ads/iklan

Isnin, 13 Ogos 2012

Frambozen Kenari dan SELAMAT HARI RAYA!!

_DSC0031-1
FRAMBOZEN KENARI

Salam ramadhan dan Lebaran buat semua! :))

Bissmilahirohmannirrohim, sebelum terbang balik ke mesia, sebelum tu nak ucapkan BUAT SEMUA PENGUNJUNG, TEMAN2, KAKAK2, ADIK2 BLOG ARAH, SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI, MAAF ZAHIR BATIN, andai ada terkasar bahasa semasa mengarang setiap entri2 kita sblm ni hingga sekarang atau pun pd masa akn datang juga, andai ada yg terasa atau berkecil hati dgn setiap pertuturan kita, Halalkan segala resepi2 dan juga makan n minumnya, sempena hari yg mulia ni kita nak ambik kesempatan memohon maaf secara ikhlas n rasa rendah dirinya pd semua sekaliiii yg mengenali kita sepanjang berblogging mahupun tidak, insyaAllah pada hari2 yang mendatang kita akn memperbaiki setiap kesilapan kita yg lepas insyaAllah! Doakan perjalanan kami ank beranak selamat sampai insyaAllah! Terima kasih!

Biskut terkahir sebelum berangkat ke malaysia :-) Sangat glamer nama beskut ni, rasa dia pun sedap, ramai yg dah buat tp terus teruja nak buat bila nmpk kak zila cayang post n3 beskut kereta kenari niii :D Resepi kita ambik kat resepi.net sbb ada bhn tak cukup masa nak buat guna resepi dr blog kak zila :D Mcm biasa buat tuan resepi terima kasih sbb berkongsi, minta izin n dihalalkan kembali resepinya :-)) Untuk balas kunjungan, insyaAlah kalau free petang2 kita lawat, mekaseh!

FRAMBOZEN KENARI
Resepi Asal : RESEPI.NET

Bahan-bahannya:
  • 2 cwn Tepung Serbaguna>>yg ni kita guna special flour sbb byk stok :D
  • 2 Biji Telur, asingkan putih dan kuning (Kuning telur masukkan dlm adunan beskut dan putih utk meringue)
  • 1/2 cwn gula>>kita guna gula halus dan kuantiti kita kurangkan
  • 1/4 st garam
  • 3/4 cwn margerine atau mentega>>yg ni kita guna mentega
  • 1/2 cwn badam cincang>>yg ni tak pasti masukkan dlm adunan beskut tp kita tak masukkan yg ni,
  • Jem blueberry atau Raspeberry secukupnya>>utk yg ni kita buat filling blueberry cheesecake sbb tak nak manis

Topping Meringue
  • 1/3 cwn gula halus
  • 2 biji putih telur yg dah diasingkan kat bhn di atas tadi
  • 2 st Tepung Jagung

Hiasan
  • 1/2 cwn hirisan badam

_DSC0011
sedap sedap sedap!!

Cara-caranya
  1. Panaskan oven pada suhu 200c>>yg ni ikut kepanasan oven masing2
  2. Pukul butter dan gula sehingga creamy, masukkan kuning telur tadi dan teruskan memukul sehingga sebati, masukkan garam.
  3. Dengan menggunakan spatula, masukkan 1/2 cwn bdm cincang tadi dan gaul sebati.
  4. Masukkan tepung(yg ni kita ayakkan dulu) dan gaul sehingga menjadi doh.

Perhatian
  1. Doh akan keras sedikit. Tekan doh pada loyang pembakar 9x9x2 inci yang telah di alaskan dengan baking paper terlebih dahulu supaya senang keluarkan(yg ni kita guna loyang biasa jerr, kalau ada loyang khas boleh guna yg tu sbb nanti potongannya cantik) dan bakar adunan beskut sehingga kekuningan selama 15-20minit.
  2. Biarkan base biskut sejuk sedikit dan boleh lah di sapukan jem tadi.

Topping Meringue
  1. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi di dalam mangkuk steel yang bersih dr minyak dan air, sehinggga kental dan memekat.
  2. Masukkan 1/3 cwn gula halus sedikit demi sedikit dan sambung memukul pada kelajuan tinggi sehingga likat dan berkilat.
  3. Sapukan meringue(adunan putih telur) di atas adunan biskut yg telah di sapukan jem tadi, ratakan dan taburkan dgn hirisan badam.
  4. Bakar pada suhu sederhana 180c(yg ni kita bakar pada suhu 150c selama 45 minit, kalau atasnya dah perang boleh tutupkan dgn alumunium foil utk mengelakkan putih telur hangus) selama 8-10minit atau lebih, lebih kurang 20 min, sehingga topping meringue menjadi kekuningan sedikit.
  5. Biarkan sejuk sedikit barulah di potong 1 1/2 inci segi empat.

