BISKUT TEMBIKAI
Salam ramadhan yg ke 13 buat semua insyaAllah! :-)
Projek semalam niii :D, saja buat2 nak rasa mcm mana cerewet n sabarnyer nak buat beskut niii pheewwwww..... TEruja nampak KAK ITA MASAM MANIS buat nii beberapa hari yg lepas, kita pun tgh free ni kan saja test lahh hihihi... mcm kak ita kata kurang kerja carik kerja, pastu cari kerja yg leceh mcm nii :D
Resepi asal dr KAK CITARASAWAN, blog kak wan ni mmg byk resepi2 kuih beskut2 yg cantek2 tak tahu nak buat yg mana satu, tapi beskut tembikai ni bukan buat raya ya, boleh fengsan kalau tgk org makan beskut ni masa raya nanti ahahaha.... aduhhhh..alangkah reject satu rasa nak menagis jerrr! hihihi... Biskut ni tak de dlm list biskut raya ya, saya surrender kikiki...
Sebenarnyer nak buat beskut ni nak kena tahu teknik, kalau tak tahu teknik mmg lambattttttt sgt abisnyer, sib baik kak ita dah kongsi sikit2 teknik tuu pastu kita pun dpt teknik baru nak buat ni alhamdulillah tak de lah ssh mana, nak potong tak de masalah sbb kita tak sejukkan, lepas dah siap buat bulat sume, terus potong TAPI mmg kena pastikan pisau tajam n jenis yg ringan. Part paling sakit jiwa nak letak bijan hitam ekekeke... kena pastikan tgn berminyak sbb bijan tu akn melekat bila kita nk ambik dia. Oklah, tgk jer lah kejadian biskut kita yg tak sempurna nii :D Kalau nak tgk yg cantek leh g umah KAK ITA atau KAK WAN ya hihihi... Minta izin n halal resepinyer pd sapa2 yg nak cuba!! :-)
BISKUT TEMBIKAI
Resepi Asal : KAK WAN
Sumber : KAK ITA
Bahan-bahan
Projek semalam niii :D, saja buat2 nak rasa mcm mana cerewet n sabarnyer nak buat beskut niii pheewwwww..... TEruja nampak KAK ITA MASAM MANIS buat nii beberapa hari yg lepas, kita pun tgh free ni kan saja test lahh hihihi... mcm kak ita kata kurang kerja carik kerja, pastu cari kerja yg leceh mcm nii :D
Resepi asal dr KAK CITARASAWAN, blog kak wan ni mmg byk resepi2 kuih beskut2 yg cantek2 tak tahu nak buat yg mana satu, tapi beskut tembikai ni bukan buat raya ya, boleh fengsan kalau tgk org makan beskut ni masa raya nanti ahahaha.... aduhhhh..alangkah reject satu rasa nak menagis jerrr! hihihi... Biskut ni tak de dlm list biskut raya ya, saya surrender kikiki...
Sebenarnyer nak buat beskut ni nak kena tahu teknik, kalau tak tahu teknik mmg lambattttttt sgt abisnyer, sib baik kak ita dah kongsi sikit2 teknik tuu pastu kita pun dpt teknik baru nak buat ni alhamdulillah tak de lah ssh mana, nak potong tak de masalah sbb kita tak sejukkan, lepas dah siap buat bulat sume, terus potong TAPI mmg kena pastikan pisau tajam n jenis yg ringan. Part paling sakit jiwa nak letak bijan hitam ekekeke... kena pastikan tgn berminyak sbb bijan tu akn melekat bila kita nk ambik dia. Oklah, tgk jer lah kejadian biskut kita yg tak sempurna nii :D Kalau nak tgk yg cantek leh g umah KAK ITA atau KAK WAN ya hihihi... Minta izin n halal resepinyer pd sapa2 yg nak cuba!! :-)
BISKUT TEMBIKAI
Resepi Asal : KAK WAN
Sumber : KAK ITA
Bahan-bahan
- 150 gm gula kastor
- 150 gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu besar susu pekat
- 320 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder (lain kali kena kurangkan)>>yg ni pun kita kurangkan
- 1/8 sudu teh garam
- sedikit pewarna merah dan hijau
- paper cups
- bijan hitam
Cara-cara
Pukul gula dan mentega hingga sebati. Masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yang sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan kepada 3 bahagian, merah, hijau dan plain. Buatkan bebola kecil dengan doh merah. Canai doh plain nipis2 je..pastu salutkan dengan bebola merah tadi. Canai doh hijau nipis2 gak, kemudian salutkan dengan doh tadi. Buat seperti buah tembikai.
Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
Belah 4 bebola tadi, pastu letak lah bijan hitam sikit dan aturlah dalam paper cups dan barulah diletak di dalam tin pembakar. Bakarlah pada suhu 160 drj celcius selama 20-25 minit atau hingga masak.
Bolehlah fikirkan lagi teknik yg lebih pantas ya lepas ni :D pada sapa2 yg nak buat :D Utuk setiap biji kita buat berat anggaran>> Hijau: 15g Putih: 13g Kuning: 10g, Bungkus kuning dulu dan tutup dgn kaler putih, seterusnyer hijau, buat sampai habis, gunakan cling wrap utk bungkus setiap bebola tu ya. Thanks to kak ita sbb pikirkan cara nak bulat2kan dia :-)
Beress :D boleh tersenyummm pulak :D
Wahhhh!!! Speechless!!! Cantik sekali you biskut...photo superb!!!! :D
BalasPadamyou = your...hehe typo error!
BalasPadamIkaaaaa...nak biskuttttt!
Salam Ika selamat menjalani ibadah puasa.............menarikkkkkkkkkkkkk cayalah...rajin betul yeeee x terkejar rasanya nak buat semua ini....buat lebih tu hantar le sini sikit dlm 2 balang hehehheh...ape pun mmg menawan betul sekut tambikai tu
BalasPadammemang cantek!!
BalasPadamRajin nyer uols buat mmg dah agak pasty uols try punya
BalasPadamAi buat biskut simple2 jer kot
Ni biskut org2 rajin
Ai ni angin M sepoi2 bhsa Dlm bdn
Ngeeee sedekah kt ai nk merasa uols (^_−)−☆
Ikaaaaa....Ikaaaaaa....
BalasPadampengsan akakkkk dibuatnya tgk biskut temikai...lagi pengsanla kalau nak buat kuih tuk raya ni..hu hu hu...cantikkkk gila...he he he...cantikkkk sgt...kuning...hijau..warna yg sgt cantikkkkk....:D
ikaaaaaaaaa...... peeewitttttt.... adoiii... terus sakit balik pinggang akak tgk ika buat ni...
BalasPadamtapi mmg cantik gilerr... kemas aje ika punya.. ika punya besar sikit ye! akak punya kecik sangat tu yg payahnya... tu lagi lah berejam2 nak letak bijan aduyaiii... mmg tak sanggup buat lagi.. yg pertama dan terakhir.... :D
gambar mmg class... dgn buah tembikai kuning yg mengancam!
tahniah! berjaya juga akhirnya...
setakat ni memang mampu tengok aje biskut tembikai ni...nak buat memang xmo cari keje lebih la... cantik dah ni ika... kelassss dah
BalasPadamlast wek gi shopping ada nmpk sekut tembikai ni, tp dia ptg bolat2 terus, x de berbajii camni... ekekeke... cayalah mekkkkk...
BalasPadamwow cantiknya kukis dia..akak kompom surrender, kalau kukis amek ms berejam2 camni.Kompom tak siap ngan dak kecik dok ngaco tu..
BalasPadamkira menjadilah tu Ika ..... terima kasih ye sebab tunjuk step by step nak buat biskut tu, walaupun macam leceh, banyak kerja tapi berbaloi... hasilnya memang kakak bagi A+.
BalasPadamai laik tembikai kuning.. manis tak tu dik.. hehehe
BalasPadamfuyyooooo..... mantap! kompom tun yg tangan keras kejung ni xkan buat! muahhaha.. raya ni ingat nk wat kukis je. senang nk habis sbb semua suka mkn, pastu just drop2 je atas loyang. kui kui.. mmg dasar pemalas kan ;p
BalasPadamAssalamualaikum Ika cayang,
BalasPadamdh lama rasanya tk duduk kat sini...eh kuih raya dh keluar...cantiknyaa...buatkan kak nur sebalang botol boleh?? Hehe...mmg cantik.
alololo comeinya ko sekut..
BalasPadamkesian lak nak makan ko..tak sampai ati ni dek ketampanan wajahmu..
ada kah akak mempunyai kerajinan spt ika ni?..abg kata boleh apa.awak lagi ada baaaaaaaaaaaaanyak masa lapang.
ishh..pakcik kat sebelah ni buat sibuk je numpang nengok gambo sekut ika ni tau..
ika kalau akak susun bijan tu sebutir2 dulu okay tak?.
