ads/iklan

Ahad, 31 Januari 2010

CC Pisang Lembap

CC PISANG LEMBAP

Salam kembali sebelum masuknyer hari ISNIN :D,

Dah lama plan nak buat kek pisang ni tp asyik keja buang ajerr pisang yg dah menopus tuu :D td ni g beli pisang TERUS BUAT tp pilih yg ala2 monopus jugaklah kan sbb kita suke :D.. Kek ni dah buat byk kali sebelum ni ajar maid yg kat atas tu pun guna resepi ni sbb senang lembut laks tuuu .. tp td ni buat lagi lembut sedappppp sgt! suke3!!! Idea curik kak hana lerr sbb dulu kak hana buat versi cc kali ni kita pulak buat sbb senang budak2 nak makan mcm menarik pun ya ;-) Resepi asal ni pulak dr CMG, mekaseh ya.. mcm biasa jugak mintak izin n halal resepinyer mekaseh!! Nama asal KEK PISANG LEMBAP ya BUKAN org yg lembap ekekeke... jemput makan ambik sorang seketul pilihlah nak versi mana satu ya buat sarapan sok hari ni nanti :D

CC @ KEK PISANG LEMBAP

Bahan2>>
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus



Cara2>>
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

Nasi Ayam Madu

Salam semua dmalam isnin :D,

Agegege.....maaf ya hari ni lepaking2 ajer nak menghapdet tersangat malasnyerrrr :D tilam sofa tv memanggil manggil jerrr ekekeke... masak ttp masak tawww! ni tgh tgk muvi sambil2 tu kita masukkan n3 tuk hari ni yg dah nak masuk hari isnin :D... MEnu tgh hari NASI AYAM MADU by Nadia @ MyR... Mekaseh ya untuk resepi yg senang dan sedap niii ;-) dah bykkkk kali buat nasi ayam guna resepi ni tang sup jerrr buat ikut cara sendiri :D yg laen2 sama jerrr ;-) Atau pun KLIK SINI yaaaa leh tgk hasil laporan yg dah mencuba :-) Mcm biasa mintak izin n halal resepinyer ya tq sekali lagi :-)

NASI AYAM MADU

Bahan-bahan ( 2 orang )
2 cawan beras
1/4 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
madu
kicap pekat
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
1/2 sudu serbuk lada putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih

[hiasan]

daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun



NASI AYAM MADU


Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong ikut suka
  2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
  3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
  4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
  5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
  6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi


Sabtu, 30 Januari 2010

Roti Paun n Mini sosej roll

ROTI PAUN


Salam n selamat pagi d hari sabtu ;-),

Hari ni sibuk sikit (tuan umah hari2 sibuk :P) betull tawww! hari ni nak g sepital antar si adik dgn akak bukan demam ke apa dia org sihat2 jer cuma ada masalah kulit sikit tp doc kata tu bukan penyakit sbb biladia membesar dia akn hilang... sekarang ni makan ubat dgn sapu jer tempat yg terkena tu... So, ingat plan nak bgn kul 4 nak buat roti sambil2 tu gosok baju sudahnyer ninja tu kejut kul 5!!! huh!! apa lg angin kencang lah.. tp bukan ributlah kan sbb hari ni kan hari minggu kang kena penalti duk kat umah jerrr huhuhu.... sebenarnyer roti paun ni dah ptg semalam niii tp versi semalam IRENG melampau! jdnyer pg ni lah nk bangun awal buat lagi sib baik tak leka :D sambil2 tu guna doh yg sama jugak buat mini sosej roll sbb yg ni HARUS ada :D pastu cekelat chip yg ni pun HARUS ada sbb budak2 suke kan..? Ok jap g nak kemas sbb appoinment awal lah parking lagi satu hal, sapa2 yg dtg tu jemput makan ya byk tu roti tp yg dah habes cekelat dulu :D tggl sosej roll dgn yg kosong tu jerrr :D.. Resepi asal kat umah BRO ROZZAN pastu mcm biasalah sini sana situ dah buat, rumah KAK HANA, ROSS, pastu sapa lg??? lupa pulak :D.. Mintak halal n izin resepinyer mcm biasa terima kasih dgn sumbangan resepi yg sgt bagus nii... kalau nak tahu roti ni mmg lembut! tgk jer lah roti2 tu sume mcm mana gemuksnyer tuan jer yg tak gemuk sgt :P ekekeke....cnp dr umah KAK HANA jer :D mekaseh!

Bahan-bahan
  • *300 gm tepung
  • *80 gm gula
  • *20 gm susu tepung
  • 1 biji telur (saiz AA)
  • 1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)
  • 1 camca besar majerin
  • 1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
  • sedikit bread improver
3 bahan bertanda * saya timbang sekali harung.. = 400gm semuanya..

MINI SOSEJ ROLL GEMUK :D

Cara-cara
  • tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur
  • lubangkan tengah.. masukkan telur..
  • masukkan majerin
  • gaul rata then masukkan air+yis
  • uli then masukkan pelembut roti..
  • uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)
  • perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)
  • bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)
  • bakar about 20 minit @ 180C
  • bila dah masak.. gliskan dengan majerin...