_DSC0013

Manok Panggang w Mushroom Sauce

_DSC0785
MANOK PANGGANG

Salam ramadhan ke 25 sume! :))

Semakin sunyi dah blogger2 sume sbb sibuk buat persiapan :D kita ni pun tak packing2 lagi brg2 baju2 yg nak di bwk nanti niii, tp kat ruang tamu ni dah mcm org bukak kedai ehehe... mana taknya luggage besar terbukak, pastu dgn barang2nya yg tak masuk lagi :D

Sejak akhir2 ramadhan ni serba serbi jadik pemalas, malas nak makan malas nak masak sume2 malas :D nasib baik baju2 dah settel bergosok, 2 jam duk berdiri menggosok baju TAPI belum masukkan kat dlm gerobok baju lagi kikiki.... Menu berbuka hari yg keberapa kita pun lupa dah, rasanyer lepas kak Q tayang terus kita buat kalau tak silap ehehehe... Minta izin n halal kembali resepinya, terima kasihhh! Buat semua pengunjung terima kasih juga setiap kunjungannya, esok ada lagi satu n3 akhir :D kalau sempat masukkan petang2 karang sbb hari ni bz sikit :D

RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar gula merah
  • Kicap pekat n sos tiram>>yg ni kita tambah
Cara-cara :
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam sos dan makaroni goreng.

_DSC0781_DSC0778
Sedapppp! makaroni tu pun best! Biasanya kalau gunakan apa2 stock yg terkeluar masa panggang ayam mmg sedap :))

MUSHROOM SAUSE
Resepi asal: kak yan
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2
1 tin mushroom sup campbell
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
minyak dan air dari ayam yg telah di panggang
Q tambah sedikit serbuk lada hitam jenis kasar
Q tambah garam 1 sudu kecil


CARA MENYEDIAKAN:-
1. Tumbuk bawang putih dan tumis bersama sedikit minyak sayur...lepas tu masukkan serbuk lada hitam kasar...bila dah terbit bau masukkan sup campbell dan juga satu tin air...

2. kacau hingga didih dan masukkan serbuk lada hitam.....masak hingga pekat

3.bila kuah dah masak...masukkan air lebihan dari ayam yg telah dipanggang...bersama minyaknya....gaul rata....dah siap.

MAKARONI GORENG
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
1/2 paket makaroni
3 bawang putih dicincang halus
sedikit serbuk lada sulah
garam
minyak dan air dari ayam yg telah panggang

Cara
1. mula2 panaskan air...isi sedikit garam..bila dah didih...rebus makaroni hingga empuk...lepas tu tapis dan tepikan.

2. panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih....bila dah naik bau..masukkan makaroni dan serbuk lada hitam...gaul rata....lepas tu tutup api...isi dalam mangkok dan gaul makaroni dgn lebihan air dari ayam panggang bersama minyaknya.


_DSC0771

Sabtu, 11 Ogos 2012

German Cookies

_DSC0782
GERMAN COOKIES
Salam ramadhan sume!! :-))

Maaf ya semalam lmbt sikit jalan2, dah makin hampir nak balik malas kemainn lagi :D Semalam berbuka dengan roti jala malas nak ambik gmbr sbb penat sgt2 semalam nii, di ULANGI ROTI JALA n KARI AYAM SAHAJA.

German cookies? SEDAPPP! buatnya senang bahan2nya pun senang :D Sbnrnyer rupa asal kukis ni putih melepak tp kita ni kalau bab memandai mmg nombor satu ehehe... tahun lepas dah baut jugak kukis ni tp cuma satu kaler ajerr, tahun ni kita buat 3 kaler tapi kerana tamak, kaler biru dgn kuning tu TERbyk tuang kaler dan akhirnya gula kaster jadi lembap dia tak nak melekat sgt, yg melekat cuma kaler pink, i like blue i like pink i like black n white :D CN to the blueeeee, kamsahamnida kamsahamnida!! ehehe.. Sila tengok resepi kat bwh, jgn lyn tuan rumah yg tgh berangan angan di langit yg biruuuu.. i like blueee :D UKISS KISSME choayo!


Buat Kak rima, tenkiuuuu utk resepinya n sumber dr umah kakak secubit garam tenkiuu juga ;-) Minta ijin kembali resepinya :-)). Buat semua pengunjung selamat berhujung minggu!! Kita tak tahu mungkin ini n3 terakhir sblm balik ke mesia minggu depan ari selasa, tp rasanya ada lagi satu n3, n3 bermaaf maafan :-) .. sapa kerja kat JPJ JB sila lah angkat tgn ehehe...
GERMAN COOKIES
Original Recipe: KAK RIMA
Source: KAK NOR SECUBIT GARAM
Boleh pergi di SINI juga jalan2 mkn angin :D

Ingredients
  • 125g butter - i used golden churn>>guna butter cap Anchor jerr :D
  • 40g icing sugar (sieved)>>Kita kurangkan sikit sbb ada caster sugar
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour (I used Plain Flour)>>guna special flour
Caster sugar n lil bit colouring>>yg ni utk hiasan kita tambah


_DSC0769-1_DSC0778-2
Ukiss Kissme, i like blueeee CN to the blueeee ^____^

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.

_DSC0764
Melt in ur mouth yummmyyyy!

Jumaat, 10 Ogos 2012

Chocolate Sables

_DSC0788
CHOCOLATE SABLES

Salam ramadhan yg ke 22 sume :-)),

Dah penghujung ramadhan boleh takde selera pulak nak makan itu ini, kena buat sup2 ajer nampaknya ni, bdn mcm tak berapa nak bertenaga ehehe.. mcm kita sorang jer puasa ehehe... Tp tu lah mood nak buat kukis tak leh nak berenti sampaikan dah takde tupperware lagi nak masukkan kikiki.... kita buat stgh adunan ajerr buat test2 ajerr dulu, balik mesia baru buat betul2 :-)

Lagi satu beskut yg kalau makan mmg tak leh stop, sedap sgt beskut ni, tahun lepas dah ada buat tp ulang tyg lerr sbb budak2 pun suke, kita pun suke jugak tp maklomlah cekelat2 gini dah kurang boleh makan tp dah tak byk, tekak dah tuaaa :D Resepi asal dr KAK RIMA, tenkiu kak rima! Minta izin kembali resepinya :-) dannnnn buat semua terima kasih atas kunjungannya, dan kita tak tahu bila n3 terakhir kat blog ni sblm balik ke mesia sbb akn sibuk packing sana sini sbb kali ni byk benda yg nak kena bwk balik kita tak tahu lerr muat ke tidak 2 luggage nii, ghisauu jugak sbb bukannya tak nak bwk 3 luggage tp space sgt limited bila da tiba kat JB :D
Selamat mengukisssss sume!!

