Jumaat, 19 November 2010

Marble Nutella

_DSC0972
MARBLE NUTELLA

Salam jumaat sumeee!!!!

Tak leh lama2 :D hendak bergegas ke sekolah kakak sbb hari ni kena g awal! Jemput makan kek duluuuuu!!!! air buat sendirik! wakakakaka..... Idak secantik KAK RIMA atau BRO ROZZAN sbb masa buat niiiii hati sya sgt berserabut wakakakaka..... enjoyyyyy!!! got to go!! Akn buat kunjung balas ptg nanti insyaALlah!!!!


Resepi akn update laterrrrrr, tq! yg pasti sgt sedap!!! :D hihihi....

Updated>> Kepenatan mode activated, untuk resepi cnp dr blog BRO rozzan , mintak izin n halal resepinyer! tenkiuuuuu!! hari ni penattttttttt sgt2.. malam nanti buat balas kunjungan, macehhh!!!

MARBLE NUTELLA

Bahan-Bahan

270 gram mentega
250 gram tepung Hong Kong
230 gram gula kastor
10 gram serbuk koko
6 biji telur saiz besar
2 sudu makan susu manis
1 sudu makan rata ovalette
1 sudu makan air (paip)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk vanilla/vanilli

secukup Nutella utk disapu


_DSC0978

Cara:
1) Mentega, susu dan vanilla disatukan lalu dipukul hingga kembang. Ketepikan. – Bahan A
2) Masukkan telur, ovalette, air, baking powder, tepung dan gula ke dalam mangkuk mixer. Pukul hingga kembang dan pekat. - Bahan B
3) Satukan Bahan A dan B. Gaul rata.
4) Keluarkan 1/4 bahagian adunan dan campurkan dengan serbuk koko. Kacau rata.
5) Siapkan tin kek berukuran 8 x 8 inci yang sudah dialas kertas dan disapukan mentega.
6) Masukkan 3 senduk adunan plain dan 1 senduk adunan koko dan ulang cara ini hingga semua adunan selesai digunakan.
7) Bakar adunan dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah C selama 45 – 50 minit.

8) Biarkan kek betul2 sejuk sebelum di belah dua dan disapu dgn Nutella. Masukkan dlm peti sejuk sebentar sebelum dihidangkan.



_DSC0964
Ok maksik2 yg manis>> showwwww timeeeeee!!!!! :D

Khamis, 18 November 2010

Beef Stew

_DSC0947
THE ULTIMATE BEEF STEW

Salam khamis sume!!! :D

fenatttt lerrrr... byk benda nak kena buat ari ni tp yg bestnyer no bentou dayyy!!!!!!! :D Salah satunyer kena g sekolah tgh hari nanti untuk kemasukan baru pelajar tahun 1 dekat THAI JAPANESE ASSOSIATION SCHOOL kena submit sumenyer hari niii, yg paling leceh kena bukak page medical record dia neh! sib baik kita tak sumbat2 jerr kalau tak mmg tak leh baca lerr immunisation record dia wakakakaka.... sangat rumit nak masuk ni sbb kita ni ibu sesat, kena interview lagiii, dan yg paling PENTING, passport MESTI japan passport.. haish!

Semalam buat beef stewww niii terpaksa bangun awal nak ngerjakan benda ni sbb menu dekat sekolah kakak beef stew dgn roti keras kejung tu lerrr huh! TAPIII hasil dia sgtlah sedappppppp! utk potongan kentang carrot sume terpaksa buat kecik2 sbb budak2 ni leceh, biar masuk mulut sume sekali, aduhhhh! mmg sedaplah! Resepi leh tengok kat SINI nak cnp takut org terperanjat tgk dia punyer resepi panjang lebor! wakakakaka... Utk Wine tu kita gantikan dgn tomato crushed+ n untuk dptkan kalerrr gelap2 sikit masukkan kicap, dah kena jawakan beef steww niii ahahahaha... yg pasti hasilnyer mmg best! nak salin malas lerrr.. g jerlah link yg kita bg tuuu.. byk kerjaaaaaa!!!!! :D

_DSC0960
best beef stew everrr!!


_DSC0962
Ni baju yg semalam kita carik tuuuu :D sume satu set tuu murah jerr! kalau order dr sekolah MAHAL!! huh! berganda ganda mahal dia! esok nak kena g sekolah lg nii lerrr MALASSS sungguh lah! mengenangkan tahun akhir dekat kinder TERpaksa pergi jugak ni yg jd malas sbb no phone bbsitter kita ilang! :-( payah nak kuar2 skrg ni sob sob... bwk budak kecik tu bukan tak mau tp kang kejap nak g toilet lerr kang itu lerr kang ini lerrr bla bla bla last2 mama yg kepenatan! hihihi....

Rabu, 17 November 2010

Puding Mangga Lemak Manis

_DSC0930
PUDING MANGGA LEMAK MANIS

Salam aidladha buat semua warganegara mesia, indonesia n singapore dan yg sewaktu dgnnyer!

Org siam, ostolia n yg sewaktu dgnnyer raya semalam, jdnyer hari ni dah tak raya lerrrr nak raya pun sume org tak de sbb tgk lembu kena korban hihihi.... Jom layan dessert jer tuk hari raya ni yaaaa.. :D Jap g nak kuar mencarik baju utk jumaat ni ada persembahan LOY KRAITHONG speelling silap nii rasanyer wakakakaka.... cikgu ni pun ngenngada betulllah! dah lah tahun akhir, pastu pakainyer cuma sekali, nak buat mmg tak pandai lerrrr huh! sapa2 nak tahu dgn lebih lanjut apa itu PERAYAAN LOY KRATHONG klik jer kat situ ya... tp INGAT, kita tak menyambut cuma ada persembahan ajerr kids kat kindergarten ya...

Resepi ni ambik kat umah CMG, lebih kurang resepi KAK HANIELIZA puding laici yg meletop letop tak lama dulu.. Bole gantikan Strawbery, atau durian atau kiwi atau apa2 buah yg boleh dijadikan puree ya... nxt time nak try guna strawberry sbb durian tak musim yg lembik2 nii sume keras mcm batu! huh! Cikmat mintak izin n halal resepinyer! selamat hari raya ajiiii!!!!

PUDING MANGGA LEMAK MANIS

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku">>kita gantikan dgn serbuk agar2
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan>>yg ni kita masukkan dlm adunan puding juga, sedapppppp!!!!!
Daun pudina untuk hiasan

_DSC0935

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...

_DSC0058
Yg ni versi berkuahhh sbb kita dah terbiasa mkn puding dgn kuah :D, just masakkan susu cair + gula+ tepung kastard, siappp! sedapppppppp!

