Rabu, 30 Jun 2010

Gendang Kasturi/Kuih Kasturi

GENDANG KASTURI/KUIH KASTURI

Salam bertemu kembali ;-),

Bangun pagi hari ni segar walau terkewat hihihi.... Alhamdulillah, akhirnyer dah g berjumpa dgn dentist sib baik dentist perempuan tak malu sgt pun :D tp next appoinment dgn dentist lelaki pulak sbb yg ni pakar untuk buat root canal treatment jdnyer kena berpisah ngan dentist perempuan tu dulu, waduhhhh, berdebar sungguh masa 1st time baring tu heart beat kita jgn ckp lah dia punyer kencang mcm org kena kejar antu! kikiki.....masa xray pun gitu, mcmlah baru 1st time kena xray :D gigil2 bdn :D.. Ok lah rupanyer yg sakit semalam ni bukan gigi berlubang itu(yg ni dah kena filling semalam :D)sebelah gigi yg berlobang ni lah yg nak kena buat root canal itu lah yg sakit sbnrnyer dia bermasalah bhgn dlm bila dketuk aduhh mak aiiii sakit! oleh itu g lah berjumpa dentist anda at least setahun sekali :D, rupanyer lg sakit kena cuci dr kena injection huh! habis semalam semua gigi kena cuci :D selesa betulll lepas kena cuci mcm tak nak makan apa2 jer! :D

Resepi kat atas tu goggle2 kat umah KAK AYU SG, lebihan kacang hijau yg dbuat kuih lapis semalam tu tp kita dah siap2kan dulu dr mlm td, pg ni tggl goreng jer, senang kerja taklah terkejar kejar :D, sedap betullll dpt mkn kuih ni dulu2 kita kan mmg jual mahal ngan kuih2 gini tp skrg apa jer sedap! hihihi.. KAK AYUUUU mintak izin n halal resepinyer :-) maceeehhhhhhh!!!

GENDANG KASTURI

Ingredients:-

400g kacang hijau-direndam 2-3 jam atau semalaman-(400g green beans-soaked 2-3 hours or overnignt)
3 sudu besar santan pekat-(3 tbsp coconut milk)
1/2 cawan air gula melaka-(1/2 cup palm sugar syrup)
secubit garam-(a pinch of salt)





Method:-

Rebus kacang hijau sehingga agak lembut. Masukkan santan pekat, air gula melaka dan secubit garam dan gaul rata.. Bila adunan sudah pekat dan kembang, masukkan inti kelapa dan gaulkan rata. Matikan api dan biarkan sejuk. Buat bulat2 , leperkan dan ketepikan-(Put green beans to boil till soften. Add in coconut milk, palm sugar syrup and a pinch of salt, stir till incorporated. When mixture has thickens and soften, add in coconut filling and stir well. Turn off heat and let cool. Make balls, slightly flatten and put aside)

Bahan untuk tepung menggoreng:- (Ingredients for batter)
3 cawan tepung gandum-(3 cups plain flour)
air secukupnya-(water to estimate)
2 sudu besar kelapa parut -optional -(2 tbsp grated coconut-optional)
1-2 sudu kecil serbuk kunyit-( 1-2 tsp turmeric powder)
garam-(salt)
1/2 sudu kecil kapur- (1/2 tsp white lime)

Method:-
Masukkan tepung kedalam mangkuk, tuang air kacau sehingga sebati jika pekat tambah lagi sedikit demi sedikit air. Masukkan serbuk kunyit, kapur, kelapa parut dan garam. Ambil inti kacang hijau yang telah dibulat dan leperkan tadi dan celupkan kedalam adunan tepung(seperti nak menggoreng pisang) dan goreng dengan api yang sederhana. hingga kekuningan. Angkat dan siap.-( Add flour into a bowl, mix water. Add in turmeric powder, white lime, grated coconut and salt. Take the flatten green beans fillings and dip into batter(same steps like frying the banana friiters) and fry with medium heat till golden yellow. Dish out and ready.)

Selasa, 29 Jun 2010

Aromatic Soy Poached Chicken

AROMATIC SOY POACHED CHICKEN

Salam kembali,

Hari ni dr pagi gigi dah mula sakit, bila cek kat gigi atas belakang sekali dah lobang!!! uuuwaaaaaaaaa.... kita bukan apa, kita takut nak jumpa dentist sbb malu nak nganga2 mulut :-( lagi satu takut kena injectt!!!!!! ikutkan tak nak pergi tp dah tahu rasa sakit gigi mcm mana mmg HARUS pergi! percaya tak kita tak pernah kena sakit gigi sejak dulu lagi sbb tu kita tak tahu rasa sakit gigi mcm mana hihihi... Ninja tu kata ada mushiba tp kita tak cayer! sbb sblm ni mmg gigi sebelah atas ni tak leh dbuat mkn keras2 giteewww tp kita thn mkn sebelah kanan jerr makin lama makin tak leh dbuat kunyah sbb takut punyer pasal malas nak tgk sbb kita tahu mesti berlobang! mencinyer! Terus menerus dr pagi tak de mood murung semacam, nak makan pun malas! ni masakkan tuk budak2 sbb bhn2nyer mmg tak pedas nanti malam tak yah masak sbb dah buat appointment dgn dentist, kalau nak tahu kat sini kalau tak buat appoinment sblm dtg mmg dia tak layan, n kalau 1st time dtg pun dia akn xray n cek jer next day buat appoinment lagi baru lah buat treatment, ni lah pyhnyer kat sini, melainkan g klinik gigi biasa tu mmg terus jer pergi pastu tampal! kalau pakar ni dia byk songeh sikit sbb byk appoinment yg menanti huh! da lah stop citer pasal gigi buat sakit hati jerr :D

Kan dah ckp minggu ni minggu resepi dr 3 HUNGRY TUMMIES :D, ayam ni sesuwai mkn dgn sup kita buatkan sup jugak ni sup bodo2 jerrr hihihi... lega dah tak yah na pkir masak diner tuk ninja tu skrg dia mkn yg ringan2 jer jdnyer tak yah sakit2 tgn nak masak lama2 kat dapur.. Tummy, mcm biasa ya mintak izin resepinyer sekali lagi, thanks for sharing!!!! :-) lwnkan dgn nasi ayam pun best jugak! ;-)

AROMATIC SOY POACHED CHICKEN

serve 4 to 6 as part of a Chinese meal
you'll need;

