KOLE KOLE KACANG
Salam sume! :D
Hari ni tak berapa sedaplah pulak bdnyerr, mcm2 lah kalau dah mula tak sihat.. Jom layan kuih ni buat bf atau num petang, buat malam tadi jdnyer pagi ni dah boleh makan..
Resepi ambik kat umah KAK AYU SG, n sukatan gula pun ikut sukatan kak ayu, just nice dia punyer manis, sedap! Mcm biasa mintak izin n halal kak ayu resepinyer! maceehhhhhh!!! Tapi kan kan guna tepung kacang ijau yg baru ni kan kaler dia lain sikit mcm dulu2 kita beli dia tak pekat sgt tu pasal kaler dia pun tak cung, tak pelah janji rasa dia sedap :D gtg!!
KOLE KOLE KACANG
Ingredients A:-
3 cups thick coconut milk(santan kara)
1 pandan leaf
1/2 tsp salt
Ingredients B:-
300g green beans flour
4 cups water
1 tsp brown colouring(optional)I didnt use
Ingredients C:-
420-450g palm sugar(I used 260g only)>>Sama mcm kak ayu
1/2 cup water
Ingredients D:-
11/2 cup coconut milk
a pinch of salt
Hari ni tak berapa sedaplah pulak bdnyerr, mcm2 lah kalau dah mula tak sihat.. Jom layan kuih ni buat bf atau num petang, buat malam tadi jdnyer pagi ni dah boleh makan..
Resepi ambik kat umah KAK AYU SG, n sukatan gula pun ikut sukatan kak ayu, just nice dia punyer manis, sedap! Mcm biasa mintak izin n halal kak ayu resepinyer! maceehhhhhh!!! Tapi kan kan guna tepung kacang ijau yg baru ni kan kaler dia lain sikit mcm dulu2 kita beli dia tak pekat sgt tu pasal kaler dia pun tak cung, tak pelah janji rasa dia sedap :D gtg!!
KOLE KOLE KACANG
Ingredients A:-
3 cups thick coconut milk(santan kara)
1 pandan leaf
1/2 tsp salt
Ingredients B:-
300g green beans flour
4 cups water
1 tsp brown colouring(optional)I didnt use
Ingredients C:-
420-450g palm sugar(I used 260g only)>>Sama mcm kak ayu
1/2 cup water
Ingredients D:-
11/2 cup coconut milk
a pinch of salt
Method:-
- Mix B and let it for 2 hours or overnight.(I didnt do this, I just mixed on the spot and proceed).
- Cook C till dissolve, let cool, strained and put aside.
- Cook D till form 'tahi minyak' and put aside.
- Mix A, B and C and stir well. Cook on a medium heat and keep on stirring continuously for 15-20 minutes or till it looks a bit 'oily'. When cooked, add the mixture into the tray which has been greased with oil. Flatten it and sprinkle the 'tahi minyak' on it. Let the kuih to cool then cut.
Salam Dik Ika.....Akak pulak jangkit demam dengan Ika.....Ika dah sihat ke??? Nak sepotong kue tu....tak pernah buat sebab.....Akak sorang jer yang makan ....demam selsema...sakit semua badan .....!!!
BalasPadamsalam ika,...aisshh...ni pebret akak ni..semua yg berkenaan dgn kacang hijau,mmg menjadi kesukaan hatiku tapi malangnya dlm rumah ni akak sorang je yg suka..maklum ,rumah ramai anak lelaki,diorang lebih suka makan yg pedas2..huhu..ni tak malu nih,bak mai dua potong..:D
BalasPadamsedap tu...nk mencubalah nnt...itu pun kalau rajin...heheh
BalasPadamika..k'ida singgah jap nak mkn kole kacang ni..lama tak mkn...tak pernah buat lg ni...mana nak dpt tepung kcg hijau sini ye...aduhhh
BalasPadamikaaaaaaaaa... tensen tengok kuih cantik cam ni...bagi 2 potong boleh..yang coklat2 gerutu2 tu apa?jakun!!
BalasPadamcantiknya kuih dierr.. saya suka gilerr kuih ni...
BalasPadamKnock knock
BalasPadamIjaaa .. kita datang ni.. dah siapkan coffee and kuih?? single shot pls for me and baby chino for Sonia hahaha
Take care ok cos wkend is coming.. time to go out and and hv some fun :o)
ikaaaa.....cantik jek kole kacang ko ni...tak tergamak nak makan..ngeeeeh
BalasPadamsalam ika,
BalasPadamso inilah hajatnya semalam ya?..hehe
akak pun dah lama tak buat kuih lah..nanti nak buat juga kuih apa ya..