Selasa, 16 November 2010

Nasi Serai

_DSC0899
NASI SERAI


Salam kembali sume!!

Kat luar dah mendung, hati org yg tgh menaip pun dah nak hujan! :-( tak naklah ckp byk2 nanti terkecikkan ati sendirik sob sob..

SEDAPPPPP! tak de words lain selain sedap! i loikeeee d smell nasi serai niii wangiiiiiii jerrrr.. Resepi asal dr KAK JUN JC! Selamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga di sana mintak izin n halal resepinyer di share kan disini juga! Tenkiuuuuuu!! mmmwwwwaaahhh! Makan ni dgn acar bodo2 jer yg ada kat belakang nunnnnn, dgn ayam kat bwh tuuuu :D mmg best! KAK MAS dgn KAK NOR dah buat jugak leh skodeng sana ya! Tuan umah nak buat persiapa menyambut org tersayang jdnyerrrrrr...wakakakaka.... Hv a safe trip balik kampung sume!!!! :-)

NASI SERAI

Bahan2
  • 2 cawan beras basmati- basuh & rendam dlm 15 min kemudian toskan
  • 1 helai daun pandan-simpul
  • 2 cawan air
Bahan tumis:
  • 1-1/2 sudu mkn butter
  • 1 biji bawang besar-hiris
  • 2 ulas bawang putih -hiris
  • 1/2 in halia-hiris
  • 2 sudu teh remph kurma
  • 3 btg serai-ketuk>>yg ni kita letak lebih sikit :D
  • Setiap satu kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & pelaga
  • Garam secukupnya
  • sedikit raisin hitam>>yg ni sesajer tambah! :D
  • Bawang goreng utk hiasan


_DSC0902

Cara2

  • Panaskan butter, tumis bawang2 dan halia hingga naik bau, kemudian masuk rempah kurma, serai, daun pandan & empat sekawan kacau rata.
  • Kemudian masukkan beras dan air masak seperti biasa. Bila nasi dah masak peroikan dan tabur bawang goreng. Siap.Kita makan dgn acar n kari ala rendang!

Kari Ayam Kering ala Rendang

_DSC0907
KARI AYAM KERING ALA RENDANG

Salam AIDILADHA buat semua pengunjung yg beragama islam khususnyer!

Sunyiiiii jer dah niiiii ni yg malas nak menghupdet niiiii hihihi...., sume org dah balik kg eak? ke sibuk anyam ketupat? anyam ketupat dgn berkhemah okeyyy hihihi.... mana yg balik pulang berhari raya di kampung, berhati hati di jalan raya! semoga selamat sampai ke destinasi yg di tuju insyaAllah!

Ni menu berbuka semalam salah satunyer, KARI AYAM KERING ALA RENDANG, sedap! Mcm kak yatie jugak kita letak kerisik, kerisek dlm simpanan pun dah habis DAUN KUNYIT pun dah habis buat masak kari ni semalam haish! sumeeeeeeee dah habis!! uuuwaaaaa..pokok kunyit dah kojol! :-( Ari ni nak menyambut kepulangan laling ptg nanti sampai insyaAllah, semoga perjalananmu sentiasa dilindungiNYA insyaALlah! paling best sekali lesen international dia dah dapat!!!!! hihihi.... legalah makck tak yah nak drive balik nanti, dah 4 tahun rasanyer tak memandu mcm takut2 pulak nak drive wakakakaka....

Resepi atas ni milik jejaka malaya CMG, maceh cikmat! mintak halal n izin resepinyer! selamat ari raya!!! :D tp cnp dr umah KAK YATIE :D macehhh kak yatie!!!

KARI AYAM KERING ALA RENDANG

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
  • 2 helai daun kunyit, hiris halus
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 3 camca besar cili kisar
  • 800 ml santan
  • 3 camca besar madu
  • Garam secukup rasa
  • 8 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 3 biji buah keras*(*dikisar halus)
  • 2 camca besar kerisik-akak tambah>>Sama mcm kak yatie! :-)
BAHAN TUMIS :-)
  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 1 ulas bawang putih, hiris
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih


_DSC0912

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum.
  2. Tambah bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing, masukkan rempah kari tadi dan biar hingga terbit minyak. Masuk ayam dan masak hingga ayam kecut.
  3. Tuang santan dan masukkan madu serta asam gelugor.
  4. Kacau dan masak hingga kering, Tambah garam secukup rasa dan juga hirisan daun kunyit. Gaul hingga rata.
  5. Masak sekejap lagi dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi dagang dan acar mentah.

Isnin, 15 November 2010

Tiramisu Swiss Roll Cake + Biscotti versi II

_DSC0892
TIRAMISU SWISS ROLL CAKE+BISCOTTI

Salam kembaliii!

Org byk kerja ni lg di kacau ajerrr wakakaka..... nak cepat niiii... Sejak tahu makan TIRAMISU ni jadi kesukaan pulak! dah 3 kali buat termasuk resepi yg ke 2 ni iaitu guna resepi dr CHEF HANIELIZA, tp kita cnp dr rumah ROSS kat jepun sana tu yaaa... Selamat bercuti ya rosss!! semoga selamat sampai ke destinasi pergi n balik! insyaAllah!.. Kita buat ni ptg semalam ya :D sampaikan projek yg satu tu tergendala tp hari ni buat ;-) tungguuuuuu :D

CUMA, untuk resepi ni kita buat 1st layerrr yg bhgn bwh letak swiss roll cake n layer ke 3 letak biscotti lebihan buat tiramisu itu hari, SEDAPPPPPPP sgttttt niiii! mmg harus kedekut! wakakaka.... Mcm biasa ya semua, especially tuk KAK HANIELIZA yg sumbangkan resepi ni n jugak ROSS tempat kita cnp :D macehhhhh!!! Kalau ikut resepi yg dulu dr KAK E lg senang yg tuu, SEDAP pun memang sedap! tak tipu... yg ni ada leceh sikit tp hasilnyer ttp sedap! tuan umah nak rehat :D

TIRAMISU SWISS ROLL CAKE+BISCOTTI

TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
1 gulung kek swiss roll kopi ( ros guna 1/2 kek swiss roll perasa coklat)>>Kita guna perasa kopi
250 gm keju cream philidephia ( ros guna 100gram)>>sama mcm kak hanieliza
150 ml yogurt asli ( ros ganti dengan whipping cream)>>yg ni pun ganti dgn whipping cream
1/2 cawan gula ( ros guna 2 sudu besar gula)>>Kita guna 1/4 cwn gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - ros x letak.>>yg ni kita letak sbb suke masam :D
serbuk nescafe ( ros ganti dengan serbuk koko)>>Sama mcm ross ganti serbuk koko

Larutan Agar-agar:-

1/4 cawan air ( ros ganti dengan 2 sudu besar air panas)>>sama mcm ross
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( ros ganti dengan 1 sudu besar gelatin) Sama mcm ross jugak :D



_DSC0898_DSC0897


Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.(untuk yg ni kita buat layer yg bwh letak swiss roll cake, spraykan dgn air bancuhan kopi, tuang keju dan lapisan ke3 letak biscotti yg telah dispraykan dgn air kopi juga kaedah spray lg bagus untuk dapatkan tekstur biskut yg lembut BUKAN benyek! :D) step seterusnyer buat sampai habis :)
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan>>kita ayak serbuk koko van houten

_DSC0055
seeeee.... :D

Blanch Okra With Spicy Sambal

_DSC0047
BLANCH OKRA WITH SPICY SAMBAL

Salam isnin sume!!