Sila2 ya... ;-)

Jumaat, 29 Januari 2010

Orange Butter Cake

ORANGE BUTTER CAKE

Salam n selamat pagi semua ;-),

Kat sini baru kul 4.30pg :D, sblm bersilat masukkan n3 dulu takut nanti dah sibuk tak sempat! :D buat kek ni malam td sbnrnyerr boring ler tak tahu nk wat apa, lg satu dah tengok kek ni kat umah KAK AYMY kuwait kita mmg suke buttter2 ni tp nak yg lembap lah kalau kering tak sedap! dulu pernah buat ikut resepi lain kering sgt pastu rasa SB huhuhu... tak sedap! kali ni mmg sedap menetapi piawaian kita :D.. tak leh lama2 sbb nak buat bekal lepas ni kang org bertukang satu hal ekekeke.... nak masak apa tak tahu lagi :D rasanyer kan mcm dah berbulan buln kita tak wat kek kan? kan? :D dah dah dah meleret leret pulak :D Resepi ambik kat umah KAK AYMY tak tahu asal mana :D mmg sedap i likeeeee! lembapppppp sgt.. ;-) Mekaseh kak aymy! mintak izin n halal resepinyer mcm biasa :-)

.: ORANGE BUTTER CAKE :.

Ingredients :
  • 250g butter
  • 250g caster sugar
  • 4 eggs
  • 100ml fresh orange juice
  • some orange rind
  • 250g self raising flour
  • 30g ground almond
  • 1/2 teaspoon baking powder




Method :

  1. Sieve together self raising flour, ground almond and baking powder. Set aside.
  2. Beat butter and sugar till light and fluffy.
  3. Add in eggs, one at a time and continue beating till light and creamy.
  4. Fold in flour and orange juice alternately until well mixed. Lastly, add in orange rind.
  5. Pour into a 9" greased and lined tin.
  6. Bake at 160 C in a preheated oven for 55 to 60 minutes.

Khamis, 28 Januari 2010

Tom Yum susu ekekeke....

TOM YUM SUSU
ekekeke...

Salam n YASOU sume!!! :D

Hari ni belajar ckp greek ekekeke..... aiyayai! penat sungguh balik perut lapo, sib baik tukang tu pun tgh makan leh senduk tom yum yg dah dbuat td pagi nii makan! huh! tuan umah nak makan pun segan terpaksa angkut meja kecik dak kecik ni angkut dlm bilik makan wakakakaka.... Jgn terkejut lah, ni ala2 tom kha gai lah ni tp bukan jugak sbb kita gatal2 letak susu lembu hihihi... tak de rasa apa pun yg special :D sama jerrr :P.. Resepi tom yum yg dah biasa kita wat..mata pulak ngantuk tp mcm nak makan lagi jerrr huh!.. Td meeting ni haaa...pasal graduation day kat kindergarten si kakak lah nii... costume apa dia yg nak kena dbuat baju wajib mmg dah ada tang nak buat performance nanti ni mcm2 jenis contume sib baik kali ni jadi RUBA dlm mesia apa dia? ekekeke... lupa pulak.. ngeee :D ok ok nak kena kemas sbb tukang ni dah balik 2 3 hari ni asyik keja vacuum habuk pastu mop vacuum lagi mop lagi huh! penat tull.. pastu sabun lantai pun lajuuu jerrr abisnyer ehehehe... resepi kalau rajin letak kalau malas kenalah tgk kat label seafood ya :D untuk resepi ayam kat nwh tu pun akn dupdate malam karang insyaAllah amin :D nak titun jap lah ngantuk huhuhu..


Ambik sorang sehirup jerr phm tak? kalau tak phm kena beli kat kedai :P

TOM YUM SOUP SUSU :D

Bhn2>>

650ml air
1 ibu jari Lengkuas
2 ulas bwg putih dketuk
2 Btg Serai dketuk
1 cube stok ayam knorr
2 labu bwg merah besar potong baji
2 sb perahan lime juice nak masam up kan lagi :D
2 sb Sos ikan
1 sb Sos tiram

bhn sampingan

Udang
Sotong
Ayam
Cauliflower
Daun ketumbar>> HARUS ADA kalau tak tak jd tom yum :D
Daun Limau purut koyak2 jer
Tomato
Cili Api terpulang nak pedas mcm mana
atau apa2 sayur lah ya ikut selera :D

Sos

Lime juice
Cili api
fish sauce

>>Untuk sos ketuk cili api pastu potong2 letak sos ikan dgn lime juice perasakan

Cara>>

Didihkan air masukkan serai, bwg putih, bwg besar merah dgn stok ayam td.. tunggu dlm 5 minit lepas dia mendidih, pas tu masukkan udang atau ayam atau sotong, masukkan lagi sos tiram, air perahan limau td dgn sos ikan dgn api sederhana tunggu sampai udang2 ayam2 atau sotong2 dah msak barulah masukkan sayur2 mula dr yg keras2 dulu pas tu masukkan tomato.. Perasakan sup dia mesti ada masam2 pedas kalau kurenggg tmabha sos ikan bukan garam ya sapa2 suke nak ketak pak aji pun boleh tp kita tak letak sbb dah ada stok ayam, last sekali masukkan daun limau purut dgn daun ketumbar.. Hidangkan dgn sos td kalau tak suke tak yah letak pun tak pe itu pd sapa2 yg antu pedas2 masam mcm kita niii hihihi...