1 free range chicken* (1.2 to 1.5 kg bird)
1 spring onion julienne
*only good quality chicken should be used for this dish.

for the aromatic soy poaching liquor;

1 cup of light soy
1/2 cup of dark soy
6 cups of water
1/2 cup of rock sugar
1 cup of chinese cooking wine>>Tak yah letak ya
5 cm knob of ginger, sliced
3 garlic cloves
1 spring onion (white part only)
1 cassia bark or cinnamon stick
2 star anise
1 tsp of Sichuan peppercorns



Method:

First prepare the poaching liquor by simmering everything in a pot for 30 minutes. Place chicken breast side down and bring it back to a simmer, cover and simmer on the lowest heat for 30 minutes. Turn the chicken over half way through the cooking. Strain and keep the cooking liquor for other uses. If time is on your side; place the chicken in, simmer for 10 minutes then turn off the heat, cover and let the chicken steep til the liquor has cooled down. The result is a chicken that is coloured more evenly all over.
Remove chicken and brush some sesame oil over the bird. Cover and let it rest for at least 15 minute before cutting.
Cut chicken Chinese style and arrange neatly in a shallow bowl or platter. Ladle some of the hot strained liquor over.
Place julienne spring onions on top of the chicken and pour 1/3 cup hot cooking oil.
I made some garlic lime and chili sauce to go with the dish.>> yg ni kita tak buat kita guna sos yg dmakan dgn nasi ayam hainan :D


PARCELLLLLLL!!!!!! :D

Yg ni dr mesia, :D 2nd parcel :D tak yah citerlah dlmnyer apa :D penuh dgn reta karun belacan pun ada! hihihi....


Yg ni kita mintak maaf byk2 dah bukak sampulnyer baru teringat nak ambik gmbr! PArcel dr mesia juga, mekaseh pd KAKAK yg baik hati tu ya, kita dah pakai dahhh :D macehhh!


Yg ni pulak parcel dr sebrang lagi seberang :D parcel kontroversi ni lama betul nak sampai kena kuarantin agaknyer :D Mekaseh yo deetha, tunggu waei parcel dr kakakmu pulak ya dlm minggu ni insyaAllah sampai tunggu ajer kat opis ya :D

Kuih Lapis Kacang Hijau

KUIH LAPIS KACANG HIJAU

Salam pagi selasa sume!! :D

Buat petang semalam sbnrnyer ni sbb tak tahu nak buat apa ehehe... sedap! jom makan! :D Nmpk kat umah kak yatie aduhhhhhh sedap betul tgk! nak2 ada kacang2 gini mmg lerr sedap! Resepi asal dr KAK HANIELIZA tp untuk adunan kacang hijau tu kita tambah 1 sb tepung hijau! hihihi... xtra sedap suke dgn bau tepung kacang hijau tuu :D Mcm biasa kak yatie mintak izin n halal cnp resepinyer! kredit juga buat tuan punyer resepi KAK HANIELIZA macehhhh sume!! :-) cnp dr umah KAK YATIE US.. kalau dekat ni mmg leh berguru dgn kak yatie ;-)

KUIH LAPIS KACANG HIJAU

Bahan A
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 2 s/b tepung beras
  • 2 s/b tepung jagung
  • Sedikit garam
Bahan B
  • 1/2 cawan kacang hijau yg telah direbus kembang
  • 1/2 cawan air
  • pewarna hijau
  • 1 sb tepung kacang hijau >> yg ni kita tambah
Bahan C
  • 1/2 cawan air




Cara-Cara
  1. Gaukan semua bahan A sehingga sebati. Tapiskan. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
  2. Campurkan bahan B dalam 1 bahagian dan kacau rata.
  3. Campurkan bahan C dalam 1 bahagian lagi. Kacau rata.
  4. Sapukan minyak pada loyang bulat atau empat segi berukuran 5 inci.
  5. Tuangkan 1 senduk adunan B dalam loyang dan kukus selama 7 minit.
  6. Lapiskan lagi 1 senduk adunan C diatas lapisan tadi dan kukus selama 7 minit lagi.
  7. Ulang proses melapis sehingga adunan habis.
  8. Bila telah masak sejukkan betul-betul baru potong dengan pisau pelastik.

Isnin, 28 Jun 2010

Laksam

LAKSAM

Salam kembali ;-)

Sbnrnyer kan dr semalam nak makan laksam tp dok layan budak kecik dgn kemas lagi dgn yg tua yg mcm bayi tu lagiii cuma dpt siapkan laksam jerrr, kuahnyer tak sempatlah nak buat jdnyer hari ni tggl buat kuah dia jerrr bagus jugak kan jimat masa dah tp dr td asyik curik tulang jer! hihihi..... bdn kita penat lah kalau penyakit ni dtg lagi :-( mulalah malas nak buat itu ini pdhal kerjaaaaaaaa bykkkkkk sgt! addduuhhhh..malas betullah! nak layankan bdn yg tak stabil nii jer mmg tak siap satu benda sib baik dah cuci luar dlm tggl vacuum lantai dgn mop haih! sapa2 yg nak kerja ngan kita lehlah dtg sini kikikiki... semuannyer FOC ^______^ da da da nak ngada2 pulak ngadu itu ini :D, kita tgk resepi yg senang banget ni, resepi asal dr KAK YANI tp kan dah kata MyR skrg ni demam jdnyer kopipes dr umah KAK HANA sib baik ada huh!.. Mintak izin n halal ya resepinyer meacehh kanda2 ku :D, dah pernah buat byk kali cuma sejak berblogging ni 1st time kot kita n3 ke dah pernah n3 kita tak tahu kita lupa! hihihi.... :D

LAKSAM

Bahan-bahan
  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • hana tambah ngan belacan potong kuib kecik utk rasa lg kaww! heee..
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau



Dah kena sirammmm :D

Cara-cara
  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau.

Sila abaikan gulungan yg ada kecik ada BESOR tu ya semalam buat tak dan nak ehehehe..alasan org yg malas :D

Tauhu Poket

TAUHU POKET

Salam pagi isnin!! :D

Hari ni byk kerjaaaaaaa, n hari ni tak boleh nak puasa sbb dah dtg penyakit iteewww :D Ni salah satu menu diner semalam sambil2 tgk lumba2 keta :D Resepi asal dr CHE`IZA yg tgh demam bola jugak tuuu hihihi.... Senang sgt nak buat tauhu ni asal ada tauhu jdlah dia isi tu kalau nak pelbagaikan boleh nak guna minced chic pun sodap! Tapi kita lg suke guna udang, udang isinyer manis dan sedap! :D Resepi mintak izin n halal ya che`iza, nak link kan ke MyR tak boleh lg ya nanti kalau dah elok kita lnkkan kembali resepi asal ni :-) macehhhhh! Untuk resepi ni kita cnp n3 yg terdahulu leh g kat SINI ya.... :-) Bila free sikit kita buat balas kunjungan ya insyaAllah, mana2 yg berpuasa hari ni selamat berpuasa!!! huh jeles niii.... :D .

