekekeke..... lembut sgt! boleh cuba resepi ni lagi kalau nak buat mmg tak nyesal :-), REsepi asal dari KAK TON @ MyR tenkiu ya kak ton!! montak izin dan halal resepinyer letak kat sini buat rujukan akn datang, terima kasih!! :-) boleh g kat SINI juga ya, kita guna BM jer hihihi...malas nak nguli! :D

PAU GEBU DAN LEMBUT

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba...

Selasa, 20 Oktober 2009

Brownies Nina@SL

BROWNIES NINA @ SL

Salam dptg selasa baru lepas hujan :D,

Hari ni ntah kenapa mcm nak bergerak ke sana sini jerrrr mcm tak leh duk diam pulak TAPI kain baju tak sudah2 gosok lagi hihihi..... sejak tak puasa ni mmg tak tido sgt masa puasa jerr mesti nak tido bila dah tgh hari mata mmg tak leh nak bukak jerrr harus pejam mata walau sekejap, tapi bila dah tak puasa mcm ni mulalah sibuk nak buat itu ini mmg nampak gaya naik baliklah kg yg dah hilang tuu huhuhu... sume pulak2nyer menaikkan lemak2 jerrr huh!.. REsepi ni dah masuk list sejak kuar n3 ni kat UMAH KAK HANA aka MAMA 3D tu yaaa TAPI baru hari ni tergerak nak buat, buat stgh adunan kita belasah guna tray yg sedang2 tu jugak jdnyer hasilnyer tak lah jd tinggi sgt TAPI rasa dia mmg sedap! lembap sgt.. mana taknyer bantat kan itu gelaran CIKWAN yg bg KEK BANTAT ekekeke... bantat bukan sembarang bantat tauu!!! bantat brownies ni menyengat! ehehe... Resepi asal dr pemandangan mata kita yg baca kat n3 kak hana tu dr kak NINA @ SL tokey kek dan segala mcm kek yg tak lokek ilmu dan kita pun nak mintak izin letak kat sini resepinyer juga kalau tak izinkan bgtau ya, tenkiuuu!!!! cnp dr umah KAK HANA KANAZAWA ya..

BROWNIES NINA@ SL

Bahan-bahan
  • *250g butter
  • *100g cooking chocolate
  • 1 cwn tpg gandum
  • 11/2 cwn gula - hana buh satu cawan jer!
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 4 biji telur
  • 1sk baking powder
  • 1 cwn kekacang - hana x ltk
Cara-cara
  • Cairkan cooking choc dan juga butter secara double boiler. ketepikan dan suamkan.
  • Pukul gula dan juga telur menggunakan whisk sampai berbuih.
  • Masukkan tepung,serbuk koko dan juga baking powder.
  • Masukkan pula butter dan cooking choc yg dh cair tadi. Gaul semua sebati.
  • Masukkan kekacang. (separuh ke dalam adunan dan separuh lagi tabur selepas selesai tuang adunan).
  • Bakar suhu 170 selama 20min jika menggunaka loyang 10x10. *hana bakar 30min sbb gune loyang biasa. tips dr nina>jgn overbake!! nnti kek akak kecut dan keras!
  • Dah masak, sejukkan dan tuangkan topping@ganache.


Lebih kurang jugak bhn2nyer dgn brownies yg sebelum ni buat caranyer lain sikiiiitttttttt jerrr :D topping kali ni tak menjadi malas nak oter2 tuang ajer huhuhu...janji sedap! :-)

Mee Udang SIAMPORT ekekeke.....

MEE UDANG SIAMPORT originalnyer resepi MEE UDANG LALAPORT ROSS


Salam dtgh hari selasa, alhamdulillah..

ROSSSSSSS!!!!!!!!! SEDAPPPPPP SGT2!!!!!!!!! akak pinjam tgn ank akak yg kecik kasi lebih sikit thumb up!! ;-) kena betul dgn selera akak ross.. Tenkiuuuu dear!!! adeiiiiii..cedap betul! tapi kan rasa dia ala2 rasa Mee nyonya lahh! cumanyer mee nyonya tu kena kerja lebih dgn bhn lebih lah sbb mkn dgn sambal tumisss..huhuhu....sedap rosss!!! Lepas mop terussssssss jerr panaskan enjin masuk gear 1 2 3 4 5 terus menerus sbb SENANG!!!! bhn2 nyer pon ada!!! Ross, akak mintak izin letak resepinyer kat sini ya.. tak pun leh g umah ROSS @ CDBT, tenkiuuuu rosss!! oishikatta!!!

MEE UDANG SIAMPORT>>LALAPORT

Bahan-bahannye

2 ikat spagetti
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
TAMBAHAN>>Belacan masa blend cili kering


bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
bawang goreng

TAMBAHAN>>Akak letak taugeh, HARUS ada :D, Hirisan kobis cedap!!!!!

Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.

2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan.

3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.

4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.

