SNOW ALMOND
Salam kembali sumenyer!! :-)
Cookies kat atas tiada kena mengena dgn keadaan cuaca masa kini :D dan mmg tak akn turun salji kecuali hanya dgn kehendakNya, mudah mudahan bangkok turun salji aminnnnn :D.. SEDAPPPPPPPPP weeeeiiiiii beskut ni! mmg list beskut hari raya tiap2 tahun atau pun list beskut setiap bulan :D Tapi kan banyak lecehhhh loorrrr mcm almond london jugak kalau golek2 kan dgn peanuts pung sedap ni! semalam ingat nak ngetest dgn kacang tp malas nak menyangan kacang :D Jadinyer kita buat 2 versi, guna breadcrumbs dgn nestum, semuanyer sedap! memula ingatkan kalau guna breadcrumbs ni tak sedap maklomlah, untuk dogoreng goreng giteeewwww tp taklah! sedap tawww! sbb ada cekelat :D
Resepi asal dr umah KAK HANA, terima kasih buat tokey beskut, tokey boulu, tokey apa lagi??? MAK KAK HANA, untuk resepinyer ;-) mabelessss sgt! Mintak izin n halal resepinyer!
SNOW ALMOND
Bahan-bahan
Cookies kat atas tiada kena mengena dgn keadaan cuaca masa kini :D dan mmg tak akn turun salji kecuali hanya dgn kehendakNya, mudah mudahan bangkok turun salji aminnnnn :D.. SEDAPPPPPPPPP weeeeiiiiii beskut ni! mmg list beskut hari raya tiap2 tahun atau pun list beskut setiap bulan :D Tapi kan banyak lecehhhh loorrrr mcm almond london jugak kalau golek2 kan dgn peanuts pung sedap ni! semalam ingat nak ngetest dgn kacang tp malas nak menyangan kacang :D Jadinyer kita buat 2 versi, guna breadcrumbs dgn nestum, semuanyer sedap! memula ingatkan kalau guna breadcrumbs ni tak sedap maklomlah, untuk dogoreng goreng giteeewwww tp taklah! sedap tawww! sbb ada cekelat :D
Resepi asal dr umah KAK HANA, terima kasih buat tokey beskut, tokey boulu, tokey apa lagi??? MAK KAK HANA, untuk resepinyer ;-) mabelessss sgt! Mintak izin n halal resepinyer!
SNOW ALMOND
Bahan-bahan
- 250g butter
- 90g gula halus - leh kurangkan
- 50g badam kisar @ serbuk badam
- 50g tepung ubi
- 25g coffeemate
- 25g nestum - kisar
- 1sk esen coffee
- 1 biji telur
- tepung gandum secukupnya
- Chocolate masakan>>double boiler
- Nestum @ breadcrumbs
Cara-cara
- Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
- Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
- Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
- Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
- Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
pagi pagi dah ada sekut ni...teringin nak ngetes jugak tapi tak ada daya dan kekuatan pagi ni...nak masuk selimut balik la..sambil makan biskut ika ni hehe
BalasPadamwah menu jepang dah sampai Bangkok.. rajinnyer Ka.. alah x yah tunggu rayer.. biler2 nak makan sekut sedap serbu umah Ika ngan K.Hana sinun he he he due2 rajin...
BalasPadamika..klau ko dok kt sini lama dh akak order biskut kt ika..hihi..kt bangkok kt area mana?
BalasPadamhusbnd akn p ke bangkok lg bln 11 ni..klau ada rezeki akak nk ikut..tp x cnfirm lg la.
biskut kontroversi! hhihihi
BalasPadammunna oun buat biskut ni raya baru2 ni... licin sudah...
BalasPadamadunan terap shape love.. bila dah salut coklat hilang bentuk love tu
salam ika,
BalasPadamboleh lah masuk list untuk kuih raya tahun depan ni..tengok tu ada berapa 'P'..heheh..mesti sedap gilerrslah ni ya..
Ija masih sibuk bikin kuih raya? :) Mintak sikit ye!
BalasPadam