VIENNESE CHOCOLATE SABLES
Source:KAK RIMA

Ingredients
  • 260g All purpose Flour
  • 1g Fleur De Sel>>Sea salt
  • 30g Dutch Proccessed Cocoa Powder>>Kak Rima guna Valrhona
  • 100g Powder Sugar sifted
  • 250g Butter
  • 3 Tbs egg white


_DSC0790
Kali ni rupa dia ada canteks sikit sbb guna nozzle baru ehehe...

Method :

  • Preheat oven to 180c
  • Whisk together flour and cocoa powder and set aside.
  • In a mixing bowl, whisk butter until creamy. To ensure that recipe succeeds, the butter needs to be very soft.
  • Add in powder sugar and fluer de sel/sea salt to butter and continue to whisk until light and creamy.
  • Whisk in egg white until it is well combined.
  • Add in (2) until and mix until well combined.
  • Spoon dough into a pipping bag fitted, with a star tip. Pipe dough into W shaped cookies.
  • Bake cookies at 180c for 10-12min- no more, the cookies will be delicate. Transfer carefully into cookie jar after cooled.

_DSC0809
Nmpk bentuk yg lain kat rumah kak KG aka kak yani, test2 ler jugak, not bad! dah mcm kuih semprit pulak jadnya :D

Khamis, 9 Ogos 2012

Biskut Nestum Coffe Nut

_DSC0768
BISKUT NESTUM COFFE NUT

Salam ramadhan ke 21 sume :-)),

Hari ni byk urusan sikit, insyaAllah bila ada kelapangan baru sempat berblog walking walking :D Terima kasih jugak yg tak terhingga dgn setiap kunjungannya :-)).

Siyessss sedap beskut nii, list no 1 beskut yg nak dibuat tahun ni kat rumah mak kita KALAU cukup bhn2 :D kita mmg suke betul dgn nestum2 pastu ada peanut butter, ha`ar mmg kolestrol tinggi nii tp lupakan dulu kita nikmati kesedapan dia ni dulu :D Bila tengok beskut2 org n beskut kita sampai kering idea nak deco kan dia ni mcm mana, last2 gitu ler jugak, mmg sakit kepala masa dok pikir nak deco dia nii hihihi.. Buatnya pun senang yg teramat pukul bhn a pastu masuk bhn b, canai, cetak n bakar, klu malas tak yah deco2 hidang togel2 gitu pun sedap :D eeeee...suke lahh beskut ni sedap sgt2! Mekaseh QH sharekan resepi ni, Resepi asal dr KAK CITARASAWAN, minta izin n halal kembali resepinya :-)

BISKUT NESTUM COFFE NUT
Resepi Asal : KAK CITARASAWAN
Sumber : QH

Bahan A
  • 200g Mentega
  • 20g Shortening
  • 70g Gula Icing>>yg ni kurangkan kepada 50g sbb nanti kena deco dgn coklat
  • 60g Peanut Butter>>yg ni kita guna super chunk :D sedap tergigit kacang2nya
  • 2 sk Coffe Emulco

Bahan B
  • 230g Tepung Rose>>tepung utk buat biskut klu kat siam special flour
  • 40g Tepung Jagung
  • 60g Nestum dikisar halus

Bahan2 Hiasan

  • Coklat masakan>>di cairkan
  • Coklat Urai>>kita salut dgn nestum
_DSC0767_DSC0766
Ni yg jd lambat sbb ada 2 org pembantu tanpa gaji :D

Cara-cara :
  • Satukan bahan A dan putar sehingga berkrim. Kemudian masukkan bahan B dan gaul sehingga menjadi doh atau sehingga mudah di canaikan dan dicetak.
  • Canai dan terap dengan cetak yang di sukai. Susun di dalam dulang pembakar yg telah di griskan atau di alas dgn baking paper. Buat sehingga habis.
  • Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahalu.
  • Bakar pada suhu 150c selama 20-30min bergantung dgn oven masing2.
  • Susun di atas redai dan biarkan sejuk barulah dipaipkan dan di hiaskan dgn coklat urai.
_DSC0763
Beskut paling sedap! eeee..suke3!!

Rabu, 8 Ogos 2012

Best Ever Chocolate Cookies

_DSC0714
BEST EVER CHOCOLATE COOKIES

Salam kembali :-)

Satu lagi beskut test2 kita :D Budak2 paling suke beskut ni, dah nak abis pun, ada lah beberapa ketul lagi, pada kita mkn beskut ni mcm makan dark chocolate hihihi... mmg terasa kecoklatannya tp yg pelik ank2 kita suke ler pulak, dia org suruh buatkan lagi, aishhh! Kita ni ada plan nak buat beskut lain beskut cekelat jugak, tp nmpknya kena buat stgh2 adunan jer lerrr :D

Terima kasih Tun share recipe yg mabeles niii, buat Kak sue yg dah buat jugak mekaseh sbb sharing :-) Buat semua pengunjung sekali lagi di dahului dgn ucapan terima kasih atas kunjungannya :-) minggu ni kita bz sbnrnyer, kena antar ank tuition 2 org, kalau serentak perginya takpe, ni waktunya lain2, bygkan ajerr lahh kita kena g keluar berapa kali antar dan ambik laks tuu, jalan kaki laks tuu, kdg naik teksi motor sbb penat ehehe...