5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya. Selamat Memasak ye kawan-kawan.

Jom jom!!! jemput makan!!

Sardine Roll

SARDINE ROLL


Salam dpagi selasa yg mendung kat luar sana tuuu,

Jom bekpes dgn sardine roll kita yg tak cun tu ehehe... Along!! rasa pastry dia tu mcm mana along?? adakah rapuh2 gitu atau mcm yg tak dsebutkan td niii ehehe.... tapi tak pe along sedap tau! kita letak cheese atasnyer dlmnyer ada yg letak mayonaise.. Lepas kuar resepi ni terus jer ambik kertas ntah apa2 tu salin resepi pastu kertas tu ilang itu lah kita yg sentiasa cuai huhuhu..... Terima buat along ya, mintak izin copy resepinyer untuk rujukan akn datang.. Kitanyer sardine roll ni sepesen dgn KAK ZANA nyer sardine roll ekekeke...... kat mana silap kita tak tahu tak leh nak smoothh jerr dia punyer kulit tuuu... Resepi ambik kat umah ALONGROZZ tenkiu ya along!!! Sapa2 yg nak tengok yg lebih cantik kena pergi umah ALONG ehehe.... baru leh bygkan mcm mana rupa paras yg jauh bezanyer dgn kita nyer ni ekekeke.... Resepi ni along ambik kat ResepiNet tenkiu untuk semua org yg terlibat ya n mintak halal juga :-)>> resepinyer

SARDINE ROLL

PASTRY:
250g Butter
500g Plain Flour
A pinch of Salt
cold water (as a guide Along used about 3-5 tbsp)

Use rubbing in method to mix flour and butter until they become like bread crumbs. Add the salt and pour in the cold water just enough to form dough. Chill while preparing for filling.

FILLING:
1 can Sardine - drained & mashed
1/2 Big Onion - chopped
1 Red Chili - sliced
1 Kasturi Lime
Salt
-Mix well>>yg ni kita masak sekejap

METHOD:
Roll out the dough, place filling and roll.
Cut into short rolls & slice the top surface before brushing with beaten egg.
Bake at 175C for about 30 mins.


Isnin, 19 Oktober 2009

Sup Makaroni

SUP MAKARONI

Salam buat semua dptg isnin :-),

Sori ya semalam mmg sibuk, hari ni pun double triple sibuk mengemas.. ngemas stor yg dah tak rupa stor ekekeke...... jdnyer masak yg simple jer lah... ni pun pagi td buat, bekal Arika ke tadika hari ni sbb menu kat tadika hari ni adalah sup makaroni jdnyer kena buat yg sama lah CUMA td pg lepas cek kat tenet tgk resepi untuk sup makaroni ni sumenyer mcm tak berkenan kat ank tekak anak pompuan kita yg sowang tu tp kalau jenis2 sup mcm ni dia makan..jdnyer buat sup RESEPI KAK MASZ yg kat kajangggg tuuuuu...mmg dah jatuh cinta betul dgn resepi nih senang dan sedap!! nak2 mkn ngan ikan bilis goreng byk2!!! pas tu kita ni pun saja carik pasal letak lada tumbuk hijau dgn perahan limau td byk sungguh!! malam ni rasakan nikmatnyer pulak duduk kat bilik termenung tu ya.. :D Mula semester tahun ni kita buatkan bekal untuk si kakak ni ikut menu yg dhidangkan kat tadika jdnyer bekal si kakak akan sama dgn menu kat tadika jdnyer dia tak kecik hatilah mkn lain2 kan, tahun lepas kita belasah jerrr apa2 menu tp tahun ni rasanyer lagi senang ikut menu kat tadika hari2 tak sakit kepala nak pkir buat bekal apa :D tadika akan bg menu harian kat tadika pd kita jdnyer senang sgt!!! huhuhu.... untuk bekal si abang pulak mmg sume student kena bawak bekal jdnyer tak kisah nak bwk apa cuma nak elakkan masak yg berlainan sbb malas lah nak masak 2 3 kali niii..leceh! alasan ibu2 yg pemalas :D terpanjang pulak bebel2 hari ni pdhal byk kerja menanti huhuhu... alahmdulillah, kenyang dah.. :-) Mintak izin ya KAK MASZ resepinyer letak sini kalau kena pengeras bgtau ya ehehehe...tp kita copy kat umah KAK NOR GANU ya tenkiu untuk ke dua kakak kita yg baik hati ni ;-),

SUP MAKARONI

Bahan2
  • Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
  • 1sdk lada hitam - tumbuk ~ K.Nor letak 2 sudu kecil
  • bebola daging - secukupnya ~ tak letak tp ganti dgn hirisan daging
  • 2 kiub lembu/tulang rusuk ~ tak letak, sbb yillek, ganti dgn pati ayam jer
  • 2ltr air/ secukupnya
  • segengam soohoon ~ hehehe yg ni lupo nak letak
  • sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best!
** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging

Bahan sampingan
  • ikan bilis kecil/halus - digoreng
  • daun sup/bawang - dihiris
  • bawang goreng
Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi
  • Segengam cili padi
  • garam
  • 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok
** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacau


Cara Penyediaan
  • Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
  • Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
  • Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
  • masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
  • Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)
** Kesedapan & istimewa sup makaroni ni ialah campuran ikan bilis halus/kecil yg digoreng rangup & sambal tumbuk yg rasa masam2 tu... perghhhh... :P




Ahad, 18 Oktober 2009

Bun Pandan

Sila2 bersila jgn segan2 :D>>

PANDAN ROLL CHOC CHIP wif CUSTARD
Idea curi dr KAK HANA hihihi...kismis yilek!