Hmmm... tak leh ckp lebih2 sbb byk kerja ari2 tuan umah byk kerja hihihi.... Esok laling balik tp sampai malam jdnyer arini kenalah clearkan kerja2 yg tertangguh sbb esok sure menanti baju2 yg kena di gosok tp kalau agak2 malas melampau antar jer dobi :D

Ni menu semalammmm BUKAN ari ni sbb arini insyaAllah akn puasa sunat kalau sihat tubuh bdn sampai ke petang niii, tak de makan2 arr tgh hari niii ada dessert semalam buat tp nanti2 lah n3 byk kerja :D REsepi dr GERT, sedap bangettttt! neway gert, mintak izin seperti biasa resepinyer untuk di share kan di sini juga, marvelousssss ;-) thanks for sharing!

BLANCH OKRA WITH SPICY SAMBAL

Ingredients:

  • 10 okras – cut the ends off >> kita tambah telur rebus, kacang botol dgn taugeh :D

Sambal – blended into paste

  • 4 red chilies
  • 2 shallots
  • 2 cloves garlic
  • 1 ripe tomato – cut into chunks
  • 2 tbsp dried shrimps – soak for 15 minutes
  • Sugar and salt to taste.
  • A lil bit Belacan>> i added

_DSC0052

Method

1. Blanch okra in boiling water for 1 minute, drain well and set it aside.
2. Heat up frying pan with 2 tbsp of oil. Stir fry blended ingredients until fragrant and dry. Add in sugar and salt to taste. Continue to stir-fry until you see oil started to appears. Dish out and serve with the blanch okras.

Ahad, 14 November 2010

Soto Madura Resepi II

_DSC0038
SOTO MADURA
Resepi II

Salam kembali sume!!!!

Raya aji kat mesia ari rabu ya? waaaaaa... org2 siam mmg cepat lerrrr, raya itu hari pun cuma sampai ramadhan 29 jerrr maknanyer puasa 29 hari ni pulak raya aji pun awal jugak hihihi..... Mesti sume org dah sibuk nak belanja kan kan kan??? kita pun sibuk nak belanja mingguan jugak ni jap g ayam pun dah habes ZERO dah kat umah ni ayam dasyat betul sampai tak de langsung sbb kita rajin buat stok :D

Da da da, tgk respei soto madura ni kat umah KAK ZARIN manis, jgn tanyer kitalah beza soto madura dgn yg lain2 tu ya, kita bukan pakar sgt tp ttp ada kelainan dia walau lari sikit dia punyer bhn tp rasa ttp lebih kurang, tak pe kita buat koleksi yaaaa :D Resepi asal dlm majalah kot kalau tak silap nak tahu g baca kat umah kak zarin, kita cnp dr umah KAK ZARIN macehhhh kak!!!! mintak halal n izin resepinyer, tenkiuuuuu!!!

SOTO MADURA resepi II

Bahan Bahan Kuah:-

1 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih – di kisar dengan 1 inci halia
1 bunjut sup
1 tsp campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
minyak untuk menumis
air rebusan ayam (ikut suka sebanyak mana )
garam secukup rasa

Cara Cara untuk sup:-
1.masukkan minyak ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk campuran ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam untuk di tumis dan goreng hingga harum,.
2. then masukkan lengkuas, sup bunjut dan air rebusan ayam. >>air rebusan kita guna air rebusan daging jugak :D
3.biar hingga mendidih dan perasakan dengan garam secukup rasa


_DSC0041

untuk cili kicap pula
bahan bahan
Bahan Lada Kicap:-
10 - 15 biji cili padi
2 biji bawang putih
5 tbs kicap manis
1 tsp gula
sedikit perahan limau nipis


CARA CARA
Tumbuk cili padi, bawang putih dan gula hingga lumat, masukkan kicap manis, serta beberapa titik perahan limau nipis dan gaul rata.
siap..


untuk bergedel >>Yg ni kita guna resepi sendirik yg kat bwh tu ya
BAHAN BAHAN
5 biji kentang - di hiris dan di goreng, angkat dan toskan
sedikit hirisan daun sup
sedikit hirisan daun bawang
1 tsp serbuk lada hitam
1-2 tbsp minced beef

1 tbsp tepung gandum

1 tsp campuran serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu

CARA CARA
1. Lenyek hingga lumat kentang yang telah di goreng tadi.
2. di dalam bekas lain, masukkan kentang dan semua bahan2 di atas kecuali telur. Gaul hingga rata.
3. ambil secubit dari adunan tadi ( i suka buat kecil2, kalau suka bergedil besar, maka ambil adunan yang agak besar), bentukkan seperti bulat. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak dalam kuali. kemudian celupkan setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. dah masak, angkat dan toskan..siap..
untuk ayam pula
rebus ayam dalam air yang banyak dan bila dah masak bolehlah angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.

BAHAN BAHAN LAIN
nasi himpit for me and mee hoon for him and hasya sebab both of them tak suka nasi himpit in soup

suhun digoreng (jgn cuci so oon, terus goreng dalam minyak panas)

isi ayam yang dah di rebus dan di goreng sekejap – carik carikkan
Daun sup/bawang – di hiris

bawang goreng


Bergedil Daging

_DSC0034
BERGEDIL DAGING

Salam pagi ahad sume!

Tuan umah bz sikit arini, nak kena belanja sorang2 :-( malas betullll nak g belanja tp kena belanja sbb brg dapo byk yg habesssssss! tgk gmbr bergedil dulu resepi update nanti.. Dan jgn tak tahu kalau dah ada bergedil ni apa lawannyer wakakakaka.... tunggguuuuu duluuuuu tak leh update sekali arung bzzzzzzzzzzzz....

