PENANG CHAR KUEY TEOW
Assalamu`alaikum wbt, salam n selamat pagi sume :-)
Alhamdulillah, n tahniah buat che`iza di atas kelahiran bb girl nya semalam :-) selamat berpantang juga ya. Dan minta izin n halal juga untuk resepi ni, terima kasih!
Buat semua pengunjung yg di kasihi, terima kasih setiap kunjungannya :-) insyaAllah giliran kita pulak blogwalking bila free, tenkiuu! selemat beristirehat sume!
Alhamdulillah, n tahniah buat che`iza di atas kelahiran bb girl nya semalam :-) selamat berpantang juga ya. Dan minta izin n halal juga untuk resepi ni, terima kasih!
Buat semua pengunjung yg di kasihi, terima kasih setiap kunjungannya :-) insyaAllah giliran kita pulak blogwalking bila free, tenkiuu! selemat beristirehat sume!
Sedapp n simple, letak lada jeruk byk2 mmg ler sedapnyer :D
PENANG CHAR KUEY TEOW
Resepi Asal : CHE`IZA
Resepi Asal : CHE`IZA
Bahan-bahan ( 2 org )
* UTK PASTE *- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sb sos tiram
- 3 sk kicap pekat
- 3 sb kicap manis
- 1 sk petis
- 2 sb pati ikan bilis / pati udang
- 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
- 1 sk gula
- 300 gm kuey teow
- 1 sb cili boh
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Cara-cara
- UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
- **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
sedap n simple :-)
Aslmkum Ika. Morning.!
BalasPadamLepas ni pg2 lg akk masuk dapo ika dl lah ya. Sbb harus pg2 lapo. X dpt mkn,tp dpt jamu mata. Kikikiii.
Akk kan sebenarnya x bp suka kuew tiaw sbb mee dia beso2 tp klu char kuew tiaw akk mkn sbb biasa diaorg gn mee yg kecik skit tu. Klu msk sendiri pun biasa akk pakai paste dia yg dah siap tu. X pnh lg buat sendiri,klu buat sendiri jd kuew tiaw lak. Ngeeee.
ssalam Dik Ika...mengancam...ni baru versi sebenar....!!! Tengok pun dah tau sedap! NyummmmY!
BalasPadamsalam ika..
BalasPadamsedappp..basah2 pastu buh udang byk2..n cili jeruk lbih2..aaiiisshh kecur dh akk kt sini:)
Pagi Jumaat buat Ika cayang,
BalasPadamini lah fav akak...suka yg lembab2 sedap tk terkata gitu...utk akak 2 pinggan besar erk....eh tamak pulak akak nie...hehehe....happy weekend to you!
ika cayang...
BalasPadamamboiiii...pepagi dah menggoda kak mas ngan char kuetiaw....
suka sangattttt...
meh sepinggan...
gi goreng cepat...he3
tahniah che iza mendapat baby girl..
salam Ika,wah sama lah menu kita hari ni teow2 ja kan tapi char Ika lagi best ni nampaknya heheee meh sepiring ..
BalasPadamSalam sis,
BalasPadamsedap.....:)
ijahhhh sedapnya ,akak sekarang guna kicap yg readymade je sebab M sangat besar hahahah
BalasPadampsst udang besaqnya
wah Ika...nmpk sedap sgt tgk char kuey teow...terus aje terasa lapo...bergendang dh ni...xtahan tgk lama2...ade lg...xrasa sikit la...
BalasPadamWah, beso2 udang tu mlengkor, menanti tuk di ngap..ptg ni ada pasar malam kat tmpat akak,teringat Char Kuer Teow pulak..
BalasPadamAs'salam Ika
BalasPadamnak pengsannnn dulu..hihi. k.ct memang suka char kuer teow ni, tak kisah lah goreng ker buat sup ker semuanya suka..hihi
Tapi tang taugeh tu..alamak! seriau tengok tak sukaaa! huhu
Salam Ika,
BalasPadamWahhh..pepagi dah ada menu bikin lapar!
PAyah sini nak jumpa kerang, selalu akak buat kuey teow takde kerang, kureng syiokk!
morning kak ika! fuhh!!! terliur betul tun tengok kuey teow nih.. meriah betul udang dia tuu.
BalasPadamWah, sedapnya Char Kuey Teow Penang, harus makan banyak baru puas ni.. ;-)
BalasPadamperghhh.... mengancam!!!
BalasPadamIja,
BalasPadambak mai satu pinggan..lapar la tengok char kueh tiau ni..
Ika....
BalasPadamNak sepinggan...yang pedesssss! Adeehhh.... tak boleh lama-lama di sini, liurku meleleh-leleh!
wow weeee..sedapnya...2 pinggan leh habis ni..kekekek
BalasPadamSalam jumaat, amboi sedapnya, lagi banyak toge lagi sedap ni....
BalasPadamkunjungan gan .,.
BalasPadamsaat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.
dah lama tak makan char kuey teaw penang. kalau masak sendiri jd kuey teaw goreng je la. hihi. selamat berpuasa di bangkok sana.
BalasPadam