Jumaat, 19 Ogos 2011

Kuih Siput

_DSC0157
KUIH SIPUT

Salam kembali buat semua!! :D

Sejak2 ni sgt sukalah main gentel2 :D ni ni ni kuih kat atas ni pun kena gentel2 dulu pastu lenyek kat papan dia hihihi.... asal tgh hari kita tak tahu nak buat apa selain sudah mengaji kan kan, buatnyer tak susah leceh tang kena gentel2 dulu kecik2 baru leh lenyek, itu amatur mcm kitalah, tak tahulah kalau ada teknik golek besar2 kat papan dia tuu wakakaka... Kiranyer kita buat kuih ni dah 2 kali tp resepi yg berlainan, kali ni ambik kat MyR dr SYAHMI< tenkiuuu tuan resepi minta izin n halal kembali resepinyer :-)

Pastu yg paling nyampah nak menggoreng dia nii haish! rtak leh bukak api besar2 kalau tak kaler dia tak cantek ala2 ireng aka geseng gituuu yg tu tak sukeeeeee :D kena bukak api sederhana pelan baru masak dia cantek :D Ok, minta undur diri dulu, kalau tak sempat blogwalking kita sambung esok, sbb skrg ni tak leh janji malam2 sbb mesti terbongkang dulu akakaka.... Selamat berbuka bila masuk waktunyer buat sume!! Kita nak masuk opissss pulakkkk :D

KUIH SIPUT
Resepi Asal: SYAHMI MyR

Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )

  • 5 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 50gm margerine>>Campur ngan butter
  • 1 s.kecil serbuk jintan manis
  • 1 s.kecil serbuk jintan putih
  • 2 sudu kecil serbuk udang kering
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • Sedikit serbuk perasa (optional)
  • 3 sudu besar cili boh/serbuk cili
  • Daung bawang /daun sup (dihiris )>>yg ni kita gantikan daun kari
  • Santan secukupnya untuk menguli
  • 1 sk serbuk kari>> Yg ni kita tambah

_DSC0149
Bermacam macam jenis sepupu sepapat siput nii ada kecik ada besor ada panjang ada pendek ada gemuk ada kurus ahahaha...

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
  2. Uli dengan santan hingga menjadi doh.
  3. Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
  4. Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.

_DSC0142_DSC0147

33 ulasan:

  1. sedap ai suker ni
    sebalang tahan 2 hary jer...sbb biler tgk tv asyik kunyah jer ngeee....
    papan itew x der la plak nk buat...alasan lagik negeeee

    BalasPadam
  2. wah, dh menyiput jugak, akak pon dh buat, sampai kul 12 mlm, teros pengsan x sempat nk post n3... hehhehe

    BalasPadam
  3. assalamuaalikum.. bestnya buat kuih siput .... kuih spiut ni satu balang kecil pon dah mahal ....kita x buat apa lagi cookies ni .. baru nak pergi beli bahan esok ...dah lewat pada orang nampaknya hehe...

    BalasPadam
  4. Amboi Ika... Semua nak digentel2 jer ye.. Akak suka kuih siput ni. Anak2 akak mmg suka sgt kuih muih yg rangup2 cam ni. Ika,lembut tak biskut siput ni. Maksud akak di dalam kegaringannya, ia senang dimamam tak sbb ada juga kuih siput yg jadi keras dan sakit gigi bila nk gigit.. Jawab..jawab..sila jawab..hehehehe

    BalasPadam
  5. Huk alaah Ika, rajinnya menggentel kuih siput pulak daaaahhh...sedap ni makan dpn tv x sedar habis sebalang, nak menekannya sampai berbalam2 ibu jari kan..kan..makan sekejap jek... Ni kerja masa akak anak2 dara dulu la..pas kahwin x penah menggentel dah pun...hehehhee

    BalasPadam
  6. Salam Ika..Wahhhhh..cantek2nya kejadian kuih siput dia.....mesti wangiiiiii je bau daun kari itewwwww

    BalasPadam
  7. Amboi..... jah... Sakan nooo... hang beraya tahun ni...... Rajin ko menggentel... Ada lak masa ko nak menggentel ni jah..... hahhhhhhh

    BalasPadam
  8. wah...ade juga kuih traditional yer...memang complete la utk raya nanti..rajin gelentel..kalau lebih mai la pos sikit kat org tepen ni

    BalasPadam
  9. Salam Ika...
    Lama K Nurul x singgah cni... seminggu dah kot... Rajin lah adik sorang ni... Dah banyak biskut raya buat.. ni plak kuih siput... suka2... dah lama x buat... makan yang orang buat jer... :)

    BalasPadam
  10. sedap je bau masa mennggoreng kuih siput ni kan.ika.. akak pernah buat resepi kat myr. tpi rangup dia bukan rangup rapuh. tapi rangup keras. mcm tak berapa berkenan. yang ni canner? ok rapuh patah gitu ye?

    BalasPadam
  11. adoii... rajin betul adik akak sorang ni... menyiput pulak...
    mintak lah siput tu sebalang nak buat masak lemak siput.. hihi tapi nak yg siput gemok.. banyak isi.. ngeeeee....

