Selasa, 31 Mei 2011

Pan Pizza n cuti seminggu

Best ever PAN PIZZA!!

Salam hari selasa sume :-)

Maaf byk2 tak leh nak blogwalking lagi, insyaAllah akn laksanakan tanggungjwb seorang blogger yg sentiasa berprasangka baik hihihi akn membuat balas kunjungan selepas org2 kat dlm umah ni kembali sihat seperti sedia kala insyaAllah!

Both my doter n my son(yg kecik tu) positive influenza, jdnyer lepas ni mmg kena kerja berat sikit sbb ubat tamiflu tuuu lagiii hmmmm.... itu ajer penawar dia, jd layankan lah nanti 2 org yg mungkin vomiting2 pastu tak sedap bdn, macam2 ada kalau dah mkn ubat tuu.. Kita ni pun bdn mcm dah lainnn jer lagi niii.. dlm bulan ni 4 kali g sepital, sib baik pergi kalau tak pergi mungkin bahayakan kesihatan budak2 ni atau org dlm umah ni.. Minta maaf segala kesulitan m(_ _)m

citer pasal pizza ni sbb tertengok umahnyer si SATOAKIMAMA :D, semalam sblm g sepital kita keja menguli doh nii, jdnyer balik sepital leh bakar terus(sebenarnyer dlm resepi kena simpan dlm sebok dulu tp kita belasah jerr sbb dah lapo! :D) mungkin lebih rangup luar n bawah dia tu.. Kalau beli pizza mmg akn order pan pizza, tak minat sgt yg thin n crispy nii mcm tak kenyang jerrr wakakaka.... Yg menarik pan pizza ni sbb luar dia n bwh dia rangup! maklomlah guna minyak sayurrr :D tp kita hentam guna olive oil separuh dgn salad oil separuh konon2 nak healthy tp semakin tak healthy! hihihi...

Resepi kita rujuk PIZZA MAKING, kat situ ada thin n crispy jugak tp kita lebih suke pan pizza, ikut suke lah nak yg mana selera sume org berbedaaaa :D Sekali lagi minta maaf segala kesulitan, terima kasih!!


Pizza Dough

  • 4 1/2 cups Bread Flour
  • 1 1/2 cups Water
  • 3 tbs Powdered Milk
  • 1 tsp Salt
  • 1 tbs Sugar
  • 2 tbs Vegetables Oil>>i used half olive oil n vege oil

Dah kalut sgt terlupa nak cucuk ngan garfu jd kembang gitu ahahaha... TOPPING>>Tuna, sos pizza with herbs, tomato n basil

(Untuk Method ni kita campurkan dulu yis dgn air suam then tunggu berbuih barulah uli mcm biasa tuuuu cara mcm ni senang nak buat terpulang pd individu, nak main campak dlm BM pun ok)
  • In a stand mixer (KitchenAid) fitted with a dough hook, add the water, yeast and powdered milk.
  • Mix thoroughly until yeast has fully dissolved.
  • Mix the remaining dry ingredients together in a separate container and add them to the mixer.
  • Mix on low (speed 2) until most of the flour and water have mixed, then continue kneading for 10 minutes. The dough will be loose and scrappy at first and will quickly form a moist, smooth cohesive ball (while the dough is still scrappy, add the vegetable oil one tablespoon at a time).
  • While the dough is kneading, add ½ cup (4 ounces) of vegetable oil to a 14" pan style pizza pan making sure that the oil completely covers the bottom.
  • After the dough has been kneaded for 10 minutes, remove it from the mixing bowl and, using a rolling pin, roll it out to approximately ¾" thick and about 12" in diameter. If you have more dough than you need, save the remainder for another time.
  • Place the dough in the pan and cover tightly.
  • Let the dough rise until it has filled the entire pan and is about 1½" thick.
  • Place the pan (still covered) into the refrigerator for at least 4 hours (up to 24 hours).


Preheat oven to 500 °F for about 30-45 minutes.

Remove dough from the refrigerator and add sauce, cheese, and toppings.

Bake at 500 °F on a pizza stone for 14 minutes.

Sebelum kejadian harus posing dulu :D

Isnin, 30 Mei 2011

Pierre Herme's Chocolate Macarons


Salam isnin sume :D,

Semua org sihat? Kita alhamdulillah sihat2 ajerrr :-) Cuma tak leh nak letak uniform nurse lagi sbb yg kecik pulak demam! Nmpknyer bulan ni muke kita jer yg ada kat sepital :D

Ok, Nak share lagi satu resepi Macaron yg paling senang n sure menjadik insyaAllah, thanks to SHEEREN sbb share dis superb n easy recipe pada saya yg antu macs sekrang ni hihihi.... btw, nak citer pasal Pierre Herme's buku resepi macarons :D Masa hari sabtu pergi KINOKUNIYA BOOKSTORE n sajer mencarik carik buku masakan n u know what, i found this buku macaron resepi dr pierre herme's(japanese version)!!! bila tgk dlm jatuh cinta terus! sbb ada step by step pic tp harga buku tu boleh fengsan jap :D bulan depan nak beli jugak! harga tengok tepi dulu ahahaha...

Buat macs ni minggu lepas, ari apa lupa tp dok tersimpan sbb filling tak de lagi, sampailah kita buat chocolate filling hari jumaat lepas n barulah letak filling dia :D mmg niceee! i loikeee! So utk recipe ni kita mintak izin share kat sini ya sheeren, thank you so mch dear!\\ (^_^)//

Btw, sesiapa yg ada masalah buat macaron kita nak share satu blog ni kat sini mmg best! stgh hari dok belek2 blog ni, mmg kelakar kalau tgk dia punyer macs dr yg merekah yg tak de kaki mcm2! tp dia punyer mac yg menjadi fulamakkkkk! cung abis! Leh g kat NOT SO HUMBLE PIE, enjoy!

Pierre Hermé’s Chocolate Macarons

Hermé’s notes that come with the recipe:

“Egg Whites are the key element in this recipe. Take care to beat them until they are only just firm and still shiny, and don’t be concerned when, as you add the dry ingredients, they deflate - they’re supposed to. Knocking some of the air out of the whites is what will give these macaroons their characteristic smooth top. Keep the whites too firm and you’ll end up with meringue.”