Resepi nanti eak, ada kerjaaaaaaaaa.... (^___^)v

updated

Ok resepi untuk bergedil ni hasil pemerhatian masa kat mesia tp sukatan main agak2 jer ni, suke dgn bergedil mak kita kikiki....... sampaikan masa tgh blend tu si kakak tegur gini MAMA!! BLENDER TU KENTUT!!! wakakakaka.... sib baik cepat2 matikan! pastu berasap, lucky me sbb tak terbakor! kalau terbako blender ni ssh ler nak blend lada kering :D, kita ada blender 3, Kenwood FP untuk guna benda2 yg tak berbau atau berminyak, pastu yg no 2 tu yg terbaru electrolux sume kaca yg ni untuk buat smoothie atau air2 yg melibatkan ais dan yg paling tua sekali blender toshiba yg ni untuk blend lada2 atau yg bau2 giteeww :D... jom tengok resepi!!!

BERGEDIL DAGING
Bahan2
  • 400g Daging Lembu>rebus sampai empuk, toskan potong dadu kecik2, ketepikan
  • 3 biji kentang size sederhana di potong kecik dan digoreng, ketepikan
  • Bawang Goreng bykkkkk2! i used homemade bwg goreng lagi sedap! :D
  • 1/2 sk ketumbar yg disangan dan blend halus
  • 1/2 sk jintan halus yg disangan dan blend halus
  • 1/2 sk jintan kasar yg disangan dan blend halus
  • Lada Hitam sedikit di tumbk halus atau blend
  • Daun sup di hiris terpulang nak byk mana
  • garam, lada sulah dan pak aji jika suke secukup rasa
  • 1 biji telor di kocok
_DSC0031
Menu semalam BUKAN harinyer menu hihhihi... bukan kedekut tp TAK SEMPAT nak n3 :D

Cara2

Masukkan kentang yg dipotong kecik dan digoreng td dlm Food Processor seelok eloknyer atau guna blender pastikan semua bhn dipotong kecik dan sentiasa matikan untuk pastikan blender anda selamat :D.

Masukkan daging yg direbus dan di potong kecik2 tadi kedalam FP bersama kentang, blend hingga menjadi sebati masukkan sume bhn2 td dan blend sekali lagi hingga semua bhn2 tadi sebati, kuarkan dr blender atau FP dan bentukkan bulat2, buat sehingga habis.

Masukkan bergedil yg telah dibulat bulatkan tadi ken dlm telor yg dikocok ratakan keseleruh bergedil dan goreng terendam dlm minyak yg telah dipanaskan terlebih dahulu tadi, goreng sehingga habis dan bolehlah dihidang dgn soto kegemaran atau dimakan begitu sahaja :-) selamat mencuba!

Sabtu, 13 November 2010

Apam Felangiiiiiii :D

_DSC0874
APAM PELANGIIII


Salam minggu sume!!!

Waaaaaa....dah ramai yg balik kampung ke ni?? Org2 siam yg beragama islam akn sambut ari raya aji hari selasa, pemegang mohor2 di raja siam iaitu pembantu bas si kakak yg bgtau semalam hihihiihi... jap g nak kol order daging :D

Izahhhhh, kak masssss dgn kak hanaaaaa mari sini mari kemari kita makan APAM sama2 kasi tembam mcm itu apam loorrr wakakaka... alololololo..sian izah majuk ya, meh sini kita suapkan wakakakaka.... jap lagi nak kuar, lepas ni mmg tak de kat umah ya harap maklum, segala kunjungan akn dibalas malam2 buta hari, sekian terima kasih...

Sejak2 ni mataku jd pelangiiiiiiiiiiii... Resepi ambik kat umah KAK HANA, sapa lg yg dah buat? sila tinggalkan nama anda di mana2 ruang di rumah ni ya, makcik lupa yg makcik tahu kak hana, mat gebu dgn versi lobang2nyer hihihi.... rasanyer kak ummi kot! lagi sapa??? Ok mcm biasa mintak izin n halal resepinyer tuan resepi! MEKASEHHH pd sume yg terlibat dlm menjayakan APAM PELANGI ni yaaa hihihi.... have a great weekend everyone!!!! :-) salam...

APAM PELANGI

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna

_DSC0865
APAM FELANGIIIII SPACE SHIP wakakakaka..alangkah bahagianyer ada salji atas apam tuuu.. haish!

Cara-cara
  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak

Yam Ma Muang somtam version :D

_DSC0859
YAM MA MUANG

Salam sabtu sume! :D

Hari ni sepatutnyer hari kita org ber'dating tp oleh kerana yg sorang dekat benua lain kenalah outing sorang2 wakakakaka.....kita akn kuar lepas zohor nanti sbb skrg ari sabtu mmg upah bbsitter suh main2 ngan budak2 niii.. jdnyerrr plan arini adalah nak menyakitkan kaki dekat chatujak aka weekend market mau carikk itu paste tom yum yg kak rima beli masa dtg sini :D haaaaa..tgk tu tgk tuuuu org yg duk siam pun tak tahu tawww! inikan pulak org yg dtg bercuti leh tahu mana tempatnyer! ahahahaha.... ni lerrr akibat terlebih tahun duduk bwh tempurung :D

Citer Yam Ma Muang kat atas ni pulak kan kan kan... adehhhh... baca n3 KAK AYU mcm nak terleleh leleh jerr! mmg tak thn betullll ptg tu jugak kita kuar carik pelam muda dgn betik muda! wakakakaka..alaaaa..supermarket dekat jerr 5 min jalan kaki :D diner semalam lah ni ya, mkn pagi2 gini mmg sajer nak booking toilet awal2 hihihi.... Resepi sama jugak guna resepi som tam cuma gantikan dgn pelam muda, tp versi kita PELAM MUDA+BETIK MUDA :D waduhhhhh... mmg sedapppp i tell uuuuuu :D yg duk jauh tu gunalah epal ijau ya :D sedap jugak taw! lg rangup masam2 giteewwww...mcmlah pernah buat wakakaka...

YAM MA MUANG / SOM TAM

Bahan2:
  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer n just tambah pelam muda yg disagat juga
  • 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinomoto>>org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni, nak letak pong ok! jgn byk2!

_DSC0861

Cara2:

Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna mangkuk besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
Align Center

Jumaat, 12 November 2010

Prawn Fritter/Cucur Udang

_DSC0843
PRAWN FRITTER/CUCUR UDANG

Salam kembali sume :D,

Hari ni terlupa pulak doblas aribulan engineer kat sini nak buat peneyelengaraan tahunan untuk elektricity jdnyer dah bg notis dr minggu lepas belakan akan dipotong mula dr jam 10pg sampai 2 ptg! nilah padahnyer keja bergosip jer wakakakaka... gosip yg tiada kene mengana dgn sume org kecuali izah ahahahaha... gurau jer ya izah, jgn ain2 dgn tun tijah nanti kena pancungggg! :D

Since dah tak menyedor yg bekalan akn dipotong sementara kita pun mcm biasalah mengemas lenggang2 kangkung bergosip dulu baru ngemas konon2nyer ni, last2 tgh syok bergosip pun terus terpotong wakakakaka... dgn umah bersepah :D kapok! hihihi... skrg ni masukkan n3 dulu lah kejap baru sambung ngemas wakakakaka...tgk tu tgk tuuuu ambik sambil lewa ni sbb ninja tu tak de gitu lerrrr pemalas dilebih lebihkan!

