Jumaat, 20 Mei 2011

Kek Gulung KAsih atau versi KAKI KUDA :P

_DSC0180
KEK GULUNG KASIH

Salam jumaat sume :D

Hari ni sya bermalas malasan ajer yaaa... kenapa? mood yg semalam tu terbawak bawak lagi sampai arini, mintak maaf ya kalau lmbt jengah ke rumah2 teman2 blogger sume, ingin membawa hati ini yg gundah gulana ditambah pulak dgn kek gulung kasih yg tak mcm nak jd kasih tp mcm kek patah hati jerrr wakakakaka.... atau pun nak sedap dgr mcm tapak kaki kuda lol..

Resepi dr umah KAK DAYANG JACK yg ayuuuu... Demam kek ni masa kita tgh bercuti cuti blogging dulu ya, nmpknyer tuan umah mahu ambik cuti lagi dr berblogging :D Maaf segala kesulitan, kalau panjang umur sihat tubuh badan akn adalah n3 minggu depan ni ya, tp rasa2nyer mmg sya patah hati sekarang ni :D

Ok lah, kita tengok resepi kek gulung kasih yg sepatutnyer lah kan tp versi kita ni dah jadi kaki kuda, mana taknyer main belasah jerr guna loyang, tu yg jd kek kita ni gemuk2 ahahaha... nxt time kena guna loyang yg besar sikit dr ni haih! Mintak izin resepinyer ya kak dayang, macehhh!!! Tuan umah undur diri dulu maaf andai ada kesilapan ya...

Kek Gulung Kasih

bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning


_DSC0177
Lembutttttt sgt! mcm kek span sweet4ever :D selet jem nutella jerrr :D

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.

20 ulasan:

  1. lawa lawa lawa...laju mcm kaki kuda hehehh..x terbuat akk dek kek gulung ni..x pas betul bab gulung selalu pecah...nak sikit...

    BalasPadam
  2. Assalam, ika
    akak juga yang masih belum buat kek gulung ni..ika..serious benor ke yang disusahkan hati tu?..ce citer sikit kat akak...jangan menyepi lagi..baru nak bermanja2..dah nak kena tinggal lagi ke?..huhu

    BalasPadam
  3. bagus la tu kaki kuda. bila letin sekeh ikut tangan, sekeh ngan kaki kuda lak. dapat jugak makan 2,3 ketul kek gulung ni. hehehee

    BalasPadam
  4. cantikkk la ika kek tu......
    terasa rasa lak sedappnya kek tu...

    BalasPadam
  5. Ika

    ishhh nampak sedap arr kek sini...akak belek2 resepi pun senang gak...akak cilok resepi dulu ek.. :)

    BalasPadam
  6. Ijahhh..
    what telah happened dear... anything u sms me ok.. we can talk talk :o{

    BalasPadam
  7. ijah cantik ler tu nape pulak macam tapak kuda

    BalasPadam
  8. Ikaaaaaaaaaaa...cantik sesangat dah tu...akak tengok pun tertawan, jatuh cinta lgk.....adeeii, akak pun belum buat2 lgk...dah terlupa dari list dah kot...hahhaha

    BalasPadam
  9. Nice what,Ika.Still round-round and at a glance,you know it's a swiss roll..kira pass lah tu.Whatever is ailing your heart,I hope it will be okay.Take care.

    BalasPadam
  10. Opps...lupa nak cakap...Good idea using Nutella ( slap forehead! ).I am a bit slow bab having ideas!!

    BalasPadam
  11. as-salam
    cantik Kek Gulung KAsih tu... nice combinations of colour..on my list lah nampak kek ni...

    BalasPadam
  12. Baru nak bermesra dan berkenalan, jgn lah pergi dulu... kek gulung ni memang nampak cantik menarik

    BalasPadam
  13. wahhh cantik la tu dik....akak dah terguda ni...dah lama masuk list kek ni tapi tak terbuat-buat juga....nk menghilang diri kemana tu??..

    BalasPadam
  14. cantek! x perlu letak baking powder ke?

    BalasPadam
  15. wah cantiknya.. boleh masuk list ni

    BalasPadam
  16. terus rasa lapar.. cantik .. sayang nk makan.. akk tgok jer.. hihihi...

    BalasPadam
  17. Salam ika,
    terkejut nampak kaki kuda. hehe.. tapi comella kek gulung kasih tu. dipotong gitu mmg seiras tapak kaki kuda. hihihi..
    La.. nape ni takde mood. Nak menyorok lagi ika?
    Okla, Take your time k? Moga dipermudah segala urusan.. :)

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum...teraser lamer wehhh tak jenguk adik sowang ni..dah majuk ker tu..hihihi...

    cantiknyer ler weiii..kek gulong ni..akak pun belum berani nak mencubernyer..bak seketoi nak raser..hehehe

    BalasPadam