  • 1 1/3 cups (5 oz./ 140 gm) finely ground almond powder
  • 2 cups plus 2 tbsp ( 250 gm ) powdered sugar / icing sugar
  • 1/4 cup ( 25 gm ) Dutch – processed cocoa powder, preferably Valrhona
  • 1/2 cup ( 100 gm )egg whites (about 4 large; see step 3)

still tak cantek lagi :-( tp oklah kan :D


1) Line two large insulated baking sheets with parchment paper or line two regular baking sheets and put each one on top of another baking sheet. Fit a large pastry bag with a plain 1 cm or 1.5 cm tip. Set aside.

2) If you’ve got almond powder, just sift it with the icing sugar and cocoa. ( Ika, untuk mac yang tak berjerawat,I normally will blend the almond powder in my spice blender untuk kasi lebih halus lagi )yg ni lepas kita blend pun kita akn shift lagi :D jgn kurang kerja mcm kita :D

3) For this recipe to succeed, you need 1/2 cup (100 gm ) of egg whites which means using 3 large egg whites plus part of the fourth egg white. Gently whisk the extra egg white to break it up then measure it out. Bring the whites to room temperature. This is very important to get the most volume out of the whites. (NOTE: I used egg whites aged several days)

4) Beat the whites at low to medium speed until they are white and foamy. Turn the speed up to high and whip them just until they are firm but still glossy and supple - when you lift the whisk, the whites should form a peak that droops just a little. Leave the whites in the mixer bowl or transfer them to a large bowl and, working with a rubber spatula, fold the dry ingredients gently into the whites in three of four additions.

It will seem like a lot of dry ingredients to go into a relatively small amount of whites, but keep folding and you’ll get everything in. Don’t worry if the Whites deflate and the batter looks a little runny - this is what’s supposed to happen. When all the dry ingredients are incorporated, the mixture will look like cake batter; if you lift a little with your finger, it should form a gentle, quickly falling peak.

5) Spoon the batter int the pastry bag and pipe it out on to the prepared baking sheets. Pipe the batter into rounds about 1” in diameter leaving about an inch between each round. When you’ve piped out all the macaroons, lift each baking sheet with both hands and then bang it down on the counter. Don’t be afraid - you need to get the air out of the batter. Set the baking sheets aside at room temp for 15 minutes while you preheat the oven. Center the rack in the oven and preheat at 425F ( 220 C ).

6) You should bake these one pan at a time, so dust the tops of the macarons with cocoa powder and slide one of the sheets in to the oven. As soon as the baking sheet is in the oven, reduce heat to 350F ( 180 C ) and insert the wooden handle of a spoon into the oven to keep the door slightly ajar. Bake the macarons for 10 to 12 minutes or until they are smooth and just firm to the touch. Transfer the baking sheet to a cooling rack and turn the oven back up to 425F ( 220 C ).

To remove the macaron bases from the parchment - they should be removed as soon as they come from the oven - you will need to create moisture under the cookies. Carefully loosen the parchment at the four corners, and lifting the paper at one corner, pour a little (note: VERY little) hot water under the paper onto the baking sheet. The water may bubble and steam so be careful. Move the parchment around or tilt the baking sheet so that the parchment is evenly dampened, allow the macarons to remain on the parchment, soaking up the moisture for about 15 seconds, then peel the macarons off the paper and place them on a cooling rack ( if you are using silpat,just leave for a few seconds and peel off the mac or else your mac will continue baking and the bottom will be burnt and harden ).

8) When the oven is at the right temperature, repeat with the second sheet of macaroons. Remove from the parchment as directed above and let cool.

anyone??? :D

Selepas sebelum, sebelum selapas :D

Ahad, 29 Mei 2011

Thai Style clear soup with minced chicken n egg tofu


Salam hari minggu sume!!!

Bermula minggu depan sampai bila tak tahu, aktiviti kat sekolah n tadika dah mula sibuk, sambutan hari bapa, pastu kena tgk si kakak n abg belajar kat sekolah yg tak bestnyer dia buat hari sabtu! ada jugak hari2 biasa tp yg paling lemah ni hari sabtu lerrr haish! tak leh nak rehat2 lah.. Hari ni nak kuar awal nak carik kasut si kakak :D

Sup ni, mmg menjadi sup kegemaran SEMUAAAAAAA org dlm umah ni, tak cayer cuba buat pasti seisi keluarga menyukainyer hihihi.... thai style clear soup with minced chicken n egg tofu, tp resepi sebenar dia org mestilah guna ground pork dgn pork flavouring, tp kita disini kena sesuwaikan benda yg boleh dimakan, kita tanyer kawan thai kita yg sorang ni buat sup ni mcm mana jdnyer dia bg resepi tu main ckp jerrr kita pun ingat kat kepala otak jerlah! hihihi... mcm masak bening tp ttp ada kelainan dia.. Resepi kat bwh ni cuba adjust ikut kesesuaian rasa :-)


Bahan2 A:

  • 250g Ayam cincang/ground chicken
  • 1 ulas bawang putih dicincang halus
  • 1 biji bawang merah(shallot) dicincang halus
  • Sedikit Daun Ketumbar di cincang halus
  • 2sb putih telur
  • Sedikit Kicap cair
  • Serbuk lada putih
  • Garam


Satukan semua bhn di atas gaul hingga sebati dan ketepikan, kalau rajin boleh buatkan bulat2 terlebih dahulu.


Bahan2 B:

  • 2 ulas Bawang kecik dihiris
  • 1 ulas bawang putih dihiris
  • 1/2 kiub Pati ayam
  • 1-2 sb besar kicap cair(kalau boleh gunakan kicap cair maggi atau chinese brand)
  • 1 packet egg tofu atau tofu bulat atau belah 2
  • 3 ketul Fresh shiitake dihiris
  • 3 pokok Daun sup di potong2
  • Sedikit Dry Seeweed
  • Carrot di hiris
  • Sedikit Kobis Cina Di potong
  • Sedikit Sooh Hoon direndam n ketepikan
  • Sedikit serbuk lada sulah dan garam
  • Minyak sedikit utk menumis
  • Air ikut byk bhn2 yg ada

Panaskan minyak didalam periuk. Tumis bwg putih dan bawang merah hingga naik bau. Masukkan air separuh serta kicap cair dan stgh kiub ayam td. Tunggu sehingga mendidih sebentar dan masukkan bhn2 A yg telah di bulat bulatkan tadi, untuk yg ni kita guna sudu dan ambik sedikit adunan ayam cincang tadi dan ambik sedikit demi sedikit masukkan kedalam sup yg mendidih tadi dan buat hingga habis. Kemudian masukkan sayur2 yg keras dulu seperti carrot kecuali dry seaweed dan daun sup dan seterusnyer serta masukkan egg tofu yg telah dipotong beserta sooh hoon yg direndam terlebih dahulu tadi, tambah kan air mengikut selera dan perasakan garam dan lada sulah serta tambahkan kicap cair jika perlu. Tunggu sehingga mendidih seketika, dan masukkan dry seaweed beserta daun sup dan tutup api. Kalau nak tambah telur yg telah dikocokan sedikit pun boleh juga. Selamat mencuba!

