Sabtu, 13 Ogos 2011

Biskut Tembikai

_DSC0502
BISKUT TEMBIKAI

Salam ramadhan yg ke 13 buat semua insyaAllah! :-)

Projek semalam niii :D, saja buat2 nak rasa mcm mana cerewet n sabarnyer nak buat beskut niii pheewwwww..... TEruja nampak KAK ITA MASAM MANIS buat nii beberapa hari yg lepas, kita pun tgh free ni kan saja test lahh hihihi... mcm kak ita kata kurang kerja carik kerja, pastu cari kerja yg leceh mcm nii :D

Resepi asal dr KAK CITARASAWAN, blog kak wan ni mmg byk resepi2 kuih beskut2 yg cantek2 tak tahu nak buat yg mana satu, tapi beskut tembikai ni bukan buat raya ya, boleh fengsan kalau tgk org makan beskut ni masa raya nanti ahahaha.... aduhhhh..alangkah reject satu rasa nak menagis jerrr! hihihi... Biskut ni tak de dlm list biskut raya ya, saya surrender kikiki...

Sebenarnyer nak buat beskut ni nak kena tahu teknik, kalau tak tahu teknik mmg lambattttttt sgt abisnyer, sib baik kak ita dah kongsi sikit2 teknik tuu pastu kita pun dpt teknik baru nak buat ni alhamdulillah tak de lah ssh mana, nak potong tak de masalah sbb kita tak sejukkan, lepas dah siap buat bulat sume, terus potong TAPI mmg kena pastikan pisau tajam n jenis yg ringan. Part paling sakit jiwa nak letak bijan hitam ekekeke... kena pastikan tgn berminyak sbb bijan tu akn melekat bila kita nk ambik dia. Oklah, tgk jer lah kejadian biskut kita yg tak sempurna nii :D Kalau nak tgk yg cantek leh g umah KAK ITA atau KAK WAN ya hihihi... Minta izin n halal resepinyer pd sapa2 yg nak cuba!! :-)

BISKUT TEMBIKAI
Resepi Asal : KAK WAN
Sumber : KAK ITA

Bahan-bahan
  • 150 gm gula kastor
  • 150 gm mentega
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 320 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder (lain kali kena kurangkan)>>yg ni pun kita kurangkan
  • 1/8 sudu teh garam
  • sedikit pewarna merah dan hijau
  • paper cups
  • bijan hitam

_DSC0505

Cara-cara


Pukul gula dan mentega hingga sebati. Masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yang sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan kepada 3 bahagian, merah, hijau dan plain. Buatkan bebola kecil dengan doh merah. Canai doh plain nipis2 je..pastu salutkan dengan bebola merah tadi. Canai doh hijau nipis2 gak, kemudian salutkan dengan doh tadi. Buat seperti buah tembikai.

Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
Belah 4 bebola tadi, pastu letak lah bijan hitam sikit dan aturlah dalam paper cups dan barulah diletak di dalam tin pembakar. Bakarlah pada suhu 160 drj celcius selama 20-25 minit atau hingga masak.

_DSC0484_DSC0486_DSC0493_DSC0494
Bolehlah fikirkan lagi teknik yg lebih pantas ya lepas ni :D pada sapa2 yg nak buat :D Utuk setiap biji kita buat berat anggaran>> Hijau: 15g Putih: 13g Kuning: 10g, Bungkus kuning dulu dan tutup dgn kaler putih, seterusnyer hijau, buat sampai habis, gunakan cling wrap utk bungkus setiap bebola tu ya. Thanks to kak ita sbb pikirkan cara nak bulat2kan dia :-)

_DSC0491_DSC0496_DSC0495
Beress :D boleh tersenyummm pulak :D

39 ulasan:

  1. Wahhhh!!! Speechless!!! Cantik sekali you biskut...photo superb!!!! :D

    BalasPadam
  2. you = your...hehe typo error!

    Ikaaaaa...nak biskuttttt!