BEST EVER CHOCOLATE COOKIES
Original Recipe : krista3@allrecipe
Sumber 1, 2 : TUN TELANI, KAK SUE

Bahan2
  • 1 1/2 cwn tepung>>yg ni kita guna tepung khas utk buat biskut
  • 3/4 cwn cocoa powder - tun guna 1/2 cwn cocoa powder dan tambahkan tepung 1/4 cwn
  • 1 1/4 tsp baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cwn (170g) butter/margerin
  • 1 1/4 cwn gula - tun letak 1 c je>> kita guna caster sugar n kurangkan sikit kuantiti
  • 1 bj telur
  • 1 sk esen vanilla

Cara2
  • Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. ketepikan.
  • Pukul butter dengan gula sampai berkrim. masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan2 yg diayak dan gaul hingga jadi doh yg lembut.
  • Kalau ingin terap, simpan dalam peti sejuk sebentar sbb doh sgt lembut dan susah utk dicanai. Doh yg sejuk akan sedikit keras, tabur tepung atas papan pencanai utk elakkan tepung dr melekat. kalau guna cookie presser mcm tun, xperlu sejukkan, blh terus press atas loyang yg dh di glis.
  • Bakar pada suhu 180 C, 8-10 minit. biskut atas lembut masa panas, biarkan sejuk dlm loyang sblm alihkan dlm bekas

_DSC0711
Memula masak beskut ni mmg suspen sikit mcm kek gitu sbb lembut ehehe... tp nanti dia jadik beskut balik bila sejuk :D

Mee Sarang Ladna n Pulut Panggang

_DSC0752
MEE SARANG LADNA

Salam ramadhan yg ke 20 sume!

Eeeee.... kejapnyaaaaaa 0_0 dah nak raya dah ya, beskut belum buat yea yea.. tunggu balik mesia ler baru buat, nak buat kat sini nak balik nanti luggage dah penuh jdnyer buat kat mesia ajerr :)) seronok sikit buat kat umah mak sbb ada mak meriah ler sikit kan? kalau tak duk sorang2 buat kukis mcm tak best gituu :D

Menu berbuka semalam, mmg tak leh thn betul bila kak yus tyg mee sarangnya :D masa kuar g antar ank tuition terus siap2 beli bahan2 yg tak cukup :D Mekaseh kak yus! nak tengok versi penuh boleh g umah kak yus :)). Buat semua pengunjung terima kasih dgn kunjungannya :)) Terima kasih kak yus, minta izin n halal resepinya kita letak sini ya :))

MEE SARANG LADNA
Resepi Asal : KAK YUS

Masak bahan kuah dahulu :
  • 2 sb minyak masak
  • 4 - 5 ulas bawang putih diketuk dan ditumbuk kasar
  • 9 - 12 ekor udang sederhana besar dibersihkan
  • 1 - 2 ekor sotong dibersihkan dan dihiris sederhana nipis
  • 2 keping fish cake dihiris sederhana nipis
  • 1/2 sb serbuk pati ayam/ ikan bilis
  • 5 sb kicap cair
  • 1/2 sk serbuk lada sulah
  • 1 ikat sayur sawi (bersihkan dan siang, asingkan batang dan daun)
  • 4 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan air masak + 2 sb tepung jagung, dikacau rata
  • 2 biji putih telur

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang dan sotong. Kacau sekejap sehingga udang dan sotong hampir masak.
3. Masukkan serbuk pati ayam/ ikan bilis dan kicap cair. Kacau sekejap dan masukkan 4 1/2 cawan air dan serbuk lada sulah.
4. Masukkan pula batang sawi yang telah dikerat-kerat. Masak sehingga mendidih.
5. Apabila mendidih, masukkan pula daun sawi dan sayur-sayur yang lain jika ada. Biar 3 -4 minit kemudian masukkan campuran air tepung jagung. Kecilkan api, kacau sehingga kuah pekat dan mendidih.
6. Tutup api dan masukkan putih telur, kacau membulat.

Sementara tungguh kuah mendidih, sediakan sarang daripada bihun.

Bahan Sarang :

Sebungkus Bihun (gunakan yang dibungkus bersih & ditanggung halal, mahal sikit tak apa sebab kita nak goreng terus ia dalam minyak tanpa dibilas air, kalau bilas susah nak jadi sarangnya)
2 cawan minyak masak

Caranya :

Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas. Sederhanakan api dan masukkan segumpal bihun (leraikan segumpal- segumpal) ke dalam minyak dan goreng cepat-cepat sehingga kembang keseluruhan bihun. Angkat dan masukkan dalam pinggan. Teruskan menggoreng gumpalan bihun yang lain. Tuangkan kuah ke atas sarang ketika menghidang dan nikmati bersama cili hijau jeruk.

_DSC0751_DSC0758
jakun kita ni pestaim tahu mee hoon ni boleh digoreng mcm su`un :D siyesss best :))

untuk kuah kat atas kita guna resepi ladna.

