Selasa, 12 Julai 2011

Melting Almond

_DSC0409
MELTING ALMOND

Salam pagi selasa!

Selamattttt selamatttt hari rayaaaa wakakaka....~~ eh? belum raya eak? wakakaka..... sajer jer lah buat kunyah2 n nak test kot2 leh buat raya nanti kan kan kan.. Tp mmg sedap beskut ni! ada lagi 3 ketul jerrr, itu buat satu adunan tauu! haish! yg lain tak layan kita dgn ank dara jer yg layan hihihi...

Resepi ambik kat umah SABA yg kat jepun sana, arigatou saba chan! Akak mintak izin n halal resepinyer share kat sini jugak! :-) beskut ni part paling nikmat sgt masa tergigir dia punyer almond flake, haish! ssh nak citer kesedapan dia niii tak leh nak describe mcm mana, imagine sendiri>>ayat kejam**

Btw, semalam kita ni malas sgt nak makan, sbb tu tak de n3 masak2 ya, setakat masak malam tuk budak2 dgn bekal jer lahh lg pun bekal semalam byk belen jdnyer tak elok membazir kan :P tu yg tak masuk dapo tuuu hihihi.... Hari ni nak kuar sbb ada urusan lagi, bila free kita buat kunjung balas ya, mekasehhh!!!

MELTING ALMOND
REsepi Asal : SABA

Bahan - bahan:
  • 180gm shortening>>yg ni akak letak 190gm
  • 150 gm serbuk badam ( almond powder)
  • 120 gm almond flakes ( disagai dan diramas2 sehingga hancur)
  • 120 gm gula aising
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 200 gm tepung gandum
  • 80 gm tepung jagung

_DSC0411

Cara Membuatnya:
  1. Almond flakes disangai dan kemudian diramas2 sehingga sedikit hancur
  2. Kemudian, pukul menggunakan mixer, shortening dan gula icing sehingga menjadi berkrim dan kembang.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung, tepung jagung,serbuk badam, dan juga almond flakes yg telag dihancurkan tadi.
  4. Sejukkan adunan di dalam chiller selama 15 minit. Kemudian bentukkan mengikut corak kesukaan anda.
  5. Bakar doh pada suhu 150 darjah selama 30 minit bergantung kpd oven masing2.
  6. Sejukkan cookies ini sebelum dialihkan di dalam container

_DSC0413
kat siam mmg awal nmpk ank bulan ahahaha....

52 ulasan:

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Arigatou Ika... n SELAMAT HARI RAYA!!!! hehehe ada biskut raya kat sini..mintak mama 1 balang...kecik punyer jer!!

sabar bangpek berkata...

cantik hasil biskut anak murid..mak murid nye cookies hahaha jgn ckp laa menggerutu habis...hahahha..arigatou ne....sedap kan....kite nk buat lg utk FIL arini hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

perhhh semua owg dah start buat kueh raya ker??? lagik sebulan lebey nak raya ni semua tayang kueh dah.....x nak banyak kasi sebalang dah la...larikkkk

AZLITA AZIZ berkata...

waaa... dah nampak anak bulan ye!!..
cik kak.... ramadhan punya anak bulan pun tak muncul lagi tau!! hihi

comel lah ika kuih tu.. ika ni kalau buat apa pun semua nampak cantik...

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
wah ada biskut raya ler kan cnie... comel plak tu... akak nak sebalang penuh tau... hehhehee... sedapnya nie makan sambil sembang2 ngan ika kan ika kaan... hehehehe

anymz berkata...

ni dah sibuk nak raya.posa dah habis ganti dah..puk montot ika kalau belum ganti lagi..kahkah..
meh dua keping sekut tu akak nak rasa..tuko dgn telur nih..

Hana Faza-same person berkata...

amboi akak..kemain lagi dia ye..ni yg wat hana tak sabar nak main bakor2 ni..hehehe

quinnie berkata...

ika akak kalau tengok biskut raya ni..kita kat rumah ni semangat berkobar2 nak buat jugak...tapi hampeh!! masa tengok kat blog org jer semangat nye berkobar..bila dah tutup pc...semangat yg berkobar pun tertutup jugak...hahahha

cik cek berkata...

Waaa....dah raya ke...eh2 bila nampak anak bulannnya...anak bulan posa pun tak muncul lagi..tup2 dah raya ek...saja la ni nak bagi kak cek jelezzz...dah tayang cookies2 raya ni...Ika sempat ke nak sampai raya ni...he he...ke dah habis separuh balang...kalau dok ada lagi bak la kak cek sikit aaaa...tak sian ke....dok mandang je lagi tadi...:)

ijayuji berkata...

SALAM SUME!!!

To Mama Hawa>> Selamat hari raya ma!!! kita ni dah abis puasa ganti sbb tu tak yah sibuk2 pkir nak ganti lagi hihihi.... tu yg asyik nak raya jerr niii wakakaka... nak wet raya!!!!

To Saba>>Haaaa..ank murid mmg suke derhaka hihihi... buat lagi saba sedappp!! akak suke! cuma jgn sampai terlebih bakar biar dia putih gebu baru sedappppp!

To LadyAyu>>Ayu, semangat nak puasa ni ayu sbb tu buat beskut raya dulu ahahaha... meh meh ambik sebalang tak penuh isinyer :D

To Kak Azlita>> wakakakaka... kak ank bulan kat siam hari2 muncul hihihi.. sajer test jer kak sedap!!! nanti leh buat masa raya kan kan :D

To Kak Diana>>Kakak cantek!!! meh sini kita makan sama2 kan kak seronok dpt makan sama2 duk kat beranda bual2 hihihi.... bestnyer kan kak, cayang akak!