TAUHU POKET

Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 5 kpg tauhu
  • 50 gm isi udang dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar didadu halus
  • 1 inci lobak merah diracik halus
  • 2 helai daun ketumbar dihiris halus
  • 2 sb telur (dlm 1/2 biji)
  • 1 sb tepung jagung
  • 1/2 sk pati ikan bilis
  • sedikit garam




Cara-cara

  1. Tauhu dipotong 2. Kemudian korek tauhu buat poket (mcm buat tauhu sumbat). isi tauhu yg dikuarkan jgn buang.
  2. Hancurkan isi tauhu tadi dgn sudu. Campurkan semua bahan lain kedlm tauhu yg telah dihancurkan tadi. Gaul rata semua bahan.
  3. Sumbatkan bahan2 yg telah digaul td ke dlm tauhu. Siap mengisi tauhu, bolehlah digoreng. Goreng dgn minyak yg panas
  4. Boleh dijadikan lauk atau snek yg dihidang bersama dgn sos....

Ahad, 27 Jun 2010

Khao Mun Gai/Thai Style Hainanese Chicken Rice

KHAO MUN GAI/THAI STYLE HAINANESE CHICKEN RICE


Salam pagi ahad sume!!! :-)

Ceria n bersemangat hari ni sbb nak kuar jap g!! :D alaaaa..kuar soping barang2 dapur lahh uugghh! Ok, kita balik pd tajuk kat atas tuu yaaa... Nmpknyer minggu resepi dr umah 3 HUNGRY TUMMIES!!! thanks a lot tummy untuk resepi thai yg best2 for me, since i dah cuba resepi thai kat ur blog mmg i tak akn goggle carik thai recipe lagi, ur blog dah cukup dgn resepi yg i nak, n dia punyer result sgtlah sedap! seriously nii hihihi.... n i told uuuuu, this is the best hainanese chicken rice i ever made! with spicy ginger n chili bean sauce mmg dah buat nasi ni cukup sedap! aroma corriander dia mmg best! untuk nasi dia 1st time guna chicken lard, mmg tekstur nasi dia lainnnnn sgt! i likeeeeeeee! dia mcm berminyak n berkilat mmg bestlah! Ni nk rekomen ni sbb mmg puas hati TAPI pd penggemar nasi ayam hainan ajer ya dsebabkan ayam dia hanyer drebus ajer tp dun wori bila dlwnkan dgn garlic sos tadi mmg marvellous! as usual tummy, copy n paste from ur blog tenkiuuuu so mch!! :-) Happy Weekend everyone!!! take care! ;-)

KHAO MUN GAI/THAI STYLE HAINANESE CHICKEN RICE
Source: 3 HUNGRY TUMMIES

Ingredients: i make half portion

  • 1 free range chicken, cleaned and excess fat removed*
  • 2 garlic cloves
  • 3 coriander roots
  • 5 cm knob of ginger, sliced
  • 1 shallot, halved
  • dash of soy
  • dash of Chinese cooking wine>>Tak perlu masukkan bg muslim
  • salt and white pepper to taste
  • spicy ginger and chili bean sauce (nam chim tao jiaw)to serve
  • cucumber, peeled and sliced to serve
  • spring onion to serve
  • bokchoy, washed and halved**
  • * use this to render the chicken fat needed
  • ** blanch and serve in the chicken poaching broth

for the rice;
  • 2 cups of jasmine rice, washed, rinsed and drained
  • 3 tbs of chicken lard
  • 2 garlic cloves, minced
  • chicken poaching stock
  • Pandan Leaf>> i added


Method:

Ingredients for the poached chicken.

  • Place chicken and aromatics in a stock pot and cover with enough salted water. Bring it to a boil, simmer for 10 minutes then turn off the heat, cover and let the chicken steep in the hot stock til it cools down. If you are in a hurry, simmer the chicken for 30 minutes, remove and rinse under cold running water for a minute.
  • Remove chicken from the pot, brush with a little sesame oil and cover til it is needed. Cut into neat pieces just before serving. Chicken cooked this way is called white cut chicken (白切雞 pronounced bai qie ji in mandarin or 白斬雞 pronounced bak cham kei in Cantonese) Have you seen my soy poached version? If not click HERE.

Ingredients for the rice.
  • Render the chicken fat then saute the minced garlic for a minute before adding the drained rice. Fry it for a minute or two.
  • Place rice in a rice cooker, add enough stock and cook according to instruction. You can also add a pandan leaf to the rice at this point.
  • Serve the fragrant rice with some of the tender chicken, cucumber slices, spring onion and some of the addictive sauce. A bowl of the chicken broth with some blanched bokchoy is usually served alongside as well.

SPICY GINGER n CHILI BEAN SAUCE


Ingredients:
Makes 1 cup
  • 6 coriander roots, scraped and chopped
  • 6 garlic cloves, peeled
  • 5 cm knob of ginger, chopped
  • 4 tbs of white sugar
  • 6 bird chillies, chopped
  • 4 tbs white vinegar
  • 4 tbs of soya bean paste, mashed
  • 4 tbs of light soy
  • 4 tbs of dark soy
  • 1/4 cup of chopped coriander leaves
  • salt and white pepper to taste

method;

Pound coriander roots, garlic and ginger with a pinch of salt into a paste. Add the rest of the ingredients and mix well. Check for seasoning. It should taste salty, sweet, spicy, sour and garlicky.