BUN PANDAN inti READ BEAN PASTE


GIANT TOCANG ALMOND hihihi
Dah penat sbnrnyer ni tu yg buat besor2 gedabak gitu! :D


MUNGA LIAR PANDAN :D


Salam buat semua.. dan selamat beristirehat di hujung minggu!!

Buat pembaca yg budiman, semasa n3 ini dterbitkan penulis sudah berada jauh dr rumah kerana meninggalkan rumahnyer buat seketika untuk menonton perlawanan bola sepak anak sulungnyer sekarang ini hihihi.......wiiiiiiiiiiiiiii.....ekekeke..... gimik jer tuuu...sbnrnyer n3 ni dtaip pd hari sabtu malam kiranyer n3 berjadual lah niii :D... hari ahad nii sibuk sikit lah, nak kena pegi awal sbb perlawanan mula kul 10pg jdnyer pgnyer tu nak kena siap2 kan bekalan tuk makan2 masa menonton nanti :D selepas tamatnyer perlawanan penulis akn meneruskan perjalanan ke supermarket untuk membeli bekalan makanan selama seminggu hihihi..... jgn ada yg muntah! :P ok lah kita pergi ke ayat yg lebih free sikit kekok betulll rasa menulis mcm karangan nak ambik peksa ni ehehehe... untuk resepi bun pandan ni ambik kat umah CMG 4 hari sebelumnyer mak yung yg dah meletup itu buat sekejap jerrr virus roti dah merebak tak pe virus positif bukan virus ne- kan? Resepi asal dr KAK RIN CHAN FP tp kita copy dr umah CMG jerr tenkiuuu buat semua.. n mintak halal juga untuk dletak kat sini resepinyer terima kasih :-)

BUN PANDAN BERKAYA


BAHAN-BAHANNYA :-)


350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya

Sabtu, 17 Oktober 2009

Marble Cheese Brownies

MARBLE CHEESE BROWNIES


Salam dptg sabtu yg tak mcm petang niiii.. hujan!!!!!!!!!!!


{{SEBELUM TU HAPPY DIWALI BUAT LOVE2COOK dan YG BERAGAMA HINDU DSELURUH DUNIA!!!!psstt>> kalau ujan tak dpt tengok munga api sbb tiap2 tahun bila masuk hari depavali kat thai khususnyer sesetgh tempat bakar bunga api kalau ujan tak dpt tengok ler dr balkoni niii huhuhu....}}


Hujan yg turun bagaikan mutiara....lalalalalala...... BUKAN senang hati tp ssh hati sbb kain2 tak kering huhuhu.... TAPI ada hikmah dsebalik hujan yg turun membasahi bumi dan simen2 konkrit ni sbb SEJUKKKK!!!!!!! bila sejuk2 mcm nih mulalah ada kerja2 yg tak sepatutnyer dbuat nak tido jerrr kejanyer!!! huh! jgn tido thnkan mata tuuuu kita mamam brownies aka kek kecik2 niiii :D.. SEDAP!!! tak de perkataan lain yg kuar adalah SEDAP!!! OISHIIIIIII!!!! AROIIIII KHA!!!!!!! ENAKKKK!!!!!!YUMMMYYYYY!!!!!! hihihi...... Dah penah buat zaman2 purba kala tp tak sempat nak nyalin resepi kali ni kita salin resepi nyer kat bwh ni ya.. TERIMA KASIH buat tuan punyer resepi ni KAK RIN CHAN FP dan kita cnp recipe nyer kat umah KAK NOR GANU yg skrg ni sedang lepak2 santai2 bersama keluarga tercinta.. tenkiuuu ya!!! mintak izin dulu resepinyer nak dletak kat sini sbb AKAN buat lagi :-).. dah lama pendam hasrat nak buat2 kek ni tp nak buat kek2 gedabak gitu MALASnyer masih melampau lampau jdnyer kita buat BROWNIES ini yg kejanyer cuma gaul2 ajerrr tak yah tunggu kembang ke apa :D.. jom tgk resepi >>

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :

250g butter

1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Tambahan>>kita letak whipping cream dgn perahan lemon

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



Hmmm...moisstttt sgt2!! cedap!!! jom makan!! :D