Sabtu, 28 Mei 2011

Donut Ball Pandan


Salam pagi sabtu sume :-),

Sori yer semalam tak dpt nak jalan2 sgt sbb sibuk g sepital, so keputusan dr xray tu alhamdulillah tak de apa2 cuma secretion tu yg kena buat xray takut kena apa benda ntah! kita pun jd mcm tak sihat gitu tgk si abg ni asyik demam mkn ubat dia ok nanti kang suhu dia dah naik balik, kalau esok ni dia demam lg kena bwk sepital lagi utk blood test.. Mekaseh buat semua yg bertanyer kabar.

Sbnrnyer buat ni semalam lepas mengacau filling cekelat tuuu, cuaca kat luar mendung jerrr gmbr pun mendung jerlah eak hihihi.... tak leh nak taip panjang aka bebel panjang2 byk kerja nak kena buat lepas ni :'( REsepi ni leh tgk kat umah KAK MAS DUNIAKU dgn umah IZAH DAUT, resepi asal dr KAK DAYANG, mekseh sumenyer! mintak izin n halal resepinyer, kita kopipes dr umah KAK MAS, maceh kak!

Copy n Paste : KAK MAS
Bahan :
  • 2 cawan tepung high protein atau tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil pelembut doh>>kita letak water roux
  • 1/2 sudu besar yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
  • 90 ml susu segar (-/+)
  • 1/2 sudu kecil pes pandan atau pandan emulco
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • gula icing atau gula halus untuk saduran


Cara membuatnya :
  1. Kisar/putar semua bahan (kecuali tepung, pelembut doh, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan pelembut doh. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.

LEtak Filling cekelat, budak2 suke lerrr takat ijau gitu takut dia tk nak mkn sbb budak2 kat umah ni jakun sikit tgk yg kalerpul gini :D biar cekelat tak pe :D

Jumaat, 27 Mei 2011

chocolate Filling


Salam kembali :-),

Tak leh nak ckp byk2 saya kepenatan :-( Td g sepital lagi ni td, sblm pergi sempat siapkan inti cekelat ni, mmg sedap n best! Senang pulak tu nak membuatnyer, kita buat filling ni bersebab tunggu n3 esok dan minggu depan akn memulakan operasi meroti hihihi...

Resepi asal kat rumah ANNA QAWINA n kita kopipes dr umah KAK NOR setelah diedit, mintak izin share kan disini juga, mekaseh! Byk kerja nak kena buat lepas ni pastu nak masok tido fenatttttt... Happy weekend sume!


kredit pada tuan resipi asal : Puan Azlina Alias
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
  • 250ml susu sejat
  • 180ml air suam
  • 180gm gula castor
  • 60gram serbuk koko
  • 60gram tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung gandum (yg ni k.nor tambah)
  • 60gram mentega
  • 1 sudu teh esen vanilla


Cara-cara :
  • Campurkan kesemua bahan kecuali vanila dan mentega.
  • Kacau dgn menggunakan handwisk hingga sebati atau boleh juga kalau diblend.
  • Panaskan atas dapur dan hendaklah sentiasa dikacau hingga pekat.
  • Masukkan mentega dan vanila.
  • Kacau lagi hingga sebati dan pekat.
  • Padamkan api dan sejukkan sebelum digunakan.

Kek Alunan Kasih

Sebelum memulakan bicara nak bgtau dah jalan2 umah org tp tak leh tinggal komen lerrrr dia punyer word verification tak leh nak tulis, adakah kita ajerrr?? hihihi.... Macam tak abis loading gituuu :D


Salam pagi jumaat sume :-)

Semua org sihat? :D harapannyer semoga sume sihat2 n gembira2 sentiasa insyaAllah amin! Kenapa kek kita ni tak nak berombak ombak???? konpius jap mcm mana lah layer by layer tu dibuat?? aaaarrghhhhh.... ini kek dah tak boleh kasi alunan kasih tp KEK TEGAK BERKASIH hihihi.... kita suke rasa kek mcm ni ala2 kek butter, sedap!!!! kalau lwnkan dgn BC alangkah nikmatnyerrrrr lemak2 :D

Tak sure lah resepi ni dr sapa sbb masa kek ni tgh meletop dulu kita tgh bercuti cuti berblogging lagi jdnyer ketinggalan sikit kita nii :D Kita kopipes dr umah KAK UMMI, resepi asal kat rumah KAK AM FLORA, nak g umah KAK NOR pun ada umah SEMUA ORG pun ada kan kan? Mcm biasa mintak izin n halal respeinyer, mekaseh sume!!! waaaaa....dah weekend ya, rasa sekejap jerrr waktu skrg ni berlalu, kenapa? urusan dunia yg tak habis2 ni lah yg buatkan masa berlalu cepat, cuba ddk baca alquran, walaupun dah baca byk tp perasanyer mcm lamaaaaaaaaa sgt jam tu nak bergerak kan kan... selamat berhujung minggu sume!!! hati2 dijalan raya, kalau shopping pastikan ank2 sentiasa bersama, beg tgn pulak jgn letak sembarang2 :D berbelanja dgn berkhemah :D jumpa minggu depan insyaAllah!


