KEK GREEN CARPET (KUKUS)
Salam isnin sume!! :D
Tuan umah kebizian weekend semalam ni :D, bz ngemas dapur n yg sewaktu dgnnyer.. Hari ni pun xtra bz mcm biasanyer.. hari2 bz..haih! skrg ni dah sedap melayan buku dgn muvi hihihi.... Tak nak bebel panjang2, layan kek yg sedap ni ;-) resepi asal KAK DAYANGJACK yg tgh bercuti berblogging sbb berpindah, n kita cnp dr umah KAK HANA ajerrr.. Mintak halal n izin resepinyer ya :-) macehhh!!! Kek ni mmg lembap sedap sbb guna horlick n lagi satu guna serbvuk biskut, lepas kukus cam bau hamis sikit tp bila dah sejuk dah ok dah bau dia kurang sikit bau2an :D Jdnhyer hari ni bf mkn kek :D, insyaAllah free karang kita buat balas kunjungan, tenkiuuu sume! ooppss.. sblm tu jan tanyer kita kenapa nama dia green carpet :D versi tuan umah lain bila sampai jepun pun versi lain belanag2 dia sampai siam lagiiiiiiiiiii lain hihihihi...
KEK GREEN CARPET (KUKUS)
Bahan-bahan
Loyang 6 inci (kek ni saiz kecil je)
Tuan umah kebizian weekend semalam ni :D, bz ngemas dapur n yg sewaktu dgnnyer.. Hari ni pun xtra bz mcm biasanyer.. hari2 bz..haih! skrg ni dah sedap melayan buku dgn muvi hihihi.... Tak nak bebel panjang2, layan kek yg sedap ni ;-) resepi asal KAK DAYANGJACK yg tgh bercuti berblogging sbb berpindah, n kita cnp dr umah KAK HANA ajerrr.. Mintak halal n izin resepinyer ya :-) macehhh!!! Kek ni mmg lembap sedap sbb guna horlick n lagi satu guna serbvuk biskut, lepas kukus cam bau hamis sikit tp bila dah sejuk dah ok dah bau dia kurang sikit bau2an :D Jdnhyer hari ni bf mkn kek :D, insyaAllah free karang kita buat balas kunjungan, tenkiuuu sume! ooppss.. sblm tu jan tanyer kita kenapa nama dia green carpet :D versi tuan umah lain bila sampai jepun pun versi lain belanag2 dia sampai siam lagiiiiiiiiiii lain hihihihi...
KEK GREEN CARPET (KUKUS)
Bahan-bahan
Loyang 6 inci (kek ni saiz kecil je)
- 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
- 5 biji telur A
- 225 gm mentega
- 3/4 cawan gula halus
- 4 sudu besar tepung biskut marie (kira2 5 keping biskut marie, dikisar/ditumbuk halus)
- 3 sudu besar horlicks
- 1 1/2 sk pandan paste/pandan emulco
- 1/4 cawan susu pekat manis
Cara-cara
- Panaskan pengukus. Sediakan loyang kek. Lengserkan dgn mentega dan lapik dgn baking paper (gris dgn mentega dan taburkan sedikit tepung).
- Satukan tepung dengan horlick dan tepung biskut marie. Ayakkan sekali dan gaulkan rata2. Ketepikan.
- Sediakan mixer. Pukul mentega dan gula hingga betul2 kembang, putih dan gebu. (pastikan gula hancur betul2). Gunakan kelajuan maksimum.
- Masukkan telur satu demi satu hingga habis. Gunakan kelajuan minima shj.
- Masukkan susu pekat dan kacau lagi.
- Masukkan tepung tadi sambil dikacau perlahan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dgn pes pandan dan satu lagi dibiarkan kosong (x perlu letak warna, nanti ia jadi warna kuning selepas dikukus).
- Kemudian tuangkan adunan td di dlm loyang secara berselang seli atau berlapis (ikutlah kreativiti sendiri).
- Kukuslah selama 1 jam 20 minit.
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong
Salam Ika, cantik dan lembut kek, nak sepotong boleh?
BalasPadamhttp://treatntrick.blogspot.com