FRAMBOZEN KENARI
Salam ramadhan dan Lebaran buat semua! :))
Bissmilahirohmannirrohim, sebelum terbang balik ke mesia, sebelum tu nak ucapkan BUAT SEMUA PENGUNJUNG, TEMAN2, KAKAK2, ADIK2 BLOG ARAH, SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI, MAAF ZAHIR BATIN, andai ada terkasar bahasa semasa mengarang setiap entri2 kita sblm ni hingga sekarang atau pun pd masa akn datang juga, andai ada yg terasa atau berkecil hati dgn setiap pertuturan kita, Halalkan segala resepi2 dan juga makan n minumnya, sempena hari yg mulia ni kita nak ambik kesempatan memohon maaf secara ikhlas n rasa rendah dirinya pd semua sekaliiii yg mengenali kita sepanjang berblogging mahupun tidak, insyaAllah pada hari2 yang mendatang kita akn memperbaiki setiap kesilapan kita yg lepas insyaAllah! Doakan perjalanan kami ank beranak selamat sampai insyaAllah! Terima kasih!
Biskut terkahir sebelum berangkat ke malaysia :-) Sangat glamer nama beskut ni, rasa dia pun sedap, ramai yg dah buat tp terus teruja nak buat bila nmpk kak zila cayang post n3 beskut kereta kenari niii :D Resepi kita ambik kat resepi.net sbb ada bhn tak cukup masa nak buat guna resepi dr blog kak zila :D Mcm biasa buat tuan resepi terima kasih sbb berkongsi, minta izin n dihalalkan kembali resepinya :-)) Untuk balas kunjungan, insyaAlah kalau free petang2 kita lawat, mekaseh!
FRAMBOZEN KENARI
Resepi Asal : RESEPI.NET
Bahan-bahannya:
Topping Meringue
Hiasan
Bissmilahirohmannirrohim, sebelum terbang balik ke mesia, sebelum tu nak ucapkan BUAT SEMUA PENGUNJUNG, TEMAN2, KAKAK2, ADIK2 BLOG ARAH, SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI, MAAF ZAHIR BATIN, andai ada terkasar bahasa semasa mengarang setiap entri2 kita sblm ni hingga sekarang atau pun pd masa akn datang juga, andai ada yg terasa atau berkecil hati dgn setiap pertuturan kita, Halalkan segala resepi2 dan juga makan n minumnya, sempena hari yg mulia ni kita nak ambik kesempatan memohon maaf secara ikhlas n rasa rendah dirinya pd semua sekaliiii yg mengenali kita sepanjang berblogging mahupun tidak, insyaAllah pada hari2 yang mendatang kita akn memperbaiki setiap kesilapan kita yg lepas insyaAllah! Doakan perjalanan kami ank beranak selamat sampai insyaAllah! Terima kasih!
Biskut terkahir sebelum berangkat ke malaysia :-) Sangat glamer nama beskut ni, rasa dia pun sedap, ramai yg dah buat tp terus teruja nak buat bila nmpk kak zila cayang post n3 beskut kereta kenari niii :D Resepi kita ambik kat resepi.net sbb ada bhn tak cukup masa nak buat guna resepi dr blog kak zila :D Mcm biasa buat tuan resepi terima kasih sbb berkongsi, minta izin n dihalalkan kembali resepinya :-)) Untuk balas kunjungan, insyaAlah kalau free petang2 kita lawat, mekaseh!
FRAMBOZEN KENARI
Resepi Asal : RESEPI.NET
Bahan-bahannya:
- 2 cwn Tepung Serbaguna>>yg ni kita guna special flour sbb byk stok :D
- 2 Biji Telur, asingkan putih dan kuning (Kuning telur masukkan dlm adunan beskut dan putih utk meringue)
- 1/2 cwn gula>>kita guna gula halus dan kuantiti kita kurangkan
- 1/4 st garam
- 3/4 cwn margerine atau mentega>>yg ni kita guna mentega
- 1/2 cwn badam cincang>>yg ni tak pasti masukkan dlm adunan beskut tp kita tak masukkan yg ni,
- Jem blueberry atau Raspeberry secukupnya>>utk yg ni kita buat filling blueberry cheesecake sbb tak nak manis
Topping Meringue
- 1/3 cwn gula halus
- 2 biji putih telur yg dah diasingkan kat bhn di atas tadi
- 2 st Tepung Jagung
Hiasan
- 1/2 cwn hirisan badam
sedap sedap sedap!!
Cara-caranya
Perhatian
Topping Meringue
- Panaskan oven pada suhu 200c>>yg ni ikut kepanasan oven masing2
- Pukul butter dan gula sehingga creamy, masukkan kuning telur tadi dan teruskan memukul sehingga sebati, masukkan garam.
- Dengan menggunakan spatula, masukkan 1/2 cwn bdm cincang tadi dan gaul sebati.
- Masukkan tepung(yg ni kita ayakkan dulu) dan gaul sehingga menjadi doh.
