HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
Asslamu`alaikum wbt, salam pagi isnin buat sume! :-)
Hari yang baru, resepi yang baru ehehe... apa lagi yg baru? Moga hari ini adalah hari yg terbaik n seterusnyer insyaAllah! Sbnrnyer yg jadi kenal dgn Hokkaido Chiffon Cake ni ada satu kakak kat FB tanya kita resepi kek ni lerrr, pastu gugel2 jumpa resepi kat blog sonia, bila tgk dia punyer gmbr n komen2 kata rupanyer mcm kat kedai, dah bookmarked resepi dr sana DAN kebetulan pulak masa bual2 kat FB Kak Anna Qawina pun bincang pasal kek ni lerr, femes rupanyer kek ni? ehehehe...
Jdnyer bila dah tengok n tanyer kak anna pasal kek ni, hari sabtu itu hari buat, kek chiffon dlm cup lebih kurang gitu lerrr, rasanyer pun lebih kurang jugak cuma ada cream utk filling dia. Kalau ikut resepi asal guna custard cream tp kita kurang sikit dgn custard, jdnyer tukar dgn cream cheese frosting, hasilnya??? Tersgtttttt sedappppppp n senang! Terima kasih buat kak anna ya atas tunjuk ajar n semua yg terlibat :-). Resepi ambik dr blog sonia, n resepi asal dr ai wei, minta izin n halal resepinya kembali, thank you!!! Utk setiap kunjungan terima kasih n kunjung balas insyaAllah kita buat bila free juga, mekaseh!
Hari yang baru, resepi yang baru ehehe... apa lagi yg baru? Moga hari ini adalah hari yg terbaik n seterusnyer insyaAllah! Sbnrnyer yg jadi kenal dgn Hokkaido Chiffon Cake ni ada satu kakak kat FB tanya kita resepi kek ni lerrr, pastu gugel2 jumpa resepi kat blog sonia, bila tgk dia punyer gmbr n komen2 kata rupanyer mcm kat kedai, dah bookmarked resepi dr sana DAN kebetulan pulak masa bual2 kat FB Kak Anna Qawina pun bincang pasal kek ni lerr, femes rupanyer kek ni? ehehehe...
Jdnyer bila dah tengok n tanyer kak anna pasal kek ni, hari sabtu itu hari buat, kek chiffon dlm cup lebih kurang gitu lerrr, rasanyer pun lebih kurang jugak cuma ada cream utk filling dia. Kalau ikut resepi asal guna custard cream tp kita kurang sikit dgn custard, jdnyer tukar dgn cream cheese frosting, hasilnya??? Tersgtttttt sedappppppp n senang! Terima kasih buat kak anna ya atas tunjuk ajar n semua yg terlibat :-). Resepi ambik dr blog sonia, n resepi asal dr ai wei, minta izin n halal resepinya kembali, thank you!!! Utk setiap kunjungan terima kasih n kunjung balas insyaAllah kita buat bila free juga, mekaseh!
HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
Resepi Asal : AI WEI recipe adapted from 周老师的美食教室
Sumber : SONIA
Ingredients:
Custard cream filling:>>yg ni kita guna cream cheese frosting
Resepi Asal : AI WEI recipe adapted from 周老师的美食教室
Sumber : SONIA
Ingredients:
- 50g egg yolks (3 eggs)
- 1/8 tsp of salt
- 20g corn oil
- 20g milk
- 25g self-raising flour
- 105g egg whites (3 eggs)
- 1/8 tsp cream of tartar>>yg ni tak masukkan
- 45g castor sugar
Custard cream filling:>>yg ni kita guna cream cheese frosting
- 30g non-dairy whipped fresh cream
- 1tsp custard powder
- *just mix these together
ringan sgt2! mkn dgn CCF super yummy!!
Method
1. Whisk egg yolk with salt. Add in oil and milk and mix well.
2. Sift flour and baking powder into the egg yolk mixture.
3. Beat egg whites with cream of tartar until foamy and then add in sugar and beat till soft peak.
4. Fold in half of the egg whites into the mixture and mix well. Then add in the other half and mix them evenly.
5. Fill the mixture into the cups
6. Bake at pre-heated oven at 160c for 20mins. Leave cool.
7. Make a small hole at the middle, pump the custard cream into the chiffon.
8. You can either chill before serving or have it straight after filling in the cream.
As'salam dtg dulu nak ambik 3 ketul heheh tahu dah habis pun..tp rasa dlm alam maya ni aje....hemmm Anna pun ada bg perangsang suruh buat..siap dtg rumah lg paksa buat ..insyaAllah kalau rajin..mmg nak rasa jugak kek ni cam ne...masing2 kata sdp2.....