KUAH LADNA
Resepi Asal : ARAH

Bhn2
  • 1 sb Bawang putih yg dcincang
  • 1/2 sk Halia yg di cincang
  • 1 sb Tauchu tak nak letak pun ok jugak
  • 3 cwn Stok ayam>>kita guna 1 kiub ayam knorr campur dgn air panas
  • 1 sb Sos ikan /nampla
  • 3 sb Sos Tiram
  • 1 sb kicap cair>>yg ni kita guna brand thai yg biasa digunakan utk buat ladna
  • 1 sb gula atau lebih ikut selera
  • 1/2 sk lada putih
  • 1 ekor Sotong sederhana besar dpotong ikut suka
  • 5 Ekor Udang dbuang kulit
  • 1 pokok Kailan atau sawi dpotong
  • Lobak merah potong nipis
  • Fresh shitake optional
  • Baby Corn optional
  • 1 biji telur dkocok sedikit
  • Terpulang nak letak sayur apa pun
  • Minyak utk menumis
  • Bancuhan tepung jagung atau ubi secukupnya utk memekatkan kuah


_DSC0739
PULUT PANGGANG

Kuih berbuka semalam :)) Pulut panggang sbb serunding kita byk lagi :D Resepi senang sahaja, paling best part yg keras2 pulut yg kena bakar atau yg hangus2 tu :D

PULUT PANGGANG
Resepi Asal : KAK UMIE E MyR

Bahan-bahan ( 15 batang )

  • 4 cawan beras pulut
  • 4 cawan santan
  • garam secukup masin
  • serunding daging secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
  • beberapa helai daun pandan
  • daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)

_DSC0737-1_DSC0747
letak inti byk2 itu harus :D

Cara-cara

  1. cuci beras pulut dengan air suam
  2. masukkan santan+garam+daun pandan
  3. tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)>>yg ni kita kukus mcm biasa
  4. bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
  5. ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
  6. ambil 1-2 sudu makan serunding daging dang letak di tengah2 pulut tadi
  7. tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
  8. gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
  9. letak atas api dan balik2kan hingga garing>>yg ni kita bakar
  10. makan masa panas-panas... best!

Selasa, 7 Ogos 2012

Biskut Nestum Rangup n Pau Gebu Inti Kelapa

_DSC0499
BISKUT NESTUM RANGUP

Salam kembali sume!

Malam lailatul qadar, sama2 kita kejar :-) Buat pengetahuan semua yg bg komen kat n3 bawah, kita sihat, yg tak sihat tu idola kesayangan kita yg berada kat mesia :( Risau sgt2, dan rasa semakin tak sabar nak balik mesia minggu depan nii. Yg jadi merisaukan ni sbb idola kita yg sorang ni kalau mmg betul2 serius sahaja akn mengalah, setakat demam, batuk2, selagi solat tak tumbang jatuh terduduk mmg tak akn nmpk idola kita yg sorang ni duk cuti :( sedih sgt, doa ajer yg mengiringinya sekarang ni moga diberi kekuatan melawan penyakitnya, insyaAllah.

Beskut sana sini, kita yg tgk ni makin frust :D bila fikir2 balik malas sgt nak buat beskut sbb nak balik mesia tapi bila tgk org buat beskut sana sini MEMANG harus lerr buat beskut ehehe... yg ni test2 ajerr kalau sedap balik mesia nanti kita buat :-)

Akhir sekali, terima kasih yg tak terhingga dengan kunjungannya :-) selamat berbuka dan menunaikan solat terawih untuk malam2 terakhir ramadhan ni ya insyaAllah! moga kita semua diberi kekuatan yg luar biasa utk menjalankan ibadah yg hampir2 ke penghujungnya insyaAllah!

BISKUT NESTUM RANGUP
Resepi Asal : KAK NADZ

Bahan-bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 2/3 - 1 cawan bijirin NESTUM original - dikisar halus
  • 1 cawan bijirin NESTUM original - tak perlu dikisar
Bahan-bahan B :
  • 125 gm butter
  • 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan 1-2 Tbsp untuk kurangkan sikit rasa manisnya)
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji telur gred A @ B
Bahan-bahan C (untuk hiasan) :
  • Bijirin NESTUM secukupnya - letakkan di dalam sebiji pinggan
  • Buah ceri yang dipotong kecil>>kita ganti dgn kismis


_DSC0502
sedap! letak kismis :D

Cara penyediaan :
  1. Satukan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dengan gula hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan telur dan terus memukul hingga sebati lagi.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan adunan dan uli hingga membentuk doh yang lembut. Balut doh dengan plastik pembalut dan simpan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Keluarkan adunan dari peti sejuk. Cubit sedikit adunan dan bulat-bulatkan menjadi bebola. Golekkan bebola-bebola ini di dalam pinggan berisi bijirin nestum.
  5. Susun bebola-bebola ini di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas kalis minyak. Tekan sedikit bebola-bebola ini dengan hujung garfu agar leper sedikit.
  6. Ambil buah ceri dan tekankan di tengah-tengah doh sebagai hiasan.
  7. Bakar biskut di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga biskut bertukar warna menjadi perang. Sejukkan biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

c67909fc
PAU GEBU INTI KELAPA

Yg ni pulak menu kuih, tumpang sekali kat n3 beskut ni ya :D

PAU GEBU
Resepi Asal :
KAK TON MyR
Boleh g SINI jugak :-)

Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba...