Sabtu, 26 Jun 2010

Orange-Lychee Punch

ORANGE-LYCHEE PUNCH

Salam kembali ;-),

Alhamdulillah kenyang suduh n sempurna sudah puasa hari ni :D, esok cuti puasa sambung minggu depan pulak kalau masih boleh puasa :D phm2 jerlah kan penyakit org perempuan ni ehehe... Berbuka dgn nasi ayam thai tummy, n3 esok ya nak relakssssss penattttt n ngantukssssss :D.. Di mulakan dgn seteguk ORANGE-LYCHEE PUNCH nii best punch i ever made! sedap banget ki! waduhhhh... punch ni pun buat tak cukup! hihihi... nasi pun tak cukup! Sib baik mama mengalah ya :D mmg kena betul menu berbuka hari ni sedap sgt! Mekaseh kak hana! Senang kepala tak yah pkir nak masak apa minum apa ehehehe... Resepi asal HERE, n boleh tgk umah KAK HANA jugak! n ni kita bg sukatan untuk 2 org gelas sederhana besar jugak! :D Mekaseh sume!!! mintak izin cnp ya kak hana :D

ORANGE-LYCHEE PUNCH

Bhn2

  • 200 ml 100% orange Juice
  • 100 ml air soda
  • 100 ml syrup lychee
  • Gula jika perlu>> kita tak masukkan
  • Beberapa ketul ais
  • Hirisan Oren
  • Laici yg yg dah di siat-siat
  • Daun pudina untuk hiasan



Cara-cara
  • Isi kiub ais dalam gelas.
  • Shake campuran air soda, fresh oren dan juga syrup laici.
  • Tuang ke dalam gelas tadi. Hiaskan dengan hirisan oren@laici dan daun pudina.

Fried Prawn Cakes@ Thod Man Gung

FRIED PRAWNS CAKES

Salam pagi sabtu! :D

Ni menu berbuka semalam antaranyer lah kan, malas betul nak n3 hihihi.... Resepi yg best n sedap! senang laks tu bhn tak byk.. dekat sini ada lg satu makanan dia org yg popular fish cakes tp yg itu mcm rumit sikit, ada dekat internet tp tak mcm yg djual jual kat luar, katanyer guna ikan air tawar n mcm2 rempah daun2 ntah apa lagi ntah! Tapi mmg sedap.. Resepi dr 3 HUNGRY TUMMIES, tenkiuu tummy!! neway i cnp resepinyer kat sini ok, thanks again! MEnu ni mmg sesuwai buat budak2 mak bapak budak pun lagilah suke! Buat 1/2kg udang tak cukup! nxt time kena buat 1kg baru sume org puas :D. Hari ni tak g jalan2 jdnyer puasa lagi :D kita pkir lagi apa nak dbuat buka hari ni ya :D

FRIED PRAWN CAKES
Source: 3 HUNGRY TUMMIES

Ingredients:

  • 1 kg of prawns, peeled and rinsed (keep the heads and shells for other use)
  • 2 garlic cloves
  • 1/2 tsp of sea salt
  • 3 coriander roots, cleaned and chopped
  • 1 tsp of white peppercorns
  • breadcrumbs (I used panko)
  • oil for frying
  • cucumber and tomato slices to serve
  • sweet chilli sauce or plum sauce to serve



Method:
  • Pound garlic, salt, coriander roots and white peppercorns to a paste. This is also great as a marinade for bbq meat of fish.Add paste to prawns and blend in a food processor til you get a thick paste.
  • Place prawn paste in a bowl and knead it til you get a sticky paste.
  • Form prawn paste into little patties and coat with breadcrumbs.
  • Fry in batches til golden and drain well before serving.
  • Serve immediately with cucumber and tomato slices, not to forget the sweet chilli sauce of course.

Jumaat, 25 Jun 2010

Apam Gula Melaka

APAM GULA MELAKA

Salam kembali lagi ;-),

Hari ni penat yg amat! kita pun tak tahu kenapa penat sgt, alamakkk!! tanda2 semakin dekat.. Apa pun alhamdulillah lengkap sudah puasa hari ni, esok pun pose lagi nak latih dulu sebelum ramadhan dgn cuaca yg panas nii huhuhu... Hari ni minum air laici sejuk mcm kak hana semalam hihihi.... sejuk betulll letak air batu byk2 :D n ni salah satu kuih yg harus ada kalau puasa2, sebenrnyer ada tragedi lah :-( kita ada beli kelapa sebijik 2 minggu lepas tak kot! kita simpan sbb nanti parcel sampai leh parut sendirik, tp malangnyer kelapanyer lembikk!!! uuuwaaaaaaa....... masa tu dah bancuh dah adunan apam ni :-( tu lah sebabnyer konon2 nak guna parutan kelapa sendirik guna grater yg baru sampai tu, tak de rezeki lerrr.. terus mood ilang bdn semakin penat..

**Buat semua yg dtg ke sini DOA semua amatlah dharapkan supaya mendoakan keadaan ROSS Osaka@jintanmanis.com adik kita yg dah tumpah darah, doa kalian semua dpt membantu insyaAllah, kesian bila dpt berita ni dr reporter kanazawa yg kelam kabut juga bila dapat berita tu, yer la, bygkan org yg duk luar negara ni bukan ada sedara mara, harapkan suami ajerlah dgn ank2 kecik2 lagi.. Semoga tabah ya ross n doa semua org juga mengiringi perjuanganmu insyaAllah amin...

APAM GULA MELAKA
Sumber: CHE`IZA MyR

Bahan-bahan ( satu family )
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam




Cara-cara

Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

Kek Pisang n sos cekelat

KEK PISANG

Salam kembali!! :D

Mcm biasa lah tuan umah nak g berehat jap lagi hihihi tp jgn sampai terlebih rehat kang org bwh kol :D.. Buat kek ni malam td nak menebus kekeceaan dgn cik cipon iteewww.. oppss bukan beerti giv up ya, tu haaa..telur dah kuarkan lagi kikiki.... Td pg lepas antar kakak kat bwh terus g pos opis parcel dr mesia dah sampai tp kena tax sbb berat sgt! hihihi... alhamdulillah sampai tp sedih lerr bunga kantan dgn daun kunyit tak leh pakai! uuuwaaaaaa...teruk ler org pos ni kalau antor terus semalam sure elok lagi, ceeet! Haaaa.. ni resepi dr KAK JUN JC, pisang kita pun ada lg 3 biji yg dah nak menopous tu, lg pun mcm dah lama tak buat kek pisang, resepi kali ni guna sour cream nmpk sedap masa kita bancuh adunan tu, ingatkan kita masam bila rasa2 adunan tu manis mcm biasa tuuu, ok ok tak leh lama2 nanti masa dah lari wakakakaka.... Kak jun mintak izin n halal resepinyer!! macehhh!

