ads/iklan

Jumaat, 29 Oktober 2010

Mee Racun

_DSC0658
MEE RACUN

Salam kembali sume!!!

Jeng jeng jeng jeng!!!!! wakakakaka... tuan umah ilang akal sbnrnyer skrg niii maklomlah esok dah bz dan bz dan bz gonna misssssss u alllllll!!!! cewahhhh! sapalah yg nak rindu2 kat kita yg kdg terbalik kdg tegak ni ye tak? hihihi.... Minggu depan n sunday ada sport day kat school abg jdnyer minggu depan hari untuk peningkan kepala nak buat bekal apa tuk hari ahad depan ni ya BUKAN ahad ni :D ahad ni nak kena tgk perlawanan bolasepak ank bujang sorang tu lerrrrr, pemain terbaik taww! wakakakaka... nak gelak guling2 bila dia dpt pialaaaaa besorrr n tingggii bersama gold medal :D da da, balik citer menu kat atas ni ya :D

MEE RACUN by CHE`IZA yg dah mulakan mengASAPkan dapurnyerrrrr.. sedapppp!!! nak kata rasa mcm mee bandung jauh sekali tapi dia ada iras2 TAPI bukan haih! g buat sendirik baru tau! wakakakaka.... jap g nak kena turun bwh tak leh lama2 :D Resepi mintak izin n halal ya che`iza, macehhhhhh!!! lapppp uuuu!!!! Happy weekend sumeee!!!! :-)

MEE RACUN

Bahan-bahan
  • 600 g mee kuning>>yg ni guna mee cintan segera sbb mee kuning tak de! :D
  • 1/2 kg tulang kambing>>yg ni pulak guna tulang moooooooo moooooo
  • 1/2 inci hali ditumbuk
  • beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker
  • 3-4 biji bawang merah dikisar
  • 2-3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 sb lada boh
  • 5 sb sos tomato
  • 4 sb sos cili
  • 1 sb gula
  • 1 kiub ayam>>Gantikan kiub lembu :D
  • 2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
  • sebiji tomato (dipotong baji)
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada sulah


_DSC0661
Memang betul betul BERACUN!!! jemput makan!! kuah byk lagi tuuuu lmbt mmg abess! :D


Cara-cara
  1. Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
  3. Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
  4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
  5. Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato.
  6. Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
  7. Boleh letak telur kalu suker.... Den tak letak... dah byk dah kalori.... heheheh...
  8. Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng..

Natto!!! anyone??? :D

_DSC0654
NATTO

Salam jumaat sume!!!

egegegegege........ sgt sejuk bgn pagi niiii, dr malam td berangin jerrrr dan mulalah fikiran kita pun melayang layang imagine yg bukan2 maklomlah dunia dah semakin uzur kita pun sama jugak ntah bila akn dipanggil menghadapNya.. Haaaaaa!!!! Ada sapa2 pernah makan NATTO aka FERMENTED SOY BEAN????? Oh tidakkkk!!!!! tak sume japanese juga boleh makan n bau natto ni Begitu jugak kita sbnrnyer, TAPI sejak pregnantkan si kakak, kita dah mula mengidam benda niii, MESTI makan!! pagi, tgh hari n petang wakakakaka... mahal ke tak belakang cerita :D eh? tapi ni bagus tuk kesihatan tawwwww! Dan akhirnyer sampai skrg pun kita jd gila an dgn natto niii :D sampaikan nickname kita kat MyR pun kita letak NATTO ahahaahha...

Tak de resepi! beli jer kat kedai, n makan dia dgn tsuyu sejenis kicap jepun jugak bersama dgn karashi apa nama melayu tak reti nak sebut :D gaul2 dan makan dgn nasi putih jer dah cukup! mcm kita lah ni td :D DAN akhirnyerrrrrr si kakak pun suke dgn NATTO niiii :D sbb dia dah kenyang makan natto masa duk dlm perut lagi hihihi....

Nak tahu lebih lanjut leh lah jumpa pakcik googleeeee sendirik sbb tuan umah malass! :D

_DSC0656
Jemputtt sume!!!! :D


_DSC0643
NAk bercerita tang kain kat atas nun huh! kita mula menggosok dr pukul 10 stgh malam n habis sume sekali menggosok then lipat dekat kul 3 pagi! pheewwww! naik pedih mata bgn pagi niii.. padah org tak nak dgr kata wakakakaka.... tgk mcm sikit pdhallll sendiri mau ingat lorrr :D baju cuti2+ dgn 2 hari lepasnyer baju akakakakaka....


_DSC0651
Lasttttttlyyyy.. sejukkan mata pulakkk!!!!!! enjoy!! nak tidooooooo :D

Khamis, 28 Oktober 2010

Kuih Bakar Pandan

_DSC0634
KUIH BAKAR PANDAN

Salam kembaliii"!!

