Selasa, 21 Februari 2012

Kek Batik Arora

_DSC0494
KEK BATIK ARORA

Salam pagi selasa sume,

Tak nak taip byk2 sgt, n kita tahu ramai yg kurang sihat skrg ni kan? kat mana2 sumenyer batuk2, demam, selsema, yang pasti jgn lupa makan ubat, pastikan rehat yg secukupnyer>>sayalah tu :D minum air byk2, sentiasa basuh tgn, gunakan mask kalau g kuar atau hospital. Ayat biasa dgr kalau jumpa doktor.. Kita pun dah penat sgt skrg ni, bdn pun dah mcm dedo2 gitu, uuuwaaaaaa...sedih sbb tgh menghitung hari2, doa2 diberi kesihatan sampai akhir minggu ni atau bulan ni atau bila2 hihihi.. ada makna tu tau :D

KEK BATIK ARORA ni kita jatuh cinta sejak ABG ADY n3 seminggu yg lalu kalau tak silap tp almaklomlah sejak2 warm up ni kan, mcm2 yg nak dibuat n cuba TAPI ingat, bukan kita yg makan sume tu, kita setakat jamah ajer :D mkn skrg ni kena jaga especially kek2 atau kuih2 atau dessert2, takut lerrr nk pergi medical check up nanti, paling takut diabetes.. da panjang2 pulak ya :D Rasanyer kat mana2 umah dah ada kek belang2 si tompok pelangi ni, nak sebut sorang2 tak ingat nanti ada yg kecik hati pendek kata, terima kasih buat semua org yg bg idea nk mencuba sesuatu resepi yang baru :-) dan terima kasih juga buat tuan punyer resepi asal ni kerana berkongsi, minta izin n halal resepinyer utk rujukan akn dtg.

KEK BATIK ARORA
Resepi Asal : DE NUANZA
Idea : Semua blogger yg dah mencuba

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa>>purple perasa keladi, Oren untuk butterscotch, Hijau untuk perasa pandan, merah untuk perasa strawbery, Coklat untuk perasa coklat

_DSC0493
Tak kesah ler cantek ke tak :D guna loyang paling kecik hasilnyer lebih bagus n sedap sbb teksturnyer mcm padat tapi guna loyang besar tekstur dia mcm sponge ^____^ suke yg teksturnyer padat, sedapp!

Cara-Cara:
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*akak tompokkan jugak - 2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

_DSC0495

30 ulasan:

  1. Memang sudah mengamuk Kek ni...mak aii udah sampai Bangkok..kek ini lagi popular dari kain batik......itulah dia hebatnya Kek Batik Aurora

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum ika cayaang..
    wah penuh makna ayat2 ika tu.. menghitung hari? :).

    ermm.. kek nie mmg sedap kan ika... mmg penuh aura gitu..

    BalasPadam
  3. aiseyman!!!cantek arr...sumer org dah buat..haruska akak pi wat jugak?

    BalasPadam
  4. ika..kek arora kita ada lagi..nak?? hehehe..makan sepotong dua je...tak tau bila nak habis..ngeee

    memang dlm sungguh maknanya itew ika...hhahah...moga selamat la segala2nya ye..:) yg penting kita enjoy!!! hehehe

    BalasPadam
  5. Good morning ijahhhh
    Ahhh sedap tak? Tu hari baked for kenduri.. My mom kata laku jualan kek dia... Nanti senang senang nak buat lagi cos bila ku potong Nampak kek nye macam moist..

    BalasPadam
  6. glemerkan kek batik arora ni dah sampai Bangkok lagi..meh bagi akak sepotong.nak rasa yg Ika buatlah..nmpk moist sngt..

    BalasPadam
  7. salam..
    kakna pun terkena tempias kek batik arora ni.dah lama tak buat kek.
    ari ni kakna pun buat kek batik arora ni.

    BalasPadam
  8. salam ijah wah ijah pun dah kena virus ni ye hik hik hik ,akak belom lagi kott

    BalasPadam
  9. Assalam Ika cayang....waaaahhh cantiknyaaaa si arora diaaaaa... lawooo gebuss je akak tgk...mmg sedap kaaann...sesedap modal gitu...xlah terlalu moden, x terlalu kg rasanya kaan...hehehe

    BalasPadam
  10. Salam Ika...

