Isnin, 11 Julai 2011

Talam Labu

_DSC0379
TALAM LABU

Salam kembali di hari isnin sume!! :-))

Ok, macam biasa hari ni bz, bz mengemas sbb semalam saya sudah jadi org paling malas sekali dlm umah niii ahahaha... Layan talam labu ya, sedap!!! apa2 yg berkaitan dgn labu mmg yummylicious! i loikeeee!

Resepi asal Talam Keledek by KAK ANIM, tp bila KAKAK Izah yg buat dah jadi talam labu :P, mcm biasa mintak izin n halal resepinyer! mekaseh KAKAK2 yg manis sekalian :-) cnp dr umah kak anim, n pengubahsuaian dr umah KAKAK Izah Daut :D

Last sekali mekaseh setiap kunjungan, akn buat kunjung balas bila keja umah dah settle ya, tenkiuuuuu!!!!

TALAM LABU
source majalah saji
source:anymz my kitchen.



Bahan2 untuk lapisan bawah
  • 300gm keledek merah - akak guna keledek biasa-rebus hingga empuk dan lecek>>Ganti dgn LABU
  • 75 gm tepung beras
  • 75 gm tepung ubi
  • 150 gm santan - akak guna santan kotak + 150 gm air
  • 250 gm gula pasir - akak guna 200 gm
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 st esen vanila-akak tak letak
  • sedikit pewarna kuning

Bahan2 untuk lapisan atas
  • 100 gm tepung ubi
  • 200 gm santan pekat + 200 gm air
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu kecil garam

_DSC0396


Cara2:
utk cara2 kita ikut mcm kak anim jugak :D

Untuk lapisan bawah

  • Bancuh tepung beras dan tepung ubi dgn campuran santan hingga sebati.kemudian tapis.
  • Akak blend semua bahan termasuk keledek.
  • Kemudian masukan ke dalam periuk dan kacau di atas api sederhana hingga pekat.
  • Tuangkan ke dalam loyang.boleh juga gunakan acuan kecil hingga paras separuh sahaja dan kukus selama 7 min.
  • Jgn lupa sapu acuan dgn sedikit minyak dahulu

Untuk lapisan atas

  • Akak blend juga semua bahan dan masukan ke dalam periuk dan kacau atas api hingga pekat dan tuang ke atas adunan keledek tadi dan kukus semula selama 10 min.bila dah masak sejukan dulu baru di potong ataupun keluarkan dari acuan.

27 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

oishii sou...nanak la...bagi sejuk sket tekak ai ni...ader lagik??

Wanieyra berkata...

Salam ika....awal pagi ni muncul. dah seminggu tak singgah sini...rindu rasanya!

quinnie berkata...

rajinnya la ika ni buat kuih talam2 nih...heheheh...kita tengah musim semua benda nak makan...last2 tak tau nak masak apa...ahahaha

Cheq Sue berkata...

amboi...sedapnya buat sarapan ni... kite makan beskut aje...

lina berkata...

salam arah - wah bertambah sedap makan talam labu.

tun_telani berkata...

haip! jgn malas2..ni mesti mkn byk talam labu nii.. nmpk sedap je.. tu kalorie tinggi tu.. sila kemas rumah utk bakar kalori... muahahaha....

anymz berkata...

ko dah ubah resepi kan ika..meh sini cukai kueh. seloyang..boleh?..kahkah

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To LadyAyu>>Ayuuuuuuuuu!!!! meh sini jemput makan labu tp kena telan jerrr n jgn risau tak tercekik punyer wakakakaka....

To Kak Wanieyra>>Ahkakkk!!! patut pun sunyer ajerr blog dah seminggu ya? akak g mana? sibuk eak? takpe takpe take ur time, blogging ni perkara no 2 :D jom mkn talam niii sedappp tauu!

To Kak Quinnie>>wakakakakaka... nuuunaaaa oh nuuunaaaaa geleng2 palerr, kita pun serupa!!!wakakakaka.... last2 tak tahu nk masak apa makan roti jerrrr! akakakaka.... byk sgt list yg nak kena buat tp tu lah tamak, itulah padahnyer sampai otak pun blurr jerrr :D

To Cheq Sue>>Jom kak join kita makan talam sbb yg makan kuih2 gini kita SORANG ajerrr sbb tu selalu buat sikit jerr :D

To Kak Lina>> Sedap kak, kalau akak dekat leh bg rasa :-))

To Tun Telani>> haishh! adik mana boleh marah2 kat akak! biaasaa dia!! akakakaka.... yer yer akak tahu jap g akak nak marathon mengemas n bakar kalori :D pastu abis kemas buat kalori lagi walahhhh!! :D

To Kak Izah Daut>>Kak Animmmm!! sapa yg ubah??? kan KAKAK Izah yg ubah wakakakaka... keledek tak de stok ari ni baru nakc arik ekledek :D

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
akak datang lewat ckit kan... huhuuu... hari nie enjin akak agak slow ckit... sbb kepala berdenyut2 gitu... kepenat lepas hadiri kenduri sana cnie...
ika cayang... talam tu mmg nampak sedap ler ika... rajin ika buat yer.. meh bg akak ckit... akak kurang reti buat sendiri kuih2 mcm nie... biasanya x berapa jadi.. tp kalau dah jadi tu... mengalahkan ayam bertelur... riuh n heboh seluruh rumah bgtau yg akak dah berjaya buat... hahaha.. :D.. nak ckit....