Cakoi

CAKOI

Salam n selamat pagi sume!!! ;-)

Satu hari kebizian semalam ni.. hari ni pulak kena g tadika kakak sbb ada meeting .. ikutkan malas sbb baru jer kuar semalam ni nak kuar lagi, rumah ni kalau ada renovate ke apa tuan umah tak d benarkan kuar takut brg hilang atau apa2 lah tp dsebabkan terpaksa kuar kena upah bbsitter sementara tuk jg budak kecit yg dah tak kecit niii hihihi.... Cakoi ni byk citer dsebaliknyer.. yg jd batu lah huh! kali ni jd tp guna resepi lain mcm resepi org melayu lah nii bukan cakoi jenis org2 cina dan siam itu yg rangup2 tuu ehehe... nanti akn dcuba balik guna resepi sky tp yg ni guna resepi lain.. resepi akn dupdate ya sbb nak masak bentou hihihi..... jom lah makan! bf dgn cakoi cicah sambal ikan bilis alalalalala..cedapnyer! Mekaseh ya tuan punyer resepi sedap! tp kita gabungkan sikitlah resepi sky dgn yg ni ekekeke.....


SPICY GRILLED CHICKEN

Untuk ayam bakar pedas ni kita guna resepi ayam bakar biasa jerr cuma tambah segala serbuk lada :D kasi kick sikit bila makan pedas2 gitu.. yg ni lauk semalam ya nak n3 semalam tak sempat.. :P bukan kedekut taww! :P resepinyer akn dupdate jugak lepas balik dr sekolah insyaAllah.. ;-)

UPDATED;-

Ingredients

  • 3/4 cup finely chopped onion
  • 1/2 cup grapefruit juice
  • 2 tablespoons Crisco® Pure Olive Oil
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 1 tablespoon honey
  • 1 garlic clove, minced
  • 1-1/2 teaspoons salt
  • 1-1/2 teaspoons rubbed sage
  • 1-1/2 teaspoons dried thyme
  • 1 teaspoon ground allspice
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • 1/4 teaspoon pepper
  • 6 boneless skinless chicken breast halves



Directions

  • In a large resealable plastic bag or shallow glass container, combine the first 15 ingredients; mix well. Reserve 1/3 cup for basting and refrigerate. Add chicken to remaining marinade and turn to coat. Seal bag or cover the container; refrigerate overnight.
  • Drain and discard marinade. Grill chicken, uncovered, over medium heat for 3 minutes on each side. Baste with reserved marinade. Continue grilling for 6-8 minutes or until juices run clear, basting and turning several times. Yield: 6 servings.


**Mesej kat cbox dah baca semua sekali insyaAllah ptg karang blogwalking hihihi.... bz betul dah nak akhir semester persekolahan huhuhu.... Mekaseh!!! salam..

Selasa, 26 Januari 2010

Sup Tulang Merah

Salam dptg selasa ;-),

Uwaaaaa...sowi lmbt n3 hari ni plan nak n3 tgh hari td tp d atas ke sengalan kita ni lah huhuhu...terbantut jap tang nak carik url gmbr2 ni sume :D skrg dah tukar arah g kat flikr pulak sblm ni g photoshop ntah apa yg tak kena tak pun kita ni yg tak betul gmbrnyer mcm pelik jerr skrg ni test guna flikr pulak ekekeke.... SUP TULANG MERAH ni dah lama masuk list sejak kuar kat umah ROSS OSAKA tapi terbantut kerana gangguan emosi hihihi... skrg ni nak main masak2 pulak terbantut atau terganggu konsentrasi sbb ada org bertukang kat dapur tu pulak! huh! byk sungguh xcuse nyer hihihi.... apa yg nak dkomen tang sup ni mg sedap tapi kita guna crushed tomato tu sbb kaler kusam masem jerr :D sos tomato ni i kurengg sikit cuma masukkan 1 sb sebagai syarat dia :D tu pun tak mau merah jugak :D lebih kurang rasa mcm TBONE STEAK sedap! i likeeee! tp yg ni LAGI SIMPLE! ;-) Resepi asal dr KAK AINI yg kat jepun jugak tak pernah tegur2 tp mmg kenal pastu ross pulak share pastu dah byk umah jugak yg buat ni kita jer yg tertinggal :D... sbnrnyer kan kita ni nak main masak2 kuih ke kek ke TAPI terbantut lah minggu niii kena sabar dulu huhuhu... tuk resepi ni mintak izin n halal ya ross dan tuan punyer resepi tuk dsharekan d sini pulak, tenkiuuu for sharing this simple n yummy recipe! ;-) i love it! :-) resepi asal guna daging tp kita guna tulang ekekeke....

Psst>>KAK HANA! dah boleh lah hihihi....

SUP TULANG MERAH

SUP TULANG/DAGING MERAH

Bahan-bahanya
350gram daging boneless ( kalau guna daging ade tulang lagi sedap)
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 inci halia
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 sudu besar rempah sup
4 sudu besar tomato ketchup ( boleh ganti dengan tomato puri atau sos tomato)
1 biji kentang
1/4 biji lobak merah
1/4 batang celery

Cara-caranya

1. Blender bawang besar, bawang putih dan halia hingga hancur, dan panaskan sedikit minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang serta buah pelaga, kemudian curahkan bahan kisar tadi dan biarkan naik bau dan agak garing.

