BISKUT HATI HAZEL
Salam ramadhan buat semua ;-),
Oleh kerana dah dberi cuti kita buat xpriment kat dapo :D, cuba buat sekut ni sbb nmpk bhn2 dia pun senang pastu mcm sdp n mmg sedap, lemak2 gitulah sbb ada peanut butter tp jauh sekali rasa dgn biskut mazola mungkin jgk sbb ada perasa kecoklatan tu jugak yg buat dia rasa lain sikit, resepi skodeng dekat umah MAMAFAMI resepi asal dr SIS ROSSYA, mekaseh buat semua yg berkongsi resepi ni ya :-), mcm biasa mintak izin n halal resepinyer, mekaseh!! Cetak bintang kita carik2 tak jumpa jdnyer kita guna cetak yg ada depan mata jer lah tu pasal nama lain :D
Sbnrnyer emosi tak stabillah semalam tuu, tu sebab lah down abis2 semalam ni, dtambah pulak masa dah dekat nak berbuke tu lg beberapa minit tgh sediakan sume makanan ambik gmbr sume tup tup bila duduk jer adusssss! kusangkakan panas berpanjangan ehehe... dberi cuti serta merta :D... Pada yg berpuasa selamat berbuka! :-)
BISKUT HATI HAZEL
Ingredients :
Oleh kerana dah dberi cuti kita buat xpriment kat dapo :D, cuba buat sekut ni sbb nmpk bhn2 dia pun senang pastu mcm sdp n mmg sedap, lemak2 gitulah sbb ada peanut butter tp jauh sekali rasa dgn biskut mazola mungkin jgk sbb ada perasa kecoklatan tu jugak yg buat dia rasa lain sikit, resepi skodeng dekat umah MAMAFAMI resepi asal dr SIS ROSSYA, mekaseh buat semua yg berkongsi resepi ni ya :-), mcm biasa mintak izin n halal resepinyer, mekaseh!! Cetak bintang kita carik2 tak jumpa jdnyer kita guna cetak yg ada depan mata jer lah tu pasal nama lain :D
Sbnrnyer emosi tak stabillah semalam tuu, tu sebab lah down abis2 semalam ni, dtambah pulak masa dah dekat nak berbuke tu lg beberapa minit tgh sediakan sume makanan ambik gmbr sume tup tup bila duduk jer adusssss! kusangkakan panas berpanjangan ehehe... dberi cuti serta merta :D... Pada yg berpuasa selamat berbuka! :-)
BISKUT HATI HAZEL
Ingredients :
- 100 g peanut butter
- 80 g icing sugar
- 200 g butter
- 1 egg yolk
- 60 g cornflour
- 1 tablespoon rice flour
- 230 g flour
- 60 g Horlicks with chocolate flavour (I don't have Horlicks, chocolate flavour, so I used Ovaltine)>>begitu juga dgn saya :D
- 40 g Hazel nuts ~ grinded finely
- 1 - 2 egg yolks ~ for brushing (I just used the leftover egg white because I'm stingy! Hihihi!)
- chocolate rice/vermicelli ~ to sprinkle
Method :
1. Cream peanut butter, sugar, butter and egg yolk.
2. Add in cornflour, rice flour, Horlicks and ground Hazel nuts.
3. Add in flour, little by little till a soft dough is formed. Need not finish the whole amount of flour. Just use whatever's needed.
4. Roll to about 4 mm thick and cut using a star shape cutter.
5. Arrange on a tray.
6. Brush some egg yolk on top and sprinkle with a bit of chocolate rice/vermicelli.
7. Bake in a preheated oven at 160 C for 15 - 20 minutes or till done.
1. Cream peanut butter, sugar, butter and egg yolk.
2. Add in cornflour, rice flour, Horlicks and ground Hazel nuts.
3. Add in flour, little by little till a soft dough is formed. Need not finish the whole amount of flour. Just use whatever's needed.
4. Roll to about 4 mm thick and cut using a star shape cutter.
5. Arrange on a tray.
6. Brush some egg yolk on top and sprinkle with a bit of chocolate rice/vermicelli.
7. Bake in a preheated oven at 160 C for 15 - 20 minutes or till done.
anak bulan dah nampak ya :)
BalasPadamwah ijah dah panaskan enjin cantik ler ijah
BalasPadamnak jugakkkkk!! 2 balang bt raya yerk :)
BalasPadamSalam Ika..wah awalnya projek kuih raya..takpa2 sedikit2 lama2 jadi bukit..ha jgn lupa pos sikit ah...he he he
BalasPadamhuarghhh!! sapa gatai tangan jatuhkan sekut nighh?? membazir jek *sambil kutip masuk balang sendirik.
BalasPadamSalam ika,
BalasPadamTak aci ar... ika dah banyak buat biskut. nak juga tapau skit buat berbuka nih..
ada bahan horlick, hazelnutnut, peanut butter... hum.. banyak rasa tu, mesti sedap! masuk list dulu.
selamat berbuka, ika. :)
Malam tadi nak cuba recipe ayam goreng madu tetapi tidak cukup minyak masak pulak lol
BalasPadamBiskut spesial dah siap sebelum raya? :)
wah dah "perang' biskut ya?hehe
BalasPadam