Resepi : Puan Mastura Yasak (Kongsi Resepi FB)
Sumber: Am-Flora

(bagi 1/2 adunan, akak guna loyang 3 1/2 x 8 in)
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn (250 gm) planta atau butter
  • 2 ½ cwn tepung gandum *
  • 1 sudu kecil baking powder (*diayak bersama)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan)
  • ½ cwn susu cair (utk separuh kek, akak letak +- 1/2 cwn jgk)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • *Serbuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( citarasa masing-masing)

Mcm gunung ganang pulak! ahaha... tak kesahlah! janji sedap :D

  1. Pukul planta dan gula smpai kembang.
  2. Masukan telur satu persatu, pukul lagi sampai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair, gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Bahagikan dua bahagian, campurkan pewarna pink dan satu bahagian pewarna hijau (*akak letak 3 kaler, biru, oren dan pink)
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukkan adunan biru, ratakan dlm loyang dan ayak serbuk koko menutupi lapisan biru tersebut - ayak nipis-nipis jer.
  6. Kemudian masukkan adunan lapisan oren dan ratakan, ayak lagi serbuk koko dan seterusnya tuangkan lapisan pink dan ratakan perlahan-lahan. (jangan sampai serbuk koko di lapisan-lapisan tadi terangkat).
  7. Bakar lebih kurang 45min. pada suhu 160 Degree ikut oven masing-masing (untuk separuh adunan akak bakar 35 minit sahaja)

Nota Am-flora :

Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

Khamis, 26 Mei 2011

Sotong Masak Serai


Salam n selamat malam :D,

Waaaa..mimpi apa tuan umah update malam2 ni yerr?? hihihi.... sajer jerrr masukkan sekali sbb esok akn kuar 1 n3 jerr tuan umah nak honeymoon :D bukan jalan2 makan angin pusing2 keliling umah jerrr :D Ni lauk lunch tadi, senang n dan cepat! dan jugak sedapppp! kita suke sotong2 masak mcm ni kalau guna udang pun suke :D

Resepi asal kat MyR tp kopipes dr umah MAK AYU SG, maceehhhhh sume! Mintak izin n halal resepinyer, selamat malam sume! masa tuk undurkan diri :-)



  • 300g sotong-(Ayu gunakan 400g)
  • 3 cili padi-(Ayu gunakan 20-25 biji..hehe)-jangan ikut saya kalau tak tahan pedas ya..
  • 2 batang serai
  • 200g air asam jawa-(Ayu gunakan 1/2 cawan air asam jawa)
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • garam, gula & perasa secukupnya
  • sedikit air
  • Belacan sedikit>>yg ni kita tambah :D


Sotong putih dibersihkan. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah dikisar dan tumiskan. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan perasa.

Kuih Talam Terang Bulan


Salam kembali :-),

Ada kejadian sikit kuih talam kat atas ni, nak tahu citer ke? :D tak nak tahu skip jer bwh terus hihihi.... alkisah>> tak tersedar digital scale kita ala2 menggong atau demam jugak kot.. Utk sukatan tepung kastard terkurang kesan dr timbang kita yg tgh mabuk tu lerrr huh! patut pun dlm ati kenapalah sikit sgt tp tak g cek sbb timbang lg satu ntah mana kita letak kita pun tak tahu ehehe... jdnyer dgn yakin terus kan jerlah, masa tgh nak masakkan adunan talam tuu dah ter ter imagine mcm lain pesen jerrr tgk keekatan dia ni wakakaka.... tp oleh kerana dah penat belasah jerlah! ahahaha... Alahmdulillah, masuk esbok dia keras tp tak keras mcm biasa kira boleh dipotong lerrr :D tak de sampai kena mkn dlm bekas tu jugak hihihi...

Kita tak de acuan mcm KAK ANIM kita sumbat jer sume dlm bekas pyrex tu abis citer :D nak buat lagi sekali n nak hasilkan kuih ni yg betul2 cantek dipandang huh! rugi woo tak cuba sbb lemakkkkkk berkrimmmm peanut butter tu lerrr! pasni kena turun naik tangga jerr jgn guna elevator :D Selamat mencuba :D Nak tengok rupa asal kuih tu leh g umah kak anim :D


bahan A

  • 300 gm beras pulut (rendam 3 jam dan bubuhkan pewarna hijau)>>buh kaler pepel :D
  • 100 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 1 sk garam

bahan B

  • 130 gm gula
  • 40 gm tepung kastad>>yg ni malas nak citer hihihi...
  • 150 ml santan
  • 200 ml air
  • 2 biji telur>>kita masukkan sebijik jer tp guna size A
  • 1/4 sk air abu>>yg ni kita tak masukkan sbb sampai skrg tak kenal air abu :D
  • 1/4 sk garam

bahan C

mentega kacang

aaarrrghhh.. sgt tension tak menjadik huh! takpe nanti wat lagi :D bykkan latihan :D

  • Beras pulut yang di rendam di toskan terlebih dahulu.
  • Kemudian satukan bahan A (beras pulut,air,santan dan garam) dan kukus selama setengah jam.
  • Cara mengukus terserah kepada anda.Boleh di lapikkan dengan daun pisang ataupun di kukus dalam loyang.setelah pulut tanak,tuangkan ke dalam mangkuk kecil.Tekan agar ia padat.
  • Lubangkan bahagian tengah untuk di letakkan intinya.
  • Satukan pula bahan B,kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk.
  • Kacau sehingga ia naik wap.
  • Tuangkan ke dalam pulut yang di lubangkan tadi dan letakkan mentega kacang di tengahnya.
  • Kukus selama 20 minit sehingga masak.
  • Angkat,biarkan sejuk dan hidangkan.

Asam Pedas Daging Tetel


Salam khamis sume ;-)

Keadaan ank sulung kita dah ok tu nmpknyer cuma dia asyik pegang perut diaaa jerrrr agaknyer kempis sgt sbb dah 2 hari makan2 muntah, semalam tgh hari kalau tak silap suhu bdn dia panas sgt! rasanyer itu yg last kot, sbb lepas tu suhu bdn dia dah jd 37 jerrr.. Tulang belakang dia dah timbul terus, gitar2 kat bhgn tepi pun dah terang nmpk hihihi....

Ni menu lunch semalam, nmpk IZAH DAUT pastu kak MAZ pulak buat kalau tak silap asam pedas daging nii, kita jarang sgt dah masak asam pedas dekat stgh tahun kot! sbb malas nak blender lada n nak jimatkan lada kering kita pun satu hal jugak.. Kalau asam pedas kita mmg suke asam pedas mak kita :D walau resepi ni sedap tp masakan mak ttp no 1 walau cuma goreng telor jerr hihihi... hebat tak air tgn mak? :D

Resepi asam daging tetel ni tgk kat MyR dr DIANA_8194, Sesekali mkn mcm ni aduhhhhh sedapnyer! kita makan dgn bubur ahahaha.... :D Mintak halal n izin resepinyer share kat sini jugak :-) ty!