2. Selepas itu masukkan tomato ketchup, daging, kacau seketika, setelah semua sebati, baru masukkan air, pastikan daging tenggelam, setelah mendidih baru masukkan rempah sup dan masak hingga daging empuk baru masukkan batang celery, kentang dan lobak.

3. Sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, angkat dan taburkan sedikit hirisan daun celery atau daun sup, sedia untuk dihidangkan. Rasa sup yang lain dari biasa, kerana penambahan tomato ketchup, anda pasti menggemarinya. Selamat Mencuba.

Nota: kalau tak mahu tumis pun boleh, masukkan sahaja semua dalam periuk dan masak sampai daging empuk, baru masukkan sayur-sayuran lain, jika guna pressure cooker lagi jimat masa dan kos.





KOROKE

Koroke ni pulak buat bekal budak2 g sekolah hari ni sbb menu hari ni KOROKE dan yg sewaktu dgnnyer mama tumpang 2 tgn lah ya hihihi... tuk resepi ni main sembarang jerr ikut suke :D


Koroke wif minced chicken n corn


KAKIAGE

Kaki age ni ni sayur tenpura lah senang kata tp kitanyer kakiage ni merah sbb letak udang yg kecik2 merah tuuu sedap! ehehe... resepi nanti kita letak lah ya byk kerja sgt nak kemas umah :D ambik kat japanesefood.about.com :-)





Saiz fonBENTOU
Balckpepper beef, salad, telur dadar n nasi putih wif shio goma

Haaa..yg ni pulak menu hari khamis masa g picnic kat zoo :D menu ank dgn maklah ni kiranyer :D jdnyer jamu mata jer lah ya :D


Punyer lah tamak ekekeke... sbnrnyer ada lg sandwich tp tak sempat nak ambik gmbr sbb terlewat :D

InsyaAllah malam karang kalau free nak blogwalking ya sbb jap g nak kena masak2 pulak budak2 g belajar renang balik sure kebuluran ekekeke..... missssss u alls!!! :-) salam...

Isnin, 25 Januari 2010

Day 2 :-)

Salam kembali n selamat ptg sume!! ;-),

Sambungan n3 semalam tu, agak2 ada org yg iri hati tak? ntahlah mcm dpt rasakan sesuatu jerr tp tak pelah sbb selama ni pun asyik kuar gmbr makan jer kan kali ni jer lah nak kuar gmbr gadher2, terpulang pd pendapat org lain sbb ssh nak tahu isi hati org yg pasti pertemuan yg singkat byk beri kita peluang tuk kenal2 dgn kakak2 yg baik hati ni sume :-).. Sambil tu nak ceritakan jugak apa yg akn berlaku esok hari selama seminggu dan apa yg berlaku sebentar td :D hihihi.... Td ni dr pagi lepas jer kakak g sekolah terus kemas dapur dlm2 kabinet sume termasuk stor sekali re organize balik mana nak letak periuk nasik heather dan yg sewaktu dgnnyer..naik serabut kepala.. baju jgn citerlah kena tgglkan 3 org kat umah ni tp ya Allah! baju mcm 10 org punyer baju huh! ptg2 karang nak operasi gosok sbb kabinet sume dah clear.. Esok bermulah org bertukang kabinet dapur niii.. nmpknyer tak leh main masak2 lah kena gaman dulu sampai minggu depan ITUPUN KALAU dia org leh tunaikan janji siapkan dlm minggu ni hmmm.....uuuwwwwaaaaaaa..borinknyerr sure umah ni berhabuk :-( tp tu lah sinki tu dah nak roboh gamaknyer ekekeke...sian tulll... :D minggu ni terpaksa bersabar kena cuci pinggan mangkuk sume kat balkoni sidai kain, balkoni dapur dah sarat daahhh...huh!

HARI KE DUA di SHAH ALAM last day huhuhu...




Tak sangka sgt dapat jumpa dgn KAK JUN blog Yummylicious tuuu... mcm nak lonjat2 jerrr ehehe.... bdn lebih kurang mcm bdn kita jugak hihihi... tp cayalah kak jun ank dah ramai maintain ayu jerrr ;-) Mekaseh ya kak jun, panjang umur kalau ada jodoh jumpa lagi.. tak sangka sgt akak nak jumpa dgn kita :D..



Makan2 time!! masa ni mmg dah penat tp ilang penat bila org dtg nak jumpa kita :-) thanks again :-)..



Bersama Kak Alma kat umah KAKYU :D comel jer kak alma niii suke tgk awet muda semuanyer ;-)



Gambar Bersama sebelum balik kat umah KAKYU jugak ;-) ada giant Muffin kat umah ni kalau nak tahu hihihi.... Terima kasih sekali lg buat semua ;-)



Last sekali g umah KAK MAZ bahrain, kak maz jemput kita lepas siap mkn tgh hari itu pun tak de masa cuma stgh jam jer kat umah kak maz sbb limo pick up 3.30ptg rasa mcm sekejap jer masa berjalan sedih sgt bila nak berpisah.. rumah kak maz mmg kemas besar laks tuu ank dara kak maz pulak mmg ayu sejuk jerr mata memandang :-)