Arrrghhhhhh....! sya sgt benci dgn kuih bakar niiii sbb mkn mmg sah2 tak leh stop! makan masih angat2 giteewwww... n kerak2 masih ranguppp giteewwww.. nikmat betul hihihi.... Oklah, ni last n3 hari ni sebab apa????? sendiri mau ingat jgn malam karang kena tutup sume lobang sbb ada org yg sah2 akn ber speaker besar wakakakaka.... hai! wakarimashitaaaaa!! kore kara hajimaruuuuuuuu :D

Resepi dr umah KAK AYU SG, maceh mak ayuuu! sedapppppp bangettt ni! lemak berkrim disukai ramai, sapa yg nak angkat kain dulu wakakakaka.... opssss... tak leh lama2 ada KERJAAAAA :D.. Mintak halal n ijin resepinyer mak ayuuuu macehhhhhhh!!!! Jumpa lg minggu depannnnnn!!!! tuan umah nak tutup kedaiiii sbb esok bz ada budak2 dtg! :D hv a great weekend ahead everyone!!!! klu ada masa leh update sok sok ni kita update lah ya :D jgn dtunggu di depan cafe yg tutup nanti kena tangkap! ahahahaha...

KUIH BAKAR PANDAN
Source>>KAK JOAYEE MyR

Ingredients:-

  • 1 cup of sugar
  • 1 cup of pandan juice(or water + pandan essence)
  • 2 cups of plain flour
  • 21/4 cups of coconut milk(450ml)
  • 2 tbsp butter
  • 3 eggs
  • 1/2 tsp salt
  • green colour
  • sesame seeds

_DSC0636
BIJAN yg bykkkkkkkk.. KERAK yg kerassss ahahaha... jemput makan! air buat sendirik!

Method:-
1. Put all the ingredients in blender and blend.
2. Add 2 tbsp of cooking oil in 10" loyang
3.Preheat oven and put the loyang in oven. When the oil dah panas, put in the mixture and sprinkle sesame seeds on top. Bake@ 175 degress till brown or crispy.( I baked for 90 mins to get that top and sides brownish-burnt taste.

_DSC0641

Thai Fried Rice With Holy Basil

_DSC0624Align Center
THAI FRIED RICE WITH HOLY BASIL

Salam pagi sumee!! :D

Wah wah wah, tuan umah ni dr semalam bersenang lenang ahahahaha... hari ni mmg nak kena garang sikit bab menggosok sbb bykkkkk sgt dah tu huh! Nmpknyer hari ni kita akn free ptg2 nanti ya, nak rush menggosok naik senoneng tgk kain membukit belum di gosok nak mencarik suar kecik pun tak jumpa2 wakakakaka....

Ni menu diner semalam,kita buat ptg2 lepas nmpk umah KAK NORA secubit garam buat nasi goreng hihihi.... Tp ni versi thai letak holy basil dlm bahse melayu tak tahu daun apa :D, resepi jeling2 kat umah 3 HUNGRY TUMMIES, lamaaa dah si tummy tak update hrp2 sume ok :-). Neway tummy, mintak izin n halal recipenyer ya, tenkiuuuuu!!! jemput tgk jer lah sumenya ya :D versi siam mmg xtra pedas :D

THAI FRIED RICE WITH HOLY BASIL

recipe per serve
you'll need;

  • 1 cup of cooked rice (cold rice from the previous night is the best)
  • 1/4 of an onion, sliced
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 2 bird chillies, chopped
  • 1/2 green chili, chopped
  • handful of sliced chillies
  • handful of holy basil
  • 4 prawns, shelled and chopped
  • a little meat of your choice
  • 2 stalks of kailan, sliced at an angle
  • dash of soy
  • dash of oyster sauce
  • dash of fish sauce
  • white pepper to taste


_DSC0625

Method:

Saute chopped garlic and chillies follow by the prawns and meat of your choice.
Push the fried mixture to aside, when the wok heats up again add a little more oil and crack an egg in. Wait for it to set a little before scrambling it.
Add the rice and fry on high heat for a few minutes, add seasonings.
Next add kailan and sliced onion, continue to fry for a minute or til kailan is cook but remains crisp.
Finally chuck in the holy basil and the sliced chillies, cook for a further 30 seconds.
Serve immediately with cut chillies in fish sauce. >>Untuk yg ni just potong cili n bwg putih masukkan dlm nampla atau sos ikan n siap!!!!


_DSC0629_DSC0631
Ada sorang BUDAK semalam ni ckp GINCU bersepah wakakakaka ceeettttttt! kita tak pakai gincu taawwww merah asli bibir :P... BUKAN gincu yerrrrr ini cop mohor lebih kurang tuk KURATA family, lebih kurang nak gantikan sign sebenarnyer ni, biasa mmg digunakan dlm urusan rasmi HARUS ada setiap family.. nak try ke gincu ni? wakakakaka...