Bahan-bahan ( 2-4 ORANG )

  • 300G - 400G DAGING TETEL
  • 1 MANGKUK CILI KISAR>>kita tambah belacan sikit

Kita tambah sawi asin :D bau daun kesum limau purut tu sedap betul!



Rabu, 25 Mei 2011

Apam Yogurt With Blueberry Filling


Salam rabu sume :-),

Nmpknyer keadaan bdn kurang mengizinkn hari niii, hidungkuuu yg penyek dah terasa kesebalannyerrr :'( be stronggg!! tak boleh tumbang2 lorrr, mana mau buat bentou lagi, mau jg yg sakit ni lagiiii.. haish! Alhamdulillah si abang mcm dah ok sikit tuu sbb semalam kena paksa makan walaupun terpaksa disuapkan(alahaiiii :D)

Berbalik pd gmbr2 yg berkaitan :D, buat mlm tadi, agaknyer kena buat malam2 buta kot baru nak kembang sbb ingat masa dulu2 buat apam mekar pun tgh2 malam gituuuu... part paling mendebarkan nak bukak penutup pengukus aiiyoooooo... berdebar gituuuu takut2 frust menonggeng, alhamdulillah! mekar pun diaaa! sblm ni ada buat resepi apam apa ya kita lupa sampai 3 kali tak nak kembang pdhal method sama jerrr huh! tu la pasalnyer kena buat malam2 :D Resepi kopipes dr umah IZAH suke muffin :D Resepi Asal kat rumah KAK RIMA, mekaseh byk2 resepinyer, mintak izin n halal jugak!


Copy n Paste:Izah
sumber: kak Rima

  • 2 cawan gula castor *kurangkan>>yg ni kita kurangkan dlm 20g
  • 1 sdt ovallete
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan yogurt asli
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1 sdt serbuk koko>>yg ni tak buat
  • 1 sdt pes coklat>>yg ni pun tak letak

waaaaaa...cung tak? suai mak mak na ka?kireiii desuka?Areumdawoyo?? hihihi...

Cara-cara :

  • Campur semua bahan di atas dalam mixer.
  • Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
  • Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
  • Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) &; campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
  • Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
  • Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
  • Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup..
  • **Pes coklat &; serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan..cth : jem/filling..&; pewarna kesukaan**


Hari isnin g kedai bakery supply jumpa blueberry filling ada tanda halal apa lagiiiii rembat sebungkus, rasanyer ok lahh.. nak kata sedap sgt2! tu tak delah boleh dimakan lah kiranyer ni kalau darurat :D (tak yah nak belek2 tgn tuuu yaa ahahaha..)

Selasa, 24 Mei 2011

Pajeon (Green Onion Pancake)


Salam kembali sume!

Mekaseh yg mendoakan kesihatan ILYAS aka IRIYASU kun, semoga semua doa2 yg dipanjatkan termakbl insyaAllah.. Semalam g sepital n result tuk influenza B positif, jdnyer dpt cuti seminggu, dan bygkan jugak dr semalam kul 3 stgh lebih kurang dia tido sampai skrg niiii tau! bangun cuma minum air seteguk pastu muntah, pastu membuang, nanti dia tido balik, 1st time dia kena mcm ni, n suhu bdn dia tak tinggi sgt cuma 38.3c gitu jerrr kalau turun lepas ambik paracetamol tu biasalah nanti beberapa jam balik dia naik lagi.. Harap2 tak de apa2, kalau esok ni dia masih melepek gitu jer mmg kena antar sepital lain pulak.. Kita pun dah penat dah nii :D

Jom layan menu KOREA, waaaaa.. sudah jatuh cintaaaaa sama ini makanan korea!!! sejak2 tgk drama korea lah ni sume2 nak korea, itu ini pun nak korea wakakakaka.... Nmpk kat umah KAK AZATIE td pg tp kak azatienyer versi lain, pajeon aka pancake ni byk jenis tp yg paling kita suke green onion! mmg best n sedap! rugi sapa2 tak cuba.. Resepi dah biasa jalan2 kat umah MAANGCHI, kita cnp kat sini lepas dah di edit sikit2.. Klau sapa2 yg nak cuba masakan korea g jer kat situ siap ada video lagi, mmg seronok! :D


  • Daun Bawang lebih kurang segenggam(tgk gmbr atas)
  • 1/2 Cwn Tepung >>kita guna tepung gandum
  • 1/2 cwn Air
  • 1 sk soybean paste>> leh ganti tauchu jdkan paste yg ni kita guna miso paste
  • 1/2 sk gula
  • Sedikit Kimchi optional>>yg ni kita tambah>>sbnrnyer ada kimcijeon jugak :D
  • Garam jika perlu>>kita tak letak sbb ,miso paste dah masin
  • Sedikit minyak lebih kurang 4sb>> guna salad oil

Garing!! sedappppppp sgt! :D

  • Basuh bersih daun bwg dan toskan. Kemudian potong daun bwg secara memanjang atau ikut selera masing2 lebih kurang 5 inci panjang. Untuk adunan tepung, satukan semua bhn td kecuali minyak dan daun bwg serta kimchi td, sehingga sebati.
  • Panaskan minyak didlm kuali leper yg dipanaskan terlebih dahulu, kemudian susunkan daun bwg yg dipotong td dlm kuali( utk yg ni nak buat bulat size kuali pun ok) kita susun memanjang kemudian letakkan kimchi di atas daun bawang tadi. Selepas itu tuangkan adunan tepung atau batter td ke atas daun bwg yg telah disusunkan dlm pan td, (jgn buat tebal2 susunan daun bwg tu ya, agak2 jerr kalau tak hasilnyer tak rangup). Gunakan api sederhana besar.
  • Kemudian, tunggu sehingga kekuningan atau masak, hati2 semasa balikkan pajeon td utk dptkan hasil yg cantek( kitanyer terpatah :P sbb kuali kecik jerr :D) Masak sehingga kedua dua belah pajeon td nmpk garing bukan hangus ya :D dan angkat pajeon td ke dlm pinggan. Sesuwai dimakan dgn kicap jepun+cuka sikit atau resepi sauce leh rujuk kat blog MAANGCHI. Sedia dimakan panas2! Selamat mencuba!