Last pic gather2 dgn KAK INTAN, mekaseh jugak buat kak intan dgn bdn tak sihat dtg jumpa kita jugak, ni pun kira surprise jugak sbb tetiba jer kak maz kata nak g pick up kak intan kat bangunan pkns ehehe..rezeki kita kot dpt jumpa dgn kakak2 ni semua alhamdulilah.. walau singkat masa yg dberikan ttp berpuas hati dan sukeeeeee sgt2... n last pic akn dtunjukkan juga muka PENULIS yg dah kepenatan tu ya :P abaikanlah apa2 yg terkurang ya..:D

Dan akhir sekali TERIMA KASIH sekali lagi buat semua yg sudi jumpa kita, kalau ada tersalah kata terkurang itu maaf kan kita ya maklumlah berdebar debar tuuu ehehe.... InsyaAllah kalau ada umur panjang sihat tubuh bdn ada rezeki leh jumpa2 lagi ya.. SUE!!!!! akak galad betull tauuu sbb masa sue dtg akak kat bilik hotel dgn kak ina KL n kakyu! huhuhu... pastu Buat KAK SURIZ kita pun terkilan dsebabkan salah fhm yg berlaku.. tak pe ada rezeki kita jumpa dlain tempat ya :-).. Pada pembaca atau pun tak baca cuma sekali pandang tu maaf ya kalau ada terkurang atau buat sakit mata atau langsung tak ada apa2 tu sesungguhnyer kita ni mmg lah lemahnyer, apa yg dpt kita bgtau pd sume org PERSAHABATN yg terjalin ni IKHLAS dr kita.. tak de sikit pun rasa dengki atau cemburu atau apa2 perasaan yg tak sedap tuuu dtg dr kita mmg tak ada..jdnyer terpulang lah pd individu mcm mana nak menilai ;-).. InsyaAllah kalau boleh berprojek ada lah n3 ya sbb dapur tuuu satu langkah jerr mengahadap kebelakang kanibet yg nak drobohkan tu nanti ehehehe.... so phm2 jer lah ya :D itu pun letak periuk nasik kat dlm bilik wakakakaka..... :P yer la, seganlah kan org duk bertukang kita bukak2 periuk hihihi...

Ahad, 24 Januari 2010

Bertemu Kembali ;-)

Salam bertemu kembali buat semua ehehe....

Pertama sekali ALHAMDULILLAH semua urusan dpermudahkan olehNYA dgn bantuan kakak2 semua :-) Terima kasih buat semua yg terlibat buat KAKYU selaku org pertama yg sampai ke imigresen opis, then dsusuli KAK LILY yg lari dr meeting hihihi.... sgt hargai pertolongan semua org :-).. Ok, kita citer sikit apa yg berlaku datas kelalaian diri kita sendiri masa sampai airport jam 2.30ptg tu mintak maaf pd kakyu n kak lily jugak sbb risaukan kita, masa dah lepas dr imigresen chck point terus carik limo airport sbb nak kejar masa KONONnyer ingatkan kita lepas dah dpt limo tu nak cariklah public phone atau simcard ke apa ke nak call kakyu n kak lily ketibaan kita niii TAPI limo driver tu suh cepat2 sbb dia ikut jadual jdnyer terpaksa naik terus tanpa kol kak lily n kakyu dulu huhuhu... bila dah dlm keta driver tu pelawa guna hp dia TAPI no phone sume kat dlm bonet uuwwwaaaaaaaaa!!! nak berenti tak leh sbb driver tu nak bwk laju biar kita cepat sampai ke hotel dan chck in dulu pastu terus ke imigresen opis alhamdulillah selamat sampai ke hotel quality yg tak quality langsung tuuu :D jam 3.15ptg, gitu gini lari ke imigresen kul 3.30ptg, masa tu terus g imigresen opis isi borang (sepatutnyer borang tu ada pd kak lily huhuhu.. tp oleh kerana takut opis tutup sim card pun tak de syiling pun tarak terpaksa apply dulu jdnyer borang yg ada pd kak lily tu kenalah kak lily yg buat ehehe..sowi sgt2) pastu bila isi borang sume kena tolak sbb dia nak alamat kat shah alam jugak! terpaksa turun bawah tanyer org mana kedai celcom ke maxis ke baru lah jumpa celcom.. terus beli register boleh pakai dan masa tu jugak baru kol kakyu bgtau dan minta alamat kakyu untuk isi kat borang tuu ehehe..panjang tull citer niii.. kita pendekkan ya.. setelah selesai sumenyer barulah boleh tersenyum leborrrrrrrrr ^___________________^ hihihi...pas tu kakyu org pertama yg dtg ke opis imigresen tu, sukeeeeeeeeeeeeeee sgt2!!! pastu kak lily sukeeeeeeee jugak! sume2 suke ibarat kita jumpa artis niii ehehe... so, pastu gitu gini g turun kat SACC carik makan g kat PH yeeaaaaaaaa!!! dpt mkn pizza!!! :D baiklah kita layan gmbr dulu ya :D..

HARI PERTAMA KAT SHAH ALAM:



TErima kasih kakyu!! suke sgt tawww dpt jumpa mmg boleh krem rahang gigi asyik ketawa jerrr hihihi....



Terima kasih juga buat KAK LILY, KAKYU n KAK INA KL :-) segan sgt sbb tak sangka kak ina pun sudi nak jumpa dgn kita.. :-) kita akn ingat sume tu :-)..



Kak Maz Bahrain dtg dgn kak ina KL.. sukeeee jugak!! suke sgt dpt jumpa sume org ;-) ni atas permintaan kak maz juga kena tutup muke separuh ekeke.. Ank kak maz yg asyik speaking jerr hihihi..cute!



