Sabtu, 2 Julai 2011

Lepat Pisang

_DSC1038
LEPAT PISANG

Salam sabtu sume!!

Apa khabar sume org hari ni??? Tido lena ka malam td? wakakakaka.... Mekaseh sume yg mendoakan keadaan ninja tu yg dah tak balik sejak ari selasa, dan AKHIRnya malam td dia balik :D Org paling suke kitalah kan :P waahhhhhhh! happy betul tgk dia balik suke sgt! mcm lamaaaaaa sgt tak jumpa, rindu bukan main ahahaha... silalah muntah dah sediakan bucket nii :D Nak suke2 pun tak boleh lagi sbb masalah tak selesai lagi, byk yg nak kena re re balik bermula dgn machine sampai lah ke tahap peng auditan, bila audit pass baru leh tarik nafas lega, nasib baik customer tu bertolak ansur, mean bg chance sbb sstgh customer kalau masalah besar mcm tuu mmg terus potong lerrr, so dia org bg chance ikut apa yg dia org suruh kena ikut piawaian yg ditetapkan. Lepas ni xtra bz lah sbb nak re setting balik machine2 sume n yg sewaktu dgnnyer.. Alhamdulillah..

Citer pasal lepat pisang ni pulak :D suke betul bau ninja wakakaka....tetiba** :D>>> bau lepat pisang ni pun suke sbb harum bau pisang.. Kita kalau lepat suke yg satu tahap makan dgn sudu maksudnyer lembik mmg kita suke lepat lembik2 tak suke yg kenyal2 gituu tp kalau beli2 kat kedai selalu dpt yg kenyal aka keras senang kata tak best! kalau buat sendirik leh adjust dia punyer sukatan tepung tu kan kan.. Al kisah dulu2 pun kita paling tak suke kuih2 org tua nii, jual mahal mmg tak nk makan sgt tp bila dah berjauhan sumber payah nak dpt SEMUAnyer terasa nak makan :D Kalau kak ANNA QAWINA suke makan lepat ni sbb tak de kelapa parut tapi kita suke letak kelapa parut kering tu byk2 wakakaka.... jdnyer kak anna tgk ajer lah eak, dengki** Ok Resepi asal dr MAK ROSMALINA ABDUL GHANI aka ROS yg dulu duk jepun tuu aka tokey roti pun ya jugak :D Kita copy dr umah KAK ANNA QAWINA, Mintak izin n halal resepinyer, macehhhh!!! Selamat berhujung minggu sume!!! Ninja kerja lah jdnyer duk umah diam2 ajer lah hari nii ya :D

LEPAT PISANG
Sumber : AnnaQawina

bahan-bahannya - *Ana gandakan bahan2
  • 3 biji pisang ranum - dilenyek (kalau pisang emas 6 biji)
  • 1/2 cawan tepung beras>>kita kurangkan sbb nak lembik lagi :D
  • 2 sudu besar gula *Ana campurkan sedikit gula merah
  • 1 senduk santan pekat
  • secubit garam *Ana tambah
  • daun pisang secukupnye

_DSC1040
Kita suke tekstur lepat yg mcm nii kalau sapa2 tak suke g tambah tepung sendirik ya ahahaha...

Cara-caranya
  • Panaskan pengukus,
  • Kemudian di dalam bekas adunan, satukan pisang yang telah dilenyek tadi bersama tapung beras, gula dan santan, kacau sebati,
  • Adunan lepat pisang ni seakan-akan adunan jemput-jemput, tak terlalu cair, tak terlalu pekat.
  • Layur daun pisang dan potong beberapa bahagian, (Ana celur je daun pisang & kemudian lap kering) letakkan 2 atau 3 sudu adunan di atas daun pisang dan lipat kemas,
  • Kukus selama 15 ke 20 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan selamat mencuba.

26 ulasan:

Cheq Sue berkata...

huh... best...bestnyerrrr...
meh seketui

ady berkata...

as-salam
menarik ni.... lepat pisang tu memang saya suka, tapi anak2 kureng lah sikit..budak2 sekarang tak tahu mkn benda2 macam ni...

Diana @ Melley Mey berkata...

ikaaaa akak cayang...
nak nak naaak... nie fav akak nie sejak akak kecil lg tau... ya ampun... cam terasa plak kat tekak nie bila tgk gambar lepat pisang yg lembik2 tu tau... geraaaamnyaaa akak tgk.. uwaaaa... nak nak naaakkk..

Alhamdulillah.. dah selesai dah yer masalah hubby ika tu.. Syukur padaNya..

Anna Qawina berkata...

woii...bak sini lepat pise tuh 4 bijik..lom bekpes lg nih..kahkah..
tah bape bnyk word "bau" dlm entri ko nih..

ooo..ko bangun awal rini? kata tadi ko tdo lewat sbb habis gosok kol 2 pg..ko gosok ape Ika pagi2 bute? hahahaha...caboottt!!!

jap..jap..ambik lepat pise dulu..tk kesah ada kelapa pon, janji leh makan...zaaasssss

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika cayang....

wah.. senang hati ninja dah dpt blk umahkan.. pepun.. harap semua dpt diselesaikan dengan segera... ehh.. sapa tak suka bau laki sendiri.. wakakakaka...

ehhhh... lepat pisang ada lagi tak?? sedpnyerrr... mintak 2 ketul.. ni akak bawak semangkuk urap.. pandai makan tak?

p/s: best je masuk umah ika ni.. ada lagu.. syokkk je dgr.. salu buka dari opis takde speaker.. hehehe...

