Khamis, 5 April 2012

Bubur Pulut Hitam Wif Durian n munga dr Kak Nieza

_DSC0024
BUBUR PULUT HITAM WIF DURIAN

Assalamu`alaikum wbt, salam selamat petang sume :D,

Hari ni mcm free ajerrr.. haipppp! cepat3!!! nak kena g imigration atas urusan visa.. Lama rasanyer tak buat bubur pulut hitam, padahal kat sini bykkkkkkk sgt jual pulut hitam, n rasanyer siam punyer beras pulut hitam terbaikkkkk! panjang2 jerrr beras pulutnyer, kalu dulu2 masa kat mesia sikit punyer ssh nak jumpa pulut hitam, pastu bila dah jumpa, beli n masak rasa dia lain sikit lah, sbb dah ddk sini lama rasanyer siam puner beras pulut hitam terbaik! ehehe.. bukan beras pulut biasa pun mmg made in siam yg paling best ;-) ecececece....

Ok, resepi ni ambik kat MyR dr Siti azma, terima kasih tuan resepi, minta izin n halal kembali resepinya.. Kita tambah durian, kebetulan TERjumpa beberapa ulas durian soft yg ada kat supermarket, 2 ulas buat makan gitu>>maklomlah ssh nak jumpa yg lembut2 gini kan hihihi... yg lagi 2 ulas tu kita campak dlm bubur pulut hitam, sedappppp! Ok, nak mengundurkan diri dulu, selamat berhujung minggu buat semua, kalau esok sempat kita n3 insyaAllah! TErima kasih sekali lagi setiap kunjungan :-)


BUBUR PULUT HITAM WIF DURIAN
Resepi Asal : SITI AZMA MyR

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 300 gm Pulut Hitam
  • 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
  • 1 tin santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan (kalau ada)
  • segenggam sagu (kalau suka)
  • susu segar
  • sedikit garam (hujung sudu kecil)

_DSC0026
Aroma durian dia tak kuat sgt bau mungkin sbb guna pulut hitam kot ehehe atau durian yg kita beli ni jenis tak kuat baunya?? :D

Cara-cara

  1. Rendam pulut hitam semalaman
  2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
  3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
  4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
  5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
  6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
  7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
  8. Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.

Terima Kasih kak Nieza n tahniah jugak buat blog akak utk anniverssary yg ke 2!! Semoga terus berkongsi resepi2 yg mantap2 n gambar2 yg cantek2 n cerita yg menarik2 :-)

16 ulasan:

  1. kak ikaaa.... mane dpt durian tuuu..... rasa mcm bukan musim doyan skrg nih.. jejeh2 airliur kat key board ni nengok bubur nih.. tun dh lama x makan, jarang2 beli pulut hitam ni. teringat masa kenduri kawin tun, MIL tun serve bubur pulut hitam ni utk tetamu.

    BalasPadam
  2. Salam, hemm sdp bubur gini...akk suka..salah satu bubur kegemaran abah akk ni..dia mmg suka bubur pulut hitam nak pulak letak durian...kalau akk bg tahu dia sure dia suruh buat kan....

    kat kl pun dah jadi tran kalau ada kenduri kendara org sajikan bubur2 pemanis mulut...

    BalasPadam
  3. Ehemm..ehem..berderet2 ya menu...
    Ika..akak tak pernah lagi makan bubur pulut hitam campur doyan tau. macam sedap ja..Heee..tak pa..simpan dulu. Sekarang ni mood rajin ke dapo tu kurang..Tunggu dia panas nanti baru try..

    BalasPadam
  4. waahhh akak rajin...berderet menu die.....kite ni je jd akak malas hahaha...kat sini ade jgk durian..dr thai punyee beso2..tp lgsg xdak bau...rs mcm bkn durian dahh kot.hehehee

    BalasPadam
  5. pulut hitam campur doyan...menarik dan tertarik gak..nanti di cuba..huh huh..ada doyan ker kat KL ni

    BalasPadam
  6. uwaaaaa...
    bubur pulut hitam ngan doyan..
    mabeless sangatttt....
    sajerk tau ika ni menggoda...
    sabar jerkkk nengok bubur tu..
    mengancammm..

    BalasPadam
  7. biase akk buat bbr kcg hijau jer ngn durian ni, nnt bila2 ada durian akk try buat pulak bbr pulut hitam peberet hubby ni, mst lagi best kan ika...

    BalasPadam
  8. Salam Ika...Lama betul tak makan bubur pulut itam ni...Tapi belum pernah lagi makan yang ada buh durian...Kalau bubur kacang tu biasalah...

    BalasPadam
  9. Musim durian sokmo eh kat siam nun. hehe.. tak pernah cuba pulut hitam mkn ngan durian. sedap eh ika?

    BalasPadam
  10. feberettttt.. tp lamanya tak buat... rindu2an gitu.. hehe.. tp akak baru jugak mkn bubur yg ala2 pulut hitam ni... tengah tunggu q nak entry.. hehe...

    BalasPadam
  11. salam ika
    akk mmg x pernah buat bubur pulut hitam..aritu ada jgk pergi ke perlis beli pulut hitam..tp buat tapai jew..sbb beli sikit..masuk esbok pastu mkn sjuk2 sedapp kan..slamt brhujung minggu jgk yer..:)

    BalasPadam
  12. semput hakak baca entry adik ika nih.. hahhaa.. meh nak rasa sikit terbaik sangat tu. hehe.. eh akak pernah rasa pulut hitam sabah.. sedap tau.. tapi siam nyer tak pernah lagik. meh bagi 5 kilo!!

    BalasPadam
  13. assalam Ika Cyng, sedapnya tgk bubur pulut itam tu..ada doyan lagi tu.akak dh lama nk buat tapi tak terbuat juga lagi..hehe

    tqvm dear sudi ambil bunga ni dan tq juga atas sokongan pada blog akak tu.suka kenal dgn ika.semoga dapat kenal dialam realiti pula satu hari nanti..InsyaAllah.:)

    BalasPadam
  14. Assalam Dik Ika..datang kayuh beca tu yang lambat....sambil tutup hidung tu yang hala tuju tak straight ke destinasi....tak suka tau ada bau...!!!Kalau setakat pulut jer tak pe lagi...nak balik lah!!

    BalasPadam
  15. wow...ada durian tuuu...best nye...balik msia hari tu tak sempat mkn durian tau...huhuhu

    BalasPadam
  16. Miss uu....
    xdan nk apdet..busy giler...nk buboq tu sikit!

    BalasPadam