Isnin, 8 Oktober 2012

Kek Lapis Prune

 KEK LAPIS PRUNE

Assalamualaikum wbt sume :-)),

Apa khabar sume? buat apa tuuuuu?? ehehe... Minta maaf sbb beberapa hari tak online, kita masih seperti yg dulu tak mahu ulang2 ckp nanti org boring nak baca :-) Dan nak cepat sbb hari isnin ni kita bz sikit ada tambahan pulak, ada 2 org pesakit kat dlm rumah ni, jadinya ini aja yg mampu di persembahkan buat sementara waktu ni ya.

Buat semua pengunjung arah terima kasih setiap kunjungannya, dan insyaAllah kalau berkesempatan dan sihat tubuh badan ada kelapangan kita buat kunjung balas bila free :-)). Terima kasihhh sehingga berjumpa lagi nanti insyaAllah! Untuk resepi terima kasih buat along rozz cayangggg, mmg teramat sedapppp kek niiii, mkn terlebih sikit ambik 2 potong tsk tsk tsk.. cukup ler 2 potong ajerrr buat lepas gian, yang belen2 tu mcm biasalah lerr bbsitter kita ler yg jadi mangsa selagi dia tak tolak selagi tu lerr kita nak buat dan kita akn buat kek lapis ni bila di beri CUTI UMUM bg wanita2 sahaja :D ehehe... Salam 

KEK LAPIS PRUNE
Resepi Asal : ALONGROZZ

(Makes 9" square)
INGREDIENTS:
  • 16oz Butter
  • 190g Caster Sugar
  • 10 Eggs
  • 250g Condensed Milk
  • 1 packet (about 150ml) Coconut Cream
  • 8oz Kaya>>yg ni kita guna homemade kaya tauuuu sedapppp!
  • 200g Horlicks
  • 270g Hong Kong Flour>>guna tepung superfine/kek
  • 2 tbsp Pandan Paste
  • 1 tub Pitted Prunes
  • Cashew Nuts - stuff into prunes>>yg ni tak masukkan sbb takde


 yg bwh tu angus sikit sbb masa mula bakar 1st layer kita TERlupa guna api atas jerr sbb tak perasan butang oven tu api atas bwh hihihi... dah layer ke 3 baru perasan huh!


METHOD:
 
1. Cream butter & sugar until fluffy.
Add in eggs, one at each time while beating.
Add in the rest of ingredients in the above order.

2. Divide batter into 2 parts.
Add Pandan paste to one portion.

3. Grill plain portion, layer by layer until finish.
Grill one layer of pandan portion & arrange stuffed prunes.
Keep on layering pandan portion & prunes until finish.
Grill the second plain portion, layer by layer until finish.
Bake at 180C for the last layer.




21 ulasan:

  1. ika

    nak menuntut lah dgn ika camna buat kek layer bakar moist ni

    cantik & nampak moist sangat, bestnya

    BalasPadam
  2. tak de la.. sape kata boring.. patut ler tadi tak nampak batang idung.. memeram rupanya... sedapnya kek prune.. cantek plak.. kemas sangat.. :) sedap kan.. sesekali rasa seketul kan.. :)

    BalasPadam
  3. uit uitttt..dalam pada bizi bizi sempat melapis anakanda ku ini!..dah lama nak cuba resipi Along Roz ni tetapi belum bersedia nak panggang muka depan oven...cantik lapisannya..mantap:)

    BalasPadam
  4. kek lapis lagikkkkkkkkk.. ika memang pandai melapis.. cun sehh lapis nya.. eleh kunun kata kita kakak chipsmore, sama la adik chipmore jap ada jap tak de. ikikikiki

    BalasPadam
  5. klau yg lapis melapis ni akk nk oder jer.. akk beri markah 200% ..boleh dpt free ke.. hihihi

    BalasPadam
  6. ika sayangggg, muahh3..sedapnya tgk kek, rajin tul adik akak ni melapis..pos la kat akak nak rasa kek prune tuuu..huhu

    BalasPadam
  7. malas nak komen banyak sebab jeles...
    nak cakap ni jer....sangat² cantik dan TERLIUR....gojes sehhh..

    BalasPadam
  8. Salam Ika ...

    Akak datang nih....cepat lah hidang kek lapis tu...dgn mocha panasss please!!!!

    BalasPadam
  9. assalam
    rajinnya dia wat kek lapis ni, cantik dan nampak sedap sgt, nk lagi dilapisi prune tu yummynya
    dpt sepotong pun ok he he

    BalasPadam
  10. slm Ika syggg...wah rajinnya mlapis...elok haaa stiap lapisannya...

    mesti sedap kek ni kan...kemas betul kejadiannya...

    BalasPadam
  11. Salam, Ijah.. Ijah, jawatan bbysitter tu boleh tukar kat akak tak?????

    BalasPadam
  12. Dh makin mantapppp...blh jadi tauke kek lpis dh kat siam tu...:-P
    Lama x buat kek lpis prune ni tau...:-D

    BalasPadam
  13. ikaaaa.....await la hang dok tunjuk kek lapis yg cantik2 ni, saje je nk suruh akk tergoda tawww....tak suka....hihihihi

    BalasPadam
  14. jelesss ni, tgk kek dia yg cun melecun hehe..apasal rajinnn sangat ni..tiub sikit angin rajin tu ke tanahair tercinta ni,kasi ini orang smangat buat kek..

    BalasPadam
  15. Huaaaa. Kek lapis lagikkkk. . Makin menjadik2 ni. Makin cantik kejadiaanya ika. . Tabikkkkk.

    BalasPadam
  16. salam hemmm mmg dah jatuh cintan gan kek lapis..cantik kek yg ika buat ni..lapisan kemas..mcm terasa2 di tekak..perlu try jugakni

    BalasPadam
  17. Cantek dan kemas kek lapis prun ni,tentu sedap banget...Rahel tak pernah lg buat kek lapis tau...bahan2 dia tu boleh tahan gak...

    BalasPadam
  18. wewittt...
    lawanya kek lapis ika tu...
    rajinn betoi adik sorang ni melapis.....
    meh angin tu kat akak sikit..he3

    BalasPadam
  19. ika tomeiiii..
    eemmm x tau nk ckp apa..layer tu kemas jew..cantik..asal 2 ketul jew..sikit benor..mknlh lbh bior gmuk ckit:) h ehhee

    BalasPadam
  20. Salam Ika, seronok tengok kek Ika ni, Bilala akak ni nak rajin ya....teringin sebenornya.

    BalasPadam