SPIRAL MANTOU
Salam pagi khamis :-),
Spiral mantou ni nmpk kat umah JANE, kalau chinese blogger ni kit suke tgk resepi dumpling dia org sbb sukeeee sgt! Yg ni nmpk menarik buatnyer tak ssh cuma leceh sikit lerrr tp tak lah leceh sgt :D... Tak cun mcm jane punyer spiral mantou tp kira ok lah nii hihihi....
Alhamdulillah kids dah ok rasanyer hari ni last ambik tamiflu n after that no more tamiflu dear :D ibu pun gembira sbb tak delah nak tgk muka monyok jerr sepanjang hari, mintak2 dah tak de demam2 lagi ya insyaAllah sbb benda ni dia berulang...
Boleh rujuk resepi kat umah JANE CHEW, thank you n allow me to share ur superb n uniq recipe here :-) Utk teman2 blogger insyaAllah kita buat marathon blogwalking lepas settle sume kerja :-)
SPIRAL MANTOU
Bahan2
Spiral mantou ni nmpk kat umah JANE, kalau chinese blogger ni kit suke tgk resepi dumpling dia org sbb sukeeee sgt! Yg ni nmpk menarik buatnyer tak ssh cuma leceh sikit lerrr tp tak lah leceh sgt :D... Tak cun mcm jane punyer spiral mantou tp kira ok lah nii hihihi....
Alhamdulillah kids dah ok rasanyer hari ni last ambik tamiflu n after that no more tamiflu dear :D ibu pun gembira sbb tak delah nak tgk muka monyok jerr sepanjang hari, mintak2 dah tak de demam2 lagi ya insyaAllah sbb benda ni dia berulang...
Boleh rujuk resepi kat umah JANE CHEW, thank you n allow me to share ur superb n uniq recipe here :-) Utk teman2 blogger insyaAllah kita buat marathon blogwalking lepas settle sume kerja :-)
SPIRAL MANTOU
Bahan2
- 180g Air
- 3.5g Yis
- 350g Tepung di ayak>>yg ni kita guna tepung serbaguna
- 25g Gula Caster>> yg ni kita lebihkan sikit
- 10g Minyak>> guna minyak jagung
- 1 tbs Serbuk Koko
Kita makan mcm tu ajerr healthy sikit :P mcmmakan pau tp tak de intiii gituu :D
Method- Satukan semua bahan kecuali serbuk koko kedalam mangkuk bersih. Uli sehingga terbentuk doh yg licin n tak melekat di tgn, kalau kurang air boleh tambah sbb kita tambahkan air.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian, satu bahagian sebanyak 330g dan satu bahagian lagi seberat 220g.
- Ketepikan doh yg berat dan ambilkan doh yg beratnyer 220g tadi dan campurkan dgn serbuk koko, uli doh tadi sehingga kaler serbuk koko td menjadi sebati(utk proses ni kita tambahkan air sikit masa menguli) Uli sehingga doh menjadi licin dan rata.. Rehat doh tadi selama 5 minit.
- Ambil roll pin dan rollkan doh kosong menjadi segiempat tepat lebih kurang 30cmx20cm canai nips dan ketepikan.
- Ambil pula doh coklat yg direhatkan tadi dan roll kan seperti doh kosong tadi tetapi lebih kecil sizenyer berbanding dgn doh kosong tadi.
- Sapukan keseluruh permukaan atas doh putih tadi dgn air dan letakkan doh coklat di atas permukaan doh kosong yg telah disapukan air tadi, tekan2 sedikit supaya melekat diantara doh coklat dan doh kosong.
- Selepas itu sapukan keseluruhan permukaan atas doh coklat yg telah dilekatkan td dgn air dan gulung seperti membuat swiss roll (lihat gmbr bwh) Pastikan kedua dua doh td melekat.
- Potong kepada 8 bahagian, dan alaskan dgn baking paper yg telah di gunting terlebih dahulu(mcm buat pau tuu)
- Biarkan doh mengembang selama 30-45minit di dalam pengukus.
- Tambahkan air didalam pengukus, panaskan sehingga air mendidih dan kukus doh tadi selama 15 minit dgn menggunakan api sederhana. Angkat dan boleh dimakan begitu saja :D
Bentuk doh yg telah di bentukkan n di potong.
salam ika..pepagi nampak ni terus jatuh hati..jap lagi kita buat ya hehe(segera) sb org tengah mabuk nak meroti sebelum cucu muncul ahakss
BalasPadamAs'salam Ika
BalasPadamselamat pagi ika cayangggg..dok ronda2 pagi ni sekejap. jap lagi nak meronda dengan anak2 pulak, nak bawak anak2 dan my girl nak shopping brg2 RAYA dulu..hihihi
cun sehhh..sukalah cantik jer bentuk dan gulungan ni Ika. rajin betul ika ni. ni yang kak ct makin cayanggg... hihihi
salam ika
BalasPadampeee pagi ni baik aje ayat heee
cantik gulungan tu..rasa pau yee npk simple je resepi...pasti gebusssss dlm nya, tu...masuk list dulu...
Ika,,,
BalasPadamcantik roll nih..sedap gaknyer ya..cam pau ker..hehehehe jakun ler.
boleh gak dicuba nih..cam senang ajer
Alhamdulilah dah sihat yer anak2..
roll roll roll....cantik nya roll tu...i like .. i like.. macam nak ngap jer ...