    BalasPadam
  12. Ika,
    This is my favourite kuih ever...I pun suka dengan sepupu-sepapat kuih siput ni aka kuih gunting,kuih kereta..and apa lagi eh?My sisters always cakap kuih siput ni berhantu...makan tak boleh stop..hehehe.Nanti I cuba,ok.

    BalasPadam
  13. ika...rajinnya menyiput...
    comeii2 jerk kuih siput tu...
    cantikk....

    BalasPadam
  14. salam dah siap ye kuih sipat..lam juga x menyiput,..nak sagut pun x pandai buat tinggi2, mkn rmh kita dulu lah kuih siput ni....

    BalasPadam
  15. fuhhh.. tabik spring aa kak ikaa.. tun x penah wat nii.. suka makan je..

    BalasPadam
  16. dulu mak rajin buat...ada sekali tu keras ..nak gigit tak leh..sebab aper yer...

    BalasPadam
  17. montok2 nyer siput siam ya.. cukup zat agaknya hehehe

    BalasPadam
  18. uwaaaa ada kuih siput plk kat sini..montok2 kuih siputnya....suka tngk...lama betul akak tak makan kuih siput, buat apa lagi..lama bebenor tinggalkan zaman mengentel kuih siput ni...ghajen sungguh adikku sorang ni..

    BalasPadam
  19. walah....walah Ikaaaaa.... kih siput ni kembalikan nostalgia raya masa kecik2 dulu... selalu kacau bonda gentel siput! sipt bonda kurus-kurus macam bonda juga... hi hihi... makan siput siamni cepat kenyang sebab montel2 belaka!

    BalasPadam
  20. assalam ika, nmpk sungguh rangup kuih siput ika ni.Gulungan cengkerang tu pun keams jerr..cantik arr

    BalasPadam
  21. owhh tidakkk feberet yg amat ni! kdg2 putus asa nk buat bila cuba pestaim tak jadi haha teruk betul perangai hanis ni

    BalasPadam
  22. dah lamanya kita tak makan kuih siput...malas nak buat sendiri...kekkeek...ni kalau dpt makan sambil borak2 kat fb PPG nih memang sebalang leh habis...kakakkak...kalau part gelak...mau leh tersedak...hahahhaha

    BalasPadam
  23. Salam Ika,
    Alahai kuih siput. sedapnye... kalau kunyah2 tak sedar sebalang boleh habis ni... cun2 je siput you ye. hehe :D

    BalasPadam
  24. Eh eh got this kuih siput here.. dah lama tak makan.. read again ok.. tak makan and not tak buat hahaha.. yg benar tak pernah cuba pun hehe

    Selamat hari raya cos semalam buat lontong kan?? ahaks

    BalasPadam
  25. kuih exotic.payah nak cari sekarang.

    BalasPadam
  26. Assalamualaikum ika akak cayang..
    waah cantiiiknya gambar2.. suka tgk.. mcm ada dpn mata jer tau .. akak suka mkn nie.. tp x suka buat.. hehehe.. meh antar sebalang dua tuk akak ika.. heheheh

    BalasPadam
  27. Adui, dah bertahun tahun I tak makan kuih siput ni. Actually I ada the mold untuk buat kuih siput tapi malas, tak buat buat lagi :)

    BalasPadam
  28. sedapnya siput tu tergolek2 je.. akak suka kuih ni .. bila na menyiput gak ni

    BalasPadam
  29. Ikaaaaa.... hubby Along baru jer hint2 nak mkn kuih ciput.... kita kan satu kuih pun tak buat lagi tau.... Hari ni lak, sibuk baru terhegeh2 nak gi cari baju raya liana & abg2/kakak nya... huuuu

    BalasPadam
  30. baru boleh kuar jappp, tu tak leh lama2 ni..smlm anak k'ida yg kecik demam & sakit telinga lak,so kena pegi la 2 klinik
    Adehhh ikaaa, kuih siput idaman kalbu ni, lamanyer tak mkn...rajinnyer ika, akak suka kuih lama2 ni...tgk ika punya jer la, nk dpt rasa jauh bebenor..

    BalasPadam
  31. salam. sy nak share tips sy menggoreng siput. tp version sy kuih siput manis. resipi turun temurun keluarga. dulu arwah mak yg sukat, sy yg adun. tp raya tahun ni sy try n error, alhamdulillah dapat sukatan yg tepat. ok, back to cara menggoreng utk dpt hasil yg memuaskan. make sure minyak dah panas. pastu guna api plg kecil, masukkan siput n kacau ngn chopstick. pastu besarkan balik api up to maximum. bila dah hampir nk reach color yg kita nak, kecikkan balik api, then toskan. ulang step ni. harap dpt membantu.

    BalasPadam
  32. Salam tuan blogger.. sy nk mintak kebenaran pakai gamba kuih siput ni bleh? Lawa la.. nnt sy bg kredit kt blog awk.. bleh? :)

    BalasPadam

  33. Thank you for sharing good information. I would like to share information about the company. In the world of bytes and pixels, this Mobile app development company is the North Star, guiding businesses toward the horizon of technological advancement, where innovation knows no bounds and user satisfaction reigns supreme.

    BalasPadam