Puding Mangga Buahan Koktel


Salam pagi selasa :D

Buat puding ni mestilah semalam :D kalau arini masa bila pulaklah kita ambik gmbr ya? hihihi..... mlm2 mmg tak ambik gmbr kecuali guna iphone. Lama jugak ya list puding ni dekat waiting list kita tak terbuat buat tp semalam ni malas2 pun kena rajinkan buat sbb nak abiskan mangga yg dah nak jd pakcik tuuu sbb kita tak berapa gemor sgt dgn buah2an koktel sbb kalau beli selalu menghampakan isi dlm tak mcm dlm gmbr kat luar tin huh! mesti hancur! tu pasal kita jarang guna yg dlm tin ni kalau nak guna jugak kena guna fresh fruits :D

Resepi asal dr KAK JUN YUMMYLICIOUS, dah diubah suai oleh KAK UMMI :D kita2 ni kalau tak derhaka tak sah ya hihihi.... Mcm biasa, HARUS banjir puding kita niiii baru best makan sejuk2 kalau tak mcm nak tercekik jerrr wakakaka.... pdhal tak pun kita jerrr niiii :D Mcm biasa kakak2 jelita mintak izin n halal resepinyer :) Terima kasihhhhhh!!!!

Adaptasi dari : Puding Susu Buahan Jun-Yummylicious
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

  • 1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
  • 2 biji telor
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair *
  • 1 sudu besar pes strawberi *>>manggo pure
  • 140 gm strawberi segar * (* dikisar bersama)>>manggo di hiris cube :D
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 tin fruit cocktail>>guna hirisan mangga jer! :D

Letak hirisan mangga yg didadu :D baru perasan hari ni hari KUNING sedunia hihihi...

  1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Sementara itu, pukul telor dan campurkan tepung jagung. Kacau rata dan ketepikan.
  3. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan strawberi kisar tadi, biarkan mendidih.
  4. Masukkan campuran telor dan tepung jagung.
  5. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar. Tutup api.
  6. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  7. Sejukkan dan hidang.

Isnin, 23 Mei 2011

Bone Steak


Salam pagi isnin sume :D,

Weekend mmg akn berehat KECUALI kalau mmg free sgt2 atau pendek kata TAK MALAS hihihi.... Hari ni kena jd misi, sbb sorang dah tumbang dah niii, jap g nak antar g sepital, maklomlahhhh kalau sakit2 gini mg harus antor sepital senang keja sbb skrg ni penyakit macam2 dan yg bestnyer g sepital niii sbb cashless n ada ubat :D

Ok ya, insyaAllah akn buat balas kunjungan bila free nanti, buat yg dtg berkunjung terima kasih. Tuan umah masak mcm biasaaaa cuma tang nak tonggeng2 tu yg malas sikit wakakaka.... Ini lauk dah hari jumaat kalau tak silap, oleh kerana sibuk sgt2( ntah apa yg sibuknyer kita pun tak tahu :D ) tak sempat nak n3 terpaksa lah ngadap si kek tapak kaki kuda tu jer ya :D.. Resepi dr KAK FIDA MyR penyumbang terbanyak kat myR kalau tak silap, mmg suke guna resepi ni cuma kalau nak pedas upkan sikit lada blender tu ya mcm kita, tak yah nasi2 mkn ngan roti kejung jerrr :D. Mekaseh buat tuan resepi for sharing!! Minta halal juga resepinyer :-) Ini tulang masa dpt raya haji hihihi.... link kita cuba masukkan nanti ya, bz sikit n nak cepat :D


  • 1 kilo tulang *- cuci bersih
  • 3 helai daun pandan*
  • 1 btg serai*
  • 4 ulas bwg putih* -diketuk
  • 1 ibu jari halia* -diketuk
  • (Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
  • 2 sb ketumbar biji*
  • 1 sb jintan kasar*
  • 3/4 sb jintan halus*
  • 1/2 sb lada hitam/putih*
  • (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
  • 10-15 tangkai cili kering>>yg ni kita letak lebih
  • 10 ulas bwg merah
  • 5 ulas bwh putih
  • 1 botol tomato sos>> yg ni kita guna 1 tin tomato puree yg kecik+suku tin crused tomato
  • 2 sb kicap manis
  • kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
  • 1-2 biji bwg besar - dibelah
  • cili hijau - dipotong
  • 2 biji telur - di kocok
  • Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 1/2 cwn kacang peas -utk tabur


  1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
  2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
  3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
  4. Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
  5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
  6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
  7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual

Jumaat, 20 Mei 2011

Kek Gulung KAsih atau versi KAKI KUDA :P


Salam jumaat sume :D

Hari ni sya bermalas malasan ajer yaaa... kenapa? mood yg semalam tu terbawak bawak lagi sampai arini, mintak maaf ya kalau lmbt jengah ke rumah2 teman2 blogger sume, ingin membawa hati ini yg gundah gulana ditambah pulak dgn kek gulung kasih yg tak mcm nak jd kasih tp mcm kek patah hati jerrr wakakakaka.... atau pun nak sedap dgr mcm tapak kaki kuda lol..

Resepi dr umah KAK DAYANG JACK yg ayuuuu... Demam kek ni masa kita tgh bercuti cuti blogging dulu ya, nmpknyer tuan umah mahu ambik cuti lagi dr berblogging :D Maaf segala kesulitan, kalau panjang umur sihat tubuh badan akn adalah n3 minggu depan ni ya, tp rasa2nyer mmg sya patah hati sekarang ni :D

Ok lah, kita tengok resepi kek gulung kasih yg sepatutnyer lah kan tp versi kita ni dah jadi kaki kuda, mana taknyer main belasah jerr guna loyang, tu yg jd kek kita ni gemuk2 ahahaha... nxt time kena guna loyang yg besar sikit dr ni haih! Mintak izin resepinyer ya kak dayang, macehhh!!! Tuan umah undur diri dulu maaf andai ada kesilapan ya...

Kek Gulung Kasih

bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

Lembutttttt sgt! mcm kek span sweet4ever :D selet jem nutella jerrr :D

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.

Khamis, 19 Mei 2011

Nasi Goreng Ayam


Salam kembali sume,

Belum ada mood lagi, tp khas buat tetamu arah jgn kita hidangkan jugak :-) Cuma malas nak bebel byk2 mmg tgh blurrr jer lagi ni huh!

