SOM TAM WITH GRILLED PRAWN
Salam Pagi selasa!
Hari ni ada org nak dtg utk ganti filter air, so akn sibuk sikit BUAT2 kemas dapo kita tu lah hihihi.... Lepas tu tgh hari nak kuar nak g carik munga2 pastu nak menggosok :D Esok pulak kena g sekolah tgk budak tahun 4 belajar, pastu dan seterusnyer mcm sibuk jerrr rasanyer :D
Somtam lagi dan lagi mmg dah biasa makan somtam maklomlah dah ada sikit2 bau2 siam kan kan wakakaka... bau siam jerr belum jd darah siam lagi :D Resepi dr sorang kwn thai eh? bukan! dia asal org laos tp dah duduk sini sejak lahir dan suami dia pun mcm kita jugak japanese n kerja dgn com yg sama cuma lain factory jerr :D
Ok lastly terima kasih setiap kunjungan kalau kita tak sempat balas kunjung akn buat balas kunjung petang2 insyaAllah.. Jumpa nanti!! Resepi kita letak sini lagi ya :-)
SOMTAM
Source: ARAH
Bahan2>>
3 ekor udang di bakar atau lebih.
Hari ni ada org nak dtg utk ganti filter air, so akn sibuk sikit BUAT2 kemas dapo kita tu lah hihihi.... Lepas tu tgh hari nak kuar nak g carik munga2 pastu nak menggosok :D Esok pulak kena g sekolah tgk budak tahun 4 belajar, pastu dan seterusnyer mcm sibuk jerrr rasanyer :D
Somtam lagi dan lagi mmg dah biasa makan somtam maklomlah dah ada sikit2 bau2 siam kan kan wakakaka... bau siam jerr belum jd darah siam lagi :D Resepi dr sorang kwn thai eh? bukan! dia asal org laos tp dah duduk sini sejak lahir dan suami dia pun mcm kita jugak japanese n kerja dgn com yg sama cuma lain factory jerr :D
Ok lastly terima kasih setiap kunjungan kalau kita tak sempat balas kunjung akn buat balas kunjung petang2 insyaAllah.. Jumpa nanti!! Resepi kita letak sini lagi ya :-)
SOMTAM
Source: ARAH
Bahan2>>
- 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer
- 1 genggam atau kurang udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
- 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
- 3 ulas bwg putih size kecik
- 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
- Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
- 5 biji cili padi atau kurang atau lebih
- 1 biji lime perah ambil jusnyer
- Air asam jawa ikut selera
- 4 biji ceri tomato
- 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok>>yg ni ikut kemanisan nak pedas2 manis atau masin2 terpulang
- 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
- Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..
3 ekor udang di bakar atau lebih.
Mari belajar bahasa thai :D
Cara2>>Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
antara bhn2nyer :-)
ikaaaaaaaaaaaaaaaa x baik pow
BalasPadampepagi dah tunjuk som tam...ai selalu beli jer x pernah buat sendiri but dah dok nihon kena homemade la....betik sini adeh kecik giler tapy mahai ngeh ngeh ngeh
Ikaaaa...kak nur dtg bawakkan puding nie...nanti buat minum ptg ya...eh somtam tinggalkan kak nur sikit...nk meratah nie...hehe...
BalasPadamEh mak ayu mana?? Senyap sepi gitu...gaknya dier tengah suapkan marsya breakfast nie...hehe.
Selamat pagi Ikaaaa....
BalasPadamberselera akak tgk som tam tu..tapi sampai skerang lom buta2 laigi...nak cari betik muda susah benorrr...santek gambor somtam lengkap ngan batu lesung...akak nyer batu lesong, penumbuk dia dah patah..ntah apa budak2 tu wat ketuk...haizzz...
aduh-duh2....sedapnyer som tan...mak mertua biasa buat ni, tapi pakai mempelam..yg betik k'ida lum pernah mkn lg...pun mesti sedappp niii
BalasPadamIkaaa...tgk lesung batu ika tu...rindu plk ngan lesung batu k'ida kat M'sia...hu..hu
salam IKa Sayang...
BalasPadamkenapa le pagi-pagi ni tunjuk makanan feberet ira ni..dah meleleh-leleh air liur, mujur le kita bukan bukan tgh mengidam..
ikaaa.....nak join makan somtam....
BalasPadamsedappnya tengok....
terliur dah ni tau...
Salam Ika San
BalasPadamsdp ni biasa beli aje kat kedai thai ada jual tu..sdp mmg terliur negok nya...ank akk suka ratah aje..betik muda hemmm sdp manis2 buah gutu...
Suka somtam..tapi sejak usia meningkat ni..tak leh rasanya nak makan masam masam....perghhh
BalasPadamSalam... bz jgn tak bz.. kekadang time datg bz tu...tuhan jek tau.. aperpun Som Tam memang suker.. ha.. tang paste suge tu mana nak cari? tu yang manis die sedap kan? kalu wat sendiri biaser2 jek bila order kat rest. Siam.. memang sodap.. tang paste tu... eh pnjg lak komen he he he
BalasPadamuiiii sedapnya ika...fav akak kini dan selama2nya...dh meleleh air liur ku..!:)
BalasPadamAs'salam Ika
BalasPadamalahai adiku ni, selalu tayang menu membangkit 'nafsu' tau...tak baik.. hihihi. nanti ajar kak ct masak yang sedap2 eh, boleh kasi orang kat rumah ni tembam2 semuanya.. hihihi
tak pernah masak pun som tam ni, kalau anak2 makan sure jakun punya.. hihihi
Belum pernah cuba somtam yg letak udang besoooo cam ni. Tapi somtam memang sedap kan....
