Khamis, 27 Ogos 2009

Ayam Masak Padang

AYAM MASAK PADANG


Salam kembali dan mcm biasa masih dhari dan waktu yg sama sebelum masuknyer waktu berbuke d bangkok!! :-)



Hari ni mkn nasik putih kot!! jdnyer buatlah Ayam Masak Padang dan jgn tanyer kita asal usul ayam ni ya ehehe...rasanyer resepi asal dr pelakon terkenal dolu2 tuuu Rubiah Suparman n kak hana dpt resepi ni dr KAK NUR, dan kita ambik resepi ni pulak kat umah KAK HANA, tenkiuu sume!! resepi kat bawah ni ya, mintak d masukkan d sini ya untuk main masak2 yg akn dtg nanti niii :D,

AYAM MASAK PADANG
Bahan-Bahan

1 ekor ayam dibersihkan dan di potong lapan
1 1/2 biji kelapa3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih2 inci halia
4 batang serai
4 inci lengkuas
cili kering mengikut pedas
1 sudu teh serbuk kunyit *hana gune kunyit idop!asam keping
2 helai daun kunyit di siat siat >>yg ni kita masukkan daun limau purut sbb daun kunyit tak do :-(

Cara Cara


1. Semua bahan dikisar halus.
2. Kelapa diperah dan ambil santan cair sebanyak
3 cawan dan santan pekat 2 cawan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan ayam digaul rata, setelah itu masukkan santan cair.
5. Masak dengan api yg sederhana, apabila ayam telah masak dan empuk masukkanpula santan pekat.
6. Masukkan asam keping, garam dan daun kunyit.

1 ulasan:

  1. Adduuu sedapnye ayam masak padang tue Ika!!! nak yg drumstick tuh duo!!!

    BalasPadam