PAI TEE
Salam pagi khamis sume!
Akn bersambung kemudian~~
PAI TEE
Resepi Asal : KAK ZALIANA MyR
Akn bersambung kemudian~~
PAI TEE
Resepi Asal : KAK ZALIANA MyR
Bahan-bahan ( 25 biji )
- KULIT PAI:
- 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan>>Kita tambah tepung gandum sikit
- 125 ml air
- 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
- 1/2 sudu teh kapur makan
- 1/2 sudu teh garam
- Acuan pai tee
- INTI:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
- 1/2 sudu teh garam
- Sayuran potong memanjang /parut:
- - 1 batang lobak merah
- - 1 biji sengkuang
- - 1 batang timun
- ********
- 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
- Sos pencicah
haish! sakit jiwa buat dia punyer kulit niii huh! ni pun tak dpt yg cantek lagiii! aarrghhhh! tp rasa ttp sedap! :D
Cara-cara
- UNTUK KULIT PAI:
- Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
- Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
- Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
- Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
- UNTUK INTI:
- Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
- Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
- Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.
haaa yang nie ai suka bangat sebab x byk lemak akan terkumpul biler makan...selalu gak bikin nie...selalu bulan posa(motip sgt buat bln posa khennn) hahaha
BalasPadamAs'salam Ika
BalasPadamkak ct pernah cuba sekali buat ni, memang sesak dada bila nak buat kulit dia tu kan. tapi bila dah makan memang sedap jer masuk molot.. hihihi
nape..? tak moh cakap panjang2 eh, ada ulser ker kat molot tu... hahahaha
menyelerakan...hiik..hik.. leh try nnti
BalasPadamSalam,
BalasPadamTo LAdyAyu>>apa motif??? boleh share wakakaka... kita baru buat 2 kali ayu :D sakit hati buat klit dia tu jerr yg lain2 senang sgt! nk makan lg senang! wakakakaka...
To Kak CT DELIMA>> Kan kan kan, nk2 kalau crack ke berlubang ke bwhnyer uugghhhhh! tp dah makan ilang segala penat hihihi.... Tak de ulzer lah kak, kita sibuk niii sibukk sgt niii! wakakakaka...
Salam,
BalasPadamTo Murni Delight>>Mmg sedap tp tu lah nak ada kesabaran buat kulit dia tuuu :D tp bila dah spt makan mmg best! :-)
Assalm Ika cayang,uikk arini kat siam ari rabu ke..Terkongfius akak kjab..uISH SEDAPNYA PAI TEE,kALO ORG UTARA PANGGEI SINGA POPAI,hehe..Akak mmg teringin sgt nak buat,tapi acuan xbeli2 lagi..Tang kulit tuh yg sedap krup krap..
BalasPadamsalam ika cayanggggg....
BalasPadammacam tau2 je akak nak buat pai tee ni.. hehe.. actually akak dah siap dah goreng bakul dia tu.... tunggu cuti ni baru nak buat intinya coz skrg abang akak kerja shift mlm.. petang2 mmg tak sempat nak layan kuih... terus je mkn nasi.. itupun lauk cik abang akak dah siap msk kan.. hihi.. pepagi lak mcm tak sesuai je nak hidang utk sarapan.. lgpun kalau akak boh inti sesiap.. nak tunggu cik abang balik dr kerja malam.. mesti kulitnya dah lembik kan.. so sabtu or ahad ni ler akak wt inti dia tu leh wat minum ptg.... minggu depan akak update yer.. akak pun ikut resepi tu gak.. tambah 2 sudu besor tepong gandum ikut hana... terliur dah tgk gambor ika ni.. mcm tak sesabor jer nak merasa.. hehe.. ika guna sos apa? & kacang tu tak perlu tumbuk ye ika?
Salam dulu mmg pernah mak akk buat acuannya pun x kemana...ingat nak jugak mencubanya...kena cari acuan yg baru le cam ni...time raya dulu selalu buat..ohhh lama jugak x mkn ni
BalasPadamkalau ada lg meh le hantar 6 ketul pun jadi lah kikiki
Salam,
BalasPadamTo Kak Zaliedana>> Wakakakaka... tu lah kak tgh menggong sikit pagi2 ni sibukkk yg amat! jom makan! kita buat ni semalam petang, kulit dah buat siap2 dulus ehari sblmnyer hihihi...
To Kak MAdiha>> Kita serupaaaaaaaa...kita pun dah buat kulitnyer awal2 kak taks anggup nak buat hari yg sama amat menyeksakan! kita pagitak sarapn lagi ni kak ni menu petang semalam hihihi.... kacang tu malas nak tumbuk kak, letak jer mcm tu hihihi... sos jenama life + dgn thai sweet chili sos+ air sikit :D
To Kak Sheila>> haaaaaaa.... mmg kena beli lglah acunyer tu kak kalau tak de acu tak jadik kan kan wakakaka..kita makan sayur jerr ya :D
salam ika...