BalasPadamhaaa... alang2 nak iron tu kan, nnti tun anto baju penuh bakul tunggu utk di-iron dlm bilik tu.. mm td dh kene sound 'eh, x iron lagi??' kui kui...
BalasPadamni xpenah makan lagi niii... sian pulak rasa mcm jakun je ;p
bila tengok paste sugar tu baru teringat lupa nk beli kt pasar siti khadijah baru2 ni. ish..kat sabah ni konfem la xde mende2 ni semua..
BalasPadamkempunan nk makan somtam betik..
salam ika..
BalasPadamika mesti pro buat somtam kan? dah terliur akak tgk somtam ika tu... yumyum.. payah sikit nak dptkan betik muda... nnt nak riki2 rumah sapalah ada pokok betik ni.. hahaha..
Assalamualaikum ika akak cayang...
BalasPadamikaaaaa... meleleh air liur d buatnya tau ika... teringin nak merasa... tapi apakan daya akak lom sihat sepenuhnya... kalau x kan... hmmm... pasti cari juga betik tu... alahai!! sedaaaaapnya tu ika
good morning ika,
BalasPadammak ayu datang ni..hari ni pak we tak ke sekolah..in fact this whole week kat rumah..habis ler..kena duduk kat dapur ajeler..asik2 ma lapar lah....apa2 ada kat dapur ika yang tak habis tu pass kat sinilah ya..heheh....senang kerja mak ayu..somtam ni pak we tak makan..mak ayu makan..
knur, kita hari ni baru ada..dah kumpul energy ..dah..heheh
yeayyy..akhirnye ika ngaku jugak dia santek..clap..clap..:)
BalasPadamwei,asl tayang somtam?wlupun xpenah makan rsnye,tp,bila dah jd makyung ni sume bnda nmpk sedap..uhuk uhuk..
Ikaaaaaaaaaa....nak ratah somtam la kat sini...ada lg tak...? Kalau xda, buatkan semula tuk akak, boleehhh eeehhhh? muaaahhhh...
BalasPadamSalam Ika...pekabo...sihat2 selalu hendaknya....lamanya kak cek tak singgah jenjalan kat sini...
BalasPadamSedapnya kalau dpt makan Som Tam ni...kechur pulak kak cek tgk....:)
Ika.. Manyak lawa itu som tam.. Sukanya tengok colour2 gitu.. Nak buat x dapat hentak kaki bak kata ayu.. Ihiks...
BalasPadamkak ijah...kite dtg ngaco kt sini plaks.....hahaha....seliur kite...bile laa nk dpt posto dr siam nih.....
BalasPadamikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
BalasPadammemang cantik ah.. AKAK suke tengokkkk..bunga segar ek.. jeles tul ah.. bagi 4 suap somtam skiittt
jeles.. sini payah nmpak betik. ada pon mahal. telan air liur je la dulu eh. :D
BalasPadamika.. kzura suka sgt masakan thai xpecially kerabu dia.. kt sini ada satu restoran tu buat kerabu mangga sedap giler.. som tam x jmpa lg..
BalasPadamnk tnye ika lah.. dlm kerabu tu kan.. dia ada boh macam cili cincang halus.. (camner nk terang kt sini erk.. huhu).. mende tu yg memedaskan kerabu kot.. agak2 ika tau dak ape tu?.. ekeke..
sedap nampak tapi saya tak suka tak tau pasai pa.... org cakap sedap tapi rasa masam2 sikit ada yang pedas.....
BalasPadamIka,
BalasPadamSemalam I buat your grilled beef and then I letak the green papaya yang i beli entah berapa minggu dulu tu.Ngam la the taste and kena betul with the shredded papaya.My son and hubby makan sampai bertambah.Thanks for the recipe.
Wah makin rajin ambik pics Ika ni! Mmg cun!!! :D
BalasPadamSalam Ika..Som Tam ni biasa ratah saje ke or ulam nasi yaaa...? Sorry yaaa, jakun siket...Or dia punya peranan macam kerabu tuuuu tapi versi je siam..Keh keh...fail betul ayat....
BalasPadamsedapnya!...akak suka ni maunya bertambah nasi ni...hehe kerabu ikan kat bawa tu pun sedap gak...terliur dah nengoknya..:)
BalasPadamoishiiiii yoooo ...minta banyak:)
BalasPadamsuka som tam sangat2...nnt nak gi betik muda la esok :)
BalasPadamSomtam ni klau seimbang rasa masam manisnya memang meleleh air liur
BalasPadamBUAT SEMUA YG TINGGALKAN KOMEN:
BalasPadamTERIMA KASIH, SUME KOMEN DAH DIBACA CUMA TAK SEMPAT NAK REPLY SATU PERSATU SBB SIBUK SGT DAN BYK URUSAN INSYAALLAH KITA BUAT BALAS KUNJUNGAN BILA FREE, TENKIUUUU SUME! :-)