_DSC0628
lepas makan nasi goreng kita makan PASSION FRUITS pulakkk! antu giler dgn buah ni hihihi..

Rabu, 27 Oktober 2010

Congo Bars


_DSC0002
CONGO BARS

Salam kembaliiiii!!!!

Congo bars kat atas ni mmg sesuwai untuk org2 yg baru turun dr laut mcm kita ni wakakakakaka..... itam n legam tp versi congo kat atas ni ada kacuk sikit ahahahaha.... Ok lah, fresh from oven loorrr, yok yok ngunyah2 depan tv sbb jap g tuan umah nak tidooooooooo, penattttttt :D

Thanks to KAK RIMA for sharing this recipe dimana i cannot stop frm munching! aiyooooooo.... dah lah perut dah sendat dgn segala seafooods ni pulak ditambah dgn congo bars yg enak lg berkrimm ni pheewwww... jap g mmg harus kena buang itu scale yg ada dlm bathroom wakakakaka.... Rasanyer IZAH si hantu muffins itu dah buat dgn versinyer :D n i heard n jeling2 dr komen kat n3 jugak MAK AYU SG pun dah buat jugak n sapa lg yg dah buat??? bgtau3!!!! mmg sedappppp! i loiiikeeeeee! mcm biasa amount gula kena kurangkan sbb dah ada cekelat chunks dlmnyer, n thanks again to kak rima sbb bg merasa VARLHONA cekelat, mmg lain rasa cekelat yg mahal ni, kat sini fyi, mmg takkan jumpa tp tak tahulah kalau ada cuma kita ni jer yg menggong sbb tak jumpa ahahahaha....

Mcm biasa KAK RIMA, mintak izin n halal resepinyerrrr!!! tenkiuuuuuuuu kak rimaa!!! :D Nak versi bahasa melayu leh g kat umah cik IZAH hantu muffin, psst izah! bila nak sedor nu>??? wakakakaka....

CONGO BARS

Ingredients,

2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!)>> I used 270g
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips>>i used varlhona chocolate thanks to kak rima ;-)
1 cup chopped pecans (optional)>> i used walnut


_DSC0003
i tell uuuu, mmg yummy!!! :D go n bake lah! wakakakaka...

By mixer:

Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.

By hand:

Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.

Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.

Koh Mak

_DSC0569
Kita minummmm duluuuu!!!! :D

Salam kembali bersiaran :D,

Siaran tergendala beberapa hari ni sbb liputan banjir di kwsn2 yg terlibat :D, alhamdulillah tempat kita org selamat dr banjir n tempat ninja tu kerja pun selamat :-).. TERIMA KASIH mana2 yg dtg tgk siaran tergendala ni dr hari sabtu ya, maklomlah g cuti2 tak kemana pun kalau kat thai ni balik2 kat situ jugaklah yg dituju wakakakaka.....

Kali ni g kat pulauuuuuuu jauh sikit dr sblmnyer, n alhamdulillah jugak cuaca terangggggggggg sgt! muka pun dah macam nelayan yg duk kat laut2 tuuu ahahahaha... DAN kesihatan tuan umah tak berapa menyenangkan lah sbb kena demam pulak! haish! dugaan betullll.. skrg ni batuk22 jerrr n rumah dah siap kemas sume tak bersepah sana sini yg bersephnyer ialah BAJU BAJU yg menanti untuk di gosok, bygkanlah ajerrr ya tak yah ssh2 nak imagine yg berat2 giteewww.. 5 org n 4 hari, 3 pasang sehari... darab lah sendirik ya berapa byk tuan umah dah gonjeng2 sikit sejak kebelakangan ni hihihi....

Layan gmbr kat bwh ni ya, nak tgk gdik2 tuan umah mmg jgn harap lahhh maklomlah muka itam anak beranak! wakakakaka..... takpe, sejukkan mata jap, masih baru2 lagi niii, n tak byk yg di ambik sbb kita org g trip ke pulau2 yg lain jdnyer dslr mmg tak leh bwk, buatnyer bot terbalik, tak ke haru! wakakakaka... jdnyer kamera kalis airlah yg di bwk itu, iaitu cik olympusss kita yg byk berjasa :D

Untuk kunjungan balas tunggu tuan umah betul2 free ya :D, tenkiuuuuuu!!!


_DSC0477
Perjalanan hanyer 50 min dr pier, naik speedboat yg kat atas niii haaaaa.... egegegege... sib baik tak de ombak sgt kalau tak bukan muntah ijo yg kuar, muntah warni warni pun leh kuar wakakakaka...


