SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Salam di pagi khamis sume :-),
Hmmmm.... dah 2 hari ninja tak balik, dan hari ni director2 dr 2 belah pihak turun siam thats mean mmg big problem lah tuuuu... malam td berhantar mesej dgn ninja terasaaaa semakin rindu pulak uuuwaaaaaa......nmpknyer aktiviti hari sabtu tak de lah nmpknyer tuk minggu nii :-( gd luck dear!! Semoga urusanmu dipermudahkan olehNYA utk hari ni dan seterusnyer insyaAllah! aminnnn......mintak2 hari ni dapat balik umah ya laling, winduuu nak buatkan coffe hihihi... Tak jadik burung antu sbb dia didalam kwsn thai bukan diluar negara :D tp mlm tadi tido lewat kul 3 stgh tido pastu bangun lewat sib baik ada 1 jam tuk siapkan bekal huh!
Ok citer pasal kek ni pulak masa ambik gmbr kek ni serba tak kena setting silap sume silap! nak gayakan kek ni yg itam payah jugak ya hihihi.... TAPIIIIIIII nak kata satu kat kek ni, SEDAPPP! LEMBAPPP! mmg kita suke! setelah lama tak buat kek cekelat semalam ni buat godeh2 tak sampai 10 min kecuali membakar lah kan :D Sedap sgtlah! sukeeee!!!! Untuk kek ni kita kurangkan gula sikit n kita makan dgn Cream cheese Frosting, waduhhhhh... tgn sebelah pegang piping bag sambil makan sambil picit cream tuu :D kelautttttttt dalm lagi nmpknyerr :D Utk kids dia org makan gitu jerrr.. Resepi asal dr KAK DAYANG JACK yg pandai buat kek :D sgt sedaplah! tak tahu nak kata apa lagi hihihi.. utk resepi ni tak dpt byk ya, kalau family ramai leh doublekan kuantiti :-) Resepi skodeng umah KAKAK SECUBIT GARAM, macehhhh kakak2 sume! Mintak izin n halal resepinyer kembali ;-)
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
Hmmmm.... dah 2 hari ninja tak balik, dan hari ni director2 dr 2 belah pihak turun siam thats mean mmg big problem lah tuuuu... malam td berhantar mesej dgn ninja terasaaaa semakin rindu pulak uuuwaaaaaa......nmpknyer aktiviti hari sabtu tak de lah nmpknyer tuk minggu nii :-( gd luck dear!! Semoga urusanmu dipermudahkan olehNYA utk hari ni dan seterusnyer insyaAllah! aminnnn......mintak2 hari ni dapat balik umah ya laling, winduuu nak buatkan coffe hihihi... Tak jadik burung antu sbb dia didalam kwsn thai bukan diluar negara :D tp mlm tadi tido lewat kul 3 stgh tido pastu bangun lewat sib baik ada 1 jam tuk siapkan bekal huh!
Ok citer pasal kek ni pulak masa ambik gmbr kek ni serba tak kena setting silap sume silap! nak gayakan kek ni yg itam payah jugak ya hihihi.... TAPIIIIIIII nak kata satu kat kek ni, SEDAPPP! LEMBAPPP! mmg kita suke! setelah lama tak buat kek cekelat semalam ni buat godeh2 tak sampai 10 min kecuali membakar lah kan :D Sedap sgtlah! sukeeee!!!! Untuk kek ni kita kurangkan gula sikit n kita makan dgn Cream cheese Frosting, waduhhhhh... tgn sebelah pegang piping bag sambil makan sambil picit cream tuu :D kelautttttttt dalm lagi nmpknyerr :D Utk kids dia org makan gitu jerrr.. Resepi asal dr KAK DAYANG JACK yg pandai buat kek :D sgt sedaplah! tak tahu nak kata apa lagi hihihi.. utk resepi ni tak dpt byk ya, kalau family ramai leh doublekan kuantiti :-) Resepi skodeng umah KAKAK SECUBIT GARAM, macehhhh kakak2 sume! Mintak izin n halal resepinyer kembali ;-)
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)>>Guna cap tulip :D
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
- 1 cawan gula perang>>yg ni kita kurangkan sikit
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco>>Kita guna coffe emulco
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung>>guna minyak mazola
- 1 sudu kecil cuka atau jus lemon>>guna lemon
Walaupun rupamu tidak secantikkk pandaaaa kaler mu yg itam lagi menawan tak kena dgn rasamuuuuu yg sgt sedap!Kita abaikan kejadian kek tu ya nxt time guna cup lagi senang kerja tak yah nak potong2 :D
Cara-cara :
** K.Nor tak buat topping sbb kek ni dah cukup enak dimakan tanpa topping.>>yg ni kita letak topping cream cheese :D
Cream Cheese Frosting
Resepi:KAKAK SECUBIT GARAM :D
Bahan2:
Cara2:
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
** K.Nor tak buat topping sbb kek ni dah cukup enak dimakan tanpa topping.>>yg ni kita letak topping cream cheese :D
Cream Cheese Frosting
Resepi:KAKAK SECUBIT GARAM :D
Bahan2:
- 125g Cream cheese
- 60g Butter
- 60g Gula Aising
- 1sk Jus lemon
Cara2:
- Satukan semua bahan dan pukul hingga gebu