Gee® berkata...

ika...ada lagi tak lepat pisang tu? bak akak seketoi... ke si ninja dah pulun sampi abih... huuu kempunan la akak....

tun_telani berkata...

patut laa senyum semacam je.. ninja balik mlm td rupanyer.. kalau tau gi ketuk pintu.. hahahaha... tun masih belom suka makan lepat pisang ni.. hehe.. rasa2nya lg 3-4tahun suka aa mkn nih.. hehe..

Rabiatun Adawyah berkata...

wahhh...ghajinnyer...bg akak 5 ketoi..wat bekpes..hihihi

Yatie berkata...

uwaaa Ika seronoknya dia..alhamdulillah di permudahkan segala urusan...kuih kegemaran akak ni..suka kuih ni lembik2 dan bnyk rasa pisang..sedapkan..

Sheila Shafeareen berkata...

Salam sdp kuih ni...ni kalau mak n abh npk ni sure suruh buat...
hantar 4 keping

Lina berkata...

sedapnya lepat pisang.. fav saya dan suami ni..

Ida,Japan berkata...

wahh..ninja dia dh balik erk, suka guling2 la tu..kih3
ikaaa..jeles k'ida tau..jeles kat daun pisang tu, sini mmg susah nk dapatkan daun pisang hu..hu, kalau nk buat jugak nk kena pakai baking paper je la kut..adehh, kelapa dh satu hal lagi..tension! bak la 2 3 ketui ikaa..

Shereen berkata...

Ika,
I baru buat lepat ubi semalam.Sedap gak...hehehe.Suka la you, your ninja balik semalam..dapat berkepit.My hero tomorrow morning baru balik but will fly off again in the evening.Tension betul I sebab tak dapat berjalan this weekend!!

AZLITA AZIZ berkata...

alhamdulillah balik dah.. :))

akak pun suka makan lepat pisang
tapi tang nak menbungkus dgn daun tu yg ada liat sikit...hihi

che'iza berkata...

Samalah Ika... den pun suker yg lembut sikit... Lagi best biler ada inti kelapa... tapi yg freshlah bukan yg kering... uihhh wahhh dah terbayang dah ni..... pstt... Ad a lagi tak?....

Mas berkata...

bestnya lepat..
lama dah kak mas tak makan lepat pisang....
nak seketoi...

nOOrsha berkata...

ika... mmg best lepat pisang lembik2 camni.. ai pon suke!~ x suke yg keras n liat... ghehehe.. eh tp x suke versi ade kelapa...macam mengganggu penghadaman jer... nak yg plain satu ea.. xde klape tp menten lembik..hehehe...

quinnie berkata...

ika...akak biasa buat lepat pakai tepung gandum tak penah guna tepung beras..lain kali nak cubalah....dah lama jugak tak melepat ni sebab dah tak dek pokok pisang kat umah...huhuhu...kalau beli memang sah2 tak best...heheheh

pssttt!! ika.....unnie dah tukar nama la hari ni...dari quinnie ke kim nie nie..hahahhaha...yun seong...ooo yun seong.....hahhahaha

Kak Rose berkata...

dek tergoda dengan lepat pisang yg lembut ni, terus kak rose pun buat gak.... hmmm sedapnya! tq share resepi ya!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
perhhh dengar x sora ai....buat bising d malam hary sebab RINDU la (gedik) dush dush...bertahun tak makan lepat pisang nie....selalu beli jer....bak sini sket ada x???

lina_pg berkata...

salam ika..akak suka lepat pisang pesen lembik2 gini..byk pisang da kurang tepung..mmg terasa pisangnya

ijayuji berkata...

SALAM SUME!!!! Mekaseh dtg singgah!! HAri ni bdn kurang sedp n campur dgn pemalasnyerr sekali hihihi.... Nanti buat kunjunga balas, mekaseh!

Deliah's Deli berkata...

lama kita x mkn lepat pisang..bl tgk ika bt ni tiba2 teringin pulak..nmpaknya kena juga cr daun ptg ni! :)

Ayu Safieza berkata...

Ika......dah abis iron n lipat kain...mmm lipat lepat la eik..???? So lajin tahap apa eik? Haaa...atas sket pada gaban...heeeeeeee....:P

Solehah berkata...

Alhamdulillah..akhirnya berpeluang jugak jumpa ninja akak..hehe

Tq kongsi resepi kat sini..rupanya x susah sangat kan buat lepat pisang ni.

Ijan berkata...

Amboi Ika...kemain lagi rindukan ninja dia. bau ninja? bau lepat? wahahaha... ade2 je lah makcik ni. bak sini daun pisang nak buat lepat jugak! hehe