BalasPadamwaa... rajinnya ika..
buat dia ni mesti rumitkan...
akak tak pernah buat lagi ni.. makan pernah laaa... hihi
nanti boleh cuba ni.. tapi nak kena gi cari acuan dia tu dulu..
Assalamualaikum Adik Ika Cayang,
BalasPadamhehe...3 aje pai tee tu,okay,sorang 1,akak 1,mak ayu 1,pakwe 1, ika mkn pinggan aje lah....hehe...cabut nanti kena lempar ngan senduk!!!
Ita, kak nur tk pernah try buat sendiri...biasa mkn kat luar...ada yg sedap ada yg tidak....rugikan kalau dh keluar duit habis tk sedap!!!
akak punya acuan pai tee ntah tersorok kat mana. Pernah buat sekali lepas tu terus dia bertapa....
BalasPadamas-salam ika
BalasPadamwahhh!!! kat sini ada pai tee..tk pernah mkn pai tee ni...npknye kena beli acuan pai tee ni nak try buat...
errkk..ada sambungan yer?
BalasPadamthursday wordless ke ikaaa he..he, ngaper tiada bicara seindah bahasa ni...musykil2 k'ida
BalasPadamapa2 jer la erk..ikaaa,dlm idup lum pernah tgk, lum pernah mkn menda alah ni...apatah lagi tgk acuannya..emmm, jamu mata jer la, sedapnyer
alamak...macam teringat ada beli acuan pai tee ni beberapa bulan lepas.... letak kat mana ye.... (macam best je nampak...)
BalasPadamijah,sambung apa ijah? sambung tido ka? ekekekeke..
BalasPadamtak nah makan menda alah ni. meh bagi AKAK sikit
Ika..
BalasPadamAwal2 bagitau kulit susah nak buat terus akak lemah semangat haha..
Nanti buat kenduri anak dara tu, jemput akak buat la yg ni yer:)
ika..wah rajin buat paitee..akak pernah wat sekali dulu..pastu acuan simpan dlm muzium...hehehe..bilalah nk wat lg
BalasPadamika..puding keju kt bwh tu npk sedap dan berkilat2..menggamit selera
BalasPadambila la kita nak beli acu pai tea ni....bila tengok org buat baru ingat kita tak dek acunya...hehehehe...
BalasPadamkita batuk la....rindu kat oppa kot..tu yg sampai jatuh sakit cam ni...hahahahah
Ikaaaa...
BalasPadamLama teringin nak buat...acuan Pai Tee dok lama tersimpan...ntah bila la nak resmikan...amik resepi lagi...suka mkn pai tee ni...jilat jarilah tgk gambo kat rumah Ika ni...mesti dah habis kan ..kan ..kan...
ika... mekasih sudi menjawap..
BalasPadamYuhuuuu...Ika cayang...meh baling sini 4 ketuiii...jgn kena dahi akak sudah la...abis kuar jerawat kang berlaga dgn kacang tanah tu kang...xpa x cantik sikit, janji sodap..rangup dan licin...kan..kan...Akak dulu pun buat, mcm nak terkincit rasa nak dptkan yg cantik2 shell tuh...hehe, ntah abad bila pulak nak buat semula..wakakkaa
BalasPadamrajinnya ika buat pie tea.....
BalasPadamcantikkk.....
kasi kak mas sikit...
Ika....rajiiin nye adik akak ni. Kat Msia mak akak je yg wat ni....mmmm sarangnya pun ada satu.....bergaduh gak lah dgn kuali nak menggodek pastri tu....:)
BalasPadamSihat menu ni sbb ada myk sayur kan?
ika pai tee memang akak nak buat sangat sebab sedap suka makan.. tapi acuannay tu tak de la.. bestnya kalau dapat makan .. ranggupkan.. yummy
BalasPadamcantik n kemas kejadian pai tee ika ni, akak xpernh wat pun lagik tau mkn jerr.Rasa cam x konpiden jerr tang kulit dia tuh
BalasPadamI ada bawak pie tee mould from Malaysia tapi sampai sekarang tak buat buat lagi. Now seeing yours feel like making it :)
BalasPadamSalam Ika cayang. Acuan Along punya dah >10 thn tak berasap... tak berdaya lagi lah cam dulu nak buat kerojer susah2 gini...meh nak minta 10 ketoi, mesti Ika kasi kan...hehehe
BalasPadamKita datang naik kapal express... nah sebotol cili oil, boleh makan berbulan2 ni... hehehe
BalasPadamSalam ika,
BalasPadamhehe... saya masuk dapur baru berani jalan2 rumah ika.
Ika siap buat pai tee ya? saya dah lama gian pai tee tu. asal acuan jer takde. pai tee ni asalnya dr siam, kan? molekla. mesti resipi ni sedap punya!
Alor.. sabor je la ika bab mmbuat kulitnya tu. nampak dah comel sangat dah tu... :))
yg nie ha... akak x reti lg buat tau... biasanya beli jer.. huhuu
BalasPadamrajin sungguh adik kak sorg nie buat sendiri yer.. mana tuk akak... x buat lebih ek? nie fav akak n irfan tau nie.. nak ckit