Memaparkan catatan dengan label seafood. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label seafood. Papar semua catatan

Khamis, 11 Oktober 2012

Kaeng Som Pla (Thai Sour Curry)

 KAENG SOM PLA
 
 
Assalamualaikum wbt sume :-)),
 
Bertemu kembaliiii!! Suke tak? suke tak? ehehe.... Kita beberapa hari ni agak kebizian dgn kerja rumah dan kerja luar rumah ehehe... Blogwalking pun curik2 masa yg ada kdg tu terus blogwalking kekadang tu tgh hari kekadang petang atau tgh2 malam, ikut pd masa kita nakkkkk online :-))

Semalam kat komen bwh dr kak marsita, tanya pasal resepi kaeng som, dan minta maaf jugak kita ni jarang makan luar utk makan makanan thai jdnyaaaa, kita try n error, mlm tadi duk kaji2 resepi ni dan boleh bygkan dia ni mcm asam rebus, nak kata asam pedas jauh sekali sbb asam pedas ni di tumis, kalau yg ni main lebur sume dan penggunaan paste dia ada kelainan sikit sbb ada campur dgn daging ikan yg dah di masak, tak tahu lerr resepi asal mcm mana rasanya, tak cuba tak tahu kan kan ehehe... ni kita tengok kat satu website yg agak detail jugak cara2 nak masak dia ni, bhn2 dia tak ssh nak  buat paste dia ni dan rasanya kalau nak keaslian rasa tuu kenalah gigih menumbuk ya ehehe.. Since kita duk rumah tingkat2 ni kan, kita tak leh nak menumbuk sampai ler halus tumbuk setakat yg termampu sbb dulu dah kena komplen sbb bising, haish! org kat bwh ler nii ehehehe.. 

Buat kak marsita, akak cuba buat guna resepi ni ya n kita dah tambah sikit bhn2nya dan kita tak makan ikan darat jadinya kita gantikan dengan ikan laut :D Seriously, dis is so so so good than asam rebus! Kalau pestaim buat cuba jgn letak apa2 maksudnya jgn tambah daun kesum atau apa2 daun cuba ikut resepi tp kita tak ikut sbb ikut pd pemakanan kita ehehehe.. nak kena sekeh agaknya ni ehehe... Pla tu ikan ya :-))

Buat semua pengunjung arah terima kasih yg tak terhingga dengan setiap kunjungan :-)) InsyaAllah kita buat kunjung balas juga bila free, salam bertemu kembali insyaAllah :-)) 

KAENG SOM
Recipe : SHESIMMERS Thai Home Cooking

Author: 

Serves: Makes about 6 cups
 

A recipe for the base of kaeng som. Add desired vegetables and meat to this base to create Thai sour curry.
 
Ingredients
  • 10 grams dried red chilies (I use arbol), soaked whole in hot water until soft then drained well>>yg ni kita gunakan cili kering dr mesia :-))
  • 60 grams of peeled shallots, sliced thinly
  • 20 grams Thai shrimp paste>>Belacan
  • 1 teaspoon of salt
  • 250 grams skinless, boneless meat of poached trout or catfish>>yg ni kita guna fillet ikan merah
  • 6 cups of plain fish stock (made of nothing else but fish bones and water)>>kita guna air dr rebusan ikan merah tadi
  • 134 grams (1/2 cup) prepared tamarind pulp
  • 4 tablespoons fish sauce
  • 30 grams palm sugar
  • Tambahan>>yg ni kita tambah sedikit halia dan bwg putih dlm 1 atau 2 ulas sahaja
 

Sedaaappp sgt2! Kita letak zucchini n guna ikan tongkol :-)) 

Instructions
  1. In a granite mortar, pound the chilies and salt together until you have a smooth paste with no visible pepper seeds.
  2. Add the shrimp paste and continue to pound until smooth.
  3. Add the sliced shallots, a couple of tablespoons at a time, and pound until smooth.
  4. Add the fish meat and pound until you have a smooth paste.
  5. Put the fish stock in a pot and bring it to a gentle boil.
  6. Stir in the prepared paste, followed by tamarind pulp, fish sauce, and palm sugar.
  7. Once the palm sugar completely dissolves, taste and correct the seasoning as necessary. The flavor should be predominantly sour, then salty, and a little sweet.
  8. Your kaeng som curry base is now ready to be used right away or frozen.
  9. To assemble a 2-serving portion of kaeng som, bring 2 cups of the curry base to a boil in a medium pot, add desired vegetables. Once the vegetables are almost ready, add cubes of fish fillets or peeled and deveined shrimp and gently cook until the fish or shrimp is done.


Khamis, 2 Ogos 2012

Sotong Bakar Tom Yum

_DSC0482
SOTONG BAKAR TOM YUM

Salam ramadhan yg ke 14 sume :-)

Lamaaaaaa sgt dah tak buat sotong bakar mcm ni, buat sekali dulu2 pastu terus tak pernah buat sbb byk sgt menu lain yg nak dicuba>>alasan org malas :D

Resepi asal dr KAK HANIELIZA, kita cnp dr dapo kak hana :D. Kepada penyumbang resepi sebenar terima kasih berkongsi dan minta izin n halal kembali utk di kongsikan kat sini :-) Tak di lupakan juga buat pengunjung semua, terima kasih setiap kunjungannya m(_ _)m

SOTONG BAKAR TOM YUM (Resepi asal Ikan Siakap)
Sumber : KAK HANA

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar)>>yg ni gantikan sotong
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • Aluminium foil kita letak daun pisang jugak!! hihihi...