Salam, Ika...
BalasPadamWah, comey2 biskut tembikai tu... :)
ika..wah cantik sekut raya tu..akak mmg x sangggup nk wat sekut ni..order kt ika jela
BalasPadamas-salam ika
BalasPadamwahhh..cantiknye ika..biskut tembikai tu..comel2 biskut tu..gojesss!!!
Tergoda sungguh! Klu akak buat, buat tembikai yg version seedless jwbnya....hehehe.
BalasPadamIka,
BalasPadamVery The Nice...guarantee takkan I buat..hahaha.I tengok your biscuit tu, my badan dah naik sengal.I tumpang tengok je lar, boleh?
-Shereen-
cantikkknya....
BalasPadamrajinn ika mencookies.....
rajin betul ika buat kukis camni yer...cantik bangat, nk mknpun sayang kalau cmni..hihi
BalasPadamnk tembikai comel satu :)
BalasPadamrajin sungguh kak ika buat biskut cute cenggini =0).
BalasPadammcm tembikai yg real =0).
hasil tgn kak ika sungguh kemas. kalu tak jenguk ke sini dlm sehari, gelisah saya dibuatnya. sb suka nengok hasil tgn akak. sgt kemas! =0).
followers tegar ni kak. bagi award sikit..award nya saya nak biskut tembikai 5 bijik..hehehehehe ;0).
Ika lawa la.. Mcm tergida tau nak buat gak.. Buat sikit je nak rasa leh tak... Aeak buat satu adunan ke... Sedap tak biskut ni
BalasPadamAssalamualaikum ika akak cayang...
BalasPadamwaaah mmg cantik ler ika... mmg kalu daughter akak nmpk lg nie.. bertmbh ler keinginan dia nak buat tau... akak pun tergodaaaa... lawaaa sesgt.. irfan? kalau nmpk lg ler sukaaa... tembikai kuning tuuu.. heheee
Ikaaaa apakahhhh... Rajin sungguhhhhhhhh .. Mak bik nyaahh.. Hehehe.. Letih baru pas masak nii.. Meh bagi sikit sekut tmbikai ni buat ngonyeh berbuka nanti
BalasPadamBik apa??? Tabikk laaa..
BalasPadamikaaa...cantik!!! mcm mn rasanya...sedap x???
BalasPadamika rajinnya....huhuhu...kita tak mencapai tahap lagi nak buat biskut cam gini...kekkeke..hari ni letihnya tak yah citer...fb pun tak bukak lagi nih...kekkeke...12.30 baru kelam kabut nak buat bekas kuih....nasib inti dah gentel malam tadi....aduiii....gulai pun kita jugak yg masak....nak baring je malam nih....ngeeee
BalasPadamIka, cantik banget kuihmu itu.. Nak sikit..
BalasPadamwahhh kak ika...dah mengukiss ehh.,.even xmasuk list rayee dah buat nihh dahh tabik dah...
BalasPadamarini kite gantung kuali..yahaahaha mentang2 cuti obon dah start kan..maka dapo pon cuti laa..arini syok berhanabi...uwaaa mcm sedih plak nk tgl jepon nihh
mekkkkkkkk... menu arini mana????... ngko dh pengsan ke pasal buat sekut tembikai ni... hehehehe
BalasPadamCantik sekali awak membuatnya.teringin pula saya nak mencuba..comel sangat
BalasPadamCantik sungguh cantik sekutmu ika. Tp kalo itu mau buat leceh kalu, wa selender awai2. Takot tk pasal2 dpt darah tinggi ini mulan puasa. Hehehe
BalasPadamwow wee....cantek nye biskut nih...serius x ponah den jumpo sebelum nih...
BalasPadamwow cantiknya biskut tembikai kuning ni..suka tngk...rajin yg amat sangat Ika ni, salutelah kat Ika...suka tngk sekut ni..nak tempah 200 keping..leh kan..ngeeeee..
BalasPadamhuuyyooo..
BalasPadamPerlukan kesabaran wat biskut tembikai ni.. ~huhu~
BalasPadamThank you for sharing good information. I would like to share information about the company. In the world of bytes and pixels, this Mobile app development company is the North Star, guiding businesses toward the horizon of technological advancement, where innovation knows no bounds and user satisfaction reigns supreme.