Yong Tau Foo n Fried Wantan

_DSC0706
YONG TAU FOO

Salam ramadhan yg ke 19 sume :-)

Keadaan kurang memuaskan, doa buatnya semoga diberikan kesihatan yg baik sepanjang ramadhan dan juga hari2 yg bakal di laluinya insyaAllah.

Menu ulang tayang, takde yg menarik, mood nak buat kukis terus pudar :( Kita letak balik resepinya, buat semua penyumbang resepi, minami san, terima kasih dan buat semua pengunjung, terima kasih juga setiap kunjungannya :-) insyaAllah kalau tak de apa2 yg sibuk kita buat kunjung balas :-) terima kasihh.....

SOS YONG TAU FOO
Resepi Asal : MINAMI MyR
SINI
pun ada :D

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

_DSC0705_DSC0695
SOS n SUP YONG TAU FOO

KUAH SUP
Resepi Asal : Arah Bahan2
  • 1000ml air
  • 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume/ lebih atau segenggam kecil
  • 5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh dan ketuk sedikit
  • 1 labu bwg sederhana besar
  • Leek tak masukkan pun tak pe
  • Kicap cair
  • Garam
  • Gula
  • Secubit atau 2 cubit stok ayam
  • Lada sulah
CARA2 Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-) Taburkan kuah sup dgn bwg goreng atau bwg putih goreng dan hirisan daun bawang.

_DSC0707
menu harus buat masa ramadhan :D


_DSC0699
FRIED WANTAN

Kalau digoreng tak pyh celur dulu, lepasda siap bungkus boleh goreng terus, utk kat bwh ni resepi utk wantan sup sbb semalam kita buat wantan sup sekali guna sup utk YTF ni jugak :D

WANTAN/FRIED WANTAN
Resepi : ARAH

BAHAN2
  • Wanton Skin ada jual kat mana2 supermarket
  • Chicken/shrimp Filling
  • Sawi dcelur
  • Taugeh dcelur
  • Daun Bawang
  • Bawang Goreng
  • Daun Ketumbar

UNTUK FILLING

  • 150g Minced chicken atau udang
  • 2 Ulas Bawang Putih cincang
  • Daun Bawang agak2 lebih kurang mcm bwg putih jugak
  • Sos Tiram
  • Kicap Cair
  • Putih Telur sikit
  • Tepung jagung sikit jer
  • Minyak Bijan sikit jer
  • Lada Sulah
  • Garam
  • Gula
CARA2

Satukan sume bhn datas sampai sebati dan perasakan dgn garam, lada sulah, kicap cair, sos siram dan gula rasa ikut selera masing2 ya, kemudian ambik kulit wanton dan balut kemas macam kat atas tu tp yg kat atas tu tak kemas ehehe...ikut suka hati lah ya nak buat gaya mcm mana dan jgn risau dia takkan terbukak atau terburai isinyer sbb dia mmg akn stick dgn kulit dia k.. Didihkan air kemudian masukkan wanton yg siap dbalut td dan rebus bila dah timbul tapis dan susun dlm mangkuk, susun sawi dan taugeh sekali dan tuang sup serta hiaskan dgn daun bawang, bawang goreng dan daun ketumbar.. kalau nak pedas letaklah chili flakes atau yg sewaktu dgnnyer.. :D

_DSC0696_DSC0697
Untuk Filling buat guna minced chicken n shrimp

Isnin, 6 Ogos 2012

Lepat Pisang Berkurma

_DSC0682
LEPAT PISANG BERKURMA


Salam ramadhan yg ke 18 sume :-)),

Eeeeeee... kejappnyaaaa dah nak masuk angka 20, mcm perasannya baru jer mula puasa :D cepat2 kejar pahala yg berganda ganda sbb dah nak masuk pengakhir ramadhan :-) moga ramadhan kali ni bukan yg terakhir buat kita sume insyaAllah!

Yg ni menu semalam semalamnya kot yg kita berbuka dgn maggi korea aka ramyun, buat lepat pisang ni sebab pisangnya dah tukar nasionality kikiki..... Hari ni last day of school pastu bermulalah drama kat dlm rumah nii ya ehehe.... Ok, buat semua org doanya semoga diberi kesihatan yg baik hingga ramadhan yg terakhir utk tahun ni insyaAllah dan juga utk hari2 berikutnya juga, insyaAllah! Akhir sekali jumpa lagi insyaAllah, terima kasih setiap kunjungannya :-) Kunjug balas akan menyusul kemudian ;-)


LEPAT PISANG
Sumber : Ros@jintanmanis
Boleh tengok SINI jugak


Bahan-bahannya -
  • 3 biji pisang ranum - dilenyek (kalau pisang emas 6 biji)>>kita guna pisang montel ajer
  • 1/2 cawan tepung beras>>kita kurangkan sbb nak lembik lagi :D
  • 2 sudu besar gula >>yg ni guna separuh gula perang
  • 1 senduk santan pekat
  • secubit garam
  • daun pisang secukupnye
  • Kelapa Parut>>yg ni kita tambah
  • Hirisan kurma>>yg ni kta tambah

_DSC0689_DSC0691
Mula2 tenung bungkusan lepat dulu :D lepas tu tenung isi lepat tu lama2 :D kita kurangkan tepung sikit kasi lembik2 gituu, sedap mkn lembik2 ehehe...