Bahan Kisar

  • 2 biji cili merah
  • 3 biji cili api
  • 3 batang serai (ambil bahagian putihnya)
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Lengkuas yg ni kita tambah :D
_DSC0481
Makan ini sahaja dah cukup mengenyangkan tanpa nasi :))

Cara Memasak

  1. Gaulkan semua bahan yang dikisar serta pes tomyam dan tuangkan ke dalam alluminium foil. (*jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya dah masin)>>yg ni kita masak dulu rempahnya sampai naik bau barulah gaulkan dgn sotong td :-)
  2. Letakkan ikan, daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus kemas ikan tersebut.
  3. Letakkan di dalam kuali (non-stick pan) dan bakar di atas api sederhana selama 30 minit (aku wat stail ijan, bakor lam oven ngan suhu 200 selama 30min).
  4. Tutup api dan perah air nipis/kasturi semasa menghidang.

Khamis, 3 Mei 2012

Yong Tau Foo

_DSC0035
YONG TAU FOO

Assalamu`alaikum wbt, salam khamis buat semua :-)

TErima kasih setiap kunjungan n insyaAllah kita akn buat kunjung balas bila free. Minta izin n halal kembali resepinya, terima kasih minami san :-)

SOS YONG TAU FOO
Resepi Asal : MINAMI MyR
SINI pun ada :D

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto

_DSC0024_DSC0032
Sebelum n selepeas :D

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

_DSC0037
Tak pernah boring nk makan YTF :D

Untuk kuah sup boleh di gunakan utk steamboat atau wantan soup :-)

KUAH SUP
Resepi Asal : Arah

Bahan2
  • 1000ml air
  • 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume/ lebih
  • 5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
  • 1 labu bwg sederhana besar
  • Leek tak masukkan pun tak pe
  • Kicap cair
  • Garam
  • Gula
  • Secubit atau 2 cubit stok ayam
  • Lada sulah
CARA2

Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-) Taburkan kuah sup dgn bwg goreng atau bwg putih goreng dan hirisan daun bawang.

_DSC0027_DSC0028
Sup n sos berkawan baik :D

Isnin, 13 Februari 2012

Pad Ga Prao Gai (Stir fried Chicken wit Basil) n Influeanza B

_DSC0348
PAD GA PRAO TALAY(STIR FRIED SEAFOOD WIT BASIL)

Salam pagi isnin buat semua!

Minta maaf kunjungan balas belum sempat dibuat kerana dapat kerja yg baru dlm seminggu ni bermula semalam. Yang ni lauk hari sabtu ya :D buatkan utk bbsitter yang dtg tengok2kan budak kat rumah ni semasa ketiadaan kita org hari sabtu lepas. Byk2 lauk org thai, paling suke yang ni, memula tak berapa minat sgt sbb kita ni kurang suke dgn bau2 basil, tapi lama2 dah jadi kebiasaan bila masak tak letak rasa mcm somting wrong jerrr hihihi... daun ketumbar aka daun kumbang busuk tu pun sama, sblm ni mmg pantang bau daun tu mmg terbantut nak makan, skrg ni? ahahaha... ketawa dulu, mcm tak best kalau tak letak daun2 tu sume :D Menu paling best!

Resepi ni boleh gunakan ground chicken, seafood atau daging atau dada ayam yg dihiris, feveret ninja tp kita buat kurang pedas, klu tak pedas kurang kick ler buat org2 yg antu pedas ni kan :D klu buat tuk makan sendirik mmg buat xtra pedas. Dan makan ni biasanyer dgn telor goreng mata lembu, eeeeeee.. terasa nk makan pulak! hihihi... Resepi tanya kwn thai n main agak2 utk sukatan tu sbb dia pun main agak2 jugak :D

Sementara tu, mungkin akn bercuti sekejap sbb kena jaga org yg kena jangkitan influenza B, semalam hantar arika pergi sepital sbb dia demam mlm ahad tu dan skrg ni dekat sekolah mmg musim influenza ni, jdnyer ibu mana yg tak risau kan kan hantar ke hospital dan keputusan utk influenza B adalah positif n kena cuti sekolah seminggu dan hari ni jugak kelas arika semuaaaa sekali diberi cuti rupa2nya dah 8 org yg kena influenza ni, mmg tak pelik sbb sabtu tu ada kelas, rasanyer dia kena ari sabtu tu lerrr, doanyer semoga cepat sembuh insyaAllah, skrg ni dlm masa 5 hari kena habiskan ubat tamiflu. Kerja saya jd semakin byk lah minggu ni, insyaAllah kalau ada kelapangan kita buat kunjung balas insyaAllah! btw, tajuk atas tu GAI-CHICKEN tp since kita guna seafood nama dah jadi lain ya :D SEAFOOD-TALAY :D

PAD GA PRAO TALAY
Sumber : ARAH

Bahan2

  • 4 ulas bwg putih di cincang halus
  • 5 btg cili merah atau lebih (bukan lada besar tau :D) Di cincang halus dan satukan dgn bwg putih
  • 1/2 biji bwg besar di hiris
  • Daun Basil (holy basil)>>bukan sweet basil, dlm bahasa melayu tak tahu daun apa tgk gmbr kat bwh
  • Kacang Panjang>optional
  • 1 biji thai pepper (gmbr bwh) takde pun tak pe belah 6 memanjang
  • 6 ekor udang sederhana besar, buang kulit n urat (utk bhn ni boleh gantikan dgn daging ayam cincang atau daging)
  • 1 ekor sotong sederhana besar di belah bulat atau atau potong ikut kegemaran :D