Resepi dr GERT, sesekali cuba guna kelainan sikit guna tepung tenpura, sedap taww! soft but crunchy mmg best cuma kita letak sikitttt jer yis nak kasi bau2 yis :D, thanks gert for sharing! as usual i copy n paste ur recipe here :-) thanks!!!! gambar kurang memuaskan lerr sbb terpaksa angkut meja kat luar kasi terang wakakakaka....

PRAWN FRITTER/CUCUR UDANG

Ingredients:

1 cup flour
1/2 cup tempura flour/mix
1/2 tsp baking powder
1 1/4cups water (the amount of water depend on how thick you like the batter to be)
Small bunch Chinese chives – cut into 1” length
1 cup of bean sprouts>>no stock i used cabbage
1 tsp chicken granules>> i put a lil bit
½ tsp turmeric powder
Salt and pepper to taste
20 medium size shrimps/prawns – clean and leave the head and tail intact
Oil for frying



_DSC0853
jom jom ada lg beberapa ketul sambung mkn malam,(alasan malas masak malam lagi :P)

Method:

1. Combine the flour, tempura flour, baking powder, turmeric, chicken granules and salt into a mixing bowl. Add water and mix it with a spoon to make a fairly thick batter. Leave the batter aside to rest for 15 minutes. Then stir in the chives and bean sprouts.
2. Heat the oil for deep frying over medium heat. Place a medium size ladle in the oil to and heat it for 2 minutes. Remove the ladle from the oil and allowing excess oil to drip off.
3. Spoon enough batter to fill the ladle almost to the top and press a prawn into the center of the batter and gently lower the ladle into the oil.
4. After 2 to 3 minutes, when the base of the fritter has formed a crust, gently loosen the out the fritter from ladle by using small knife and allow it to continue frying until golden brown.
5. Refill the ladle with more batter and continue until all the batter is used up.
6. Remove fritters and drain the oil on paper towel. Allow the fritters to cool down before cutting it into cubes and serve with some chili sauce.

Kek Puding Karamel

_DSC0830
KEK PUDING KARAMEL

Salam pagi jumaat sume :D,

Haishh! angin yg ini mmg tak mo sedut2 mmg parah jdnyer! ni sume MEK AMPANG dgn MEK JEPUN sana tu huh! psstt kak mas dah buat belom?hihihi.... tak de keja lain mek 2 org tu asyik nak suh org buat lemak jerr! wakakakaka...sib baik i makan sikit jerrr sbb yg dah potong kat bwh nun utk japanese kat tingkat atas ni :D n ada tragedi sikit masa nak balikkan dgn kedaan tak menyabo main tarik kuar jerrr mcm dah terrer sgt ahahaha...haaaaa...ambik bhgn! soapk sebelak pudingnyer tu sebab gmbr pun sebelah jer wakakakaka...

Akceli kalau nama puding2 guna telo ni kan amatlah lomah lutut kita nak membuatnyer sbb tak leh lerr terbau bau ayam giteewwww tekak siam mmg ngada2 sikit cerewet pun ya jgk, tp since dia dah digabungkan dgn kek, maka dgn itu kita cuba jugak ptg semalam tuu! yg paling best sgt sbb menjadikk! yiiiihaaaaaaa..... jemput makan sama2 kalau kita yg makan sorang2 mmg seminggu baru abis wakakakaka.... tp not bad tawww! mana yg antu puding karamel mmg harus cuba! senang pun ya memula mcm suspen jerrrr takot tak jadi masa nak tuang adunan kek atas puding yg lembik tuuuu mmg betullah! dia terapung! tp leceh sikit sbb kaler maler ni kan, kalau nak humban sume pun boleh! cuma tak cung arrrr :D

Resepi asal dr KAK YANI myr, leh tgk versi KAK HANA dgn IZAH cnp dr umah kak hana, macehhhh ya sume org, sajerr nak suruh org ternak lelemak haish! ahahahaha....

KEK PUDING KARAMEL

Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 2 biji telur
  • 400ml susu cair@segar>>kita guna susu cair :D
  • 35g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
  • 20ml air - yang nih hana tambah>>sama mcm kak hana


_DSC0835
jom makan dulu! :D
Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
  4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
  5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
  6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
  10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

Khamis, 11 November 2010

Mee Hoon Goreng Kunyit

_DSC0828
MEE HOON GORENG KUNYIT

Salam kembali sume!!! :D

Hari ni makan lambat sbb merangkap diner sbb malas! ahahahaha...... oh oh oh sya byk abiskan masa menonton drama ajer ari ni, drama apa???? rahsiaaaa!! wakakakaka..... since dah malas tu kannnn, meh kita masak menu simple2 jerrrr! tgk drama sambil bergosip, gosip apa? tak de kene mengena dgn sume org :D

Resepi ni kepunyaan KAK MADIHA n org kedua yg buat mee ni MAK AYUUU SG yg sibuk jalan sana sini shopping sana sini katanyer nak distressss hihihi..... yer yer yer mmg betul kata kak ayu sgt sedap! sgt setuju! asyik2 ayam goreng kunyit nasik kunyit bla bla kunyit kali ni kita cuba mee hoon sbb kita ni pun mmg antu mee hoon buat lah apa jer dgn cik manis mee hoon pastinyer dgn muka tidak malunyer tidak akn menolak, ni bukan alasan org kuat makan taww! wakakakakaka...... da da, jom tgk resepi.. KAK MADIHA n KAK AYU mintak ijin n halal resepinyer!!! mekaseeehhhhhh!!!!! lappppp uuuu both!!! :-) lepas ni nak gosokkkkkkk :D sbb skrg tak leh miss tgk AMAZING RACE ASIA kahkahkahkah.......