_DSC0501
Tempat kita org golek2 ank beranak :D


_DSC0506
view dr beranda :D


Align Center_DSC0518
Air surut :D jom jom main lecak :D TAPI air pasang jgn citer dia punyer jernih n bersihnyer! mmg santekkk! :-)


_DSC0519
Matahari terbenam tp tak nmpk sbb terlindung dgn gunung :D


_DSC0529
Da da da balik masuk bilik hari dah senjaaaaaaa!!!! ahahahaha... skrg ni waktu siang dah awal jdnyer waktu mlm dah cepat :D


_DSC0537
Last but not least DAUN PANDAN!!! wakakakaka.... rasa mcm nak cabut 2 pokok angkut bwk balik umah! huh! gumuks2!!! :D

Jumaat, 22 Oktober 2010

Bingka/Talam roti Berlauk

_DSC0453
BINGKA/TALAM ROTI BERLAUK


Salam kembali hihihi...

Ok ok oklahhh :D ni n3 terakhir sebelum g cuti ya yg bwh nun kang kalau org makan sakit perut pulak sbb itu lauk semalam! ahahahaha... Haaaaa..yg atas ni baru betul lunch kita hari niii , bulat perut makan bingka ni :D KAK AYU SG, CMG, KAK YATIE, KAK UMMI(ada nama yg tak sebut lg ke? lupa pulak :D) n of kos resepi asal kat umah CHEF HANIELIZA :D yg dah popularkan menu ni ;-) Kita mmg suke yg ada lauk2 gitu jdnyer kita tak heran kalau ada penggunaan telur since dia kena bakar :D kalau kukus tu kita pikir byk2 kali dulu hihihi...

Macam biasa mintak izin n halal resepinyer!!! Mcehhh!!!! yg terbaru dr dapur mat gebu sbb sukatannyer untuk stgh adunan n kita lah salah sorangnyer yg buat stgh adunan tu, itu pun ada lebih! mana2 yg family besor tu leh ikut sukatan kak ummi kuantan ya, ni kita cnp dr umah jejaka sedenak :D maceh ya cikmat! maceh kak hanieliza!!! :-) yeeeehaaaaaaa...nak packinggggggg!!!!! :D

Btw, kitanyer bingka ni versi dderhaka wakakaka.. tak masuk dlm loyang pong! hihihi... sumbat dlm muffin tray jerr! :D kes malas nak potong! :D

BINGKA/TALAM ROTI BERLAUK

BAHAN KUIH TALAM@BINGKA :-)
  • 6 -7 keping roti putih, dipotong kecil
  • 400 ml santan (mat guna 200 ml santan + 200 ml susu cair)
  • 1 1/2 camca besar tepung gandum
  • 1 1/2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
  • 2 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 camca teh gula (yang ni mat tambah)

BAHAN LAUK :-)

  • 200 g daging cincang
  • 1 biji bawang besar, cincang
  • 1 biji sederhana kentang, kupas dan dadu kecil, rendam
  • 1/2 batang lobak merah, kupas kulit dan dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*(*tumbuk halus)
  • 1 1/2 camca besar rempah kari daging
  • 1 1/2 camca besar sos tomato
  • 1 1/2 camca besar sos cili
  • 1 pokok daun ketumbar, hiris (yang ni mat gebu tambah)>>Kita letak daun sup :D
  • 500 ml air
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
**kesilapan amat dikesali wakakakaka..

BAHAN HIASAN :-)
  • Hirisan daun sup
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan cili merah
  • Bawang goreng

_DSC0455
Jemput ambik sorang satu jgn gaduh2 :D tuan umah nak packinggggg!!!! :D

Asam Pedas Ayam Nyonya

_DSC0431
ASAM PEDAS AYAM SAWI ASIN


Salam kembali sume!!

Rasanyer ni last n3 tuk hari ni sehingga lah minggu depan hari rabu :D.. Nak menghabiskan sawi jeruk iteewwwww, campurkan dgn asam pedas ayam ni pulak, mmg sedap! rugi sapa tak cuba krup krap krup krap jerrr :D

Untuk resepi asam pedas kita just guna resepi dr CMG, ASAM PEDAS NYONYA just gantikan ayam n kuah untuk ayam biasanyer kita akn buat cair sikit berbanding dgn ikan then tambahkan sawi jeruk td kat dlmnyer, yummylicioussss!!!! Kita cnp sekali lagi resepinyer, resepi asal dr CMG macehhhhh!!!!! Selamat berhujung minggu semua!!! :-)

ASAM PEDAS AYAM NYONYA

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
  • 2 kelopak sawi jeruk (optional)
  • 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu>>Tak de stok!
  • 1 genggam daun kesom
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 1/2 cawan cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 hirisan nipis lengkuas
  • 1/2 camca teh lada hitam biji (optional)


_DSC0427

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...(sesiapa nak letak serbuk perasa pun boleh..)
_DSC0450_DSC0448
SEASONING PICKLED GREEN MUSTARD
ada 2 jenis yg satu jenis lg dia berdaun hijau yg kita beli ni sume putih! :D

Firecracker Shrimp

_DSC0439
FIRECRACKER SHRIMP


Salam pagi jumaat sume!!! :D

Esokkkkkk g cuti2 sampai ari rabu :D cuaca mendung kdg2 hujan dan ada sstgh tempat banjir tp rancangan telah dibuat tetap untuk meneruskan percutian cewaaahhhhh! wakakakaka... semoga semuanyer selamat2 insyaAllah!