Gambar bersama :-)



Bersama Kak Ina KL yg temankan kita g belanja sume sampai ke malam :-), TERIMA KASIH kak ina! hrp tak serik kalau kita dtg lagi seganlah tak de apa2 hadiah pun dr bangkok huhuhu :-(



jeng jeng jeng!!!! KAK ALMA!!!!!!!! suke sgt dpt jumpa kak alma, kak alma balik bercuti kat mesia kebetulan pulak kak alma terpaksa postphone flight atas sebab kesihatan tak berapa baik mmg sgt2 lucky dpt jumpa org jauh.. tenkiuuu kak alma!! suke sgt :-).. psstt>>itu KERETA BARU MADAM LILY kita hihihi...



Gambar kat depan pintu masuk ke SACC sebelum masing2 nak balik :-(



VVIP ni mmg selalu dtg lewat2 malam gitu ahaks! KAK MASZ!!!! ni pun mcm satu mimpi jer tawww dpt jumpa org kajang niii...dpt pulak peluk dak iqa yg gebuuuuuuuuu sgt tuuu mmg best! sumenyer sporting :-) terima kasih sekali lagi buat semua.. :-) Mekaseh bwak satey yg sedap tuu dan IRON antik akak tu ya sampai terlupa nak bawak balik, gomennasai.. :D dah lah iron cuma satu jerr huhuhu... dan belikan brg2 yg bykkkkk tuuu :D



Macam biasa kenalah ada aksi ala2 mentel gitu ekekeke.... :D


Dan tak sangka jugak KAK NENIE@Sue dtg nak jumpa kita.. TErima kasih jugak sukeeeee sgt! cute jer bb kak nenie :-) tak de apa yg dpt dbg huhuhu..harap tak serik nak jumpa kita lg pd masa akn dtg insyaAllah..seronok sgt :-)..




Elok pulak budak kecik 2 org ni mesra sgt dgn kak masz ehem2! dah boleh jalan tu kak masz.. green light tuuu wakakakaka... :P


Untuk hari yg kedua akn bersambung esok hari :P.. Pada KAK SURIZ minta maaf byk2 sbb kita terlupa nak salin no phone akak kalau tak boleh kol akak huhuhu... belum ada jodoh jumpa lagi insyaAllah akn bertemu juga :-) amin... Untuk SUE jugak mana mu ilang2 ni sue?? no phone sue bila akak tular ke sim card mesia sume hilang sbb akak tak save kat phone memory huhuhu...sowi ya sue.. Untuk Kak azura suhaimi jugak no phone akak tak de huhuhu... lenkali kita kol2 akak ya :-).. dah kul 1pg nak g masuk titun pulak esok nak kemas dapur sbb hari selasa selama seminggu ada org buat kabinet dapur ni haaa..nmpknyer cuti berblog lagi lerrr huhuhu.. dah mcm mana nak main masak2?? uuwwwaaa..tension sungguh! huh..

Selasa, 19 Januari 2010

Apple Crumble


APPLE CRUMBLE

Salam kembali dmalam rabu :-),

Haaaa... dah lama ngendap menu ni.. MEMANG SEDAP!! eeeeee..kita dah beli epal lagi nak buat lagi ni nanti ekekeke.... td g kuar beli epal ijo kali ni nak guna epal ijo.. sure sedap sbb masa buat td ni guna epal merah terpaksa perahkan lemon kasi masam2 sikit mmg sedap!!!! sapa2 yg nak cuba HARUS cuba sbb sedap sgt! pas tu kan ni kenyataan kejam sikit lah alalalalala...huhuhu..dah terlajak makan sampai sepruh! huh! ketat perut makcik mcm ni :D nak balik mesia ni kena lah selimkan sikit perut ni sbb byk sgt yg nak dMAKAN nanti nii ekekeke.... Tenkiu ya KAKAK HANA!!! n tenkiu juga buat POOK tuan punyer resepi.. orang thai rupanyer huhuhu... Resepi cnp dr umah KAK HANA jerr kalau nak link ke blog POOK tu leh g kat umah kak hana jer sbb sibuk sikit lah.. nak g blogwalking pun tak sempat2 cuma dpt negndap 2 3 4 buah rumah jerrr huhuhu... rindu tawwww kat sume org :-).. Gmbr seloyang dah ambik cuma nak edit malas pulak! ehehe... jom makan!

APPLE CRUMBLE

Bahan-bahan
Utk Crumble *loyang 18cm
  • 100g tepung gandum
  • 40g gula
  • 80g butter sejuk dr peti ais
  • sedikit garam
Utk Inti
  • 3 biji epal - kupas dan potong dadu
  • 2 sudu mkn gula perang
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
Cara-cara
  • Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
  • Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
  • Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
  • Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
  • Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.