Sos

  • 1 sb sos ikan
  • 1 sk kicap manis atau pekat manis
  • 2 sk sos tiram atau lebih
  • sedikit serbuk secukup rasa
  • sedikit pak aji KALAU suka, kita tak letak
  • sedikit minyak utk menumis

_DSC0351
menggunakan bahan2 yang mudah tapi dia punyer rasa, walahhhhhh! mabeles! :D

Cara2

  • Basuh dan kopek kulit udang terlebih dahulu, buang urat, basuh dan ketepikan, kalau gunakan daging cincang tak payah basuh. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bwg putih dan juga lada yang telan dicincang halus tadi, tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan bawang besar yang dihiris tadi sehingga layu.
  • Kemudian masukkan ayam/udang/stotong/daging tadi kedalam kuali dan tunggu sehingga separuh masak.
  • Masukkan pula sos ikan, sos tiram dan kicap pekat manis tadi ke dalam kuali, gaul dan masukkan pepper yang dihiris memanjang tadi. Tunggu seketika dan masukkan serbuk perasa beserta sedikit air (dlm 2sb besar air atau lebih)
  • Akhir sekali masukkan daun basil dan kacau seketika dan rasakan, kalau kurang masin tambahkan sos ikan. Agak2 daun basil sudah layu bolehlah matikan api dan dihidang bersama nasi putih dan telor goreng mata lembu, selamat mencuba!


_DSC0344

Jumaat, 10 Jun 2011

Udang Nyonya Betawi

_DSC0678
UDANG NYONYA BETAWI

Salam petang sume!!

Hati berbunga riang ewah ewah ewahhh... dah kenapa tu??? bak kata KAMALIA lempang pipi sendirik laju2** wakakaka... sewel agaknyer tuan umah hari ni.. pheewwwww.... penat mengemas hari ni, bunyi mcm tak pernah kemas, maklomlahhh hero 2 org dpt ank dara sorang mana boleh menang mestilah yg heroes menang, gitu lerr diibaratkan dlm umah nii, penat hari2 kata benda yg sama, tapiiiii haish! kena pegang hanger kat tgn baru gerak hihihi...

Menu ari ni ada kemalasan sikit, hari2 malas :P Resepi ambik kat umah MAK AYU SG yg akn berOL hari isnin nanti ya kakak2, misssssss u dlm hati pakwe :D, Resepi asal dr SAJI ONLINE, macehh sume!!! Leh tengok umah KAK SUE jugak :-) Copy dr umah MAK AYU mekaseh kak! misss uuuuu!!! :D

Udang Nyonya Betawi
Sources:-From SajiOnline
Copy: MAK AYU SG

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gm udang
  • 1/2 sudu kecil lada sulah serbuk
  • 1/2 sudu kecil garam+ serbuk perasa-(Ayu tambah)
  • 1 biji telur (pukul hingga berbuih)
  • 100 gm tepung jagung
  • 2 ulas bawang putih (ketuk)
  • 7 tangkai cili padi (hiris)
  • 1 tangkai daun bawang (hiris)
  • 1 sudu besar bawang putih goreng-(Ayu gantikan 1/2 sudu besar bawang putih kisar)
  • 1 sudu kecil lada sulah biji (tumbuk)
  • 1 sudu kecil seasoning maggi>> yg ni kita tambah :D

_DSC0681
Sedappp! buat pedas2 cair hingusss hihihi...


CARA MENYEDIAKAN:
1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam.
2. Kemudian tuskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata.
3. Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati.
4. Goreng hingga kuning, angkat dan ketepikan.
5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk, bawang putih kisar, dan cili padi hiris). Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah.
6. Tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng.

Khamis, 26 Mei 2011

Sotong Masak Serai

_DSC0310
SOTONG MASAK SERAI

Salam n selamat malam :D,

Waaaa..mimpi apa tuan umah update malam2 ni yerr?? hihihi.... sajer jerrr masukkan sekali sbb esok akn kuar 1 n3 jerr tuan umah nak honeymoon :D bukan jalan2 makan angin pusing2 keliling umah jerrr :D Ni lauk lunch tadi, senang n dan cepat! dan jugak sedapppp! kita suke sotong2 masak mcm ni kalau guna udang pun suke :D

Resepi asal kat MyR tp kopipes dr umah MAK AYU SG, maceehhhhh sume! Mintak izin n halal resepinyer, selamat malam sume! masa tuk undurkan diri :-)

SOTONG MASAK SERAI


Ingredients:-

  • 300g sotong-(Ayu gunakan 400g)
  • 3 cili padi-(Ayu gunakan 20-25 biji..hehe)-jangan ikut saya kalau tak tahan pedas ya..
  • 2 batang serai
  • 200g air asam jawa-(Ayu gunakan 1/2 cawan air asam jawa)
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • garam, gula & perasa secukupnya
  • sedikit air
  • Belacan sedikit>>yg ni kita tambah :D


_DSC0314

Method:-
Sotong putih dibersihkan. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah dikisar dan tumiskan. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan perasa.
Sources:-From daniadin@myresipi.com

Jumaat, 22 Oktober 2010

Firecracker Shrimp

_DSC0439
FIRECRACKER SHRIMP


Salam pagi jumaat sume!!! :D

Esokkkkkk g cuti2 sampai ari rabu :D cuaca mendung kdg2 hujan dan ada sstgh tempat banjir tp rancangan telah dibuat tetap untuk meneruskan percutian cewaaahhhhh! wakakakaka... semoga semuanyer selamat2 insyaAllah!

