MURTABAK INTI DAGING
Salam kembali!!
NAk cepat nii nak cepat :D Nmpk umah KAK AYU SAFIEZA yg jauhhh di padang pasirrr tuuuu selalu dtg sini dgn untanyer hihihi terus terbekenan, cuma utk resepi inti ajerr kita guna utk kulit dia guna resepi buat roti canai yg lepas nii.
Resepi inti dr MINAMI MyR dan utk kulit tu kita guna resepi buat roti canai yg terbaru nii dr NICEGHOST FNR, leh g kat SINI juga utk n3 yg lepas.. Terima kasih buat sume penyumbang2 resepi dan blogger2 jugak yg tak putus2 kongsi resepi tuk berbuka tahun ni!!! Selamat berpuasa buat semua!!
MURTABAK INTI DAGING
Untuk Kulit
Resepi Asal : NICEGHOST FNR >>yg ini tak de link kalau ada tolong bg tahu ya :-)
Sumber: KAK HANA
Bahan-bahan
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
NAk cepat nii nak cepat :D Nmpk umah KAK AYU SAFIEZA yg jauhhh di padang pasirrr tuuuu selalu dtg sini dgn untanyer hihihi terus terbekenan, cuma utk resepi inti ajerr kita guna utk kulit dia guna resepi buat roti canai yg lepas nii.
Resepi inti dr MINAMI MyR dan utk kulit tu kita guna resepi buat roti canai yg terbaru nii dr NICEGHOST FNR, leh g kat SINI juga utk n3 yg lepas.. Terima kasih buat sume penyumbang2 resepi dan blogger2 jugak yg tak putus2 kongsi resepi tuk berbuka tahun ni!!! Selamat berpuasa buat semua!!
MURTABAK INTI DAGING
Untuk Kulit
Resepi Asal : NICEGHOST FNR >>yg ini tak de link kalau ada tolong bg tahu ya :-)
Sumber: KAK HANA
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gadum
- 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
- 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola
- Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
- Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
- Campur minyak masak
- Campur marjerin
- Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
- Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
- Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D
- Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D
- Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
- Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
Sedapppppp!!! mkn dgn kari bodo2 jerrr :D next time cuba buat guna kulit popia ya :D
Untuk Inti Daging
Resepi Asal: MURTABAK SEGERA MINAMI MyR
Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang>>Yg ni kita kurangkan kepada 1 biji dan lebihkan daging cincang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. >>yg ni guna kulit roti canai, canai mcm biasa
- cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.>>bungkus mcm biasa juga nak buat murtabak tuuu :D
Tuu diaa..murtabakkk....Rasa macam nak buat lagi ja....Akak tak rajin la nak menebor ika..pakai kulit popia saja..lagi senang..
BalasPadamakak datang lagi... hehehehe...
BalasPadamwaah buat murtanak plak... rajin sungguh ika akak cayang nie buat murtabak yer... akak nie x perna lagi buat sndiri tau.. meh bg ckit .. nak buat tuk berbuka ptg nnt... ;)
tu diaaaaaa.....mengeces betol air liur niii tgk murtabak smlm ottosan dah request..tp disebabkan esok ari jadi die..kene buat esok..bijak kak ika mcm tau2 kite tgh mencari resepi nih hiihhih
BalasPadamika akak nak buat juga murtabak tapi nak gunakan prata instant tu..nantilah namapak murtabak ika ni dah terasa ..dah ni..lama lagi ni..hehe
BalasPadammemang menu wajib (beli) tiap kali ramadan selain roti john.. ehehe.. nak buat mmg kurang rajin + tak sempat.. so.. beli aje ler.. kalau umah ika dekat.. leh gak kecek2.. hihi..