Ni menu ngunyah2 semalam petang :D sedap loorr! tp kita derhaka sikit kita kasi cincang2 itu isi udang cuma make sure inti tak leh isi penuh2 kalau tak dia tak garing.. Resepi asal kat umah KAK NUR SG, macehhhh kak nur cayang!!!! leh buat snack time boring2, asyik nak ngunyahhhhh jerrrrrrrr! g makan rumput pulak! Macam biasa kak nur mintak izin n halal resepinyer dipanjangkan kat sini pulak! macehhhhh!!!!! Untuk keluarga besar atau yg hantu udang tu bolehlah doublekan kuantiti udang ya kang main rebut2! ahahahaha

FIRECRACKER SHRIMP

Bahan-Bahan
  • 20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan>>Kita cincang n ekor udang simpan untuk digunakan lagi nanti.
  • 15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua dan potong segitiga
  • minyak untuk menumis dan mengoreng

Bahan Untuk diperap

  • 1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
  • 1/2 sudu kecil halia yang diparut
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
  • 1 sudu kecil kicap
  • 1 sudu kecil sweet chili sauce
  • 1 sudu kecil tepung jagung

Bahan Untuk Pes tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)


_DSC0447

Cara-Cara
1. Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.

2. Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi
dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.

3. Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.

Khamis, 21 Oktober 2010

Daging Goreng Sawi Asin

_DSC0412
DAGING GORENG SAWI ASIN

Salam kembali sume!! :D

Ni lauk semalam sbb arini kita masak asam pedas ayam sawi asin kikiki...... Sedap rupanyer masak campur2 dgn green mustard ni! selama ni tahu kewujudan sayur asin ni tp tak pernah nak ambik takut2 tak halal, sampailah KAK AYU SG published her latest n3 daging goreng asin, barulah tergerak nak pegang n tgk apa ingredients dia, tak yah tgk dah! wakakakakaka..sume jenama HALAL! ahahahaha...jakun betul! :D Lepas ni leh variasikan lagi sbb sedap! i loiikeeeee! :D

Resepi asal dr umah KAK AYU SG, mcm biasa kak mintak izin n halal resepinyerrr! sedap ni! :D macehhh kak ayu!!!! lap uuuuuu!!!! hihihi....

DAGING GORENG SAWI ASIN

Ingredients:-

  • 500g daging dihiris tipis- direbus dengan sedikit air & sedikit halia kisar hingga empuk.
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • sedikit garam & perasa
  • (Campurkan bahan2 atas lepas daging direbus dan perap sekejap)
  • 350g sawi asin-(pickled mustard leaves) -bilas beberapa kali supaya tak masin dan hiris
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  • 2-3 biji bawang putih dihiris tipis
  • 1 inci halia dihiris tipis
  • 10-15 biji cili api dihiris atau ketuk -(ikut kepedasan)-(Ayu suka lagi pedas)
  • 1 sudu besar sos tiram1 sudu besar kicap manis
  • 2 biji limau sambal diambil jusnya
  • sedikit air
  • garam & perasa secukupnya - gunakan sedikit, kalau perlu

_DSC0418
Jemput tgk lagi! hihihi...

Method:-

Gaul daging yang telah direbus hingga empuk tadi bersama sos tiram, kicap manis, garam & perasa dan perap sekejap. Panaskan minyak, dan goreng daging yang telah diperap tadi hingga agak garing.
Bila sudah masak, ketepikan ditepi kuali. Masukkan bahan2 hiris- bawang besar, bawang putih, halia & cili padi dan gaul hingga layu. Satukan daging dengan bahan2 tadi hingga rata.
Masukkan sawi asin yang telah dibasuh dan hiris, gaul lagi. Masukkan 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap manis, sedikit air & jus limau sambal, gaul rata. Rasakan kalau needs to tambah garam & perasa tambahlah ya ikut keperluan masing2. Bila semuanya dah secukup rasa, matikan api, siap untuk dihidang.

Puding Batik Marie

_DSC0338
PUDING BATIK MARIE

Salam sume!! :D

Sori buat semua, malas betul nak menghupdet hihihi.... lgpun semalam sibuk kemas brg2 yg dlm container ada lg 3 yg belum disettlekan! phheewwww.... nak2 bila nak menyusun buku2 naik serabut kepala :D Tak leh nak ckp byk2 kain baju yg tinggiiiiiiiii haish!