Cara-caranya
  • Panaskan pengukus,
  • Kemudian di dalam bekas adunan, satukan pisang yang telah dilenyek tadi bersama tapung beras, gula dan santan, kacau sebati,
  • Adunan lepat pisang ni seakan-akan adunan jemput-jemput, tak terlalu cair, tak terlalu pekat.
  • Layur daun pisang dan potong letakkan 2 atau 3 sudu adunan di atas daun pisang(letak hirisan kurma tadi) dan lipat kemas,
  • Kukus selama 15 ke 20 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan selamat mencuba.

Ahad, 5 Ogos 2012

Karipap Daging

_DSC0601
KARIPAP DAGING

Salam ramadhan yg ke 17 sume!>>org2 dibangkok n yg sewaktu dgnnya aja ya :D

Sejak2 ni suke pulak nak buat karipap :D kali ni cuba guna resepi dr KAKAK manis kita kak yasmin atau lebih dikenali dgn kak Q :D kita mmg serasi dgn resepi2 kuih2 dr blog kak q sbb tekak kita dgn kak q lebih kurang sama bab2 mengetest tahap kelembikkan atau yg sewaktu dgnnya ehehehe.. Buat ni sama n seangkatan hari dgn sup tulang kat bwh nun :D

Kak Q mintak ijin resepinya ya, inti dia sedappp! kulit dia rapuh gituuu.. betul ke ni kak? ke kita silap buat? hihihi... yg pasti sedapppp! Macehhh! Pada pengunjung yg dtg bertandang terima kasih, insyaAllah kalau free kita buat balas kunjungan :-)

KARIPAP DAGING
Resepi Asal : KAK Q

Bahan2 inti
  • 300gm daging - nak tambah lagi pun boleh...cincang halus daging
  • 8 biji kentang saiz besar - potong dadu
  • 1 biji ubi keledek saiz sebesar kentang - potong dadu (optional- tak dek pun tak pe)
  • 4 sudu besar udang kering *
  • 2 sudu besar ikan bilis*
  • 1 bawang besar*
  • 2 bawang putih*
  • 6-8 cili kering* -rendam dgn air ( blend bahan* halus)
  • 7 tangkai daun kari
  • 2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
  • air secukupnya
  • sedikti daun sup dihiris
  • cili merah dihiris

Bahan2 doh
  • 750gm tepung gandum
  • 300gm planta>>yg ni kita kurangkan sikit
  • 1/3 cawan minyak sayur/ masak -saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan metrik>>yg ni kita guna cwn metrik
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...>>yg ni pun sama jugak guna cwn metrik

_DSC0605_DSC0600
Jgn lah tenung lama2 kelimannya tu ya, dohnya lembut payah sikit nak mengelim>>alasan org2 yg gagal mengelim :D

Cara2

1. mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis gak kering airnya....kemudian masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak...masukkan daun kari....kacau hingga naik bau dan masukkan daging....gaul2 rata....kemudian masukkan kentang, keledek dan air. air hendaklah dimasukkan sampai hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur. isi gula.....masakkan hingga kering....bila dah agak2 nak kering...masukkan garam...daun sup dan cili merah dihiris.....kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de....tutup api dan sejukkan.

2. bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh tak melekat pada mangkok.....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....

UNTUK SETIAP DOH YG DIGELEK SAYA AKAN TEBARKAN TEPUNG SEBAB DOH NI MEMANG LEMBUT DAN BERMINYAK..JADI KENA PANDAI2 ADJUST BAHAGIAN NI AGAR DOH KITA ELOK CANTIK JE.

4. goreng karipap dgn api yg kecil..selalu balik2kan....bila dah masak boleh la diangkat dan toskan.

KALAU NAK DPTKAN KARIPAP YG KEMBONG HASILNYA...GUNAKAN MINYAK YG BANYAK MASA MENGGORENG TU...TAPI PASTIKAN KELIM KARIPAP TU KUAT SEBAB NANTI TAKUT TERBURAI PULAK ISINYA...SAYA AKAN KELIM BALIK DOH YG DAH DIKELIM TU SEBELUM SAYA GORENG DLM KUALI. API MASA MENGGORENG PUN TAK BOLEH KUAT SANGAT. SELALU BALIK2KAN KUIH MASA DLM KUALI AGAR MASAK SEKATA..

Sabtu, 4 Ogos 2012

Sup Tulang

_DSC0639
SUP TULANG

Salam kembali sume :-),

Sebelum tu mintaa maaf dulu sbb lambat dtg singgah kat rumah masing2, sbb hari ni kita tersgt frustnyerr keja mengulang alik pergi pejabat pos n ke balai polis, sigh** Takde benda yg serius pasal notification green card dr post office kita takde terima, tp guard kat bwh ni dah sign bermakna dia dah masukkan ntah kat mana green card tu huh! Alhamdulillah dah settle sukeeee sgt2! maklomlah sgt2 beharga parcel kali ni hihihi.. hanya org tertentu atau yg prihatin ada baca komen2 kita akn phm apa benda tuu, **dush kat diri sendirik** kikiki >>tu yg lepak sgt hari niii niii, alasan nak makan ramyun :D