Resepi ni dah buat dulu2 pastu minggu ni KAKAK SECUBIT GARAM buat, kita pun terasa nak buat jugaklah! hihihi... Makan dgn SUP dgn SOS LADA, mcm makan nasi ayam tuuuuuuu sedappppp!!!! ayamnyer lembuttttt sgt! sesuwai kalau guna ayam tua kut! wakakaka... sure lembut yg tua tu jd muda :D Resepi asal kat umah KAK CM makcik manggis yg manis ;-), link carik kat tepi tu ya kita ni ada problem nak masukkan link skrg ni sbb tu ada n3 yg kita tak masukkan link, nak masuk guna IE skrg ni seriau sbb mmg terus hang lappy ni.. Daaaaa... insyaAllah sihat tubuh badan akn bersiaran esok hari ni kalau tak, minggu depan lah ya :D Selamat berhujung minggu!!!


  • 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
  • 2 sudu kecil garam*
  • 1 sudu besar serbuk kunyit*
  • 1 sudu besar rempah kari*
  • Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
  • Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.


Bahan Utk Masak Nasi>> kita tumis dgn butter
  • 1 sudu rempah kari
  • 1 inci halia-tumbuk kasar
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • sedikit kiub ayam
  • sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
  • 2 bay leaves/ daun ketumbar
  • 4 cawan beras basmathi-cuci toskan>>aaarrrghhhh yg ni sgt tension sbb tak de beras basmathi huh!
  • 4 1/2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair
  1. Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
  3. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
  4. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad. >> Dan sup :D yg ni versi siam :D

Kuih Lapis Sago


Salam pagi khamis sume :-)

Hari ni mood kurang, pastu pagi tadi ni bgn lambat, kelam kabut buat bekal.. ditambah tambah pulak berita tak sedao ddgr...aaarrrghhhhh.... terus moody sampai skrg.. Pastu buat kuih lapis sago ni sampai tersilap, kaler pun mcm kaler org sakit jerrr huh! Jom tgk resepi malas nak citer byk2 :-(

Resepi ambik kat umah MAK AYU SG, mekaseh mak ayu! mintak izin n halal resepinyer!


Bahan A
90g gula melaka
25ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)

Bahan B
250g biji sago, direndam 1 jam dan toskan
150g kelapa parut,yang telah dibuang kulit arinya

Bahan C
130g gula kastor
50ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)

pandan paste-(Ayu tambah)
sedikit pewarna merah dan hijau

Tuang kuah santan hihihi...

Satukan biji sago yang telah direndam dan toskan tadi bersama dengan kelapa parut dan garam.
Kemudian bagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak.1/3 bahagian dicampurkan dengan bahan A, dan gaul rata. Campurkan bahan C kedalam 2/3 bahagian yang tinggal. Gaul rata. Ambil 1/2 dari bahagian ini di campurkan dengan warna merah, ketepikan, 1/2 lagi dicampurkan dengan sedikit pandan paste dan warna hijau ketepikan.
Alas loyang 7x7 inci dengan plastik wrap. Masukkan sago yang berwarna merah dan kukus selama 10-15 minit. Angkat dari kukusan dan ratakan( macam nak ratakan pulut serimuka), hingga betul2 padat & rata. Masukkan sago biji yang dicampurkan dengan air gula melaka tadi dan kukus selama 10-15 minit. Angkat dari kukusan dan ratakan. Diakhiri dengan sago yang berwarna hijau+pandan paste dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak. Biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
Sources:- My secret recipes volume 4- delightful sweet treats. + with some adjustments from me..

Rabu, 18 Mei 2011

Lemon Yogurt Cake


Salam kembali sume!!!

Hari ni misi utama mau keluar carik barang :D gini lerrr kalau budak2 tak de sya lenggang kangkung jalan sensorang tak tentu pasal cari itu ini, ukur jalan sana ukur jalan sini wakakaka..... Nak carik apa ya? Biasanyer kalau g kuar sensorang gini kita jarang masak n jarang makan kalau dah kat luar tu mmg tak makan setakat duduk2 ngeteh dgn sekrim jerrr :D perut kenyang jer tau mkn sekrim hihihi...

Layan kek beberapa hari lepas masa blogspot tgh mabuk2 gituuu.. Ramai dah yg buat kek ni, nak sebut nama takut termiss salah sorangnyer IZAH suke muffin, lagi sapa ya? alamakkk kan dah kata! kita ni lupa yg teringat ingat ni kan byk yg dah derhakakn resepi ni, sbb ai suke lemon mahal ke tak lain citer kita buat2 tk nmpk harga lemon tu tp kalau dah darurat sgt guna jerlah apa yg ada kan kan kan kita yg buat dia :D Resepi asal dr FOOD NETWORK telah dipopularkan oleh blogger terkenal KAK UMMI!!!! kita cnp dr umah izah, mintak halal n izin resepinyer! Terimaaaaa kasihhhhhhh!!!!! btw, kek ni moisttt sgt! sekian~~

Resepi : Food Network
Terjemahan dan ubah: Izahdaut

  • 1 1/2 cwn tepung serbaguna * guna tpg gandum>>ikur resepi asal
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon garam
  • 1 cwn plain yogurt
  • 1 cwn gula * kurangkan sikit
  • 3 biji telur A * saya guna 3 1/2 biji M size
  • 2 teaspoons parutan lemon *saya guna orange
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cwn minyak sayur *saya ganti mentega cair
  • 1 sudu besar orange sunquick *saya tambah>>Tak buat sbb ikut resepi asal
  • 1/3 cwn jus lemon diperah * saya guna perahan oren>>ikut resepi asal
  • 1/3 cwn gula
  • For the glaze: * saya tak buat>>kita pun tak buat :D
  • 1 cwn gula
  • 2 sudu besar lemon perah



1. Pnaskan ketuhar ke 180 C dan griskan loyang dan alas dengan baking sheet.
2. Ayakkan bersama tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
3. Dalam mangkuk yg lain satukan yogurt, 1 cwn gula, telur, parutan orange dan vanilla. Kacau sebati kesemua bahan.
4. Perlahan2 masukkan bahan kering ke dalam adunan basah tadi. * yang ni saya tukar cara. Saya masukkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau sehingga bahan2 sebati.
5. Dengan menggunakan spatula getah, kacau perlahan2 minyak ke dalam adunan tadi. Pastikan semuanya sebati.
6. Bakar adunan selama 50 minit.
7. Sementara itu, masak 1/3 jus orange bersama 1/3 cwn gula sehingga gula hancur. Ketepikan.
8. Apabila kek sudah masak, biarkan kek selama 10 minit dulu. Kemudian perlahan2 letakkan kek di atas baking rak.
9. Sementara kek suam, tuang adunan orange dan gula tadi ke atas kek dan biar ianya meresap ke dalam kek. Sejukkan dan kek sedia dihidang.