KEK PISANG

Bahan2
  • 1/2 cawan + 2 sudu besar butter-lembutkan>>panaskan dlm miro sekejap

Bahan A:

  • 2 cawan tepung kek
  • 3/4 cawan + 2 sudu besar gula pasir
  • 2/4 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh baking soda
  • Bahan B:
  • 400 gm pisang masak ranum-lecek halus
  • 1/2 cawan sour cream atau yogurt
  • 2 biji telur size besar
  • 1/2 sudu teh esen pisang
  • kita tambah walnut cincang :D

Cara2

Panaskan oven ke 180'C. gris kan tube pan atau loyang 9 in. Dlm mangkuk ayak bahan A ketepikan. Dlm mangkuk lain putar bahan B hingga rata kemudian campurkan bahan A dan butter kedlm bahan B dan adun hingga betul2 rata.

Curahkan dlm loyang dan bakar selama 40 min atau hingga masak. Sejukkan dan hias dgn coklat sos jika suka.



COKLAT SOS:

1 1/2 cawan coklat semi sweet

2 sudu besar madu

2 sudu besar Butter

1/4 cawan cream atau susu cair

1/2 tsp esen mint atau vanilla

Masukkan semua bahan dlm double boiler dan masak hingga coklat cair dan smooth...curahkan atas kek yg telah disejukkan. Enjoy!

Sup Tulang Masam Pedas

SUP TULANG MASAM PEDAS

Salam d pagi jumaat yg mulia penghulu segala hari :-),

Hari ni pun kalau sihat lagi bdn ni nak sambung puasa sampai esok lagi :D.. Alhamdulillah dah 2 hari penuh berpuasa, ni pun bdn dah semkin menunjukkan kepelikkannyer huhuhu... nak batal pagi2 jgn dah separuh tu yg galad betul hihihi.... Buat sup jugak, nak habiskan tulang lebihan buat bone steak hari yg sebelumnyer tuu.. Resepi ni olah sendirik dr resepi yg sebelumnyer kat SINI, oleh kerana guna tulang masaknyer nak kena lama2 sikit baru kick :D Kalau nak cuba resepi KAK DAYANGJACK pun boleh jugak tp mmg kita n mak kita dah terbiasa sbnrnyer masak sup letak ketumbar jintan sume tp tang masam pedas ni kita ikut mee sup style siam, selalu pergi beli sup kat warung muslim ni tp main agak jugak dia punyer rasa tu dah nak hampir sama tp alngkah bagus kalau terus sama rasa dia tu hihihi.. nak tanyer segan dah lah tak pandai spekong siam tak pasal2 kang kena pelangkung!:D Hari ni nak buka apa? awal lg dah sibuk2 pkir nak buka apa :D hihihi...

SUP TULANG MASAM PEDAS

Bahan2

1kg Tulang Lembu
1200ml air gabungan air rebusan tulang yg drebus terlebih dahulu
2 biji Tomato dpotong berbaji
2 biji Kentang
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daun sup
1/4 cwn bwg goreng

Bhn Kisar @ Tumbuk>>kita tumbuk :D

6 biji Bwg Merah
4 biji Bwg Putih
1" Halia
1" lengkuas
1 sk Lada Hitam yg dah dtumbuk
1 sb Ketumbar **yg dsangan tanpa minyak n tumbuk
1 sk Jintan halus**
1sk Jintan kasar**

Kayu manis
Bunga lawang n the geng
1 Bungkus sup bunjut adabi

Bahan Perasa

2 biji lime dperah ambik jusnyer
2 sb sb Sos Ikan
Garam
Gula sikit

Tambahan

8 biji cili api atau kurang dtumbuk



Cara2>>

  • Basuh bersih tulang dgn tepung gandum dan toskan, tumbuk kasar halia dan serai yg dketuk dan masukkan kedalam air untuk rebusan tulang, rebus sehingga daging empuk.
  • Tumis kayu manis n kwn2nyer sampai naik bau dan masukkan bhn2 kisar, tumis lagi sehingga betul2 masak..
  • Selepas itu masukkan kentang dgn tulang serta masukkan air tunggu sampai mendidih dan kentang empuk.. Masukkan garam, gula dgn bhn perasa, tambah apa2 yg kurang, tunggu lagi sehingga daging atau tetel yg melekat dtulang n kentang betul2 empuk..
  • Last sekali masukkan tomato, dan separuh bwg goreng td ke dalam sup, tunggu dlm 3 minit dan matikan api, selepas itu taburkan daun ketumbar dan daun sup yg telah dpotong td serta lebihan bwg goreng td..
  • Selepas itu masukkan lada kecik yg dtumbuk terlebih dahulu td, kurangkan kalau tak nak pedas sgt. Rasa sup ni masam2 pedas.. sedia tuk dhidang!

Khamis, 24 Jun 2010

Red Rubies

RED RUBIES

Salam kembali :-),

Ada lebih kurang 1 jam lg nak masuk waktu berbuke, InsyaAllah kalau lepas buka TER lebih rajin kita masukkan n3 berbuka hari ni, ni antara nyer, nak buat pencuci mulut masa nak batalkan puasa nanti :D lama dok ngidam nak makan benda ni tp payah sikit nak jumpa sengkuang, sengkuang cina lagilah tak de! tp kat sini byk dessert mcm ni tu yg kita pelik atau kita yg pelik sbb tak jumpa! hihihi.... Sabtu lepas ada beli sengkuang biasa tuu tp keciit2 lah pulak! tak tahu nk buat apa sampai skrg td ni lah dok terpkir apa nak dkerjakan dgn sengkuang ni ya, bila gugel2 kat umah CMG jumpa benda ni, apa lagi lpeas bgn tido td, gugel2 jap pastu projek tak ssh pun nak buatnyer tp kena hati2 sbb kalau rebus lama2 dia terburai , ni pun td separuh yg lekat yg lagi separuh tak cantik sgt :D tak pelah asal dpt merasa :D.. Mcm biasa CMG mintak izin n halal resepinyer nak buat buka ni tauu tak mintak izin kang nanti kurang pahle puasa ngeeeeeee... macehhh!!! dulu2 kan kita ingatkan buat benda ni mcm buat buah melaka tu kikikiki.. pandai punyer org! hihihi.... Selamat berbuke!! :-)

RED RUBIES

Bahan Utama :-)
300 g water chesnut (sengkuang cina, boleh lihat gambar disini)
1 camca teh pewarna merah*
2 camca besar air*(*disatukan)
4 camca besar tepung ubi
2.5 liter air ais
3 liter air