BalasPadamIka dearrrrrrr.....
BalasPadamberpinau2 akak negok spiral tu...berpinau sebab kempunan tak dapat rasa!!!!!!! nak carik saper yg rajin ulikan dough tu arr...
assalamualaikum cayang: menarik ni..boleh cuba nnt..terima kasih yer..
BalasPadamakak tak pernah makan lagi selalu nampak org jual kat Jusco
BalasPadamnampak macam menarik... dan tertarik!
Assalam Ika,
BalasPadammacam mana anak2 semua?..dah beransur baik?..harap semua tengah berehat lah tu ya..ika, cantik spiral mantou ni..macam yang dijual kat luar yg pernah akak nampak..
rajin betul ika ni..ika if u notice, akak dah tak ada shoutbox ya..dah tak nak letak lagilah..sebab senang nak manage.. kat post comments on each entry aje..lagipun the shoutbox, tak banyak yg kasi comments..hehe..
Assalamualaikum ika...
BalasPadamcantiknya... akak kan selalu jer beli.. x perna ler membuatnya.. rajin sungguh adik akak yg sorg nie yer.. cantik gitu lg tau kejadiannya.. suka sgt tgk
ika..nmpk sng je nak buat,tp bila tgn ni yg buat, blum tentu jd..jeles2.nakla barang seketul dua..bg lepas ngidam.
BalasPadamSalam Ika..Selalu makan ni...Tapi bukan buat sendiri, beli yang ready made kat pasaraya...Balik rumah tinggal kukus jeee...Tapi buat sendiri lagi puas hati kan....
BalasPadamPelik tapi benar..jakunn jap..k'ida tak pernah dgr & tak pernah mkn...mcm pau la jugakk erk ika, cuma lapis2 tanpa inti...cun dah tu, ala cian la dia..masih tak dpt2 nk komen kat umah k'ida. berantu kut ika..ekekke..
BalasPadamIkaa.. Cunnya kejadiaannya.. Kagum dgn ika rajin buat mknan mcm ni.. Boleh la cuba nanti
BalasPadamSalam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
BalasPadam;)
http://www.zuwairiaiman.com
Ikaa..
BalasPadamAdakah rasa macam pau??
Nampak sedappp..
nampak cantik.. la..
BalasPadammek.. sihat ye mkn ni.. ahakss.. mcm nk try gak aaa..
BalasPadamni mcm pau ke mcm roti ek
salam ika..
BalasPadamdah lama akak mengidap nak cuba buat mantou ni.. tapi mcm takde keyakinan jer sbb tak pernah buat.. hihi... mintak ika punya seketul yer... nnt kita mkn nasi sama2.. pastu minum ptg ngan mantou yer.. hehehe..
Salam.. Thanks Ika atas ucapan buat Kak Nur.. Terharu sangat.. (Kuih tu rasa dia macam kuih pau ke..??)
BalasPadamIka,
BalasPadamVery nice the spiral and neat too.Well done...I belum pernah buat lagi..hihihi.I beli aje but only nice when it's warm.Bila dah sejuk tu jadi macam hard.I'm sure you punya walaupun dah sejuk,still gebu kan?
Ika mucuukkk!!
BalasPadamHehe...alah cayang,knur dtg bawak udg ni...12 ekor cukup tk?? Besar2 tau..moh kita mkn sama2..kali nie tk nk bentang tikor,nk duduk ateh kerusi boleh?? Hehe...
Cantik mantou tu,at first knur ingat ika beli tapi bila dh tengok betul2,ada step of making mantou tu, baru tau adik terajin nie yg buat...mmg hebat lah ika ni...bini sapa lah ni?? Rajin sekali...eh mk u punya dh hantor ke??
pantau spiral ika.. hihihi... gitu buatnya.. kemas jer spiral tu.. kalau akk buat jadi apa ntah.. jadi kunfu spiral tak...
BalasPadamIka,best best sbb sblum ni mkn yg bli je.pasni bole buat lak dah ade sifu tunjuk ajar ni :)
BalasPadamtu la ika...
BalasPadamrasanya macam pau ke roti...
cantik betoi roll tu...
mengancam..
Ikaaaaaaaaa...apa ke benda alah tu...akak nak nyebut pun x reti...hehee...tp kalau Ika bg akak seketul dua...mst pandai sebut..rajin sungguh adik sorang ni... ^__^
BalasPadamas-salam
BalasPadamwahh mabeles... cantik dan kemas gulungannye tu..
Ika, akak tak pernah mkn lagi ni.....jakun skit....hehe pau tu biasalah...tapi menarik tu lawax2 bak mai seketoi nk rasa..hehehe
BalasPadamsalam ika..Cm buat mantou tapi entah kenapa tak comel sungguh..kecewa btol..nnt nak cuba lagi.
BalasPadamika ni mmg seni bab2 wat kuih yg memerlukan ketelitian...admire laa dear...;-)
BalasPadamLovely. Fall in love with yr recipies..with yr blog...ihiiikkks
BalasPadamsaya dah cuba buat Spiral Mantou ikut resepi kat sini.. jadilah jugak wpun tak secantik empunya resepi ni..hehe
BalasPadamleh tengok hasilnya kat http://sally-rashid.blogspot.com