Hari ni turn kita g jalan2 laks ehehe.... semalam dah satu hari duk kat umah jdnyer montot dah panas asyik duk kat umah jer kan :D lg satu yg tak kuar sgt ni sbb yg kecik tu batuk2 dgn selsema tu yg malas nak kuar sgt..huhu Oklah, Ayam ni dr semalam dah perap dah siap2 buat sambal satay nyer sekali harini mkn tggl reheat n bakar jerr senang kerja kan:D, Resepi kat umah KAK JUN JC lepas kak jun n3 jer tgk bhn2 dia pun senang nk dapat mmg dah ada sumenyer mcm biasalah kan lepas masak semalam terus perap, kasi kaw kaw kaw :D, Untuk resepi ni mintak halal n izin ya kak jun, sesuwai pulak dlwnkan dgn nasi impit kuah satay sume sbb dia ada rasa ala2 satay gitu, mmg cedap! rangup pun mmg rangup rasa kerisik dah mcm mkn kerisiklah pulak kan.. :D Ok nak membzkan diri jap g :D Selamat jalan2 sume! Esok thai cutiiiiiiiii!!! yahooooooooo cuti buat bekal :D.. Kak jun cnp resepinyer kat sini ya macehhhh!!! hugs sikit :D Leh g umah KAK JUN jugak ya ;-)
AYAM PANGGANG KERISIK
Bahannya:
5 keping leg quarters ( atau guna sekor ayam berat dlm 4 pound dipotong)
3 sudu besar kerisik*
2 btg serai*
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang kecil*
2 sudu besar pes halia*
2-3 btg cili merah atau 2-3 sudu besar cili kisar* ( kalu nk lg pedas bole tambah lada kecil)
2 sudu teh serbuk ketumbar*
1 sudu teh serbuk jintan manis*
1 sudu teh serbuk kunyit*
2 sudu teh garam*
Caranya:
Kisar semua bahan2 yg bertanda*. kepingan ayam dikelar2 kemudian campurkan bahan kisar dgn ayam dan gaul rata (sumbat2 marinate dlm kulit ayam).
Perap kan selama 1-2 jam. Panaskan oven atau grill pd suhu 400'F. bakar selama 1 jam 15 min atau hingga masak dan golden brown ( kulit ayam jadi ranggup)..Enjoy