Bahan Lain :-)>>kuahnyer juga boleh guna susu segar atau susu cair

Air gula (masak 3/4 cawan gula pasir dengan 3/4 cawan air dan 2 helai daun pandan)
500 ml santan pekat/susu cair/susu segar*
1/2 camca teh garam*(*disatukan)
Air batu secukupnya




Cara membuatnya :-)
  1. Kupas sengkuang cina (kalau susah nak dapat, boleh guna sengkuang biasa), cuci dan potong dadu, rendam dalam bancuhan warna merah dan biar 20 minit. Toskan dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi dalam beg plastik tadi, dan goncang hingga sengkuang tadi disaluti tepung ubi, ayak untuk membuang lebihan tepung.
  2. Panaskan 3 liter air hingga mendidih, masukkan sengkuang cina yang bersalut tepung ubi tadi dan biar hingga timbul. Cedok keluar biji2 delima yang timbul tadi dan terus masukkan ke dalam bekas berisi air ais. Buat hingga siap dan biar biji delima berendam dalam air ais.
  3. CARA PENYEDIAAN :- Dalam mangkuk sesuai, cedok keluar isi biji delima mengikut kuantiti yang dikehendaki, tuang pati santan dan juga air gula mengikut tahap kemanisan yang diingini. Letak air batu seckupnya. Boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...Selamat mencuba!!!

Kek Chiffon Durian

KEK CHIFFON DURIAN

Salam kembali :-),

Sana sini chiffon nak2 org yg kat jepun yg tgh mabuk chiffon wakakaka...Jgn dpandang rupa yg tak cun n ketot ituuuu TAPI rasa n kelembutannyer setaraf chiffon yg tinggi2 iteewww ahahahaha... betul tau! tak tipu, puasa2 tak baik tipu kurang pahle.. Honestly kita pun tak tahu kenapa dia mendap TAPI bukan bantat taw! kalau bantat dia ala2 bingka atau dia punyer tekstur tak kering n lembap mcm chiffon tp yg kes kita nii dia lembut sgt2, cuma ketot2 jer lah sbb dia mendap , tak pe practice make perfect ntah baper kali dah practice ni tak perfect2 huh! hihihi.... dun give up!! aza2 fighting!!! :-) Rasanyer sapa2 yg nak buat cuba atau gagal mcm kita buat ni, step pertama tu guna mixer mcm yg KAK RINCHAN ajar kat FPnyer tu, selama ni kita duk guna whisk ajerrr tuk adunan kuning telur tuuu atau pun mmg kita tak pandai ahahaha... maceh ya kak hana nanti nak practicekan yg tu pulak, kalau ghajen ptg karang godeh2 lagi sbb telur dah kuarkan tuuu wakakaka... jap g lepas zohor nak g masuk beradu kikiki... perkara harus dbuat sbb kalau tak nanti kita tak leh nak buat itu ini nak2 puasa gini cuma jgn terlebih lebih sudahlah kan :D Resepi ni kat umah LYDIA yg dah ada 3 boys kikiki.... her husband also japanese mcm kita lah :D Sejak lydia post status kat FB tgh membakar chiffon durian tunggu2 jugak kat blog, tak lama tu n3 pasal ni dah dpublishh n kita pun sukelah! maklumlah durian :D Ok lydia, i mintak permission pulak nak publish ur recipe here k, thanks!

DURIAN CHIFFON CAKE

Ingredients (9"):
A

4 egg yolks
20gm caster sugar
40gm vegetable cooking oil
30ml milk
¼ tsp salt
½ tsp durian essence (optional)

B
100gm cake flour (or 85gm all purpose flour + 15gm cornflour)
½ tsp baking powder

C
4 egg whites
100gm caster sugar
⅛ tsp cream of tartar

D
½ cup durian flesh, pureed


see, gebus like chiffon tinggi lampai tu kan kan, yg ni jer ketot ntah kena sumpahan mana ntah ni huh!

Directions:
  1. Preheat oven to 170 degree C.
  2. In a large mixing bowl, whisk together ingredients A until combined.
  3. Sift together ingredients B, then add into (2) and mix well. Set aside for later use.
  4. In another large mixing bowl, beat egg whites until soft peaks. Add in sugar and cream of tartar and continue to beat until stiff.
  5. Take ¼ of the meringue and mix with (3) until well mixed. Gradually add in remaining meringue, and lastly stir in durian puree. Stir until just combined.
  6. Transfer batter into chiffon pan and bake in the preheated oven for 40 minutes.
  7. Invert the cake immediately after taking out from oven, and cool on rack completely before turning out from mould.

Bone Steak

BONE STEAK

Salam khamis sume :D,

Hari ni pun kalau sihat tubuh badan masih lagi berpuasa insyaAllah tp bdn ni mcm dah tunjukkan tanda2 yg pelik huhuhu... tunggu dulu ya :D.. Ni menu berbuka semalam, rasanyer dah lama beli tulang tp tak masak2 pun alasan sbb syg nak masak! ahahahaha.. gonjeng punyer tuan umah :D Resepi ni kita paling suker! sedap! ratah gitu jer dah cukup mengenyangkan, paling best tak bau sbb ada daun pandan n serai sekali masa merebus dia, sapa yg rasa nak cuba atau lum pernah makan lehlah cuba resepi ni, adjust jer rasa masam sikit manis sikit masin sikit walahhhh! oppsss lupa xtra cili kering ehehehe...
Resepi asal dr KAK FIDA MyR tp syg skrg ni masih bermasalah kena tunggu dulu MYR baik ya baru leh masuk jdnyer tak leh nak antar link tu ke sana, boleh tgk kat SINI, yg n3 yg sebelumnyer :-) apa pun Macehhhh! n thank u to MyR jugak byk resepi2 best kat sana :-)

BONE STEAK

Bahan-bahan
  • 1 kilo tulang *- cuci bersih
  • 3 helai daun pandan*
  • 1 btg serai*
  • 4 ulas bwg putih* -diketuk
  • 1 ibu jari halia* -diketuk
  • (Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
  • 2 sb ketumbar biji*
  • 1 sb jintan kasar*
  • 3/4 sb jintan halus*
  • 1/2 sb lada hitam/putih*
  • (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
  • 10-15 tangkai cili kering
  • 10 ulas bwg merah
  • 5 ulas bwh putih
  • 1 botol tomato sos
  • 2 sb kicap manis
  • kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
  • 1-2 biji bwg besar - dibelah
  • cili hijau - dipotong
  • 2 biji telur - di kocok
  • Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 1/2 cwn kacang peas -utk tabur