    Cepatnya sampai sana.. iera pun try juga semalam...sedap sgt

    BalasPadam
  11. mmg laju btl org bangkok ni tau... :) akak pun dah try ari ahad lps,makan panas2 utk minum ptg mmg mabeless...

    BalasPadam
  12. faktor kesedapan tu ape kak ika? 6 biji telur tu ke, sbb mcm2 perasa? hihi...
    glemer betul kek ni.. tun tunggu ada function dulu baru buleh buat ni. xlarat nk mkn 2org je.

    BalasPadam
  13. kuat sungguh aura si arora nihhh....dh sampai siam dh erkk.ika.he..he, cantikk....tapi tak leh buat lg kek kaler2 ni buat masa ni sbb baru jerk main kaler2 kt kek ari tu..selalu2 tak mo la, simpan dulu lama sikit baru buat la...

    BalasPadam
  14. salam ika..rumah kita belum ade lagi kek ni..bila tengok menggunakan telur 6 bijik, gulp!..sangat takut nak guna telur banyak2,takut tak jadi..haha..
    cantik kaler2 tu sume..kita takdela warna pepel..

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum Ika,

    Hmmm tk sihat ya....rajin mkn ubat erk! Kalau dh ada kencing manis mmg agak sukar utk dikawal...nk kena pantau pemakanan kita...kek tu cantik sekali....nampak kemas loretan nya, tk berserak dn nampak semak....akak suka.

    BalasPadam
  16. Wah! memang dah merebak sungguh virus kek batik arora ni...akak je lagi yg lum buat2....nak mintak rasa sikit kat Ika lah..mesti sedap kan....:)

    BalasPadam
  17. Ika cayaaaaang.... sama lak kita dua kan. Ika dah bua, Along xpayah hantor lagi dah. Lagipun kek nya dah licin pun....hehe. Mmmmmuah2 windu!

    BalasPadam
  18. As'salam Ika

    dah sampai dapur Ika kek arora ni, entah bila nak sampai Dapur k.ct tu tak tahu ler...hehehe

    memang betul tu kena jaga kesihatan, jangan makan manis2 selalu, seram sejuk kalau dah kena penyakit tang potong jari kaki ni kan..hehehe

    jaga diri selalunya, k.ct jauh nak pi jengah Ika hari2 :)

    BalasPadam
  19. IKa cayang,
    akak baru habis baking kek aurora nie,masa Cida Nuanza tayang first time,dah terguda,tapi masa tu akak tak sihat,jadi terbantu ajer..hari nie merajinkan diribuat,tapi buat cup cakes aje..senang..yang payah umar ngacau..wallaaaa..jadi tergeseng satu tray..hihihihi

    BalasPadam
  20. Aslmk Ika..Akk tak try lg kek ni. Nak Ika buat tuk akk boleh?..hehhehee

    BalasPadam
  21. cake lagikkk
    nangesssss sebab dlm bulan ni dah 2 kali buat cake
    kira dah langgar pantang ni
    perut dah ada 1 layer dah nangesss

    BalasPadam
  22. wow wii i likeee lawanyaaa... ada pepel karer lagi...

    wee ada geng makan nattou yumyum...

    BalasPadam
  23. wah dah sampai Siam kain batik ni hehe.Kena turun balik Putrajaya ni .Macamana rasanya ika?nak buat jugaklah nanti:)

    BalasPadam
  24. Salam Ika..Apa khabar...? Lama ya tak bersiaran...Wahhh nampak gayanya kek ni makin laris tayangannya...Bila lah sampai seru untuk Kak Sue yaaaaa

    BalasPadam
  25. demam arora di sana sni nampaknya.. akk kendian2 la yer.. nnti semua dah kebah baru akk buat.. hihihi.. meriah warna warni...

    BalasPadam
  26. as-salam Ika
    i like!!!!Super easy and they look adorable!

    BalasPadam
  27. aik..sama lagi menu ikan dengan orang kat melaka nun..kak lieya buat, ika pun buat gak..heheh

    BalasPadam
  28. Salam. Hi Ika.. lama tak bersiaran. Sedap nampak kek ni..

    BalasPadam