MEE HOON GORENG KUNYIT

Bahan2
kita buat stgh dr resepi kat bwh n buat ikut apa yg ada dlm sebok ya :D tu pasal semak samun :D

  • 1 bungkus bihun (400g) - direndam dlm air biasa hingga lembut/semalaman -toskan
  • 1 keping dada ayam - dipotong kiub kecil (boleh gantikan dengan apa2 rencah yang disukai-spt sotong/ udang) -(Ayu gunakan semua)>>kita pun nak sibuk jugak guna sume :D
  • 2 bungkus fishball/ 4 keping fish cake - dihiris tebal>>tak de stok!
  • 2 biji telur
  • 1/4 biji kobis - dihiris halus(sayuran boleh ganti dengan taugeh/sawi/carrot sagat)>>guna kobis n kuncu2nyer
  • 1 ketul brokoli -potong floret>>tak masukkan
  • 2-3 biji cili hijau -dihiris (optional)
  • 6 ulas bwg merah - hiris
  • 3 ulas bwg putih - hiris/ketuk
  • 1 s/ kunyit serbuk -(Ayu bubuh 1 sudu besar)>>kurang sikit dr kak ayu
  • 1/2 kiub pati ayam (boleh gantidengan udang kering tumbuk)-(Ayu gunakan 1 kiub ayam)
  • garam & perasa
  • minyak utk menumis
  • 1 s/k lada sulah (jika suka)
  • 2 cawan air-(Ayu gunakan 1 cawan aje)>> masuk sikit jerrr buat basah2


_DSC0824_DSC0823
jemput makan jemput minummmm milo aissss taburrrrr :D ni KAK FMINA punyer pasal huh! dah terjangkit pong! sib baik tak de pisang goreng :D

Cara2


Panaskan minyak masak lalu tumiskan bwg putih & bawang merah hingga wangi.
Masukkan ayam & kacau2 hingga ayam bertukar warna. Masukkan fishball/fishcake.Kacau2 lagi hingga ayam masak.Tolak sedikit bahan2 ketepi kuali lalu pecahkan telur & biarkan telur masak.
Kacau sikit telur biar jadi agak hancur(scramble) & berketul2. Masukkan serbuk kunyit, kiub ayam, serbuk lada sulah, garam & serbuk perasa lalu dikacau rata. Masukkan semua sayuran & air sebentar. Bila air dah mendidih terus masukkan bihun & cili hijau lalu kacaulah hingga bihun masak.(Sambil dikacau boleh potong bihun yang panjang2 dengan sudip agar bihun tak bergumpal semasa mengacau. PERINGATAN:-Jangan sesekali rendam bihun dalam air panas utk membuat bihun goreng kerana bihun akan jadi lembik bila menggoreng.) Sedia untuk dihidangkan Boleh hiaskan dengan hirisan cili & juga hirisan telur dadar.

Sources:-From mamawandiha.blogspot.com

Kuih Lapis DANNNNN???? telor dinosour menetas :P

_DSC0814

KUIH LAPIS

Salam kembali sumeeee!!!

Ada yg rindu??? tak de?? tak pe lah nak majuk lah lepas ni tak nak berblogging lagi hihihi....gurau jer!! sejak2 ni makan tak menentu cewahhhh... ayat nak lari dr diet wakakakaka....sama jer! makan ttp makan tp lately nak pegang kamera pun MALAS! huh! satu penyakit yg pelik yg tak de pd blogger kecuali kita :D...

Sbnrnyer bz sikit, ada sukan kat sekolah sabtu pun kena berlatih sbb ahadnya dah sukan pastu 3 hari berturut turut kena bwkkan bekal tuk ninja tuu haish! tak cukup kaki tgn sume, mata kita ni tok sah katalah mmg pedih sepanjang masa rasa tak nak bukak jerr sbb kalau bukak ibarat mata kena tiup angin, pedihhhhh jerr! ni sbb tido tak cukup, ubat dia senang kena cukupkan tido dlm beberapa hari ni, JADINYER sya pun belasah membuta jerrrrr 2 jam mesti tido siang hari KALAU TAK mmg tak baik! pelik kan kan, penyakit yg ada kat siam jerrr hihihi.... pagi semalam ni boleh tak dgr alarm, nak kena buat bentou tuk ninja tu, abg dgn kakak phheeewwwww! kita cuma ada masa 1 jam nak siapkan bekal ninja tu dgn abg jdnyer apa lg... mmg bertukar kalerr lerrrr, dak kecik tu punyer pasal huh! dia dgr alarm kat phone dia sibuk matikan ceeetttt! mmg sedap lerrrr dibuai mimpi bersambung sambung jer kejanyer! moral of d story, dptkan rehat yg cukup, tido AWAL itu jerrr! wakakakaka....

Ok lah dah panjang pulak! ni telo dinosour dah menetas, maklomlah besorrrr lmbt sikit netasnyer ahahahaha..... REsepi kuih lapis dr KAK YATIE MESIA dah tak leh kata US lagi sbb dah balik mesia hihihi.... i loiiikkkkeeeee! lembuttttttt BUKAN lembik okeyyy! mmg sedap suke dgn resepi ni ;-) KAK YATIE cayangggg, mintak halal n izin resepinyer!!!! leh g SINI jgk versi sakit mata :D.... btw, ninja balik japan semalam nyer midnight flight sbb ayahnyer tak sihat sampai rabu depan uuwaaaaaaaa... semoga urusan dipermudahkan ya laling, especially tang lesen international tu kalau tak sakit lerrr makcik nak kena drive balik nanti huhuhu....

Untuk pembaca blog arah n tetamu2 kehormatnyer kunjungan balas akn dibuat secara pemeringkatan untuk memastikan semuanyer berjalan lancar, silalah bersabar ya sya akn pulangkan sume mangkuk2 ya.. tenkiuuuuuu semua sudi singgah!!! ;-)

KUIH LAPIS

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam
  • pewarna merah dan perisa rose>>kita tak de sirap ganti pandan paste hihihi

_DSC0021

Citer telo menetas tak de kena mengena dgn kuih ni ya wakakakaka... jemput makan!!!

Cara Penyediaan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  3. Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
  8. Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan


_DSC0027

above not my garden lorrr itu garden kat 6th floor aka pool, sauna n gym :D

Okey lahhh nak tayang jugak! sana sini org asyik tayang daun tapak itik kaler MERAH lahhh, KUNING lahhhh, mcmlah kat sini tak de jugak! huh! tgk tu tgk tuuuu haaaaaa.... sini pun ada musim jugak tawwwww! ni musim luruh thai tauuu! hanyer di thai sahaja :P kat jepun pun tak de ahahahaha....

Minggu yg lepas bangkok SEJUKKKK tawww! bukan sejuk ujan! sejuk mmg dingin, mintak2 itu hanyer bunga2 jerrr kalau boleh awal bulan 12 lah eak nak sejuk tak pun dah abis??? uuuwaaaaa..semakin pendek pulak waktu dinginnyer.. kalau dulu dekat sebulan jugak keadaan berterusan dinginnn jerrr mmg tak yah ekon, kipas sume mmg angin sejuk sgt sejukkkk, tp yg tak sukenyer ni kalau sejuk mulalah kulit tua ni KERING, kang bila dah kering GATAL2 pulak! haish! mcm2 penyakit org siam ni hihihi...