Cara-cara
  1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
  2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
  3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
  4. Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
  5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
  6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
  7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual

Rabu, 23 Jun 2010

Sirap Bandung Soda

SIRAP BANDUNG SODA

Salam kembali :-),

Burrrppp, alhamdulillah kenyang :D Minuman berbuka :D lebihan soda semalam byk lagi tu pun ada lg satu botol lagi, esok kalau puasa buat lagilah air yg berkaitan soda walhal tak baik tuk kesihatan huhuhu... sbb perut buncit! hihihi.. maklumlah gas semata mata :D Agaknyer kan kita dah berpuluh tahun tak minum air bandung ni sebab apa? dulu2 asalnyer air yg ada susu2 ni mmg lah kita tak minum, tekak ngada2 lah katakan :D tapi peliklah skrg ni (ayat yg sama :P) sume2 kita nak makan n minum! oppss, teh susu jerr atau teh tarik jer belum nak cuba lagi :D Resepi ni ambik kat umah jepun sana tuuu :D macehhh yo, enak rupanyer! leh buat lagi! tp sirap yg ada kat sini lain pesen sikit rasa dia ehehe..agak2 kalau rebus balik semula letak daun pandan sedap tak eak? ahahaha... da da, bdn penat lah, nanti nak menggosok lagi huhuhu...
Macam biasa kak mintak izin n halal resepinyer! resepi senang banget! :P Leh g umah KAK HANA jugak ya :D..

SIRAP BANDUNG SODA

Bahan-bahan
  • Air
  • Susu Cair
  • Air Soda
  • Sirap Rose
  • Air Gula@gula putih
  • Kiub Ais@Air batu
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan dan kacau.
  • Sedia untuk dminum.

Jemput minum! sorang seteguk ajer! hihihi

Kuih Lapis Pelangi

KUIH LAPIS PELANGI

Salam kembali :-),

Haaaa...ni buat semalam petang ya, n gmbr dambil malam hari sbb tu kaler fuuhhh bukan main terang! sapa2 yg nak tgk lama2 tu lupakan atau kena ambik spek kaca hitam ya eheheh... Ni sume izah punyer pasallah ni puasa2 tayang kuih mcm ni mmglah nak makan! kalau leh beli beli ajer! huh! tp buat ni dlm keadaan penat sib baik tak jatuh pengukus ku iteewww :D Resepi asal dr KAK YATIE US yg mmg terrer bab2 kuih2 kukus niii, cnp dr umah IZAH pencinta muffin iteewww :D Mcm biasa ya mintak izin n halal resepinyer, macehhhh! jap g nak tidoooooo!!! hihihi... tunggu kakak balik dulu :D

KUIH LAPIS PELANGI

Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 tepung beras
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 8 cawan santan sederhana pekat( 1 1/2 biji kelapa parut)
  • 1 sudu kecil garam
  • pewarna merah, hijau, putih, kuning


Cara Penyediaan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.
  8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
  9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.

Rendang Pindang

RENDANG PINDANG

Salam kembali sambungan mlm td ya :D,

Menu berbuka smlm ptg :D senang, masak ni dgn nasi himpit alhamdulillah kenyang :D.. Sedap pedas2 giteeeew, n lada pun kita tambah byk2 mmg best, kita pun suke mkn rendang yg jenis berkuah sikit atau senang kata basah2 :D! Tp derhaka sikit sbb kita letak kerisik sikit sajer nak buat bau2 wangi giteewww.. Resepi asal kat umah KAK SHEILA yg dah semakin popular iteewww jan lupa beli majalah MIDI ya :D Mekaseh kak! sedap! Resepi Mintak halal n izin juga ;-)

RENDANG PINDANG

Bahannya
  • Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
  • 5 batang serai*
  • 6 ulas bwg merah*
  • 6 ulas bwg putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
  • 1 cawan santan
  • 2 keping asam keping
  • Beberapa helai daun limau
  • Garam, gula, perasa
  • 5 sdb minyak


Cara2:

Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat

Punch Nenas

PUNCH NENAS

Salam pagi rabu sume :D,

Kejap jer dah hari rabu ya, menaip tgh malam2 buta :D rasa mcm sekejap jer abis hari skrg niii adakah sbb semakin dah tue??? huhuhu.... Hari ni kalau masih sihat tubuh badan lagi meneruskan puasa lagi, air ni buat buka puasa, sedap betul teguk, tgh sedap2 teguk tu leh hujan pulak! sib baik dah habis minum ahahaha..klu tak mesti terbantut nak minum :D.. Resepi asal kat umah KAK HAZILA ratu dessert :D, sedap air ni tp kita campur separuh guna nenas fresh aduh mak aiiiii mmg sedap! Mcm biasa yer kak zila mintak izin n halal resepinyer :-) macehhhhh!! senang jer ni nak buatnyer pejam mata sebelah pun leh buat :D..

PUNCH NENAS

Bahan bahan

  • 200 gms kiub nenas dalam tin
  • 100 ml sirap nenas dalam tin
  • 100 ml air
  • Ais ketul secukupnya
  • 250 ml air soda



Cara cara

1. Kisar nenas, sirap nenas dan air hingga halus.
2. Masukkan air soda dan ais batu.
3. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 22 Jun 2010

Kek Batik Marie

KEK BATIK MARIE

Salam ptg sume :D,

Sowi ya yg dtg berkunjung, hari ni tuan umah puasa, inysaAllah kalau sihat tubuh bdn sampai jumaat nanti haiiiyaaaaa.. org lain dah puasa kita jerr tak puasa2, puasa sunat rejab ya yg gantinyer dah habes awal2 :D... Buat ni semalam, tp kita suke mkn kek ni dah 2 hari tido dlm sebok baru makan sedap! Resepi KAK UMMI, ambik dr umah KAK HANA, Tapi kan kan kan, lepas kak ayu sg n3 pasal kek batik marie tu kita pun dah siap bancuh! haih! sekut marie dah habis laks tu nak ken tunggu yg dr mesia sampai, parcel yg ke 2 ni tak sampai sampai lagi mintak2 esok sampai leh buat resepi yg tu pulak :D... Mintak ijin n halal ya kak ummi n kak hana! maceeehhhhh! hari ni nak masak apa eak? malas betulll nak masak! hihihi....

Mana2 yg dtg berkunjung tu malam karang insyaAllah buat balas kunjungan ya macehhh!!!! untuk kek ni kita guna loyang kek pound tu haa.. alas dgn plastik senang nak kuar.

