BUBUR NASI n THE GENG
Salam ramadhan yg ke 12 buat semua insyaAllah! :-)
Eeeeeee... sekejap jerrr dah pecah angka 10! Rasa semakin takut gituu nak sampaikan raya, motif**? uuuwaaaaa..sedihnyer! :-( Tahun ni mcm kurang sikit lah mood nak mem biskut, masih samar2 lagi kata org :D Takpe, take ur time ijah :D
Menu berbuka semalam, tak payah lah rasa terliur atau apa2 ya, menu biasa2 jerr takkan hari2 nak menu mengancam, fenatt adik nak masak itu ini, tekak yg makan pun kita jugak kan, alhamdulillah kenyang, kalau nak yg mengancam menu2nyer leh lah carik kat umah org lain yg menu2nyer membuatkan anda terguling guling melihatnyer hihihi.... Cuma nak kongsikan bubur nasi kali ni ambik kat umah GERT, kita suke bubur chinese style tp kita ni pemalas, masak dlm rice cooker jerr selama 1 jamm! kikiki... TAPI, sentiasa di kacau juga ya kasi bubur tu betul2 hancur :-) Sapa2 leh masak bubur kan sbb selalu sgt nasi jadi bubur wakakaka.... jdnyer sume org dah terrer buat bubur, tak yah tgk resepi pun tak pe kan kan... Mintak izin resepinyer ya gert! suke dia punyer tekstur bubur yg bercampur dgn pulut mmg lain sikit :-)
RICE PORRIDGE/CONGEE
Original Recipe : GERT
Ingredients:
Garnish:(yg ni suit ur taste lah nak mkn mcm mana sbb kita mkn dgn sambal ketuk, kangkung goreng belacan, telur dgn shredded chicken jerr! :D)
Eeeeeee... sekejap jerrr dah pecah angka 10! Rasa semakin takut gituu nak sampaikan raya, motif**? uuuwaaaaa..sedihnyer! :-( Tahun ni mcm kurang sikit lah mood nak mem biskut, masih samar2 lagi kata org :D Takpe, take ur time ijah :D
Menu berbuka semalam, tak payah lah rasa terliur atau apa2 ya, menu biasa2 jerr takkan hari2 nak menu mengancam, fenatt adik nak masak itu ini, tekak yg makan pun kita jugak kan, alhamdulillah kenyang, kalau nak yg mengancam menu2nyer leh lah carik kat umah org lain yg menu2nyer membuatkan anda terguling guling melihatnyer hihihi.... Cuma nak kongsikan bubur nasi kali ni ambik kat umah GERT, kita suke bubur chinese style tp kita ni pemalas, masak dlm rice cooker jerr selama 1 jamm! kikiki... TAPI, sentiasa di kacau juga ya kasi bubur tu betul2 hancur :-) Sapa2 leh masak bubur kan sbb selalu sgt nasi jadi bubur wakakaka.... jdnyer sume org dah terrer buat bubur, tak yah tgk resepi pun tak pe kan kan... Mintak izin resepinyer ya gert! suke dia punyer tekstur bubur yg bercampur dgn pulut mmg lain sikit :-)
RICE PORRIDGE/CONGEE
Original Recipe : GERT
Ingredients:
- 1/2 cup long grain rice
- 1/4 cup glutinous rice
- 2 pieces chicken breast – removed skin and fats
- 3 cups chicken broth
- 2 cups of water
- Salt and pepper to taste
Garnish:(yg ni suit ur taste lah nak mkn mcm mana sbb kita mkn dgn sambal ketuk, kangkung goreng belacan, telur dgn shredded chicken jerr! :D)
- Shredded chicken
- Julienned ginger
- Chopped spring onions
- Fried garlic
- Some sesame oil
- Some soy sauce
Method:
1. Wash the rice and put it in a medium size pot. Add in the stock and water and bring it up to a boil. Add in the chicken breast and turn down the heat to medium. Cover (with the cover ajar) and continue to simmer until chicken is cooked. Remove the chicken and set it aside to cool
2. Continue to simmer the rice (stirring occasionally) until it turns soft and mushy. Add in salt and pepper. Add more water if needed.
3. Shred the chicken and top it on the porridge together with ginger, spring onions, fried garlic and drizzle in some sesame oil and soy sauce. Serve warm.
assalam ika, amboi meriahnya bubur nasi ni byk tul aksesori dia..kompom sedap.Menu camni mmg bagus utk penghadaman..nape lak tadak mood nk ngukis??
BalasPadamsalam ika.. akak lama tak buat bubur nasi.. nak buat gak la.. sebab anak2 suka.. bapa budak pun suka.. kikiki.. kuih kaswi pun menarik tu.. semalam keluar tak sempat nak jalan2 umah ika nak BW..