Malay-Kadazan girl berkata...

Sedapnya. Baru ada idea apa nak buat dengan labu atau keledek kami. Terima kasih berkongsi bersama.

Gee® berkata...

ikaaa....k.gee nak rasa kuih talam tuh... lapar nih...

Mas berkata...

ika...cantiknya talam labu tu...

pepagi tengok talam ni...
menggoda betoi....
rasa nak ngap jerk...

hazila berkata...

akak pun peminat tegar labu...

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
uwaaa ada talam labu kat sini...mailah tukar dngn talam keladi ni, akak bawakan sepiring utk Ika...suka tak..ekekeke, faham2lah ya, akak nak gak rasa talam labu Ika tu..cepatlah akak tunggu ni, seketoi pun jadilah wat rasa2 jek..

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To Kak Diana>>Kakak cantek manissss, tak pe kak rehat dulu, BW tu bila2 leh buat akalu sume urusan dah selsai kalau tak sihat relx dulu take ur time, kita org sgt memahami :-)) Untuk akak kita dah tinggalkan sbb tahu akak mesti dtg bg komen walau lmbt, sume n3 akak rajin bg komen tu lah yg buatkan kita sayangggggggg sgr kat akak ;-) thanks a lot! muaaahhh!

To Malay-Kadazan Girl>> labu mmg sedap dibuat kuih2 boleh buat donut labu juga sbb labu mmg sedap! :-) sama2 kasih

To Kak Gee>>Boleh kak meh kita suapkan, nganga besar2 senang sikit nak masuk seketul tu hihihi...

To Kak Mas>>Sedappppp!! meh sini kita suapkan jugak ramai dah yg kita suapkan niii rugi tak rasa suapan dr tgn mek siam wakakaka...

To Kak HAzila>>kan kak labu mg sedap tp tak de kaitan dgn baju kuning :D

ijayuji berkata...

To Kak Yatie>> Salam kak! waaaaaaaaa... nak nak nak!!! jom tukar2! kita pun suke talam2 nii tak kesah lah talam labu ke keledek ke keladi ke lobak ke hihihi.. meh sini dekat2 kita suapkan :D yummmyyyy!!! :D

Nurul berkata...

Ika,
Terima kasih yer talam labunya... Dah rasa seketul.... sedapppp... ;D
kena buat jgk ni... hehe

CT Delima berkata...

AS'salam Ika

Rajinnya menalam, bak lah seketul dua ker. Ehh..tak cukup lah kalau ada 1/2 loyang pun lagi bagus. puas sikit makan... hahaha

kak ct memang penat sangat2 tapi dah kerja kita macam tu hari2 kena gaklah buat. nak rehat tu kena siapkan tugasan baru boleh rehat2. Ika pun banyakkan rehat jangan dok malas2 tau! hihih

Ida,Japan berkata...

baru nk dpt duduk depan pc jap...tu pun tak leh lama2, manyak kerja lagi..bukak2 blog, mak ai...sebelum tu, singgah jap umah ika nk mkn talam labu yg sedap dan cantik itu, pas tu tqvm di atas award dan tag yg telah diberikan pd akak,cam tak layak kita nk amik....k'amie dan norshaa pun tag akak juga..manyak kerja ooo, nanti2 bile freee uat sekali sume tu la...he.he.he

Asmara berkata...

hari2 datang cuci mata dengan makanan yang sedap2 dan cung kat blog ika nih. kenyang mata aii! ahahaha..

AZLITA AZIZ berkata...

sedap makan talam labu... akak belum pernah makan lagi talam labu.. rasa2 mst sedap!
nanti nak cuba jugak lah..
tunggu pokok labu berbuah.. hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Tak pernah cuba wat talam labu...yg ini mesti akak cuba gak...

Ijan berkata...

Wow...santeknye! kena tunggu musim labu buleh ai buat ni ika.hehe... :)

Rabiatun Adawyah berkata...

Aduyaiiii...tak sempat la nak try wat talam labu ni...labu dah yillekkk..nak kena cari labu lagilah nampaknyer nih..hihihi

HomeKreation berkata...

Uisy... sedaaap nyaaa... mana Along punya...hehe. Kbetulan kemarin beli labu tatau lagi bila projek sbb esuk2 nak ke Kuching ni, balik nanti ALong nak cuba ni. Ni hanto kek lapis pisang kat Ika cayang. Makan slow2 ya sbb tinggal cikit jer...hehe

Juwita Jamaludin berkata...

ika comelnya la talam labu tu unak juga sepiring.. hihihihi

ika awak buang la word verification tu boleh payah la nak menaip2 dengan iphone kadang...:) jagna marah

Malay-Kadazan girl berkata...

Saya pinjam resepi ni boleh yek. Baru link dekat recent post saya. Had fun in making it today. Tanoshikatta.