Perhatian
- Doh akan keras sedikit. Tekan doh pada loyang pembakar 9x9x2 inci yang telah di alaskan dengan baking paper terlebih dahulu supaya senang keluarkan(yg ni kita guna loyang biasa jerr, kalau ada loyang khas boleh guna yg tu sbb nanti potongannya cantik) dan bakar adunan beskut sehingga kekuningan selama 15-20minit.
- Biarkan base biskut sejuk sedikit dan boleh lah di sapukan jem tadi.
Topping Meringue
- Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi di dalam mangkuk steel yang bersih dr minyak dan air, sehinggga kental dan memekat.
- Masukkan 1/3 cwn gula halus sedikit demi sedikit dan sambung memukul pada kelajuan tinggi sehingga likat dan berkilat.
- Sapukan meringue(adunan putih telur) di atas adunan biskut yg telah di sapukan jem tadi, ratakan dan taburkan dgn hirisan badam.
- Bakar pada suhu sederhana 180c(yg ni kita bakar pada suhu 150c selama 45 minit, kalau atasnya dah perang boleh tutupkan dgn alumunium foil utk mengelakkan putih telur hangus) selama 8-10minit atau lebih, lebih kurang 20 min, sehingga topping meringue menjadi kekuningan sedikit.
- Biarkan sejuk sedikit barulah di potong 1 1/2 inci segi empat.
mmg ramai yg buat sekuk ni kan ika... nak gi raya mana lah nak merasa ni.. nak buat sendiri memang takde mood nak mengukis pun tahun ni.. hehe..
BalasPadamapa2pun.. semoga selamat sampai ke m'sia ye.... & selamat hari raya buat ika juga.. maaf zahir & batin..
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan batin juga dr akak ye,....
BalasPadamIka..Nak seketul biskut tu boleh????
Hamboii..kemain lg nama sekut tu Ika..Hee
BalasPadamSELAMAT HARI RAYA IKAAA.
selamat hari raya jugak!
BalasPadammaaf zahir batin...
bestnye kuih last dia ni...
Makkkkk..... sedapnyha! Nak juga Ika..... tk tahan nengoknya!
BalasPadamsalam Ika...sedap nama sekut ni..mesti sedap gakkkk...nak ngendeng ngan ika jauhhhh lak :(
BalasPadamSalam Ika... menarik seh. sedapnye. byk dah kukis Ika buat. Akak gak ketinggalan ketapi. hehe... takdok mood nak raya
BalasPadamsalam syg ika,
BalasPadammaaf zahir batin juga dari akk yer..smoga selamat sampai ketanah air tercinta..:)..kereta kenari dah ada kt sini jgk yer..ha hahaaa..wahhh yg ada cheese pon sodap tue..akk punya dah habis ..:)
Selamat hari raya buat ika & family ..maaf zahir batin..sekira ada terasa hati time akak berbual2 dan tinggalkan comments ya....semuga perjalanan pulang kekampung dipermudahkan ...enjoy your holidays in malaysia!!..
BalasPadamtun blm sempat mengukis!! :( hopefully khamis nk blk kg, sempat la marathon wat sekuk raya, insyaAllah..
BalasPadamselamat pulang ke kg kak ika. selamat hari raya juga ^^
Dah banyak kuih raya Ika.. Kalah akak.. Semoga perjalananmu selamat pergi dan balik.. Selamat hari raya.. :)
BalasPadamSelamat Hari Raya Ika... semoga sampai ke Malaysia dgn selamat..
BalasPadamAssalamualaikum adik Ika cayang!!
BalasPadamSelamat Hari Raya Aidilfitri buat Ika sekeluarga...pohon ampun dn maaf jika ada kesilapan dn terkasar bahasa...eh dh nk balik kg ya...have a safe journey!!Nanti pagi raya kita duduk bawah pokok ya mkn cama2...msk sedap tau!!hehehe.
selamat hari raya maaf zahir dan batin buat ika sekeluarga.... Selamat bercuti dan berseronok di kg ye :-)
BalasPadamsungguh ke sedap.....sunggun jeles akk tgk....sungguh..sungguh kecur tekakk akk ni....sungguhhhhhhhhh :-) hiihihihihi
kita teringin nak makan biskut ni tapi nak membuatnya takut tak jadik..heheeh
BalasPadamselamat hari raya aidilfitri buat ika sekeluarga...mohon maaf andai ada tersalah kata sepanjang perkenalan kita :) balik kg jgn makan byk sgt ye..hehehe
As salam Ika,
BalasPadamSorry terlepas keretapi tgk biskut sedap ni...alahai... apa2 pun Selamat Hari Raya! Taqabbalallahu minna wa minkum, wa ja'alanallahu Minal aidin wal faizin... :)
Dah smp Msia ke? Bestnyeeee... Raya baik2 ye... Gonna miss u! :)
salam Yang:)...selamat hari raya maaf zahir batin.
BalasPadamSelamat Hari Raya Ika dan Maaf Zahir batin
BalasPadamselamat pulang...selamat ari raya aidilfitri :)
BalasPadam