Ni menu ngunyah2 semalam petang :D sedap loorr! tp kita derhaka sikit kita kasi cincang2 itu isi udang cuma make sure inti tak leh isi penuh2 kalau tak dia tak garing.. Resepi asal kat umah KAK NUR SG, macehhhh kak nur cayang!!!! leh buat snack time boring2, asyik nak ngunyahhhhh jerrrrrrrr! g makan rumput pulak! Macam biasa kak nur mintak izin n halal resepinyer dipanjangkan kat sini pulak! macehhhhh!!!!! Untuk keluarga besar atau yg hantu udang tu bolehlah doublekan kuantiti udang ya kang main rebut2! ahahahaha

FIRECRACKER SHRIMP

Bahan-Bahan
  • 20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan>>Kita cincang n ekor udang simpan untuk digunakan lagi nanti.
  • 15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua dan potong segitiga
  • minyak untuk menumis dan mengoreng

Bahan Untuk diperap

  • 1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
  • 1/2 sudu kecil halia yang diparut
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
  • 1 sudu kecil kicap
  • 1 sudu kecil sweet chili sauce
  • 1 sudu kecil tepung jagung

Bahan Untuk Pes tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)


_DSC0447

Cara-Cara
1. Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.

2. Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi
dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.

3. Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.

Khamis, 7 Oktober 2010

Shumai/ Siew Mai @ Bentou

DSC_0076
SHUMAI/SIEW MAI @ BENTOU

Salam pagi sume :D,

Hari ni bgn lebih awal dr sebelumnyer sbb kena buatkan bentou si ninja tu sbb geng dia lg sorang g jepun jdnyer dia segan nak makan sorang2 kat cafe kenalah buatkn bekal tak sempat nak snap gmbr sbb dia pergi kerja awal dah lah makcik penat huhu. Biasanyer mmg mcm tu bila dia kena makan sorang mmg harus bwkkan dia bentou TAPI yg kat atas ni bukan bekal dia ni bekal ank bujang kita yg sorang tu, hari ni kena buat lauk asing sbb menu kakak kat tadika nasi goreng, kalau namanyer nasi goreng mmg si abg tak makan sbb sejuk! dia layan nasi goreng panas jerr huh!

Untuk shumai ni akan diupdate lg resepinyer, penat betullah, ngantuk pun ya jugak :D kalau ada jual shumai kat luar tu nak jer g ambik, ada jual tp bila cek2 bhnnyer walau dia guna udang sahaja tp ttp ada letak pork lard, terpaksalah buat sendirik dalam suka dan duka hihihi... sedap makan shumai ni, pastu skin dia pun buat sendirik tgk cara2 kat bwh tu, pagi2 buta ambik gmbr gulap gulita wakakakaka... Untuk kunjungan akn di balas nanti bila free insyaAllah! measeh dtg singgah!


DSC_0077
Grilled Salmon, Rice with nori+gomashio,Tamago yaki(resepi leh carik kat SINI) dgn Ebi/udang Shumai.


DSC_0081DSC_0084
DSC_0085DSC_0083
Abaikan tgn bulat tu ya kahkahkah....


DSC_0097DSC_0093
Jengjengjeng!!!! ni lah katil yg semalam tu sampai, tuan umah ni baik hati betul sbb yer lakan kalau ank org pedulik apa nak katil jenis apa pun tp tuan umah ni siap pikir nak kaler apa itu ini, kita org tak kisah janji ada tilam dah cukup! kaler putih mmg teruk nk jaga walau cantek.. dpt bezakanlah yg mana satu katil bujang dgn perawan ya wakakakaka... katil leh tarik bwh, jimat space :D i likeeee!

Selasa, 21 September 2010

Thai Style stir fry shrimp

DSC_0218
THAI STYLE STIR FRY SHRIMP

Salam kembali :-),

Ramai yg tak leh masuk ya? :D kena bg pengeras kot :D sok sok tu ilanglah dia, nak adjust sendirik tak reti sbb kita leh masuk n ada visitor yg masuk jdnyer tak de masalah, harap2 tak melarat insyaAllah..

Sya mmg suke seafood yg kolestrol tinggi tulah yg menjadi kegemaran :D Satu lagi resepi dr blog GERT, tenkiu my dear frend for sharing! ;-) n of koz yummylicious! dia punyer rempah tak nak stick jdnyer kita tambah bancuhan tepung ubi kasi stick dia punyer rempah tu :D ngelat betull lah tp sehingga menjilat pinggan taw! sedap! Neway, mintak izin n halal resepinyer juga, tq!!!