    BalasPadam
  3. Salam Ika selamat menjalani ibadah puasa.............menarikkkkkkkkkkkkk cayalah...rajin betul yeeee x terkejar rasanya nak buat semua ini....buat lebih tu hantar le sini sikit dlm 2 balang hehehheh...ape pun mmg menawan betul sekut tambikai tu

    BalasPadam
  4. Rajin nyer uols buat mmg dah agak pasty uols try punya
    Ai buat biskut simple2 jer kot
    Ni biskut org2 rajin
    Ai ni angin M sepoi2 bhsa Dlm bdn
    Ngeeee sedekah kt ai nk merasa uols (^_−)−☆

    BalasPadam
  5. Ikaaaaa....Ikaaaaaa....

    pengsan akakkkk dibuatnya tgk biskut temikai...lagi pengsanla kalau nak buat kuih tuk raya ni..hu hu hu...cantikkkk gila...he he he...cantikkkk sgt...kuning...hijau..warna yg sgt cantikkkkk....:D

    BalasPadam
  6. ikaaaaaaaaa...... peeewitttttt.... adoiii... terus sakit balik pinggang akak tgk ika buat ni...

    tapi mmg cantik gilerr... kemas aje ika punya.. ika punya besar sikit ye! akak punya kecik sangat tu yg payahnya... tu lagi lah berejam2 nak letak bijan aduyaiii... mmg tak sanggup buat lagi.. yg pertama dan terakhir.... :D

    gambar mmg class... dgn buah tembikai kuning yg mengancam!

    tahniah! berjaya juga akhirnya...

    BalasPadam
  7. setakat ni memang mampu tengok aje biskut tembikai ni...nak buat memang xmo cari keje lebih la... cantik dah ni ika... kelassss dah

    BalasPadam
  8. last wek gi shopping ada nmpk sekut tembikai ni, tp dia ptg bolat2 terus, x de berbajii camni... ekekeke... cayalah mekkkkk...

    BalasPadam
  9. wow cantiknya kukis dia..akak kompom surrender, kalau kukis amek ms berejam2 camni.Kompom tak siap ngan dak kecik dok ngaco tu..

    BalasPadam
  10. kira menjadilah tu Ika ..... terima kasih ye sebab tunjuk step by step nak buat biskut tu, walaupun macam leceh, banyak kerja tapi berbaloi... hasilnya memang kakak bagi A+.

    BalasPadam
  11. ai laik tembikai kuning.. manis tak tu dik.. hehehe

    BalasPadam
  12. fuyyooooo..... mantap! kompom tun yg tangan keras kejung ni xkan buat! muahhaha.. raya ni ingat nk wat kukis je. senang nk habis sbb semua suka mkn, pastu just drop2 je atas loyang. kui kui.. mmg dasar pemalas kan ;p

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum Ika cayang,

    dh lama rasanya tk duduk kat sini...eh kuih raya dh keluar...cantiknyaa...buatkan kak nur sebalang botol boleh?? Hehe...mmg cantik.

    BalasPadam
  14. alololo comeinya ko sekut..
    kesian lak nak makan ko..tak sampai ati ni dek ketampanan wajahmu..
    ada kah akak mempunyai kerajinan spt ika ni?..abg kata boleh apa.awak lagi ada baaaaaaaaaaaaanyak masa lapang.

    ishh..pakcik kat sebelah ni buat sibuk je numpang nengok gambo sekut ika ni tau..
    ika kalau akak susun bijan tu sebutir2 dulu okay tak?.

    BalasPadam
  15. Salam, Ika...
    Wah, comey2 biskut tembikai tu... :)

    BalasPadam
  16. ika..wah cantik sekut raya tu..akak mmg x sangggup nk wat sekut ni..order kt ika jela

    BalasPadam
  17. as-salam ika
    wahhh..cantiknye ika..biskut tembikai tu..comel2 biskut tu..gojesss!!!

    BalasPadam
  18. Tergoda sungguh! Klu akak buat, buat tembikai yg version seedless jwbnya....hehehe.