BalasPadamkulit murtabak x pernah buat sendiri semua guna kulit popia but lepas ni leh try canai la ngeee
BalasPadamyg kuah kaler pink tu apa mek... ceciter2... heeee
BalasPadamuih... Ika rajinnyer mencanai.. ni erma baru nak tepek menu sama kita berbuka ramadhan 7 tu hu hu hu.. nak juga martabak.. sedaptu.. kalau erma beli.. tapi bila beli cam xde beza martabak ayam n daging hu huhu
BalasPadamAssalam Ikaaa ni selalu jadi menu berbuka.....tergoda dah!!!!! tak kiralah murtabak kulit popiah ke , murtabak mee segera ke, murtabak kulit roti canai ka...semuanya Akak suka..sukanya!!
BalasPadamSalam, Ika...
BalasPadamRajinnya buat murtabak... K Nurul x pernah lagi buat sendiri... biasa beli jer kat bazar ramadhan... Ni pun antara juadah berbuka yg glamer gak selain tepung pelita & roti john... kalau guna kulit popia boleh juga k nurul try... kalau nak mencanai, x dan... hehe ;)
rajin betol laa akak ku sorang nii.. meh pindah bintulu nak x? hehe.. tun suka makan murtabak. kalau buat kompom laa wat mini murtabak guna kulit popia ^^
BalasPadamhmmmnnnnn...dah jejes air liuq mama nih :P
BalasPadamYg kaler pink tuh..bawang yer Ika..cam mana nak buat?
Salam Ika cayang...waaah makan murtabak x hantar pun sekeping sini semalam....tu pasal la akak beli je murtabak kat Pasar Ramadhan ptg smlm...smapi 3 keping taauu...dashyat x akak? Berbuka leh habis 1 kpg tuk akak, no rice...hahaha
BalasPadamaduhhh..duhh ikaaa....sedapnyer martabak...malasnyer k'ida nk uat kulit dia...kalau nk mnk gak..pakai kulit popiah jer la dulu
BalasPadamTok..tok...tok...Assalamualaikum....
BalasPadamIka...kak cek dtg ni bwk kuih tako...leh tuko juadah ngan Murtabak segera Ika...cam sedap je...leh kan..kan...:)
ikaaa..simpan akak sekeping,akak berbuka dgn ika nanti k..lalala
BalasPadamAssalamualaikumwbh...ikaaaaaaaaaaaaaaa comey!!!!!..pheeeeeeeeeeeewit.......terguda tipah....adoyai tipah terguda terus ngan murtabak ika ni.....mmmm nampak cam best nye doh tu....susah tak nak tebar ika? MMMMM....owh hari ni unta akak mc....ni dtg nak pulangkan balik gajah ika yg gojes ni...ekekekek....
BalasPadamerrrr nak balik mcm mama eik? Ika hantar jap lagi tau....:)
assalam ika..akak bab murtabak ni kompom main beli jer kat Bazar Ramadan..tabik tul ngan ni mmg rajin sgt..sedap tu ngan isi daging banyak..puas hati makan
BalasPadamselamat berbuka ya ika
mmg rajin la ika ni..kiter sll beli je kat param n tunggu w/end br blh bt yg special sikit. :) nk try jugak la..tp kiter nak beli doh roti canai,balik 'tebar' n letak inti...aci tak? :)))
BalasPadamsedapnya ika murtabak...rasa nak beli je...heheheh...kita pernah buat sendiri murtabak..pakai resepi kakbesah..sedap inti dia cam jual kat pasar malam...heehhe...nanti nak buat lah kalau rajinsss...ngeee
BalasPadamAssallamualaikum ika..
BalasPadamRajin buat murtabak.. kat sini kalau bulan ramadhan mmg berlambak2 org menjual murtabak ni.. Jadi akak beli jer la..hihihi dah dasar pemalas tu kan...Tak pe la.. Adik ika cayang boleh buatkan utk akak kan..
I teringin nak makan murtabak jugak. Rindu all the yummy food kat Pasar Ramadhan. Nanti I nak buat ni but tak lah dengan roti canai but with popiah wrappers saja.
BalasPadamsedapnya murtabak dia.. akak buat dengan biskut je.. hihiihih tapi puas makan yang gini lagi kick
BalasPadamSalam sume!! terima kasihhhh dtg singgah, semua komen dah di baca, sgt2 hargainyer! :-)
BalasPadam