ads/iklan

Jumaat, 4 Mei 2012

Maruku Gunting

_DSC0053
MARUKU GUNTING

Assalamu`alaikum wbt, salam petang jumaat sume :-)

Sesi utk menghabiskan draf2 yg ada :D Sbb mulai minggu depan kita akn bercuti insyaAllah, bila akn kembali biar masa menetukan, minggu depan terlelau ketat jadual kita, pergi sekolah meeting, pergi tadika meeting jugak, hari yg berlainan dan isnin, rabu dan jumaat mmg kena keluar rumah hantar tuition pheewww... sambil2 tu boleh diet balik ehehe... frust makcik da beberapa hari ni ehehe...

Ok, maruku gunting atau nama biasa kita dgr kuih pagoda jugak sgt2 femes n sedapppp! semalam kak watie tyg kuih maruku gunting nya, mlm terus buat, sbb satu adunan ikut resepi tak dpt byk mmg sesuwai utk kita yg nak makan ni :D rangupppp sedappp! Buat kak watie, minta izin n halal kembali resepinya, terima kasih! buat semua terima kasih tak terhingga dgn kunjungannya :-) dan akhir sekali happy weekend!!!

MARUKU GUNTING/KUIH PAGODA
Resepi Asal : KAK WATIE

Bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2...)
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya

_DSC0045_DSC0039
rangup dan cukup semua rasa rempah :-)

Caranya:
  • Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk
  • Tuang bahan kisar kedalam tepung
  • masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  • Masukkan air sedikit demi sedikit....sampai adunan kenyal
  • Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap
  • Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai
  • Kemudian canai nipis2...& panjang
  • taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat
  • potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting
  • ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai
  • pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat
  • Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma)
  • Bila dah garing angkat dan sejatkan
  • Siap untuk dimakan


_DSC0046-2

Penang Char Kuey Teow

_DSC0168
PENANG CHAR KUEY TEOW

Assalamu`alaikum wbt, salam n selamat pagi sume :-)

Alhamdulillah, n tahniah buat che`iza di atas kelahiran bb girl nya semalam :-) selamat berpantang juga ya. Dan minta izin n halal juga untuk resepi ni, terima kasih!

Buat semua pengunjung yg di kasihi, terima kasih setiap kunjungannya :-) insyaAllah giliran kita pulak blogwalking bila free, tenkiuu! selemat beristirehat sume!


_DSC0157
Sedapp n simple, letak lada jeruk byk2 mmg ler sedapnyer :D

PENANG CHAR KUEY TEOW
Resepi Asal : CHE`IZA

Bahan-bahan ( 2 org )

* UTK PASTE *
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
* UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......


_DSC0153
sedap n simple :-)

Khamis, 3 Mei 2012

Tepung Pisang Goreng Rangup

_DSC0116
TEPUNG PISANG GORENG RANGUP

Assalamu`alaikum wbt, salam petang khamis dah nak malam jumaat sume!

Beberapa hari ni malas nak menaip, mood merundum lately. Bagus jugak kurang menaip ni kadang ayat2 yang kita tulis ni kan dlm sedar atau tak akn menyinggung perasaan orang kan? Lebih baik wordless itu yg terbaik :D

Dah jatuh cinta dgn resepi ni, mmg rangup walau dah sejuk! dia rangup lembut tauuu! bukan rangup specis keras ehehe.. ssh betul nak xplain :D Link boleh tgk kat bwh, sapa tuan punyer resepi dan dr mana kita cnp, minta izin n halal kembali utk resepinya, terima kasih! Untuk semua pengunjung arah, terima kasih yang tak terhingga dgn sokongannya :-) insyaAllah minggu depan kita dah mula cuti berblogging balik, sibuk dgn urusan dekat sekolah dan rasa bersalah sbb minggu ni makan dgn selambanyerrr ehehehe.. Selamat berhujung minggu sume!! Kita jumpa esok insyaAllah :-)


_DSC0105
masih tak berapa suke dgn rasa pisang kat siam nii, uuwaaaaaa...

TEPUNG PISANG GORENG RANGUP

Resepi Asal : HAIRUL.COM
Sumber : KAK YATIE (TEPUNG PISANG GORENG RANGUP), BDARIA

Bahan-bahan:-
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 5 sudu besar santan pekat (santan kotak)
  • 1/2 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • 2 sudu besar majerin yang telah dicairkan
  • Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
  1. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali majerin dan air.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga pekat
  3. Masukkan majerin cair dan kacau rata
  4. Jika anda ingin melihat langkah secara bergambar dan detail berkenaan fungsi mengapa setiap bahan dimasukkan, sila ke SINI. Penulis blog ini berkongsi langkah demi langkah dan idea yang menarik untuk mempelbagaikan kegunaan tepung goreng pisang ini.

