MAsih belum sempat meronda2 kat umah org secara keseluruhannyer, masih byk kerja :P Hari ni kita masukkan resepi shumai yg sedap niiii, puji dirik sendirik jerrr :D sblm ni buat tp rasanyer resepi yg ni lagi sedap cuma sampai skrg sya tak jumpa apa itu cendawan itam yg biasa org cina gunakan kalau buat shumai jdnyer kita tuko dgn fresh shiitake.. Untuk kulit leh guna kulit gyouza yg kat bwh nun.. atau boleh beli yg readymade punyer kat supermarket ya.. Resepi sudah di edit seperti biasanyer, yg ni dah ubah kuantitinyer.. Mau buat kerjaaaa...
SHUMAI
Original Recipe From here>>http://www.chinesefoodrecipes.org/dumplings/shumai-recipe/
Ingredients(resepi dah di edit)
*300g ground chicken
*1/3cup shrimp, minced
*1tbsp sesame oil
*1/4tsp ground Black pepper
*1/4tsp pepper
*2tbsp onion, minced
*2tbsp carrot, minced
*3tbsp black mushroom, minced>>sub with shiitake
*1tbsp scallion, minced>spring onion
*2tbsp white raw egg
*salt> suit ur taste
shumai wrapper> sub with wonton or gyouza skin is ok, the best one is shumai wrapper or gyouza skin>>i used readymade gyouza skin :D
Water for steaming :D
Sori lerr terbesor pulak buat kulit dia tuuu, tu pasal jd munga2 hihihi...byk sgt kedut2 terlebih tuuu haish! tapi rasa manyak sedap wooo :D
Method:
Combine all the ingredients except for the water and shumai or gyouza wrapper, mixing well . done for filling. Please click link above for step by step pic. Steam in a bamboo steamer or any steamer should be ok for about 10-15min or until cooked. serve with syoyu(japanese light soy sauce+vinegar+ra-yu) or any dipping sauce lah! :D
wahhh...cantiknya......
BalasPadamhilang rindu kat ika....muaahhhh
shumai, sedap!!! the last time akak rasa bila dihongkong ..boleh cuba ni next time..
BalasPadammasih sibuk ya ika, sibuk buat apa tu?..gyouza yang kat bawah tukan cantiknya ika buat akak tak reti nak kelim macam tu..
waduh terasa rugi kalau xcuba ni...yummy... hehehe
BalasPadamikaaaaaa..... rindunyaaaaaaaaaaa lama x bersiaran apa kabo
BalasPadamphewwww ika tak tertahan dah ni melihatnya
BalasPadamuwaaaa sejak2 ni menu Jepunlah..mai akak rasa sikit..
BalasPadamaiseyman!!! cam terasa si siumai hongkong mari!!! akan daku makan jugak...tapi bukan buat punya...muahahha...kedai mari...confirm tak reti nak wat munga2!!
BalasPadamIkaaa..good morning!
BalasPadamWah sekejap dh penuh n3...akak terkedek2 ni dtg bawak tupperware besar nk Ika isikan Shumai tu...isi lebih2 nanti akak kasi pakwa kamu Hasif sikit erk...kami nie jiran tertangga yg belum pernah bersua muka tapi dekat dihati...eh2 tak ada fullstop pulak akak berbual...heheh.
Tauhu sumbat dh habis nanti akak buat lagi utk Ika ya...huhuhu..zalim sungguh akak mu bedal sorang2 tk ingat adik yg sorang ni....haha.
Assalamualaikum Ika....rindu akak tak? hehehhee...Makankan shumai tuk akak 5 ketuiii eh...muaaahhh!
BalasPadam