Buat ni bila ntah! dah lupa wakakakaka.... sedap bangetttt! tp tak cung mcm tuan punyer resepi asal ni mcm mana ntah tuan punyer yg ayu tu buat boleh licin potongannyer n beskut tak hancur sgt bila dipotong, kitanyer? wakakakaka...tgk jer pu dah tahu ahahahaha... tp mg sedap! dlm masa 2 hari dah habis mmg terrer sbb ada tukang makan :D

Resepi asal kat umah KAK AYU SG!!! tenkiuuuuu mak ayu! sedap sgt ni! nak buat lg tp tgh consider sbb sedia maklomlah stok beskut marie pun kena catu mcm maggi wakakakaka.... Mintak izin n halal resepinyer!!! macehhhhh!!! Untuk setiap kunjungan akn di balas kemudian :-)

PUDING BATIK MARIE

Ingredients:-

  • 300g marie biscuits cut to quartered-(300g biskut marie-dipatahkan 4)
  • 1/2 cup condensed milk-(1/2 cawan susu pekat)
  • 2 cups milo-(2 cawan milo)
  • 3 tbsp cocoa powder-(3 sudu besar serbuk koko)
  • 1 cup nestum-for baby-(1 cawan bijiran nestum untuk baby)
  • 1 cup butter-(1 cawan butter)
  • 3 eggs-(3 biji telur)
  • 1 tsp vanilla essence-(1 sudu kecil vanilla essence)

_DSC0339
jemputlah tgk ya :D

Method:-

Lighly beaten eggs and combine all the ingredients except, bicuits and put to boil on a medium heat. When butter has melt and mixture thickens, add in biscuits. Mix well. Pour mixture into a tray which has been placed with plastic wrap as the base and press till compact. When all has been pressed, put in the fridge, serve when its already set, or cold. -( Pukul telur sedikit dan campurkan semua bahan2 melainkan biskut. Masak diatas api yang sederhana. Bila mentega sudah cair, dan adunan agak memekat, masukkan biskut dan gaul rata. Tuang adunan kedalam loyang yang telah di alas dengan plastic(untuk memudahkan memotong) dan tekan2kan hingga padat. Bila semua dah selesai, masukkan kedalam fridge dan biarkan hingga sejuk dan menggeras.)
Align Center

Selasa, 19 Oktober 2010

Meet Blogger from Singapore 'Bisous A Toi'

_DSC0409
LAPIS LEGIT ECONOMICAL

Salam sume!!! :D

Oppssss.... jgn salah sangka ya kek kat atas nun bukan kita yg buat wakakakaka... tapi buah tgn dr KAK RIMA @ Bisous A Toi Blogs, nak tunggu kita buat? tunggu dah tua kerepot kot baru pas ahahahaha...

Sbnrnyer hari ni byk benda yg dibuat, dr pagi terpaksa tunggu order dr furniture co untk delivery brg yg kita order 2 minggu lepas iaitu dining table dgn 2 set of bookshelf, dia org bwk brg tu sumenyer loose, jdnyer terpaksa duk melangut tunggu dia org fix kan sume sekali, punyerrrrrrlah lama! huh! DAN lepas tu kemas2 gitu gini dah bersiap sedia g jumpa sifu kek lapis dr singaporeeee!!!!!!! yippeeeeee!!! mcm mimpi menjadi kenyataan u! lebih glamer dr artis2 tawww! wakakakaka... thanks a lot to KAK RIMA n SOTONG SONIA yg sgt cute! sgt2 cute! like father like doter loorrr sori kak rima, sonianyer face close to daddy lerrr :D BUT akak pulak babyface lorrr, muda tawww! BUKAN TUA KEREPOT wakakakaka.... orgnyer pun kecikkk jer sgt salute sbb almost everyday kak rima membaking ;-) murah rezeki ya kak sbb bg ke org :D

Berbual gitu gini sekejap jer dah kepenghujung, best bual2 ngan kak rima mcm dah lama kenal n kak rima pun senang mesra dgn org yg tarafnyer ke bwah mcm kita nii, terharu sgt! Harap2 nxt time leh jumpa lagi ya kak rima jgn lupa bwk kita naik kereta ya kalau kita g sg :D hihihi... seriously, sgt segan mulanyer nak tegur2 kak rima yg mmg tarafnye sifu segala baking haish! sib baik kita ni kira bukan 1st time jumpa blogger soooooo, sendiri mau ingat looorrr ahahahaha.. HARUS jumpa kalau sihat tubuh bdn ye tak? :D Untuk kak rima, selamat pulang ke SG dgn selamat esok ni ya insyaAllah.. owwhhh! btw! kek lapissss tu sedap bangetttttttt! dia punyer sweeteness mmg ngam! tak leh berenti makan loor! :D mmg SEDAPPPPPP! ;-) thanks again kak! akaknyer sticker iteewww kita simpan buat kenangan hihihi....