apam Gula Melaka


APAM GULA MELAKA

Salam buat semua :-),

Sori ya sbb lama tak kemas umah niii :D citer tang apam ni panjang sikitlah tp tak delah panjang sgt sbb ianyer tak berkaitan langsung ekekeke....2 minggu lepas bila belek2 passport baru perasan yg passport tu dah nak xpired bulan 4 niii, sbbnyer perasan kita nak apply tuk visa japan nanti ni jdnuer mmg tak leh lepas pendek kata kena renew, dah kol embassy gitu gini yg ada kat embassy cuma passport lama iaitu manual rasa mcm tak sedaplah pulak kan, bila pkir lagi sekali ninja suh balik mesia sekejap uruskan passport tuu..dlm tempoh 2 minggu ni byk kali kol embassy pastu dsusuli imigresen kat putrajaya(Honestly, tersgt buruk layanan yg dberikan ), then kol ke imigresen JB masing2 beri pendapat berlainan.. kepala mau pusing! huhuhu... kita dah tak cukup masa dah kalau nak leh ajer renew kat embassy TAPI masalah visa thai kita pulak! serupa jugak kena balik mesia lagi jdnyer ambik masa ibarat nak menggantung diri huhuhu.... dlm masa tu jugak kita kol lg MAS berkenaan passport kita tu pihak MAS kata gitu gini then kita kol lg embassy pastu kol lagi imigresen putrajaya(sekali lg dpt layanan yg tersgt hampanyer, kita pun pelik kenapa?) kalau rasa2 tak nak angkat tepon JANGAN ANGKAT! huh! jwpn yg meyakitkan hati.. lepas tu dah give up sgt kita kol balik JB layanan mmg baik terima kasih ya yg berkenaan :-) bila dah dpt keputusan mcm tu baru lah kita kol pejabat imigresen kat shah alam yg ni baru boleh dkatakan layanan yg memuaskan tenkiu juga pd yg berkenaan :-) lepas tu baru apply surat kecemasan dr embassy in case masa nak chck in nanti ada masalah... jdnyer hari khamis lepas selesai sudah urusan d embassy..psst! 1st time jejakkan kaki kat embassy selama 7 tahun menetap kat sini hihihi... tp layanan mmg baik kat embassy ni terima kasih buat kak watie juga telah membantu ;-)..dan jutaan terima kasih buat 3rd secretary Encik Ahmad Sabri :-).. Urusan pertama selesai.. tunggu urusan nak check in pulak then urusan apply passport pulak sbb masa yg kita ada tu bygkan jer lah jumaat ni 22hb kita balik naik MAS flight pulak byk yg sold out dpt flight kul 11am lebih dr sini dan sampai KLIA gitu gini dah dlm teksi sume kul 3.30ptg itu anggaran halus lah eak, dan terus ke pkns apply passport PERSOALANNYER haaaa... ini yg menjadi semkain rumit.. SEMPAT atau tak?? opis tutup jam 5ptg.. hari sabtu pulak sampai kul 1ptg permohonan selepas dpt resit 3 jam paling lmbt leh dpt jdnyer kalau hari jumaat tu tak sempat ini yg merisaukan kita sbnrnyer nak kena apply hari sabtu pagi2 kalau boleh nak ambik no 1 KALAU... doakan jer lah ya urusan kita selesai hri jumaat tu... Oleh kerana kita ni satu benda tak tahu kat shah alam tu kita mintak tolong seorang kakak namanyer KAKYU sgt terkenal dkanlangan ahli2 porem.. alhamdulillah KAKYU sudi membantu, sgt sgt sgt menghargai dan berterima kasih tak tahu nak balas apa hanya tuhan ajer yg dpt membalas jasa akak.. DAN pd KAK MASZ jugak Terima kasih ya sbb dah belikan brg2 keprluan yg nak dangkut ke siam nanti nii :D

KESIMPULANNYER kenapa lah sunyi sepi umah ni sbb hati kita mmg tak tenang selagi urusan penting tu tak selesai.. kata org relax tp kita ni jenis panic kalau sesuatu benda tak selesai nak2 benda penting dan urgent..bukan ngada2 tp setiap org lain cara.. sampai termimpi mimpi lagi! :D teruk betull perangai :D ehehe... Dan pd yg tgglkan mesej terima kasih hanya Dia yg dpt membalas dgn keikhlasan kakak2 dgn adik2 sume yg dtg ke sini :-)..


Jemput makan ya tak basi lg niii sbb menu fresh :D

Untuk resepi kat atas ni dah stick dgn resepi CHE`IZA tenkiu ya che`iza kalau sapa2 nak tgk resepi leh carik kat label KUIH.. Hari khamis ada picnic kat tadika si kakak jdnyer dan seterusnyer akn sibuk sbb hari jumaat pagi dah bertolak ke airport terpaksa tgglkan ank bujangku sorang2 kat umah sementara tunggu ninja tu balik stgh hari.. segala makan minum akn sediakan dulu sebelum berangkat :-)..

Sabtu, 9 Januari 2010

Hainanese Chicken Rice


HAINANESE CHICKEN RICE

Salam sume selamat dtgh hari dah nak masuk petang jap g ni :-),

Hari ni TRIPLE MALAS ekekeke.... masak nasik ayam jer udah! sume kenyang :D kalau ayam yg tak itam2 ni budak2 laju jer makan kalau yg dbakar atau dgoreng itu mmg dia org tak nak makan kalau ada angus2 tp oleh kerana maknyer suke angus2 terpaksalah cuit2 bhgn dlam jerrr tuk dia org kalau tak mmg tak nak makan huh! credit tuk nasi ni mmg best! sapa2 yg nak diet tu boleh lah ya tp nasi tu jgnlah melampau sgt makannyer ekekeke..bak kata tuan yg post resepi ni jugaklah kan takkan nak makan seperiuk pulak yg tu dah tak diet dah :P kan KAK MASZ73 kan??? Resepi ambik kat umah KAK MASZ73 mintak halal juga ya resepinyer tampal kat sini balik :D lebiiiuuuuuuu!! sedap banget! ;-) Nampk panjang resepinyer tp tak ssh nii :D ehehe...sbb sauce tuk dipping tu sume main sembarang jer :P ekeke tu lah namanyer triple malas :D jap g nak kuar shopping sayur mayur brg dapur makan petang tak dok lah gayanyer ya :D happy weekend tuk sume ya :-)

