PULUT SERIMUKA JAGUNG
Salam ramadhan kembali ;-),
Last n3 hari ni kot sbb nanti sibuk nak hantar guntingan si abang dgn bapak abang ehehehe... maklumlah minggu depan hari rabu dah naik sekolah nak kena buat kain burok lagi 2 helai haih! paling menyampah part nak menjahit tuala menggunakan tangan sendirik ni, sakit tawww! :D kita miskin tak de mesin jahit jdnyer kena jahit sendirik lah..
Ok, resepi dah nmpk umah MAMAHAWA terus masuk list pastu umah KAK AYU SG pulak buat bintang2, resepi asal dr KAK RUSNAH FP, mekaseh buat semua! mintak ijin n halal resepinyer! Kalau sapa2 nak buat n nak cantik baik adunan untuk jagung tu dblender jd senang nak potong tak pecah2, mcm kita ni bukan sahaja jagung krim tp jagung sebutir butir tu yg kita letak! wakakaka.. semakin ssh nak dpotong tp hasilnyer mmg tip top! SEDAP! sapa2 yg lom cuba tu kena cuba ya.. Buat lepas berbuka sbb dah masak pulutnyer sblm buka pastu buat moreh malam2 buta, bdn dah kembang ingatkan puasa berat turun tp naik hihihi... Jom tgk resepi! maceh kanda2 sume :-) Kopipes dr umah KAK AYU SG :-)
PULUT SERIMUKA JAGUNG
Bahagian bawah
Bahagian atas
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah fotopages
Last n3 hari ni kot sbb nanti sibuk nak hantar guntingan si abang dgn bapak abang ehehehe... maklumlah minggu depan hari rabu dah naik sekolah nak kena buat kain burok lagi 2 helai haih! paling menyampah part nak menjahit tuala menggunakan tangan sendirik ni, sakit tawww! :D kita miskin tak de mesin jahit jdnyer kena jahit sendirik lah..
Ok, resepi dah nmpk umah MAMAHAWA terus masuk list pastu umah KAK AYU SG pulak buat bintang2, resepi asal dr KAK RUSNAH FP, mekaseh buat semua! mintak ijin n halal resepinyer! Kalau sapa2 nak buat n nak cantik baik adunan untuk jagung tu dblender jd senang nak potong tak pecah2, mcm kita ni bukan sahaja jagung krim tp jagung sebutir butir tu yg kita letak! wakakaka.. semakin ssh nak dpotong tp hasilnyer mmg tip top! SEDAP! sapa2 yg lom cuba tu kena cuba ya.. Buat lepas berbuka sbb dah masak pulutnyer sblm buka pastu buat moreh malam2 buta, bdn dah kembang ingatkan puasa berat turun tp naik hihihi... Jom tgk resepi! maceh kanda2 sume :-) Kopipes dr umah KAK AYU SG :-)
PULUT SERIMUKA JAGUNG
Bahagian bawah
- 1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
- 1 1/2 cwn santan
- sedikit garam dan gula
- 1 st butter
Bahagian atas
- 2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja)
- 1/3 cwn gula pasir
- 1/2 cwn santan pekat
- 1/3 cwn susu cair
- 2 sb tepung gandum
- 1 sb tepung custard
- sedikit garam dan vanilla
- sedikit pewarna kuning
- 2 sb jagung cream
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah fotopages
cantik la serimuka ika...mesti sedap kan perasa jagung, tak pernah buat lagi, nanti kalau ada stok jagung nak buat juga la...
BalasPadamoh..pegi blog sana ada kuih..sini juga ada kuih yg mengancam..oh lapar..
BalasPadamsalam ika,
BalasPadamwah serimuka mu cantiknya bak tuan punya badan!
sekata aje potongan nya tu...
buka apa hari ni ika?
akak petang ni nak keluar berbuka di rumah bro-in-law..
Selamat berbuka puasa ya..
Salam Ika...
BalasPadamBanyaknye menu Ika yang terlepas ni.. semua sedap2. aduhhh tak tahan tengok nasik palembang tu. kuih serimuka jagung tu pon mengancam botul! kalau ktie tolong menjahit, boleh upah sedulang serimuka tak? hehehe
gobunya kuih.. kaler striking lagik... mesti sedap kan..
BalasPadam