BalasPadamuikkk sheila dah sampai dulu.. sheila dah amik 3 ketul akak amik 2 jer cukup la utk akak sorang2 wat bekpes .. maceh jah :)
BalasPadamSawadee....nampak lembut Ika....akak takut sikit bab pakai putih telur ni tapi memang dah tergoda ni...kena try juga
BalasPadamWah..kak Sheila..pandai2 je kata kita dtg paksa buat ya..dia yg paksa kita datang makan padahal..kekekeke
BalasPadamsedap kan Ika..dah 2 kali akka buat ni, takde masuk blog lagi..lemau je nak boh dlm blog..boh dlm mulut laju lak...hehe
As'alam Ika
BalasPadamDah berderet2 yang makan, sampai turn k.ct kompom dah elek lah ya...hahaha
nampak kelembutannya Ika, kena cuba juga tapi masa bakar dia tak keluarkan atau membuak kan ..hehehe. takut kang bakor2 dia membuak ke kena letak 1/2 aje dalam tu..hehehe. kepoh pagi2 erk :)
Terima kasih Ika cayang ..muahh!
ADIK IKAAAAA... makan kek ni kena jogging brapa round ek? hehehe.. ika, rasakan kek ni sama dak ngan osaka kek. ritu kawan akak ada tanya osaka kek, cara dia sifatkan kek tu, mcm kek hokaido ni la.. katanya tengah2 tu cam ada cheese cream cam inti gitu.nampak cam lebih kurang jela kan.. osaka ngan hokaido jauh dak? ikikiki
BalasPadamsalam ika...
BalasPadamlembutnya..nampak.ringgan ke kek ni.jauhnya datang kek ni.ika rajin joging tapi kakna ni malas la.. macam mana badan ni nak turun,tambah je..
aduiii....smlm kak yus tayana...arini ika plak...mmg x leh nak tunggu2 dah ni..kene buat arini jugak.... :)
BalasPadamkak mas pun nak gakkkk..he3
BalasPadamcantikkkk cupcake ikan tu...
nmpk gebusssssss...
dah lama resepi ni dalam simpanan.. skali tgk ika buat rasa nak lari balik rumah buat skrg jugak2! daku tergodaaaaa............!
BalasPadammasa gi hokkaido 2 minggu lepas takde la pulak nk beli kek ni...tapi nampak macam sedap...kene try jugak ni...
BalasPadamAdeiii rasa nak fengsan boleyy?? Waa nak cubalah. Guna remekins pun cantik ni kan?
BalasPadamMy latest Entry :)
Review: Papa Johns Pizza Festival City
salam ika..
BalasPadamnampak gebu betul kek tue..blum tgok secara live lg kan..nie baru pic..mesti lembut jew..menari2 kt mulut bila di kunyah perlahan2..he he heee..ika nie rajin la..:)
cantik kejadian hokaido loaf tu..mesti sedap nih..baru balik dari rumah hana tengok dia buat roti,tapi tak kasi rasa pun..kat sni boleh amek dua tiga ketui kan!!!
BalasPadamkak ika,kalau tgk blog akak ni rasa cam nk mkn je...syok abis meleleh air liur.teringin nk buat tp nk dpt cream cheese yg halal kt sini mmg payah.
BalasPadamdilla.
geramnya tengok...huhuhu.bila la agaknya kita nak buat...huhuhu
BalasPadamSalam, Ijayuji... Kamu Arah, kamu Ijayuji, Kamu Siti Khadijah.. orang yg samakah??? Hiks.. confuse..
BalasPadamAkak makan jimat2, sedap.. pasti ada siaran ulangan, betul tak??
:-)))
uwaaaa pingsan nengoknya... nampak sgt sedap dan kompem sedap!
BalasPadamUmppp nampak cam sedap jerrr terliur tengok :) tp nak buat tak reti. huhu
BalasPadamAssalamualaikum Ika,
BalasPadamuwaaaa buat akak tak sabar nak buat bila tngk Ika dah buat ni...tapi ntah bilalah nak rajinnya ni...meh bagi akak rasa seketoi dulu...leh kan..he3..
waaaaaa...dh lama nk buat tp x terbuat2 lagi..kunun nk tgu bli papercup 4 segi..tgk arah buat pakai yg bulat pon comel gak!
BalasPadamIkaaaa..lambat masuk..Kompem dah habis ni...
BalasPadamKak Nur dtg dh tinggal pinggan kosong nie...cantik sekali...telan air liur nie!!
BalasPadamsalam ... sukatan baking powder tu nak letak berapa?
BalasPadamTo Tanpa Nama : Kalau guna self raising flour tak yah masukkan baking powder sbb dlm sukatan tepung tu dah termasuk sekali dgn agen penaik jadinyer kalau guna tepung serbaguna atau gandum boleh masukkan sukatan bking powder dlm 1/2sk/ kurang baking Powder, harap membantu :-)
BalasPadamAssalam Ika, akak tertinggal ceter ni...pernah tgk juga resepi ni dekat fb sape share dah lupa.nampak mcm sedap nanti boleh cuba ni:)
BalasPadam