BalasPadamjika dapat kat pakcik mau "pengsan "dia makan.Suka sangat.Kami anak beranak mmg suka makan bubur nasi ni atau panggilan lainnya..Moi...eh masak bubur nasi ok tapi jangan Nasi dah menjadi bubur pulak ika..bahaya tu ahakkss..selamat bersolat subuh ya:)
BalasPadammorning kak ika cayang! ni menu tun 2 hari lepas.. tp biasa laa, tun versi pemalas,masak nasi dlm rice cooker dulu, pastu blend nasi ngan air, masak semula wat jd bubur... muahaha.. kerabu pucuk ubi tu mkn ngan bubur laa.. hihi
BalasPadamsedap ni mkn panas2..blh licin brmangkuk2,senang nk cuci. :))
BalasPadamIka,
BalasPadam'The' my dear...bukan 'Teh"...wakakaka...terconfused I kejap as I thought ada menu baru yang I tak tau..terexcited I kejap...hehehe(I usik aje ok...don't kecik hati...if you kecik hati jugak...bila you jumpa I, I kasi you permission to lempang me laju-laju*ayat pinjam from you*...kihkihkih). I pun suka if bubur nasi camput with pulut.Texturenya lebih licin.
slm ikaaa...anak2 k'ida suka ni..mak dia jer ttak minat bubur nasi, ohhh d'campur beras pulut sama ye ika, satu kelainan ni..bila rajin boleh try heeeeee..'selamat berpuasa ke -12 ye..hari ni msk apa lak, k'ida nk kena tutup kedai dlm 3 hari sbb manyak menda nk settle, esok dh mula nk buat preparation msk utk grand iftar masjid...sib baik cuti2 m'sia he..he, gagah la sikit
BalasPadamAssalam Ika...satu menu yg simple but nice.....Akak tiap2 hari makan bubur lambik masjid!...so tak yah buat....tu pun Kakak tea lady kat office Hubby yang kasi...tiap2 hari!
BalasPadambaru nak komen "teh gang" tu.. dah ada yg komen pun hehe
BalasPadamya la ika..akak pun terkonfius..
BalasPadamIka masak teh ginseng ke?..
menu bubur sudah ada dlm list utk buat berbuka..kena ikut turn lah kan.Biasa anak2 akak suka chinese style.siap dgn sayur kangkung,kacang goreng,telur asin bagai.isshh..pagi2 dah ngences..haha
sedapnya ika makan bubur akak pun suka makan bubur.. ni pun dah lama tak buat..
BalasPadamdtg rumah ika ni mmg menguji keimanan la... saborrr je le... aiii...
ika kita semalam 2 mangkok makan kanji....haahha....mula2 dah makan semangkok..lepas tu lupa nak snap gambar..apa lagi kelam kabut duk isi dlm bekas lain....adusss...nasib la kanji je...blehla telan lagi...hhehehe..nanti kita nak try la kanji letak pulut skit...mesti best rasa dia...:)
BalasPadamSalam Ika....
BalasPadamBiasa2 pun sedap.... kita kat sini hari2 dpt bubur lambuk free je. hehehehe
Ika... ingat ko buat side kick kerabu
BalasPadampeh leh tahan bini muda ni... bnyak btol ruang kosong... haha... :P
BalasPadamai kalo demam baru buat bubur nasik boley gitew?....kena terasa nak mkn baru best....mcm2 benda uols letak ek...nnt leh try gak la
BalasPadamUiikss Ika weeeyyy, tadi tengok kat FB tu tayang lopezzz d Squera bagaii, mana dia? Kiijaamm tul laa...nak suruh akak buat la tu... :)
BalasPadamAssalam ika,
BalasPadambubur nasi akak suka..especially bubur kampung or bubur ayam..sedap, masuk2 mulut sekjap aje dah hilang..tak sedar dah semangkuk habis..hehe..tapi adik antu ika yg no 2 tak suka, sebab dia cakap macam orang sakit makan bubur..kena masak lauk lain..ler kalau akak masak bubur..cara ika buat ni ada macam teochew porridge tukan..
as-salam ika
BalasPadamWaaah bestnya Bubur Nasi...sedap ni ika mkn dgn sambal kicap..
salam dik ika...byk nye menu yg terlepas...ikan mmg rajin kedapur lah..akak dgn anak mmg suka mkn bubur nasi...masalah nya hb akak x suka...tu yg payah nk msk tu
BalasPadamre:ikan tempra tu nama resepi nya...bukan nama ikan lah ika...blh cuba ape2 ikan..mmg mebeles resepi ikan tempra tu
BalasPadamSalam Ikaaaa..
BalasPadamBestnyer iftar bubur nasi. Akak lom pekena lagi puasa ni.
Akak tak pernah lagi buat bubur nasi. Biasa MIL je yang buat heh heh! Akak tolong makan jerr..
waa lain sket resepi bubur nasi ni ika..boleh try...banyak eksesori tu makin sedap bubur nasi nya..
BalasPadamtu diaaa bubur nasi n da geng yang sungguh sedaaaap.... sukanya ngan bubur nasi.. dah lama akak x masak woor bubur nasi ...sedaaap.. meh antar ckit kat akak yer ika cayang... hehehhee
BalasPadam