Yong Tau Foo

_DSC0035
YONG TAU FOO

Assalamu`alaikum wbt, salam khamis buat semua :-)

TErima kasih setiap kunjungan n insyaAllah kita akn buat kunjung balas bila free. Minta izin n halal kembali resepinya, terima kasih minami san :-)

SOS YONG TAU FOO
Resepi Asal : MINAMI MyR
SINI pun ada :D

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto

_DSC0024_DSC0032
Sebelum n selepeas :D

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

_DSC0037
Tak pernah boring nk makan YTF :D

Untuk kuah sup boleh di gunakan utk steamboat atau wantan soup :-)

KUAH SUP
Resepi Asal : Arah

Bahan2
  • 1000ml air
  • 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume/ lebih
  • 5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
  • 1 labu bwg sederhana besar
  • Leek tak masukkan pun tak pe
  • Kicap cair
  • Garam
  • Gula
  • Secubit atau 2 cubit stok ayam
  • Lada sulah
CARA2

Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-) Taburkan kuah sup dgn bwg goreng atau bwg putih goreng dan hirisan daun bawang.

_DSC0027_DSC0028
Sup n sos berkawan baik :D

Rabu, 2 Mei 2012

Cookie Dough Cheesecake Bars

_DSC0210
COOKIE DOUGH CHEESECAKE BARS

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi rabu semua :-)!!

COOKIE DOUGH CHEESECAKE BARS
Source 1 : MY BAKING ADDICTION
Source 2 : BISOUSATOI, KAK RIMA

Ingredients: (bahan-bahan)

FOR THE CRUST ( Lapisan Bawah)
  • 1 1/2 cups graham craker crumbs, Kak Rima used digestive (1 1/2 cwn Biskut Graham Crumbs>>yg ni kita buat mcm kak rima guna digestive)
  • 5 tbsp Unsalted butter, melted ( 5 sb mentega tanpa garam, di cairkan)

CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH (Doh biskut coklat chip)
  • 5 tbs Unsalted Butter, room temperature ( 5 sb mentega tanpa garam, suhu bilik)
  • 1/3 cup packed light brown sugar (1/3 cwn gula perang>> yg ni kita kurangkan sikit)
  • 3 tbs granulated sugar ( 3 sb gula)
  • 1/4 tsp salt ( 1/4 sk garam)
  • 3/4 cup flour ( 3/4 cwn tepung gandum)
  • 1 cup Choc Chip (1 cwn coklat chip>>yg ni kita guna 1/4 cwn sahaja)

FOR THE CHEESECAKE FILLING ( Untuk adunan cheese kek)
  • 10 oz cream cheese, room temperature ( 10 oz krim cheese, suhu bilik)
  • 1/4 cup sugar (1/4 cwn gula>>yg ni pun kita kurangkan sikit)
  • 1 large egg, room temperature ( 1 biji telor saiz besar, suhu bilik)

_DSC0218_DSC0217
sedapppp :D

DIRECTION : (cara-cara)

1. Preheat the oven to 325 F. Line an 8 inch square baking pan with parchment paper or foil allowing a little overhang and spray with nonstick cooking spray. Set aside.

2. Mix the melted butter and graham cracker crumbs until thoroughly combined. Press the mixture into the bottom of the prepared pan. Bake in preheated oven for 6 minutes. Remove pan to a cooling rack. Do not turn your oven off.

3. While the crust is cooling, prepare the chocolate chip cookie dough. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment or in a large bowl with an electric mixer, beat butter, brown sugar, granulated sugar, salt and vanilla until smooth and thoroughly combined, about 1 minute. Mix in the flour on low speed, and mix until just incorporated. Mix in the chocolate chips. Set aside.

4. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment or in a large bowl with an electric mixer cream together the cream cheese and sugar until smooth. Mix in the egg and vanilla on low speed just until incorporated. Pour the cheesecake batter into the prepared crust. Using your hand to form clumps. Flatten the clumps of dough in your palms to flatten them out a bit. Distribute the cookie dough onto the top of the cheesecake batter. Be sure to use all of the dough. You will cover most of the cheesecake batter.