Ingredients

For the rice

Hainanese chicken


Chilli garlic sauce for dipping

Ginger sauce for dipping

Sauce for chickenGarnishing



No ayam tertonggeng sekor ya cuma buat suku portion jerr ekekeke...

Directions

  1. First of all wash the rice then place it on to a tea towel or colander to dry. Then, prepare the chicken.Bring enough water to boil in a large pot.Once boil, add in the salt, ginger,garlic and chicken. Lower the heat and cook chicken for about 20 - 25 minutes, uncovered. It is very important to boil the chicken very slowly over low flame.Turn of flame and cover the pot. Allow the chicken to steep inside for another 20-25 minutes. Remove chicken and immerse it into a basin of cold water for 5-6 minutes.Take chicken out and drain in a colander to drip dry before cutting it into serving pieces.
  2. While the chicken is drip drying, prepare the rice.Heat up wok and add in the chicken fat and water.Bring to a low simmering boil until oil is released from the fat. Add in the ginger and garlic and fry well (without burning the garlic) Remove and discard the chicken fat and skin. Add in the rice that has been dried and salt and stir fry briskly about 1 - 2 minutes.Transfer rice into an electric rice cooker or pot. Add in the chicken broth from the boiled chicken together with the screwpine leaves if using.If cooking in a pot, cook over low flame stirring occasionally so as not to let the bottom of the rice burn.Boil until rice is cook.
  3. While the rice is cooking, you can prepare the chilli garlic sauce. Just add all ingredients into a blender or food processor, and give it a good whizz, until ingredients are well blended. Adjust the seasoning with more salt or sugar to taste.The chili garlic sauce can be kept in the refrigerator for about 2-3 days only.
  4. To prepare the ginger sauce is the same.give the ingredients a good whiz in the blender.What gives the extra oomph for the sauces is the stock from the chicken broth -- so, do not omit this ingredient.
  5. Lastly combine all the ingredients for the chicken sauce and pour it all over the cut up chicken. You can add more soya sauce and chicken broth to the chicken if you prefer. Just adjust the taste of the sauce with soya sauce and chicken broth.If you do not have garlic oil,you can fry a few cloves of garlic in oil for few minutes then take out oil and garlic pour it into a jar, and let the garlic steep inside the oil.
  6. Finally, garnish the chicken with the coriander leaves, spring onions and cucumbers.
  7. Enjoy meal with the rice and dipping sauces!

Bun Coklat Choco Chip


BUN COKLAT CHOCO CHIP

Salam dpagi sabtu n happy weekend buat sume!!! :-)

Haaaa.....dah dpt agak dahhh!!! KAK YATIE!!! sajer jer akak tyg bun cekelat akak yg gemuk tuuu kita pun buat lah jugak :D tp versi kitanyer ni tak gemuk sbb buat tecik2 jerrr :D pastu tabur cekelat chip sure budak2 lg suke :D.. Semalam ni lah kisahnyer g jalan2 kat umah KAK YATIE KEMAMAN niii... kalau kak yatie yg buat roti sume gemuk2 belaka ehehe...tp tuannyer comel taww!! :-) Jdnyer ptg semalam membuat lah roti niii, dah habis separuh budak2 makan sedap tuuu... cicah ngan air panas mmmmm.... mmg sedapnyer! buat sarapan pagi ni sikit :D jomlah jemput makan ambik sorang seketul jer ehehe... resepi cnp dr umah KAK YATIE resepi asal yg sama juga tenkiuuuuuu mmg sedap!! dan gebussss dan lembut dan apa lagi? hihihi..




Resipi Roti Coklat


Bahan2
250 gms tepung high protein*
2 sudu besar susu tepung*
1 sudu kecil bread improver*
1 sudu kecil bread softener*
1/2 sudu kecil garam *
60 grms gula halus*
1 1/2 sudu besar mentega*
2 sudu kecil mauripan yis*
2 sudu besar serbok koko (mau kurangkan boleh)*
7 grms wheat gluten*

125 ml air suam
1 biji telor dipukul





Cara membuatnya
1.Bahan bertanda (*) disatukan kedlm mixer ..mix 30saat just utk bhn bercampur shj ..
2.Masukkan telor n air .. mix kan adunan sehingga doh betul2 licin .. lebih kurang 20-25 minit
3. Bila doh dh licin .. ambil doh dn bahagikan kepada 15 bahagian .. += 40grms /each
4. Biarkan doh mengembang sekali ganda baru ler dibakar dlm suhu 160 -170 C selama 20 minit ..
5. Keluarkan roti dan sapukan dengan butter semasa roti still panas
6. Utk kekalkan kesegaran roti berpanjangan ..simpan roti anda didalam bekas yg tertutup ..

Selamat mencuba