KEK BATIK MARIE

Bahan-bahan
  • 500 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm butter
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)-(boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
  • 1/4 cawan serbuk koko>>yg ni kita letak 1/2 cwn serbuk milo n 1/3 serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe



tak cun sgtlah! sbb masa tgh kacau ada ORANG kacau! huh!

Cara Membuat
  1. Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  2. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  3. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  4. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.

Bun Gula Merah/Perang

BUN GULA MERAH


Salam n selamat pagi!!

Haaaaaa...sesuwai tuk budak2 roti mcm ni, mekaseh ya ross! sedap niii bau dia pun harummm jer! tp akak guna gula perang sbb gula merah tak de! huhuhu... kat sini kat mana ntah kedai yg jual gula merah huh! Buat ptg semalam sbb nk buat bf tuk budak2 hari ni, n macam biasa versi budak2 kena ada cekelat chip itteeewwwww versi mak mmg suke letak kismis jerrr :D.. ambik ni ross akak bg 3 ketul cukup2 mkn ank beranak :D Mcm biasa ya ross resepi akak mintak izin n halal ya :-) tenkiiiuuuuuuuuu!!! Leh g umah ROSS jugak! Buat kecit2 jerr :D




BUN GULA MERAH/PERANG

Bahan-bahanya-sumber resepi ros@jintanmanis.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

180gram tepung roti
50gram tepung gandum
2 sudu besar skim milk@susu tepung
3-4 sudu besar gula merah
100ml susu segar suam@boleh ganti dengan air suam
40gram butter
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil yis
50 ml air
1/3 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softner ( boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux)>>Guna WR

bahan sampingan

1/3 cawan kismis hitam




Cara-caranya ( uli tangan)

1. Mula-mula masakkan gula merah bersama 50ml air didalam periuk dan kacau sehingga gula merah larut, ketepikan dan sejukkan sebentar.

2. Selepas itu, masukkan bancuhan gula merah dan semua bahan doh dalam bekas adunan kecuali kismis hitam dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli selama 5 hingga 8 minit.

3. Setelah adunan menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan beberapa minit, anda akan dapat doh yang elastik.

4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di campur dengan kismis hitam dan uli sebati.

5. Bahagi kedua-dua doh pada 9 bahagian bun kecil dan susun di dalam acuan petak 18cm, pastikan acuan petak di lenser dahulu dengan butter atau marjerin, biarkan doh naik dua kali ganda dan gilss permukaan bun dengan 1 sudu kecil susu segar+beberapa titikmadu.

KAEDAH LAIN ( menggunakan Bread Maker)

- Masukkan semua bahan kecuali kismis hitam dalam BM dan pilih menu Dough dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli, kemudian keluarkan doh dan bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di masukkan kismis hitam. Boleh terus bentukkan doh bulat-bulat dan susun dalam acuan petak. Biarkan naik dua kali ganda.

5. Akhir sekali bakar pada suhu 170-180darjah selama 20 hingga 23 minit dan sedia untuk dihidangkan panas-panas atau boleh juga disejukkan dahulu atas redai. Selamat Mencuba.



Isnin, 21 Jun 2010

Kiwi-Orange-Mango Juice

KIWI-ORANGE-MANGGO JUICE

Salam kembali ! :D

Jom minum juiceeee dulu! haiyaaaaaa..... tak tahu nak buat apa dgn kiwi yg dah dbeli semalam tu, selain mkn dgn yogurt buat apa lago yek? Ninja tu lah semalam g belanja barang2 dapur dia kata ambiklah golden kiwi tuuu sbb murah sebijik cuma 2 ringgit jerr, yg ijau lg lah murah, ambiklah seprauh goden kiwi n biasa punyer tuu.. goggle2 jumpa resepi ni, not bad! tp pastikan manggo tu kena manis kalau tak manis kena tmbh syrup sikir kasi manis sikit kalau tak nanti sure masam! :D Resepi asal kat SINI.. so, cnp dr situ jer ya :D

KIWI-ORANGE-MANGGO JUICE
Source>>EVERYDAY WITH RACHEL

Ingredients:

  • 4 large kiwis, peeled and coarsely chopped
  • 2 large mangos, peeled and coarsely chopped
  • 1 pint orange juice>> 1 pint = 2 cups

Directions:

  1. Using a blender, puree the kiwis, mangos and orange juice. Pour into a pitcher, add 3 cups cold water and stir.

Ginger Chicken In Oyster Sauce

GINGER CHICKEN IN OYSTER SAUCE

Salam kembali :-),

Hari ni bz sental 5 buah kipas! huh! musim panas ni kan dia cepat sgt berhabuk sakit mata kalau tgk sbb angin dia tersekat, siang2 kita mmg tak guna aircond, itu pun bil tiap2 bulan jgn citer kalau tak 500 ke atas mmg tak sah.. sbb tu seorang isteri yg baik hati kenalah berjimat cermat hihihi... kdg tu mmg panas sgt, just bukak aircond dlm 10 min kasi pintu sume tutup pastu off balik :D ngeeeee.... Bukan kedekut tp kena berjimat ahahaha....eh eh td kan dah kata isteri yg baik hati kan kan :D... Oleh kerana kita ni sibuk dr td, jdnyer masak yg simple tp sedap :-) Resepi dr Alongrozz mmg best n kita pun sbnrnyer suke msk mcm ni sbb budak2 leh makan cuma tang lada tu kita tak masukkan sekali cuma tenggek jer kat atas tu :D Ok resepi leh g kat umah ALONGROZZ juga, along mintak izin n halal resepinyer!! macehhh!! nanti kita antor ya :D

GINGER CHICKEN IN OYSTER SAUCE

INGREDIENTS:

1/2 Chicken - cut to small pieces
1 tsp Turmeric Powder
Two Red Chilies*
3 cloves Garlic* (* pounded)
2" Ginger - slice like match stick shape
1 Big Onion - sliced
1 Green Capcicum - sliced
1 Tomato - cut
1 tbsp Soy Sauce
3 tbsp Oyster Sauce



METHOD:

1. Rub chicken with turmeric powder & a bit of salt.
Shallow fry in non-stick wok until just cooked (I want the chicken to be juicy not tough).
Dish up.

2. Reduce the oil to few tbsp & stir fry the pounded ingredients until fragrant.
Add in onions & ginger & stir for 1-2 minutes.
Add in fried chicken & the rest of the ingredients.
Dish up & serve hot.