5. Bake for about 30 minutes, until the top feels dry and firm (the cookie dough) and the entire pan looks set if given a gentle shake. Move bars to a cooling rack and allow to cool completely.

6. Lift the bars out by the overhang; slice into desired size and store in the refrigerator. Serve cold or at room temperature

- adapted from The Essential Chocolate Chip Cookbook

_DSC0203_DSC0204

Selasa, 1 Mei 2012

Khao Mok Gai aka Thai Style Chicken N Yellow Rice

_DSC0070-1
KHAO MOK GAI

Assalamu`alaikum wbt, salam selasa buat semua :-),

Minta ampun ni menu hari sabtu masa buatkan utk bbsitter yg dtg jaga ank2 kita masa ketiadaan kita laki bini hihihi.... kira menu diner utk bbsitter n ank2 kita, senang nak buat ni nmpk mcm leceh tp sedap. Kenal nasi ni masa kita jalan2 g pasar terjumpa backstreet stall halal yg jual nasi briyani thai ni lerr, kalau tgh hari dah abis daaaa mcm kedai sup yg kita pergi beli tu jugak :D Tapi kat kedai ni dia siapkan dgn salad sekali, sedap jugak saladnyer tp takde jumpa pulak resepi salad dia. Ramai blogger dah cuba? anataranye Tun Telani, tun post pasal nasi ni terus nak buat jugak, lepas tu nmpk saba yg kat dubai pun dah buat, semakin teringat ingat rasa nasi briyani thai ni, lwnkan dgn air cuka dia, mabelesss. Yang ni kita goggle2 n untuk air cuka tu kita ambik kat blog 3 hungry tummies, mmg samaaaaaaa air cuka dia dgn kat kedai tuu, sedap mmg! Nasi dia pun serupaaaa cuma kita campurkan beras siam dgn beras basmathi :D

Nasi ni lebih kurang mcm nasi ayam goreng kalau tak silap, resepi dr makcik manggis tp makcik manggis ambik dr blog tummy jugak. Terpulang nak guna resepi yg mana yg pasti mmg nasi ni sedap tp jgn makan selalu :D ok ok, tak leh lama sbb hari ni budak2 sekolah n kena pergi sekolah, tp pagi ni sibuk dgn ninja ada urusan berdua sahaja ehehehe...

Untuk resepi nasi n air cuka dia tu pergi kat link yg kita dah letak kat bwh tu ya :-) Akhir sekali SELAMAT HARI PEKERJA buat semua yg bekerja n juga buat suri rumah yg tiada cuti, TERIMA KASIH juga setiap kunjungan, dan insyaAllah kita buat kunjung balas bila free nanti ya :-) Semoga semua org dlm lindunganNya selalu insyaAllah aminnnnn...

KHAO MOK GAI/THAI STYLE CHICKEN N YELLOW RICE
RICE n CHICKEN RECIPE : HERE
SAUCE RECIPE : 3 HUNGRY TUMMIES

Ingredients:(Bahan-bahan)

For the marinade:(Bahan Untuk Perapan)

  • 4-6 pcs bone chicken (4-6 ketul peha ayam atau part lain pon ok)
  • 3 bay leaves (3 Helai daun Salam>>betul ke daun salam? :D kita guna yg kering)
  • 1 tbs turmeric (1 sb serbuk kunyit)
  • 1 tbs ground corriander (1 sb serbuk ketumbar)
  • 1 tbs curry powder (1 sb Serbuk kari>>yg ni kita guna serbuk kari thai, guna serbuk kari ayam pun ok)
  • 1 tbs cumin powder ( 1 sb serbuk jintan putih)
  • 1 tbs ground cinnamon (1 sb serbuk kayu manis>>yg ni kita kurangkan 1/2 sb)
  • 2 tbs sugar (2 sb gula>> kita guna 1 sb gula sahaja)
  • 1 tsp salt (1 sk garam)
  • 2 cups milk or half & half ( 2 cwn susu segar atau cair>>kita guna 1 cwn, 1/2 cwn susu segar dan 1/2 cwn susu cair)
For the rice: (Untuk Nasi)
  • 3 cups uncooked rice (3 cwn beras>>kita campurkan dgn basmathi)
  • 2 1/2 cups water/broth (2 1/2 cwn air/ Stok ayam>>kita guna stok ayam)
  • 1 tbs salted butter (1sb mentega>>kita gunakan minyak sapi)
  • 4 medium size shallots (4 ulas bwang merah saiz sederhana)
  • 2 bay leaves ( 2 helai daun salam)
  • 1 tsp turmeric ( 1 sk serbuk kunyit)
  • 1 tsp curry powder (1sk Serbuk Kari)
  • 1 tsp ground cumin (1 sk serbuk jintan putih)
  • 1 tsp ground corriander (1sk serbuk ketumbar)
  • 1 tsp ground cinnamon (1 sk serbuk kayu manis>>yg ni kita guna stick)