_DSC0028

okkkkk daun dah nak abis, dah masa untuk pokok ni TIDOOOO selama sebulan!!! sweet dream ya :D

Sabtu, 6 November 2010

Salam buat semua

iphone4 yeeeeehaaaaaaaa! :D
Psssttt>> jgn jeles sbb sama dgn kak hana wakakakaka.... sbnrnyer benda tak dirancang tuhan yg menentukan boleh TERSAMA pulak! :D but not the same day lah we buy, i bought this iphone the next day after kena curik! huh! tak guna punyer pencurik..!

Salam kembali sume :-),

Kehadapan pembaca n pelawat blog ARAH yg skrg ni tuannyer sudah kehilangan arah disebabkan byk benda yg terjadi seminggu yg lepas.. Buat pengetahuan sume, cewaaahhhh :D kita sibuk sikit nanti bila dah free kita buat lawatan rasmi ya insyaAllah..

Nak citer nanti jd panjang sbb tak leh nak citer panjang2 sbb time sgt limited nak bersuka ria skrg ni, akceli ada hikmah disebalik yg terjadi tapi ttp trauma dgn kejadian yg berlaku minggu yg lepas ni :-(.. Pendek kata gini jer lah, bagpack kita kena curi, n sume org dah boleh buat kesimpulannyer kalau dah kena curi ya, mmg sume hilang termasuk kunci umah n security card pun ilang :-(, benda2 beharga lg lah mmg jgn diharap akn dipulangkan, yg dipulangkan cuma bagpack yg berisi susu n baju ajerr, wallet, hp yg dah usianyer 5 tahun kalau boleh nak panjangkan usia dia tu tp dah tak sampai pulak pun ilang n kunci umah, dlm wallet segala mak nenek cucit card sume ada cash mmg harus ada, tp bukan duit yg kita kesahkan :-( Identity Card dgn LESEN KETAAAAAAAAA mesiaaaaaa!!!!! uuuuwaaaaaaaaaaaaaaaa.....very d very bad guy! huh! duit nak ambik ambiklah! benda2 penting mcm tu pulangkan balik sob sob sob..

Alhamdulillah skrg ni dah ok sikit2 tapi masih terbyg byg muke si pencurik tu kat CCTV dlm kepala kita setiap hari, terasa mcm diri ni kena perhatikan, mmg sgt2 takut n menguji, dah lah nak balik mesia :-( uuuwaaaaaaaaaaa!!!! sume contct number dlm phone ILANG! kita tak salin pun dekat mana2 note :-( skrg ni tgh menjejak kasih dgn cntct2 dlm phone. Dah sekali arung ilang tu baik kita beli hp yg di idamkan dulu hihihi.... tenkiuuuu ya laling sbb belikan :D memula kita plan nak beli iphone biasa2 jerrr since yg d latest dah kuar, apa lagiiii :D alhamdulillah rezeki.. So, urusan dah selesai di sini maksudnyer report police dah ditranslatekan ke english n dah dpt pengesahan dr pejabat kat sini n embassy mesia kat sini, tggl nanti balik mesia kena uruskan permohonan baru tuk kehilangan sume ni.

Haaaa..panjang jugak jdnyer ya :D ok, masa untuk mengundurkan diri, jumpa lagi di lain hari, buat semua yg dtg terima kasih n kita akn ambik masa sikit nak berblogging lepas ni, TAPI akn cuba sedaya upaya untuk buat semua lawatan :-) tenkiuuuuuu 4 ur support!!! love u!!! :-)

Jumaat, 29 Oktober 2010

Mee Racun

_DSC0658
MEE RACUN

Salam kembali sume!!!

Jeng jeng jeng jeng!!!!! wakakakaka... tuan umah ilang akal sbnrnyer skrg niii maklomlah esok dah bz dan bz dan bz gonna misssssss u alllllll!!!! cewahhhh! sapalah yg nak rindu2 kat kita yg kdg terbalik kdg tegak ni ye tak? hihihi.... Minggu depan n sunday ada sport day kat school abg jdnyer minggu depan hari untuk peningkan kepala nak buat bekal apa tuk hari ahad depan ni ya BUKAN ahad ni :D ahad ni nak kena tgk perlawanan bolasepak ank bujang sorang tu lerrrrr, pemain terbaik taww! wakakakaka... nak gelak guling2 bila dia dpt pialaaaaa besorrr n tingggii bersama gold medal :D da da, balik citer menu kat atas ni ya :D

MEE RACUN by CHE`IZA yg dah mulakan mengASAPkan dapurnyerrrrr.. sedapppp!!! nak kata rasa mcm mee bandung jauh sekali tapi dia ada iras2 TAPI bukan haih! g buat sendirik baru tau! wakakakaka.... jap g nak kena turun bwh tak leh lama2 :D Resepi mintak izin n halal ya che`iza, macehhhhhh!!! lapppp uuuu!!!! Happy weekend sumeee!!!! :-)

MEE RACUN

Bahan-bahan
  • 600 g mee kuning>>yg ni guna mee cintan segera sbb mee kuning tak de! :D
  • 1/2 kg tulang kambing>>yg ni pulak guna tulang moooooooo moooooo
  • 1/2 inci hali ditumbuk
  • beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker
  • 3-4 biji bawang merah dikisar
  • 2-3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 sb lada boh
  • 5 sb sos tomato
  • 4 sb sos cili
  • 1 sb gula
  • 1 kiub ayam>>Gantikan kiub lembu :D
  • 2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
  • sebiji tomato (dipotong baji)
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada sulah


_DSC0661
Memang betul betul BERACUN!!! jemput makan!! kuah byk lagi tuuuu lmbt mmg abess! :D


Cara-cara
  1. Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
  3. Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
  4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
  5. Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato.
  6. Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
  7. Boleh letak telur kalu suker.... Den tak letak... dah byk dah kalori.... heheheh...
  8. Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng..

Natto!!! anyone??? :D

_DSC0654
NATTO

Salam jumaat sume!!!

egegegegege........ sgt sejuk bgn pagi niiii, dr malam td berangin jerrrr dan mulalah fikiran kita pun melayang layang imagine yg bukan2 maklomlah dunia dah semakin uzur kita pun sama jugak ntah bila akn dipanggil menghadapNya.. Haaaaaa!!!! Ada sapa2 pernah makan NATTO aka FERMENTED SOY BEAN????? Oh tidakkkk!!!!! tak sume japanese juga boleh makan n bau natto ni Begitu jugak kita sbnrnyer, TAPI sejak pregnantkan si kakak, kita dah mula mengidam benda niii, MESTI makan!! pagi, tgh hari n petang wakakakaka... mahal ke tak belakang cerita :D eh? tapi ni bagus tuk kesihatan tawwwww! Dan akhirnyer sampai skrg pun kita jd gila an dgn natto niii :D sampaikan nickname kita kat MyR pun kita letak NATTO ahahaahha...

