Assalamu`alaikum wbt, salam selasa buat semua :-),
Minta ampun ni menu hari sabtu masa buatkan utk bbsitter yg dtg jaga ank2 kita masa ketiadaan kita laki bini hihihi.... kira menu diner utk bbsitter n ank2 kita, senang nak buat ni nmpk mcm leceh tp sedap. Kenal nasi ni masa kita jalan2 g pasar terjumpa backstreet stall halal yg jual nasi briyani thai ni lerr, kalau tgh hari dah abis daaaa mcm kedai sup yg kita pergi beli tu jugak :D Tapi kat kedai ni dia siapkan dgn salad sekali, sedap jugak saladnyer tp takde jumpa pulak resepi salad dia. Ramai blogger dah cuba? anataranye Tun Telani, tun post pasal nasi ni terus nak buat jugak, lepas tu nmpk saba yg kat dubai pun dah buat, semakin teringat ingat rasa nasi briyani thai ni, lwnkan dgn air cuka dia, mabelesss. Yang ni kita goggle2 n untuk air cuka tu kita ambik kat blog 3 hungry tummies, mmg samaaaaaaa air cuka dia dgn kat kedai tuu, sedap mmg! Nasi dia pun serupaaaa cuma kita campurkan beras siam dgn beras basmathi :D
Nasi ni lebih kurang mcm nasi ayam goreng kalau tak silap, resepi dr makcik manggis tp makcik manggis ambik dr blog tummy jugak. Terpulang nak guna resepi yg mana yg pasti mmg nasi ni sedap tp jgn makan selalu :D ok ok, tak leh lama sbb hari ni budak2 sekolah n kena pergi sekolah, tp pagi ni sibuk dgn ninja ada urusan berdua sahaja ehehehe...
Untuk resepi nasi n air cuka dia tu pergi kat link yg kita dah letak kat bwh tu ya :-) Akhir sekali SELAMAT HARI PEKERJA buat semua yg bekerja n juga buat suri rumah yg tiada cuti, TERIMA KASIH juga setiap kunjungan, dan insyaAllah kita buat kunjung balas bila free nanti ya :-) Semoga semua org dlm lindunganNya selalu insyaAllah aminnnnn...
KHAO MOK GAI/THAI STYLE CHICKEN N YELLOW RICERICE n CHICKEN RECIPE :
HERESAUCE RECIPE :
3 HUNGRY TUMMIESIngredients:(Bahan-bahan)
For the marinade:(Bahan Untuk Perapan)
- 4-6 pcs bone chicken (4-6 ketul peha ayam atau part lain pon ok)
- 3 bay leaves (3 Helai daun Salam>>betul ke daun salam? :D kita guna yg kering)
- 1 tbs turmeric (1 sb serbuk kunyit)
- 1 tbs ground corriander (1 sb serbuk ketumbar)
- 1 tbs curry powder (1 sb Serbuk kari>>yg ni kita guna serbuk kari thai, guna serbuk kari ayam pun ok)
- 1 tbs cumin powder ( 1 sb serbuk jintan putih)
- 1 tbs ground cinnamon (1 sb serbuk kayu manis>>yg ni kita kurangkan 1/2 sb)
- 2 tbs sugar (2 sb gula>> kita guna 1 sb gula sahaja)
- 1 tsp salt (1 sk garam)
- 2 cups milk or half & half ( 2 cwn susu segar atau cair>>kita guna 1 cwn, 1/2 cwn susu segar dan 1/2 cwn susu cair)
For the rice: (Untuk Nasi)
- 3 cups uncooked rice (3 cwn beras>>kita campurkan dgn basmathi)
- 2 1/2 cups water/broth (2 1/2 cwn air/ Stok ayam>>kita guna stok ayam)
- 1 tbs salted butter (1sb mentega>>kita gunakan minyak sapi)
- 4 medium size shallots (4 ulas bwang merah saiz sederhana)
- 2 bay leaves ( 2 helai daun salam)
- 1 tsp turmeric ( 1 sk serbuk kunyit)
- 1 tsp curry powder (1sk Serbuk Kari)
- 1 tsp ground cumin (1 sk serbuk jintan putih)
- 1 tsp ground corriander (1sk serbuk ketumbar)
- 1 tsp ground cinnamon (1 sk serbuk kayu manis>>yg ni kita guna stick)
Preparations: (Cara-cara)
For the marinade: (Untuk perapan ayam)
Coat chicken with all ingredients. Refrigerate for an hour or overnight. (Satukan semua bahan-bahan perap dan sapukan ke seluruh peha ayam dan perapkan semalaman atau 1 jam atau lebih>>yg ni kita perap 2 jam sbb tak cukup masa)
For garnishing: (untuk hiasan)
Heat vegetable oil in a saucepan. Add half of the shallots and fried till golden brown. Set some aside for garnishing. (Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan separuh dr jumlah bawang merah yang di gunakan tadi hiris dan goreng hingga perang, separuh di tinggalkan utk hiasan dan separuh lagi di biarkan dlm kuali untuk proses seterusnya)
For the rice: (Untuk Nasi)
Heat butter in a sauce pan with the remainder of the shallots. Add all the spices and fried till fragrance. (Panaskan mentega di dalam kuali yang digunakan untuk menggoreng bawang awal tadi dan separuh bawang goreng tadi, masukkan semua rempah dlm kuali dan tumis sehingga naik bau)
Stir in uncooked rice until combine and spread it in the rice cooker. (Masukkan beras yg di bsauh terlebih dahulu di dalam kuali tadi dan kacau sehingga rempah yang di tumis tadi sekata, kemudian pindahkan ke dalam periuk nasi)
In a separate saucepan, heat 1 tbs butter. Add shallots and marinade chicken. Brown chicken on both sides. Chicken should still be under cooked but nice and brown on the outside. (di dalam kuali yang berasingan, panasakan 1 sb mentega, masukkan lebihan bawang merah dan ayam perapan tadi. Gorengkan ayam tadi dgn api sederhana sehingga ayam tadi separuh masak dan bertukar warna perang di luarnya, balikkan dan matikan api)
Arrange the brown chicken pieces around the rice dish in the rice cooker. Add water/chicken broth. You will need just enough water/broth to cover about 2 inches above the rice surface. Let them cooked in the automatic rice cooker until done. ( Masukkan ayam yang di goreng dgn butter tadi ke dalam periuk nasi, letakkan di atas nasi yg telah di tumiskan tadi. Masukkan air/stok ayam mengikut sukatan atau bergantung dengan periuk nasi masing2, kemudian masak nasi mcm biasa sehingga masak)
If you don’t have a rice cooker, spread the rice in a deep dish, oven proof pan. Arrange the chicken pieces around the dish, cover with water/broth. Cover the dish and bake at 350 for about 40 minutes. Check in between to see if the rice is drying out. If so, add more water/broth and gently toss. (Kalau takde periuk nasi atau nak gunakan mangkuk pyrex utk oven, masukkan beras dan ayam dlm mangkuk pyrex tadi, tambahkan air sehingga menutupi beras dan tutup mangkuk tadi dan boleh bakar dgn suhu 350f selama 40 minit atau sehingga masak)