Preparations: (Cara-cara)

For the marinade: (Untuk perapan ayam)

Coat chicken with all ingredients. Refrigerate for an hour or overnight. (Satukan semua bahan-bahan perap dan sapukan ke seluruh peha ayam dan perapkan semalaman atau 1 jam atau lebih>>yg ni kita perap 2 jam sbb tak cukup masa)

For garnishing: (untuk hiasan)

Heat vegetable oil in a saucepan. Add half of the shallots and fried till golden brown. Set some aside for garnishing. (Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan separuh dr jumlah bawang merah yang di gunakan tadi hiris dan goreng hingga perang, separuh di tinggalkan utk hiasan dan separuh lagi di biarkan dlm kuali untuk proses seterusnya)

For the rice: (Untuk Nasi)

Heat butter in a sauce pan with the remainder of the shallots. Add all the spices and fried till fragrance. (Panaskan mentega di dalam kuali yang digunakan untuk menggoreng bawang awal tadi dan separuh bawang goreng tadi, masukkan semua rempah dlm kuali dan tumis sehingga naik bau)

Stir in uncooked rice until combine and spread it in the rice cooker. (Masukkan beras yg di bsauh terlebih dahulu di dalam kuali tadi dan kacau sehingga rempah yang di tumis tadi sekata, kemudian pindahkan ke dalam periuk nasi)

In a separate saucepan, heat 1 tbs butter. Add shallots and marinade chicken. Brown chicken on both sides. Chicken should still be under cooked but nice and brown on the outside. (di dalam kuali yang berasingan, panasakan 1 sb mentega, masukkan lebihan bawang merah dan ayam perapan tadi. Gorengkan ayam tadi dgn api sederhana sehingga ayam tadi separuh masak dan bertukar warna perang di luarnya, balikkan dan matikan api)

Arrange the brown chicken pieces around the rice dish in the rice cooker. Add water/chicken broth. You will need just enough water/broth to cover about 2 inches above the rice surface. Let them cooked in the automatic rice cooker until done. ( Masukkan ayam yang di goreng dgn butter tadi ke dalam periuk nasi, letakkan di atas nasi yg telah di tumiskan tadi. Masukkan air/stok ayam mengikut sukatan atau bergantung dengan periuk nasi masing2, kemudian masak nasi mcm biasa sehingga masak)

If you don’t have a rice cooker, spread the rice in a deep dish, oven proof pan. Arrange the chicken pieces around the dish, cover with water/broth. Cover the dish and bake at 350 for about 40 minutes. Check in between to see if the rice is drying out. If so, add more water/broth and gently toss. (Kalau takde periuk nasi atau nak gunakan mangkuk pyrex utk oven, masukkan beras dan ayam dlm mangkuk pyrex tadi, tambahkan air sehingga menutupi beras dan tutup mangkuk tadi dan boleh bakar dgn suhu 350f selama 40 minit atau sehingga masak)

_DSC0072_DSC0071
curah air cuka dia tu byk2 mmg tersgt sedap :D

SAUCE (Sos/Air Cuka)

Ingredients: (Bahan-bahan)>>kita buat stgh adunan ajer
  • 2 green chilies (3 tangkai lada hijau>>kita guna cili merah )
  • 5 cm knob of ginger (5 cm halia)
  • 3 stalks of coriander (3 tangkai daun ketumbar)
  • 3 spring onion (3 tangkai daun bwg)
  • 1/3 cup of castor sugar (1/3 cwn gula kaster)
  • 1/3 cup of white vinegar (1/3 cwn cuka)
  • salt to taste (garam secukup rasa)
  • 1 tbs of water (1sb air)
Method:

Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings. (Cincangkan halus semua bhn2 kecuali air, gula, grm dan cuka. Masukkan gula kaster dan air di dalam mangkuk tahan panas, masukkan dalam microwave lebih kurang 2 minit dan masukkan cuka. Kemudian masukkan pula bahan2 yang telah di cincang halus tadi kedalam cecair cuka dan gula tadi, gaul dan perasakan)

_DSC0074