THAI STYLE STIR FRY SHRIMP

Ingredients:

  • 10 large shrimps – cut away all the legs and leave the shell and head intact
  • 3 cloves garlic – finely chopped
  • 4 bird eyes chili – finely chopped
  • 1 lemongrass – finely chopped
  • ½ tsp of turmeric powder
  • 4 kaffir lime leaves
  • 1 tsp brown sugar
  • Salt to taste
  • A few drop of nampla sauce>>i added
DSC_0217


Method:-

1. Heat about 2 tbsp of oil in a pan. Stir in garlic, lemon grass and chilies. Stir-fry until fragrant. Add in kaffir lime leaves, turmeric powder, sugar and salt. Stir well.
2. Add in the shrimp, tossing them around in the pan to make sure they are coated in the sauce.
3. Arrange the shrimp against the base and side of the pan to fry on both sides until lightly brown and the shrimp cooked.
4. Dish out and serve warm.
Jajarkan ke Tengah

Isnin, 20 September 2010

Sotong Oriental

DSC_0296
SOTONG ORIENTAL

Salam kembali :-)

Walaupun dlm keadaan masih tak normal 100% kerja umah ttp kena buat ttp kena masak tuk diri sendirik kalau tak sapa yg nk masakkan? :D maklomlah, lepas ni dah jrg2 ke udara sbb urusan pindah n urusan lain yg sewaktu dgnnyer :D sementara ada masa berblogging, kita luangkan masa dulu ya :-) lepas ni sure rindu giler kat sume org :D..

Dah lama rasanyer masuk list menu cik lembik oriental, baru hari ni dapat buat n rasa, keseluruhannyer SEDAP! owhhh.. kita belum mula puasa 6 lagi lah nantilah kalau dah sihat sikit tp yg pasti puasa ganti udah habis! merdekaaaaaa!!!! :D hihihi..jgn jeles ya :D

btw, skrg ni kalau guna goggle akn kuar segala malware ni, jdnyer pd sume org berhati2 byk blog yg tak leh masuk sbb benda alah ni, alhamdulillah bhgn kita ok, sblm ni jer dia tak ok jugak sbb malware ni.. Resepi kat atas ni ambik kat umah KAK AYU SG lagi? lagi? ehehe... sedap2 looor lauk2 kat sana :D Mcm biasa mintak izin n halal kembali resepinyer ya kak ayu, hugs! kat akak dgn ank2 akak :P letak balik tong gas ya.. hugs dekat MARSHA SAHAJA :P Resepi asal dr KAK MADIHA macehhhhh kakakanda ku berdua ;-)

SOTONG ORIENTAL

Ingredients:-

  • 500g sotong - dibersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & toskan-(500g squids-cleaned, cut and boiled and drained)
  • 1 tangkai daun kari-(1 sprig curry leaves)
  • 5 ulas bawang merah- dihiris-(5 shallots sliced)
  • 3 ulas bawang putih- dicincang-(3 garlics chopped/minced)
  • garam & gula secukup rasa-(salt & sugar to taste)
  • 1 biji cili hijau-dihiris(Madiha tambah)-(1 green chili sliced)-(Madiha added)
  • 5-6 biji cili padi campak aje-(ayu tambah..hehe)-(5-6 bird eyes chillies just throw in -ayu added)>>same2 loor :D

Bahan2 ini dicampur jadikan pes-(Ingredients to mix to make paste)
  • 2 sudu besar pes tomyam-(2 tbsp tomyam paste)
  • 2 sudu kecil rempah kari ikan-(2 tsp curry powder)
  • 11/2 sudu besar sos tiram-(11/2 tbsp oyster sauce)
  • 2 sudu kecil sos ikan-(2 tsp fish sauce)
  • 6 sudu besar air panas-(6 tbsp hot water)


DSC_0293

Method:-

Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biarkan lebih kurang 3 minit. Masukkan sotong dan cili hijau. kacau rata. Masukkan garam(jika perlu) & gula dan masak 5 minit. Sedia untuk dihidangkan.-(Heat oil and add in curry leaves, shallots, garlics and saute till light brown. Add in paste ingredients and stir well. let it for at least 3 minutes. Add in squids and green chillies and stir well. Add in salt(if necessary), sugar and cook for 5 minutes. Ready to be served.)
Sources:- From mamawandiha.blogspot.com

Jumaat, 17 September 2010

Cereal Prawn/Shrimp

DSC_0186
CEREAL PRAWN

Salam jumaat semua! :-)

Citer pasal menu kat atas ni, sedap banget! dia punyer crumbs tu mkn dgn nasi panas2 mmg sedap, tp sedih tak de ijau2 udang kita kali ni maklomlah stok daun kari dah habes tp kita gantikan serbuk kari sajer kasi aroma kari2 gitewww :D.. Resepi lg sekali dekat GERT blog, thanks a lot gert! honestly, mmg sedap! rugi sapa2 tak cuba ;-) leh tgk versi KAK HANA nun jugak ya gunakan resepi yg sama :D

Dah masukkan oat tu kan mcm suspen jerrr sbb tgk mcm tak jadi tp bila dah di masak lama sikit n di tos baru lah jadik! ehehe... Mintak izin n halal untuk recipe nya, thanks :-)

CEREAL PRAWN

Ingredients:

  • 1 pound of large shrimps/prawns
  • 3 tbsp of cornstarch
  • 4 cloves garlic – finely chopped
  • 2 sprigs of curry leaves>> i added curry powder
  • 4 bird eye chilies – cut small>>yg ni tak masukkan sbb kids tak mkn pedas
  • 3 tbsp butter
  • ½ cup oatmeal
  • 2 egg yolks
  • 2 tbsp of milk
  • 1 1/2 tsp of chicken granules>>letak 1/2 tsp jer
  • 1 tsp sugar
  • Salt and pepper to taste

DSC_0187

Method:-

1. Use a pair of scissors to cut off all the legs of shrimps. Cut alone the back and remove the black vein. Leave the head and shell intact. Pat dries the shrimps and seasons it with a bit of salt and pepper.
2. Lightly dredged the shrimp with cornstarch. Heat up some oil to deep fried it (I actually pan fried it) Remove them once they turn pink on both side.
3. Remove all the oil in the pan. Wipe clean. Beat the egg yolk and add in the milk. Stir and mix well.
4. Add in the 3 tbsp of butter to the frying pan. Swirl in the egg yolk and stir constantly. At this stage you will see lots of bubbles appearing in the pan. Add in the garlic, chilies and curry leaves. Continue to stir fry until fragrant.
5. Add in the oatmeal. Continue to stir and toss. Add in the chicken granules, sugar, pepper and salt.
6. Toss in the shrimps; continue to stir fry until the shrimps are well coated with the oatmeal. Dish out and serve.