And besok kita ada meeting, welllllllll phm2 jer lah akn bz lagi n ada benda yg nak diuruskan.. UNTUK SEMUA KUNJUNGAN TERIMA KASIH!! :-) InsyaAllah akn buat kunjungan bila free nanti!!! see u again!! hv a good day buat semua!! :-)

P/S>>Kak rimaaaaaaa! gmbr byk blurrrr :-( nmpknyer dr kamera akak jer lah yg ok, nak kena study lagi dan lagi dan lagi, td balik umah cek2 baru jumpa dekat mana shutter dia wakakakaka... aiseeyyyyyyyyyy! pick up lembap mmg mcm gini lerrr :D


_DSC0407
jeng jeng jeng!!! sgt sedappppppp! ;-)

_DSC0357
Kak rima n her doterrr sotong sonia!!! :D dia sgt cuteeeee! makcik itamlah dia takut2 kot! :D


_DSC0371


_DSC0396
Pricelesss lorrr walau hanyer sticker :-) tenkiuuuuu so mch kak!

Ahad, 17 Oktober 2010

Nasi Lemak Sri Pandan

_DSC0345
NASI LEMAK SRI PANDAN

Salam ahad sume!!! :D

Sowi ya semalam outing dgn incik ninja hihihi shopping sana sinun dan last sekali pergi massage, mcm bersilat kalau part2 yg last sekali tu wakakakaka... tp kita suke traditional way sbb tak melibatkan minyak kalau minyak ni yg malasnyer bdn berminyak minyak walau lepas abis massage tu kita mandi.. N insyaAllah esok punnnnn kita bzzzzz sbb nak jumpa blogger sifu kek lapissss dr SG!!!! jeng jeng jeng!!!! kalau ada kelapangan esok leh jumpa tak kesahlah kejap pun kan janji dpt jumpa sifu tu, kalau boleh nak mintak otograp hihihi....

Ok, menu hari nii merangkap SATU HARInyer menu :D untuk kita jer lahhh maksudnyer sekali makan ni jerlah lepas tu dah tak ambik lunch n diner sume, berat dah niii :D Resepi asal dr buku chef hanieliza, tp kita cnp dr umah KAK AYU SG yg asalnyer juga kak ayu ambik kat umah NURINDAH yg comel iteewwww... mekaseh sume!!! nak kemas umah! :D

NASI LEMAK SRI PANDAN

Sumber : Buku Senangnya memasak Nasi Chef Hanieliza
Servings: 7-8 orang. (dgn kiraan seorang dewasa: 130gm beras)

bahan2

  • 1 kg beras AAA [basuh n toskan] - (Ayu gunakan 5 cawan beras basmathi)>>Sama mcm kak ayu :D
  • 4 cawan santan-(2cawan santan pekat +1 cawan santan cair)
  • 10 helai daun pandan - dikisar (Nurindah: boleh kisar dgn 1-2 cawan air) - (2 cawan air daun pandan + 1 cawan air)
  • 2 inci halia -dihiris
  • 3 biji bawang merah -dimayang
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula - sekiranya suka -(Ayu tak letak)
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • Sedikit halba>>yg ni kita tambah :D

_DSC0344
Tak de ayam goreng sbb ikutkan kita lg suke mkn nasi lemak yg ada TIMUN, TELUR MATA KERBAU dgn IKAN BILIS itu sudah cukup! setiap gigitan harus ada TIMUN! hihihi


Cara
  1. Daun pandan dikisar dan ditapiskan.
  2. Masukan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
  3. Apabila nasi sudah kering, kacau rata dan tutup semula tudung. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk rice cooker.
  4. Bila sudah masak boleh hidangkan
Updated:

SAMBAL IKAN BILIS

Bahan2

  • Segenggam Lada Kering *
  • 1 labu bwg besar*
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1 inci Belacan yg dibakar*
  • 1 biji buah keras*
  • Garam, Gula
  • Sedikit Air Asam jawa
  • 1 labu bawang besar di hiris bulat
  • Minyak untuk menumis

Ikan Bilis yg di kopek dan digoreng>> ikut suka hati nk byk mana, ketepikan

Cara2

Blend kan bhn2 yg bertanda * terlebih dahulu, untuk lada kering kopek dan buang biji atau rendam dgn air mendidih sehingga lembut. Panaskan Minyak di dalam kuali, tumis bahan2 yg telah di blend tadi sehingga terbit minyak, seelok eloknyer gunakan api kecil dan tutup, pastikan rajin di gaul berulang kali untuk mengelakkan sambal drpd hangus. Kemudian masukkan garam sedikit, gula(lebihkan sukatan gula kalau mahukan sambal yg manis2 pedas) dan masukkan sedkit air asam jawa td, kacau kembali dan perasakan. Kemudian masukkan hirisan bawang dan sedikit ikan bilis yg telah digoreng tadi kedalam sambal tumis tadi, tunggu sebentar sehingga bwg betul2 layu, masukkan air jika perlu dan kacau kembali sehingga mendapat kepekatan sambal yg di ingini, untuk nasi lemak biasanyer akn buat manis pedas. Selamat mencuba! boleh cicah dgn roti juga! :D