Ni menu semalam semalamnya kot, yg bdn kita tak sedap tuu perut sakit2 tuuu, ni ler penyebabnya, sebelum makan tak nak taubat, kenapa harus dah lepas makan baru bertaubat ehehe.... kita mmg sukeeeee sgt pedas2 n masam2 gituuu, pedas n masam mmg berkawan baik jwpnnya kena duk dlm toilet lama2 :D Kita duk meratah sup nii ajerr dgn letak sambal kicap byk2, perah limau byk2 tp masa tu tak hingat taubat sume, dah kena baru menyesal ehehe... Nak resepi ke? alaaaaaa.. sume org pandai buat sup, cuma kelainan sup kita ni maklomlah dah jadi sebahagian org siam style buat sup pun ada lain sikit, tp biasa2 jerr lahhh.. kita letak bhn2 dia ajerr takde sukatan kat bwh gmbr kat bwh tu ya :D

Akhir sekali selamat hari minggu sume! selamat berbuka dan berterawikh sume!!! Terima kasih dgn kunjungannya walau kita tahu ramai yg duk berkeliaran kat bazar tu kan?? haipppp! cepat balik rumah ya jgn ukur jalan kat situ lama2 :D


_DSC0632
Bahan asas dia>> Bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas, serai, lada hitam, jintan kasar, jintan halus, ketumbar dan rempah adik beradik tuuu jerr dan yg ni point dia>> NAMPLAAAA n perahan lime juice.

Tepung Bungkus

Align Center_DSC0675
TEPUNG BUNGKUS

Salam ramadhan yg ke 16 sume:-),

Semalam tak berapa nak online sgt sbb kebizian+bdn tak berapa nak bertenaga :D lgpun semalam thailand ada public holiday tp tak kemana mana pun lah, sejak2 puasa ni kalau boleh nak terperap kat dalam rumah ajerrr, malas betul nak kuar2 rumah.

Kuih ni bukan pestaim buat, kiranya ni kali ke2 buat bila nmpk kak nieza buat. Kebetulan inti kelapa kita bykkkkkkk sgt2 jdnyer ni salah satu kuih yg boleh digunakan jugak :D buat tak byk sikit jerr cukup lah utk kita sorang yg makan berulang ulang lepas moreh kikiki... Malas nak cek dulu2 guna resepi sapa, utk yg ni kita copy n paste dr rumah kak nieza, resepi asal dr bidaria, minta izin n halal kembali resepinya :-)

Buat semua pengunjung, terima kasih setiap kunjungannya :-)

TEPUNG BUNGKUS
Resepi Asal : BDARIA
Sumber : KAK NIEZA, KAK IZAH, KAK SHEILA


LANGKAH 1

Bahan A (inti kelapa gula melaka)

  • 1/2 biji kelapa (kelapa yg saya gunakan agak besar)
  • 2 1/2 ketul gula melaka
  • 1 sudu makan gula (lebihkan/kurangkan berdasarkan citarasa anda)
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • sedikit garam

Cara memasak bahan A

  • Potong gula merah menjadi ketulan kecil
  • Masukkan kelapa, air dan gula melaka kedalam kuali/periuk.
  • Masak sehingga gula melaka sebati dengan kelapa.
  • Rasa kemanisan inti anda dan tambah 1 sudu makan gula pasir lagi jika anda hendak sedikit manis dan masukkan sedikit garam.
  • Ketika inti hampir hendak kering (biar basah sikit), masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  • Tutup api dan sejukkan inti anda
  • Tujuan tepung gandum dimasukkan dalam inti adalah supaya inti kelihatan lembab dan tidak terlalu kering. Inilah rahsia supaya inti kelapa sedap.
_DSC0664_DSC0661
Tepung bungkus versi kita ni tak nak kena madu, duk dlm bilik sorang2 ajerr sbb gemuk sikit :D


LANGKAH 2

Bahan B
  • 200gm tepung pulut
  • 150ml air (+/-)

Cara membancuh bahan B

  • Masukkan tepung pulut dalam bekas.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tepung boleh diuli.
  • Uli sebentar sedikit minyak atas talam/bekas.
  • Ambil bancuhan tepung pulut sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa. (terpulang kepada untuk buat sebesar mana. jika anda suka inti kelapa lebih, besarkan sedikit)
  • Buat sampai habis dan ketepikan.

LANGKAH 3


Bahan C

2 pelepas daun pisang yang telah dilap, layur atas api sehingga rata. Kerat daun pisang sebesar 2 tapak tangan(agak2lah ye). Gunting sedikit bahagian atas dan bawah daun supaya kemas. Ketepikan

LANGKAH 4

Bahan D
  • 200gm tepung beras
  • 20gm tepung ubi
  • 1 1/2 tsp garam (ratakan)
  • 300ml santan (saya guna santan kotak)
  • 700ml air

Cara-cara memasak bahan D

Bancuh semua bahan A sehingga rata dan sebati
Tapis kedalam periuk. Guna api sederhana dan kacau dengan senduk sentiasa sehingga ia pekat dan hampir keras. jangan sanpai keras sangat.


CARA-CARA MEMBUNGKUS

  • Ambil daun pisang selebar 2 tapak tangan (telah digunting sedikit bahagian atas dan bawah).
  • Masukkan 1 bebola inti kelapa tadi kedalam adunan ini.
  • Tutup bebola inti ini dengan tepung dan pastikan inti dibaluti oleh adunan tepung.
  • Ceduk dengan sudu dan letakkan diatas daun pisang. Ulang proses untuk satu ketul inti lagi. Letakkan 2 ketul bebola inti sebelah bersebelahan. Sebab itu ada yang memanggil kuih ini Puteri 2 sebilik.
  • Buat sampai habis. Jika ada lebihan adunan tepung dan bebola inti sudah tiada, anda boleh terus letakkan inti kelapa diatasnya dan bungkus.


_DSC0651