Sabtu, 28 Ogos 2010

Sotong Goreng Belacan

DSC_1080
SOTONG GORENG BELACAN

Salam ramadhan kembali d hari minggu :-),

Menu iftar semalam, tersgt malasnyer dr tgh hari sampai kepetang malas sungguh nak buat itu ini, yg kecik tu masih demam lg jdnyer ada alasan jadi pemalas :D.. Ptg turun ke tingkat 6 ajak budak2 ni main, pastu balik tgk jam dah nak berbuka pulak! lauk satu benda pun tak buat lg sib baik stong dah dkeluarkan awal2 biar cair, last2 kita buat sotong masak belacan ni untuk sendirian berhad maklumlah bau2 belacan ni mmg sgt aneh bg2 org2 kat dlm umah ni, si kakak kata bau busuk tak nak makan! jdnyer kena maskkan lauk lain :D iaitu nasik goreng cepat n sedap hihihi...

Untuk resepi sotong ni resepi asal dr CMG, tp dah byk umah buat, KAK AYU SG, KAK HANA lg sapa? lupa pulak :D Macam biasa mintak izin n halal resepinyer ya :-) macehhhhh!!

SOTONG GORENG BELACAN

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 5 ekor sotong saiz besar
  • 2 biji cili hijau, hiris serong
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 inci belacan + 2 camca besar air = larutkan
  • Sedikit air, untuk kuah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 inci Halia>> kita tambah

DSC_1082

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong dibersihkan, asingkan kepala dari badan, buang mata dan paruh sotong, manakala badan sotong potong gegelang, cuci sekali lagi dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan cili hijau, kacau rata hingga layu. Masukkan sos tiram dan belacan tadi. Kacau rata.
  3. Masukkan sotong, masak hingga sotong berubah warna, tuang air dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segeran bersama nasi hangat..

Rabu, 18 Ogos 2010

Sotong Tumis Cili Api n Puding Sago Gula Melaka

DSC_0955
PUDING SAGU GULA MELAKA

Salam ramadhan buat semua :-)

Org tak puasa pun sibuk jugak nak tyg menu ya? :D ehehe... eh? kita puasa jugak tau, mmg tak makan tgh hari cuma jamah beskut2 yg kat bwh tu, kang kalau tak si kakak tanyer, nape mama tak puasa, alangkah kalau sembahyang pun dia tanyer jugak haih! mmg tak leh nak tyg depan2 nanti dia byk soal :D, yg pasti dessert ni mmg sedap sbb kita suke lah ada sagu2 nii pastu ada santan lemak2 gitu mmg lah suke :D Nmpk umah ALONGROZZ terus berkenan, ada lebihan sagu buat kuih sago semalam tu leh lah kita tumpang sekaki sekali :D, Macam biasa along mintak izin n halal resepinyer ya, muaaaahhhh! Macehhhh!!! :-) Tp tak cantek mcm along punyer sbb gula melaka tu bila dtuang santan dia tercampur sikit :D

PUDING SAGO GULA MELAKA

Source: HomeKreation
Makes 5 glasses

Ingredients:

160g Green Sago - soaked with water 30min
Water
Coconut Milk
Palm Sugar Syrup


DSC_0956

METHOD:
1. Strained sago & place in a pot.
Pour in water to cover sago about 1" above it.
Boil until sago turn translucent.
Strain & run under running tap water to get rid of some starch.
Scoop into glasses.
Chill.

2. To serve, pour few tbsp coconut milk then few tbsp palm sugar syrup.
The sugar syrup will sink to the bottom naturally.

3. To make palm sugar syrup, place 1 piece palm sugar in a pot, cover with water, add 2 tbp white sugar & 1 screwpine leaf. Boil until sugar is dissolved. Cool.

DSC_0963
SOTONG TUMIS CILI API

Yang ni pulak lauk sendirian berhad tak termasuk ninja tu sbb kita buat pedassssss :D Nampak umah kak ana lah ni terus berkenan sbb lama tak masak sotong mcm ni asyik ank ikutkan tekak org jerrrr tekak kita bila lagi nak ikut kan? kan? sbb tu masak pun sendirian berhad jerr :D boleh gitu? Resepi ni dah biasa buat dr dulu2 lagi sume org leh buat kan? kita suke letak apa jer yg tercapai masuk jer sume :D

SOTONG TUMIS CILI API

Bahan2:

  • 2 ekor sotong sederhana besar buang kulit bersihkan n kelar2 atau ikut sukihati
  • 2 biji bawang kecik*
  • 1 biji Bawang Putih*
  • 1/2 inci Halia*
  • 4 biji cili api atau ikut kepedasan
  • 1 sb Sos tiram
  • Garam jika perlu
  • 1 batang Serai d ketuk
  • Beberapa Helai daun limau purut
  • 1/2 Biji lada benggala d potong (Tambahan, tak letak pun ok)
  • Minyak untuk menumis
  • Air jika inginkan kuah

DSC_0965

Cara2:

Tumbuk kasar bhn2 bertanda *. Tumis bhn2 yg dtumbuk td bersama dgn serai sehingga naik bau, kemudian masukkan sotong dan sos tiram. Kacau sebati dan biarkan sehingga sotong masak, jika inginkan berkuah bolehlah tambahkan air sedikit dan tambah garam. Akhir sekali masukkan lada benggala td serta daun limau purut ke dalam kuali, tunggu sebentar dan boleh lah d angkat. Sedia untuk d hidang!