Sabtu, 16 Oktober 2010

Cendawan Goreng Hot n Crunchy

_DSC0330
CENDAWAN GORENG HOT n CRUNCHY

Salam pagi sabtu sume :-),

Dr semalam sampai hari ni asyik hujan jerrrr ni dah musim hujan agaknyer sejukkkkkkk jerrr, paling merisaukan adalah kain2 basuhan :D Tp tak pe ada hikmah tu asyik hujan jerrr suruh DUDUK RUMAH ajerrrr hihihi...

Ni menu semalam, walaupun ada ulser kat mulut n lidah kita niiii tp kita main belasah jerr majkan, meleleh air mata wakakakaka... sedap loorr! rangup makan panas2 sib baik tak de org yg kacau masa makan ni cuma kita jerr yg makan budak2 mmg tak makan lah jenis2 cendawan gini jdnyer kita sorang yg kenyang :D mn sepital pun dah pergi tgk batuk dia pun dah ok sikit dr semalam.. Tak leh lama2 hari ni sbb ada mision penting :D Resepi asal kat umah KAK NOR hasil dr @pengubahsuaian dr resepi LOVE2COOK, thanks both of u!!! mintak izin n halal resepinyer :-) macehhhhhh!

CENDAWAN GORENG HOT n CRUNCHY

Bahan2:

  • 400 gm cendawan tiram
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 cup/bekas yogurt plain
  • 1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas>>yg gantikan serbuk kari
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar
  • 1 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil garam
  • minyak utk menggoreng

_DSC0335

Cara2:

  • Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
  • Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
  • Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
  • Panaskan minyak dgn api yg kuat.
  • Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
  • Angkat dan toskan.
  • Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
  • Selamat mencuba :)
* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)

Jumaat, 15 Oktober 2010

Macaroni Soup

_DSC0317
MACARONI SOUP


Salam kembali!

Ni menu semalam ya, diulangi SEMALAM hihihi.... menu hari ni makan cendawan goreng jerrr ni kes tak sempat lerrr sbb jap g kakak balik nak g sepital pulak! haish! gini lerr kalau sorang baik sorang kena, yg kecik ni telah menunjukkan batuk2 ala2 asthma gitu, td tgh hari dia tido pun asyik batuk jerrr pastu stok ubat batuk dr sepital tak de nak tak nak kena pergi jugak nanti, kalau ikutkan hati malas nak pergi tp memendangkan tak de ubat batuk TERpaksa pergi rumah penyakit :D

Macaroni soup dah buat sebelum ni, resepi ambik kat umah KAK MASZ yg dah lama senyap tuuu, pastu kita cnp dr umah KAK NOR ganu pulak.. n skrg kita cnp dr umah sendirik jerr :D tak leh lama2 sbb nak siap2 dulu kalau ptg2 sure traffic gilerrr maklomlah hari jumaat esok dah weekend mmg begitulah kejadiaanyer kalau kat sini... jom layan!! tp semalam ni versi baikhati sbb tak makan dgn lada sbb mulut kita pulak ulserrrr! ni pun makan sambil2 terkejam kejam mata kalau pedih :-(

MACARONI SOUP

Bahan2
  • Makaroni (secukupnya)
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
  • 1sdk lada hitam - tumbuk
  • bebola daging - secukupnya
  • 2 kiub lembu/tulang rusuk
  • 2 liter air atau secukupnyer
  • segengam soohoon
  • sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg)
** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging

>>Tambahan>> untuk sayur dan macaroni kita celur2 dulu, jdnyer bila nk dimakan just ambik n masukkan dlm sup untuk mengelakkan macaroni terlebih kembang :-)

Bahan sampingan
  • ikan bilis kecil/halus - digoreng
  • daun sup/bawang - dihiris
  • bawang goreng
Cili tumbuk
  • Segengam cili padi
  • garam
  • 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok
** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacau


_DSC0319
mmg betul sup ni rupanyer dima :Dkan dgn ikan bilis xtra sedap! cubalah ya!

Cara Penyediaan
  • Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
  • Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
  • Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
  • masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
  • Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)
** Kesedapan & istimewa sup makaroni ni ialah campuran ikan bilis halus/kecil yg digoreng rangup & sambal tumbuk yg rasa masam2 tu...
Align Center