Khamis, 9 Jun 2011

Custard Tea Cake

_DSC0579
CUSTARD TEA CAKE

Salam bersua kembali sume :D,

I know i know i know~~ kita ajerr yg ketinggalan buat kek yg sedap ni kan kan??? tak gitu?? hihihi... kek ni tgh panas masa kita duk main sembunyi2 pendammm jerr hasrat nak buat, at lastt! dpt jugak buat!

Makan kek ni teringat hari raya, kenapa? sbb rasa kek ni mcm beskut wakakaka... 1 of de reason sbb penggunaan tepung kastard, sedap eak? sedap!!! Tp sebenarnyer kita pun buat 2 kali kek ni ada kejadian sikit ahahaha... kita kalau buat apa2 tak sah kalau tak de kejadian2 gituuu.. tak gitu bukanlah nama IKA, IJAYUJI, IJAH, IZURU KURATA, IRIS bla bla oh lupaaaa NATTO>>ditujukan khas buat KAKAK IZAH :P

Resepi kita copy n paste kat umah KAK ZAI teratak impianku yg kek2nyer sume mengancam kalbuuuukuuuuu.. MAceh kak zai! mintak izin n halal resepinyer!! TERIMA KASIH jugak buat penyumbang resepi asal KEK KASTARD ni :-) mintak dihalalkan. MAna dtgnyer TEA eak? kompius jap :D

CUSTARD TEA CAKE
Source: KAK ZAI TERATAK IMPIAN

Bahan-bahan kek (akak buat dua adunan)>> kita buat satu adunan jerr :D

  • 125g/1/2 cawan butter
  • 1/3 cawan gula castor
  • 1 biji telor
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung kastard

bahan kastard

  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu
  • 15g butter
  • 2 sudu teh vanilla
Cara-Cara utk kastard:
larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat....masukkan butter dan vanilla...sejukkan...


_DSC0584_DSC0583
bukan disuruh makan bunga ya hihihi... skrg ni rajin keluar semata mata nak carik munga utk display :P lg pun kat sini murah2 loooo :D


Cara-Cara utk kek:

1) pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
2) guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
3) letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
4) keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...


note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...

_DSC0585

20 ulasan:

  1. ika
    akak lagi ketinggalan ketapi..masih tk buat buat lg kek ni.
    asyik tengok kat dapur org je hikhik

    BalasPadam
  2. salam ika - cake ni kering sikit...apa pendapat ika

    BalasPadam
  3. dia buat dah
    adeh cake cake cake
    tembum ai lagikkk...tapy nak makan gak hikhikhik

    BalasPadam
  4. ika..ni kek peberet kak mas...
    lama dah tak buat...
    jadi teringat lak kesedapan kek ni...
    kene buat lagi nanti...kikiki
    mek siam ni....menggoda jerk tau....

    BalasPadam
  5. ika!!!..mak ayu belum lagi buat lah kek ni..so u r not the last..heheh..
    ait mak ayu pun sma ler..kalau tak buat silap bukan mak ayu namanya..
    sedap ya kek ni ika?..

    BalasPadam
  6. as-salam
    npk sedap kek ni..blh cuba ni..

    BalasPadam
  7. tq sooooooo much!!! jasa mu ku kenang! hehehe....

    ehhh bunga murah? pos sini seploh dozen :)

    BalasPadam
  8. Wahhh cantik photography Ika!!! Terpegun :)

    BalasPadam
  9. cake ni memang sedap..akak pun dah buat tak jemu mkn ni...hehe

    BalasPadam
  10. ok la tu dah buat..kita ni masih dalam senarai list lagi....

    BalasPadam
  11. keringkan bunga2 tu & poskan bg akak yer..akak tak suka sgt yg segar sbb tak rajin nak jaga..haha..

    BalasPadam
  12. lajunya entri ko ni ika..tak terkojar den ni hah...hehe

    BalasPadam
  13. cute.... simpa sikit utk kak amie, ada masa nanti transit kat siam amik he he

    BalasPadam
  14. Assalamualikum ika akak cayang..
    nie ler yang x best nie.. akak tgk time akak nak gantung periuk... huhuu.. akak tergodaaaa n terus tergoda tau... pas balik dari kota kinabalu nanti akak pasti akan buat.. akak x perna lg buat nie.. nmpk sgt sedap .. cantik plak tu

    BalasPadam
  15. Salam Ika cayang. Ayam penyek dah abis... tq, kita datang kasi satu botol pes cili oil, free tak payah bayor....hehe. Amboi mcm2 munga dok posing...cantik! Kek kastad ni ALong dah buat, best gilosh.

    BalasPadam
  16. Ika ni rajin sungguh.. Cantiknya kek tu pose dengan munga2 hehe...

    BalasPadam
  17. Salam Ika Sayang....

    Tak tahu nak puji mana satu ni, Gambar kek tu cantik ke atau kek tu yang cantik...kan puji dua-dua kan, terangkat terus cik ika kita ni nanti..hehehehe

    BalasPadam
  18. Ikaaaaaaa..bunga banyaknya...cantik2 tukar2 pesen...kat Siam tu bunga apa plg cantik Ika...hehe, ala2 tanya soklan kuiz pulak akak ni... Apapun, akak x buat2 lgk custard teacake ni..wahahhahaa, tumpang bersila sini laaa..

    BalasPadam
  19. Ika... Nak juga kek ni.. Lama tak mengekek.. Hihihi tp takut nak mkn byk nanti mok3

    BalasPadam
  20. salam...sukatan tu utk 1 biji kek @ 2, bekas kek tu berapa cm...saya nk cuba buat nampak sedap....

    BalasPadam