Selasa, 17 Ogos 2010

Bebola Tauhu Udang

DSC_0933
BEBOLA TAUHU UDANG

Salam ramadhan yg keberapa??? syyyhhhhhhh! :D buat semua ;-),

Lauk tepi2 selain udang besor merah yg kat bwh nun :D, sdap loooo nak2 udang mmg suke dgn udang, manis jerr rasanyer bola ni, kalau guna ayam pun rasanyer sedap jugak lah tp tak sama mcm udang.. cewaahhhhh :D adeehhhh masih teringat ingat ku dgn cerita itewwww sob sob..... camne ni? rasa mcm nak masuk dlm citer tu wakakakaka..... dasyat betul pengaruh2 drama ni huh!..

Resepi kat atas ni dr CMG, resepi asal guna ayam tp kita ikut mama guna udang n kita cnp dr umah MAMAHAWA SG jer, mcm biasa sume mintak izin n halal resepinyer ya :-) mekasehhh!!!! selamat menahan diri dr lapar n dahaga hihihi...

BEBOLA TAUHU UDANG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan isi ayam, kisar halus
1 keping tauhu keras
1 biji bawang besar, dadu kasar dan goreng dengan sedikit mentega, biar sejuk
4 camca besar serbuk roti
1/2 inci halia, parut dan perah jusnya
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 pokok daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, buang biji, cincang halus


DSC_0936

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lecek tauhu tadi hingga halus, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.
  2. Panaskan minyak,biar sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak. ambil 1/2 camca besar adunan dan bulat2kan dengan tangan, masukkan kan ke dalam minyak sederhana panas lagi, buat 8 atau 10 biji bebola.
  3. Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda...

Isnin, 16 Ogos 2010

Udang Rock N Roll

DSC_0930
UDANG ROCK n ROLL

Salam ramadhan buat semua ;-),

Alhamdulillah kenyang dahh :D ada lg 2 ekor udang belen hihihi... nanti nak antor kat sapa ya? :D.. Hari ni byk kerja sikit mcm biasa, dan alhamdulillah jugak proses pemindahan akn berjalan tak lama lagi :-) mekaseh buat semua atas doanyer.. Owner akn dtg ni indonesia tp tak tanyer pulak ya islam ke tak tp tgk gaya mcm bukan islam sbb nama dia catherine harsono nama ayah mmg jawalah ehehe.... sgt baik dan rasanyer mudah berurusan, proses bersemuka pun alhamdulillah tak de masalah..minggu ni akn serahkan deposit n urusan contract... baru leh tarik lafas nega n sudah serahkan notis pd current owner, lepas ni nak pkir beli munga sbb umahnyer sgt luas berbanding skrg ni sbb yg bestnyer dapurnyer LUASSSSSS yahoooooo!!! suke sgt dapur luas2 ni senang nak bergerak cabinet pun byk pastu perabut pun kaler gelap taklah kotor kan kan kan :D.. tutup citer pasal rumah bukak buku resepi pulak :D

Sana sini org dah ber rock n roll kan kan? Hari ni giliran kita pulak, Resepi asal dr MAJALAH ANEKA RASA n telah dpopularkan oleh KAK UMMI KUANTAN , Mekaseh byk2 kak atas resepi yg dkongsikan bersama n mintak izin jugak resepinyer ;-) sedap banget udang ni :D Udang HARIMAU jer udang pak janggut tarak! ehehehe....Tapi kan udang ni tersilap step lah masaknyer, kita masak sos pastu masukkan udang ahahaha.... dah tak jd rock n roll lah dah jd dangdut versi siam :D

UDANG ROCK n ROLL

Bahan-bahan
  • 500 gm udang (k.ummi guna udang galah) - aku gune udang rimauu!!
  • 1 sudu besar bawang putih yang dicincang
  • 2 sudu besar minyak

Bahan-Bahan Untuk Sos:-

  • 1 sudu besar taucu biji- ganti dgn tauchu pedas
  • 2 sudu besar cili padi yang dicincang
  • 2 sudu besar sawi jeruk (kai choy) - dicincang
  • 2 sudu besar cendawan butang yang dicincang
  • 2 sudu besar cili sos
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos plum - yg ni xde ganti dgn lime juice
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
  • 200 ml air
  • 3 sudu besar minyak
  • sedikit minyak bijan

DSC_0931

Cara Memasak

  1. UDANG :- Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang.. Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 - 6 minit. Tutup api dan ketepikan. Masak sos seperti di bawah
  2. BAHAN SOS :- Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi, taucu, sawi jeruk dan cendawan cincang tadi. Kacau dan masukkan bahan2 sos yang dicampur tadi. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Masukkan minyak bijan. Kacau rata dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau dan bila sos nya agak pekat tutup api. Tuangkan ke atas udang tadi dan gaul rata. Hidangkan..