Tak de resepi! beli jer kat kedai, n makan dia dgn tsuyu sejenis kicap jepun jugak bersama dgn karashi apa nama melayu tak reti nak sebut :D gaul2 dan makan dgn nasi putih jer dah cukup! mcm kita lah ni td :D DAN akhirnyerrrrrr si kakak pun suke dgn NATTO niiii :D sbb dia dah kenyang makan natto masa duk dlm perut lagi hihihi....

Nak tahu lebih lanjut leh lah jumpa pakcik googleeeee sendirik sbb tuan umah malass! :D

_DSC0656
Jemputtt sume!!!! :D


_DSC0643
NAk bercerita tang kain kat atas nun huh! kita mula menggosok dr pukul 10 stgh malam n habis sume sekali menggosok then lipat dekat kul 3 pagi! pheewwww! naik pedih mata bgn pagi niii.. padah org tak nak dgr kata wakakakaka.... tgk mcm sikit pdhallll sendiri mau ingat lorrr :D baju cuti2+ dgn 2 hari lepasnyer baju akakakakaka....


_DSC0651
Lasttttttlyyyy.. sejukkan mata pulakkk!!!!!! enjoy!! nak tidooooooo :D

Khamis, 28 Oktober 2010

Kuih Bakar Pandan

_DSC0634
KUIH BAKAR PANDAN

Salam kembaliii"!!

Arrrghhhhhh....! sya sgt benci dgn kuih bakar niiii sbb mkn mmg sah2 tak leh stop! makan masih angat2 giteewwww... n kerak2 masih ranguppp giteewwww.. nikmat betul hihihi.... Oklah, ni last n3 hari ni sebab apa????? sendiri mau ingat jgn malam karang kena tutup sume lobang sbb ada org yg sah2 akn ber speaker besar wakakakaka.... hai! wakarimashitaaaaa!! kore kara hajimaruuuuuuuu :D

Resepi dr umah KAK AYU SG, maceh mak ayuuu! sedapppppp bangettt ni! lemak berkrim disukai ramai, sapa yg nak angkat kain dulu wakakakaka.... opssss... tak leh lama2 ada KERJAAAAA :D.. Mintak halal n ijin resepinyer mak ayuuuu macehhhhhhh!!!! Jumpa lg minggu depannnnnn!!!! tuan umah nak tutup kedaiiii sbb esok bz ada budak2 dtg! :D hv a great weekend ahead everyone!!!! klu ada masa leh update sok sok ni kita update lah ya :D jgn dtunggu di depan cafe yg tutup nanti kena tangkap! ahahahaha...

KUIH BAKAR PANDAN
Source>>KAK JOAYEE MyR

Ingredients:-

  • 1 cup of sugar
  • 1 cup of pandan juice(or water + pandan essence)
  • 2 cups of plain flour
  • 21/4 cups of coconut milk(450ml)
  • 2 tbsp butter
  • 3 eggs
  • 1/2 tsp salt
  • green colour
  • sesame seeds

_DSC0636
BIJAN yg bykkkkkkkk.. KERAK yg kerassss ahahaha... jemput makan! air buat sendirik!

Method:-
1. Put all the ingredients in blender and blend.
2. Add 2 tbsp of cooking oil in 10" loyang
3.Preheat oven and put the loyang in oven. When the oil dah panas, put in the mixture and sprinkle sesame seeds on top. Bake@ 175 degress till brown or crispy.( I baked for 90 mins to get that top and sides brownish-burnt taste.

_DSC0641

Thai Fried Rice With Holy Basil

_DSC0624Align Center
THAI FRIED RICE WITH HOLY BASIL

Salam pagi sumee!! :D

Wah wah wah, tuan umah ni dr semalam bersenang lenang ahahahaha... hari ni mmg nak kena garang sikit bab menggosok sbb bykkkkk sgt dah tu huh! Nmpknyer hari ni kita akn free ptg2 nanti ya, nak rush menggosok naik senoneng tgk kain membukit belum di gosok nak mencarik suar kecik pun tak jumpa2 wakakakaka....

Ni menu diner semalam,kita buat ptg2 lepas nmpk umah KAK NORA secubit garam buat nasi goreng hihihi.... Tp ni versi thai letak holy basil dlm bahse melayu tak tahu daun apa :D, resepi jeling2 kat umah 3 HUNGRY TUMMIES, lamaaa dah si tummy tak update hrp2 sume ok :-). Neway tummy, mintak izin n halal recipenyer ya, tenkiuuuuu!!! jemput tgk jer lah sumenya ya :D versi siam mmg xtra pedas :D

THAI FRIED RICE WITH HOLY BASIL

recipe per serve
you'll need;

  • 1 cup of cooked rice (cold rice from the previous night is the best)
  • 1/4 of an onion, sliced
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 2 bird chillies, chopped
  • 1/2 green chili, chopped
  • handful of sliced chillies
  • handful of holy basil
  • 4 prawns, shelled and chopped
  • a little meat of your choice
  • 2 stalks of kailan, sliced at an angle
  • dash of soy
  • dash of oyster sauce
  • dash of fish sauce
  • white pepper to taste


_DSC0625

Method:

Saute chopped garlic and chillies follow by the prawns and meat of your choice.
Push the fried mixture to aside, when the wok heats up again add a little more oil and crack an egg in. Wait for it to set a little before scrambling it.
Add the rice and fry on high heat for a few minutes, add seasonings.
Next add kailan and sliced onion, continue to fry for a minute or til kailan is cook but remains crisp.
Finally chuck in the holy basil and the sliced chillies, cook for a further 30 seconds.
Serve immediately with cut chillies in fish sauce. >>Untuk yg ni just potong cili n bwg putih masukkan dlm nampla atau sos ikan n siap!!!!


_DSC0629_DSC0631
Ada sorang BUDAK semalam ni ckp GINCU bersepah wakakakaka ceeettttttt! kita tak pakai gincu taawwww merah asli bibir :P... BUKAN gincu yerrrrr ini cop mohor lebih kurang tuk KURATA family, lebih kurang nak gantikan sign sebenarnyer ni, biasa mmg digunakan dlm urusan rasmi HARUS ada setiap family.. nak try ke gincu ni? wakakakaka...


_DSC0628
lepas makan nasi goreng kita makan PASSION FRUITS pulakkk! antu giler dgn buah ni hihihi..