Roti Jala Pandan


Salam pagi rabu sume ;-),

Aku cinta padamuuuuuuu~~~sungguhhhh!!!!~~~ hihihi...tuan umah tgh angau :D Ninja semalam balik belikan hadiah, KATAnyer lah kan, KATA kita tak payah tp dia dah belikan ambik jerlah! Dapat hadiah sempena aniberseri yg dah berzaman tuuuuuu.. 7/1/2011 baru ari ni dpt hadiah hihihi... hadiah dr kita tuk ninja tu??? mana ada! wakakaka... tgh gawat kasi jer lah apa2 yg patut lg pun hari2 dah bg hadiah kat dia, iaitu MASAKAN air tgn isteri dia sedap ke tak belakang citer hihihi...

Kita citer lain kali nanti ada yg termuntah ijau karang wakakaka... Mari menjala, jala beramai ramai :D ijau bukan sembarang ijau, ijau jala kat atasni perasa pandan :D pepandai jerr letak perasa pandan kikiki... Resepi ni dah ulang tyg byk kali, mmg dah stick dgn resepi senang nak ingat pun ya jugak, ambik dr umah KAK UMMI n resepi asal dr KAK RATNA@CikBawang, mekaseh share resepi yg senang ni! Mintak izin kembali resepinyer, tenkiuuuu!!! Cicah dgn kari ikan belen semalam, mmg itulah motifnyer kalau buat kariiii..sekian....~~~:D


  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air (Kak ummi buat 1 cwn air + 1 cwn Susu segar)>>Kita pun sama :D
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning
  • 1sk pandan paste>>yg ni kita tambah :D



Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

Selasa, 17 Mei 2011

Kari Ikan Tongkol dgn Terung


Salam kembali sume!!!!

Hati berbungaaaaa bungaaaa lalalala~~~~~ stop!!! ahahaha... Ok semua hari ni kena kemas awal2(tp belum kemas pun:P) kena settlekan apa2 yg patut(satu benda tak siap lagi :P) Kena masak awal sbb kanda sampai umah petang nanti mestilah kena tunjuk yg rumah ni sentiasa dlm keadaan elok2 bukan mcm kapal terbalik wakakaka....

Ok ok, serious niii belum vacuum lagi sbb sibuk memasak dulu baru nak kemas umah :D, masak kari sbb esok da plan nak buat apa :D Guna resepi dr MyR SEDAPPP bangetttt! walau simple, kita mmg suke simple2 sbb kita ni bz memanjang :D tak pernah lor masak kari letak ketumbar dgn adik2 dia nii kalau terung mmg biasa masukkan lah, lg satu sya mmg minattttttt sgt kari tak de santan, terasa kepekatan kari tuu :D.. Resepi asal dr ACHA MyR, mekaseh tuan resepi, , mintak izin n halal resepinyer terima kasehhhhh!!!! REsepi kat bwh ni kita ada adjust ikut tekak sendirik :D


Bahan-bahan ( 3 org )

  • 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana(dibersih dan dipotong)
  • 2 biji cili merah(buang biji dan dibelah 2)
  • 2 biji terung(dipotong ikut suka)
  • segenggam daun kari
  • 2 biji tomato(belah 2)
  • 1 batang serai di titik
  • 5 sudu serbuk kari(di bancuh dgn air dan dicampur juga dgn 5 sudu cili boh)
  • 4 keping asam keping
  • garam/perasa/gula
  • Bahan tumbuk:
  • 3 biji bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • sebesar ibu jari halia
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar ketumbar

Sangat sedap!!


panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan serai dan bahan tumbuk hingga kekuninggan dan naik bau.masuk daun kari dan serbuk kari yg dh dibancuh dgn air tadi.gaulkan sampai pecah minyak,barulah dimasukkan ikan.selepas itu masukkan air,biar mendidih sebentar,kemudian masukkan terung,cili,asam keping dan tomato.nampak kuah agak2 pekat sedikit,barulah di masukkan garam,perasa dan sedikit gula.siap dihidangkan bersama nasi putih.selamat mencuba....

Roti Sosej n jejari ketam berkeju rangup :D


Salam pagi selasa sume, kat sini pagi lah lagi kalau masih kul 7pg :D, hari ni last bangun lambat2 hihihi.... esok dah kean kerah balik tenaga buat bekal sigh** Sana sini org buat roti mcm ni kan? Percaya tak kita baru pestaim buat roti gini wakakaka.. pdhal bukan ssh sgt senang jerrr tp malas betull nak main sapu2 golek2 pastu goreng pagi2 gini, skrg ni tak budak2 tak sekolah lg boleh lerr kalau da sekolah mmg tak cukup tgn :D

TAPI si bujang sorang dah jatuh cinta lah pulak! dia suh bwk bekal roti ni dgn sarapan pagi! aduhhhhh... pagi mmg sibuk sgt! Tp tak pelah dah dia mintak mg dia makan.. Byk2 resepi kita ambik kat umah KAK NOR secubit garam, (secubit jer :P).. Guna Jejariketam aka kanikama sbb kita yg nak makan kalau sosej2 ni kita tak berapa minat, makan tu boleh tp tak leh habis :D..

Mintak ijin resepinyer kak nor macehhhhhhh!!! Sedap dan rangup sgt! suke3 sbb tak resap mintak sgt :D


  • 10kpg roti
  • 10 batang sosej ~ direbus sekejap>>kita guna jejari ketam/kanikama(just microwavekan dia jer)
  • 10kpg slice cheese
  • 1 bj telur ~ dipukul sedikit
  • breadcrumbs/serbuk roti secukupnya
  • minyak utk menggoreng


  • Gelek roti hingga leper (boleh buang kulit tepi jika suka)
  • Letakkan sekeping slice cheese dan letakkan pula 1 btg sosej.
  • Sapukan hujung gulungan roti dgn sedikit telur (utk melekatkan)
  • Gulung dgn kemas. Buat hingga habis.
  • Dengan menggunakan brush, sapu keseluruhan roti dgn telur yg dah dipukul sedikit tadi.
  • Golek2kan ke dalam breadcrumbs dan goreng dalam minyak yg dah dipanaskan.
  • Goreng hingga golden brown, angkat dan toskan.
  • Hidangkan bersama sos kegemaran spt sos cili, mayonis dan jalapeno cheese.