Sabtu, 26 Jun 2010

Fried Prawn Cakes@ Thod Man Gung

FRIED PRAWNS CAKES

Salam pagi sabtu! :D

Ni menu berbuka semalam antaranyer lah kan, malas betul nak n3 hihihi.... Resepi yg best n sedap! senang laks tu bhn tak byk.. dekat sini ada lg satu makanan dia org yg popular fish cakes tp yg itu mcm rumit sikit, ada dekat internet tp tak mcm yg djual jual kat luar, katanyer guna ikan air tawar n mcm2 rempah daun2 ntah apa lagi ntah! Tapi mmg sedap.. Resepi dr 3 HUNGRY TUMMIES, tenkiuu tummy!! neway i cnp resepinyer kat sini ok, thanks again! MEnu ni mmg sesuwai buat budak2 mak bapak budak pun lagilah suke! Buat 1/2kg udang tak cukup! nxt time kena buat 1kg baru sume org puas :D. Hari ni tak g jalan2 jdnyer puasa lagi :D kita pkir lagi apa nak dbuat buka hari ni ya :D

FRIED PRAWN CAKES
Source: 3 HUNGRY TUMMIES

Ingredients:

  • 1 kg of prawns, peeled and rinsed (keep the heads and shells for other use)
  • 2 garlic cloves
  • 1/2 tsp of sea salt
  • 3 coriander roots, cleaned and chopped
  • 1 tsp of white peppercorns
  • breadcrumbs (I used panko)
  • oil for frying
  • cucumber and tomato slices to serve
  • sweet chilli sauce or plum sauce to serve



Method:
  • Pound garlic, salt, coriander roots and white peppercorns to a paste. This is also great as a marinade for bbq meat of fish.Add paste to prawns and blend in a food processor til you get a thick paste.
  • Place prawn paste in a bowl and knead it til you get a sticky paste.
  • Form prawn paste into little patties and coat with breadcrumbs.
  • Fry in batches til golden and drain well before serving.
  • Serve immediately with cucumber and tomato slices, not to forget the sweet chilli sauce of course.

Isnin, 14 Jun 2010

Soya Sauce Prawns

SOYA SAUCE PRAWNS

Salam sumeeee!!!! :D

Morning :D, ohayou gozaimasuu, sawadhikhaaaa, selamat siang, selamat pagi :D tahap kewarasan tuan umah masih dthap membimbangkan hahahaha.... :D Ok ni menu last night antaranyer masak daging tp malas nak ambik gmbr :D masak sayur n sup.. Sangat sedap, simple n quick!! asyik2 sambal jer kan kita break dulu mkn sambal kasi laluan kepada cara mcm ni jugak :D Resepi dr 3 HUNGRY TUMMIES thanks tummy! everyone love it! tak pedas tp kita letak balackpepper sikit, tak cukuplah 12 ekor jerrr! sbb yg tukang kopek dpt makan sikit jerr ahahaha... ngelat betull sume org huh! tak pe tgk dia org berselera hilang segala penat n kebulur :D.. Mcm biasa ya tummy, Anyway, i copy n paste this yummy recipe here, thanks for sharing! :-)

SOYA SAUCE PRAWNS

serves 2 as part of a Chinese meal
you'll need;

  • 12 whole prawns*
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 shallot, minced
  • 1 cm slice of butter
  • 1 spring onion, chopped (optional)
  • * Cut away the pointy heads of the prawns and remove the sand sacks.

for the sauce;
  • 1 tbs of light soy
  • 1 tbs of Maggi seasoning sauce
  • 1 tsp of sugar
  • 2 tbs of water
  • dash of sesame oil
  • dash of white pepper
  • Blackpepper



Method:

  • Have all the ingredients ready.
  • Pan fry the prawns with a little oil til 70% done.>> kita guna butter
  • Melt butter in a pan and saute minced ingredients for a minute follow by the sauce and stir well. Return the prawns to the pan.
  • Turn the heat to high and continue to stir. Chuck in the spring onions when the sauce has almost dried up.
  • Serve immediately as part of a Chinese meal. Don't forget to provide a finger bowl.

Khamis, 10 Jun 2010

Udang Mamak

UDANG MAMAK


Salam kembali ke udara!! :-)

Nmpknyer kat luar sana tu mendung jerrrr, barulah rasa nyaman sikit :D.. Hari ni nak buat apa? hari2 pkir nak buat apa leh bingung ke hulu ke hilir ajerr.. haih! memekak pulak lah ada org bertukang, menganggangu konsentrasi penulis ajerr yg nak mengarang ni huh! straight to the point ahahaha.. menu hari ni menu rajin sbb kena blender lada kering uuuggghhhhh! Nama jer udang mamak tp ni udang ika atau ijah :P, sedap tau! lain dr yg lain asyik2 samballl jer hihihi... Resepi asal dr SODA HIKARI mekaaseh ya tuan resepi mintak izin n halal juga resepinyer tuk rujukan akn dtg n sume org ;-), tp mcm biasa lah copy2 dr umah jepun sana tuuu KAK HANA/INAH ahahaha.... halal yo kak :D

UDANG MAMAK

Bahan-bahan
  • 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya - ade udang kurus jerk!
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji bawang putih - cincang
  • 1 cm halia muda - tumbuk
  • 1 batang serai - di ketuk
  • 1/2 cawan air/stok ikan
  • 1 susu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan - lenkali nk lebihkan skit
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 senduk gulai cili kisar
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 helai daun pandan
  • Garam, gula serbuk lada sulah



Cara-cara
  • Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
  • Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
  • Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
  • Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
  • Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
  • Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.