    BalasPadam
  19. Ika,
    Very The Nice...guarantee takkan I buat..hahaha.I tengok your biscuit tu, my badan dah naik sengal.I tumpang tengok je lar, boleh?
    -Shereen-

    BalasPadam
  20. cantikkknya....
    rajinn ika mencookies.....

    BalasPadam
  21. rajin betul ika buat kukis camni yer...cantik bangat, nk mknpun sayang kalau cmni..hihi

    BalasPadam
  22. nk tembikai comel satu :)

    BalasPadam
  23. rajin sungguh kak ika buat biskut cute cenggini =0).
    mcm tembikai yg real =0).
    hasil tgn kak ika sungguh kemas. kalu tak jenguk ke sini dlm sehari, gelisah saya dibuatnya. sb suka nengok hasil tgn akak. sgt kemas! =0).
    followers tegar ni kak. bagi award sikit..award nya saya nak biskut tembikai 5 bijik..hehehehehe ;0).

    BalasPadam
  24. Ika lawa la.. Mcm tergida tau nak buat gak.. Buat sikit je nak rasa leh tak... Aeak buat satu adunan ke... Sedap tak biskut ni

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum ika akak cayang...
    waaah mmg cantik ler ika... mmg kalu daughter akak nmpk lg nie.. bertmbh ler keinginan dia nak buat tau... akak pun tergodaaaa... lawaaa sesgt.. irfan? kalau nmpk lg ler sukaaa... tembikai kuning tuuu.. heheee

    BalasPadam
  26. Ikaaaa apakahhhh... Rajin sungguhhhhhhhh .. Mak bik nyaahh.. Hehehe.. Letih baru pas masak nii.. Meh bagi sikit sekut tmbikai ni buat ngonyeh berbuka nanti

    BalasPadam
  27. ikaaa...cantik!!! mcm mn rasanya...sedap x???

    BalasPadam
  28. ika rajinnya....huhuhu...kita tak mencapai tahap lagi nak buat biskut cam gini...kekkeke..hari ni letihnya tak yah citer...fb pun tak bukak lagi nih...kekkeke...12.30 baru kelam kabut nak buat bekas kuih....nasib inti dah gentel malam tadi....aduiii....gulai pun kita jugak yg masak....nak baring je malam nih....ngeeee

    BalasPadam
  29. Ika, cantik banget kuihmu itu.. Nak sikit..

    BalasPadam
  30. wahhh kak ika...dah mengukiss ehh.,.even xmasuk list rayee dah buat nihh dahh tabik dah...

    arini kite gantung kuali..yahaahaha mentang2 cuti obon dah start kan..maka dapo pon cuti laa..arini syok berhanabi...uwaaa mcm sedih plak nk tgl jepon nihh

    BalasPadam
  31. mekkkkkkkk... menu arini mana????... ngko dh pengsan ke pasal buat sekut tembikai ni... hehehehe

    BalasPadam
  32. Cantik sekali awak membuatnya.teringin pula saya nak mencuba..comel sangat

    BalasPadam
  33. Cantik sungguh cantik sekutmu ika. Tp kalo itu mau buat leceh kalu, wa selender awai2. Takot tk pasal2 dpt darah tinggi ini mulan puasa. Hehehe

    BalasPadam
  34. wow wee....cantek nye biskut nih...serius x ponah den jumpo sebelum nih...

    BalasPadam
  35. wow cantiknya biskut tembikai kuning ni..suka tngk...rajin yg amat sangat Ika ni, salutelah kat Ika...suka tngk sekut ni..nak tempah 200 keping..leh kan..ngeeeee..

    BalasPadam
  36. huuyyooo..
    Perlukan kesabaran wat biskut tembikai ni.. ~huhu~

    BalasPadam

  37. Thank you for sharing good information. I would like to share information about the company. In the world of bytes and pixels, this Mobile app development company is the North Star, guiding businesses toward the horizon of technological advancement, where innovation knows no bounds and user satisfaction reigns supreme.

    BalasPadam