Khamis, 20 Ogos 2009

Rojak Tepung yummmyyyy sgt2!!!

ROJAK TEPUNG


Salam dah nak masuk tgh hari umah tak kemas!! huhuhu...

Hari ni mmg dah plan dr semalam nak buat si rojak tepung nii, i likeeeeeeeeeee it!!!!!! so yummy!!! Kali ni buat ikut resepi kat umah MEK YUNG tu ya, geng jowo ku itewww.. tenkiuu kak hana!! love u!!! sedap bangettt kok rojak niii!!! haih!! ssh nak kata!!! kat tempat perkampungan mak kita pun gelor ojak tepung tp kat tempat lain pasembor kot!! sbb bhnnyer mmg sama pung!!! tang paling tak tahan sekali TEPUNG tu!!! cepatlah puasa!!! tak sabo betulll!! hihihi.. resepi kat bwh ni ya cnp dr umah KAK HANA ;-) tenkiu kak!! resepi asal MEK YUNG muahahaha...sowiii!! jgn mare yo g ambik byk2 rojak tu ya :D ngeeee.....jap lagi letrik tak de sampai petang!!!! uwwwaaaaaaa!!!! panas lak tuuuu kat luar huhuhu... ni resepinyer :D

ROJAK TEPUNG

Bahan-bahan

UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)

UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry

BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
tempe goreng - hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
kangkung celur (optional)
taugeh celur (jika suka)
telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)
Untuk msg kat cbox akn dbalas selepas kemunculan tenaga elektrik ya ngeeeee... :D jom makan!!! sedap nih!!!

1 ulasan:

  1. Salam ziarah ika. Dah lama cari resepi kuah rojak camni..Kuahnya dekat sama rasa mcm kuah mee siput masa kecik2 dulu..kalu org johor tau la mkn mee siput.

    BalasPadam