To Kak Anim>>Ahkakkk! kita lepas raya dah habis ganti puasa tak suke ganti puasa dah nak dekat2 puasa hihihi meh sini kita ulur 3 biji kasi rasa hihihi...

To Hana Faza>> Seronok hana buat kukis gini, tak raya pun dah terasa keseronokkannyer kan kan hihihi...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Selamat hari rayaaa!! rasanya ika dah dtg bulan dulu kot... hahaha.

Bila nampak biskut ni tu yang macam nak buat lagi tu. Tapi kan biskut tu hari tak sampai 2 ari dah sapan... hihihi. nak cuba buat biskut ni almond flakes tak ada lah..kensel lah ari ni... hihihi

asik nak keluar jerrr...duduk umah kan best boleh tgk kartun Tom n Jerry... hahaha

ijayuji berkata...

Kak Quinnie>>Ha ar kak! sama lah!!! wakakaka..kdg tu pun kalau nak masak2 pun sma, beriya iya sgt nak buat itu ini nak masak itu ini bhn dah kuarkan last2 masukkan balik wakakaka sbb malas! nak buat yg senang jerrr hihihi...

To CikCek>> hihihi....hari2 nmpk ank bulan kak :D seronok kak buat beskut gini, tp kalau free lah kalau tak free tak denyer nak buat beskut gini hihihi meh sini kita kasi akak rasa :D ni mmg tak sampai raya jap lagi abislah niii wakakaka..

ijayuji berkata...

To Kak CT DELIMA>> wakakakakaka... guling2 baca komen akak ahahaha.... ha ar! layan TOM N JERRY best! Tapi yg kat luar tu lg best! ahahaha..

Uisshh? yg tu mmg tiap2 bulan ada wakakaka... meh sini nak kasi akak rasa, ranguppp sgt bila tergigit dia punyer flake tuuu sedappp!!!!

Asmara berkata...

wee.. sudah buat biskut raya aa! hehe..biskut almond ni mmg paling dicari time raya. boleh buat utk edisi raya2 akan dtg. :D

sabar bangpek berkata...

ii ne....bagus anak murid..jgn bakar lelama nnti xcantik dan xnmpk die gebu bermelting2 gitu....tuh sbb saba ltk 150 degree jek..tp bergantuung kpd oben masing2...

Nazrah berkata...

wah.dah ada sekut raya...testing ada lagi ker...

Wanieyra berkata...

salam ika..

tak kan tinggal 3 ketul je!!!!! nanti esok buat satu balang utk kita ye

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To Kak Asmaraaaaa>>>wakakakaka... kak jom lah join, seronok buat beskut raya gini sekejap jer abis buat kunyah2 hihihi...

To Saba>> Ha ar! akak yg last2 tu mcm terentung sikit pastu bila rasa owwwwhhhhh.. baru phm yg putih melepak itu lagi sedap! mmg kena bakar lama tp disebabkan batch yg last tu akak dah mengantuk, sambil2 tertido tuuu wakakaka...ok noted!!

Ummi berkata...

Salam Aidilfitri Ika cayanggggg...haahaha, ni kukis aidilfitri sure xdan nih...dah abis telan seblm pose lgk dah... Apasai rajin sgt mengukis nih..jeless aaaiiiii taaaaauuuuuu....hahahhahaa, mintak sebalang Ika oii.. :D

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak Nazrah>>Hihihi... ha ar kak ajerr jer buat test2 kot2 leh buat beskut raya kan :-) mmg sedap nanti raya nak buat lagi :D

To Kak Ira>> Tak pe kak nanti rtaya dtg umah kita kita sediakan sebalang tuk akak hihihi...kita buat hari sabtu lepas kak :D

ijayuji berkata...

To Kak Ummi>> Salam kak salam hari lebaran wakakakaka.... meh sini kita gosip2 sabil makan beskut raya :D sesuwai dimakan bila2 masa tak kira raya tau pun tidak :D

indahhouse berkata...

Salam ika,
ngee.. selamat hari raya.. hehe.. ni yang buat saya nak menguli biskut jugak ni. bulan2 pose, dah tak larat nak buat 'testing' kan? nak terus buat yg mana lepas SIRIM jer. hahah..
Nak mintak sebalang jer.. :D

Yatie berkata...

adoyaiii Ikaaaaa, akak sebenornya mmng dah berangan nak mengookies mukiesss...makin terujalah bila nengok cookies Ika ni....nak wat gaklah...tapi taklah secanti Ika punyer ni....

K.Nor berkata...

dam dam dum bunyi pistol peluru getah.. hehee.. ni anak bulan apa yg cpt sgt beraya? hehee

Mas berkata...

he..he..setuju ngan kak nor..
cepat bebenar mek ni raya...
meh sebalang....kikikiki

ain (sweet thots) berkata...

cik ika kita dah start wat sekut raya eh. mm dh dpt hadiah tu, mau raya ni ada macarons atas meja ni ... haha..

Nurul berkata...

Salam, Ika..
Cepatnya raya kat Siam, hehehhh...
Comey lah cookies Ika tu, ni terasa cam nak mengukis gak... ;)

Ida,Japan berkata...

amboi2....cepatnyer adik kita ni nk raya, dh posa belum ni heee...anak bulan siam cepat timbul erk..rajinnyer ika wat kukis, comei2...k'ida kn bab2 kukis ni sgt la malas nk buat....raya tahun lepas tak buat, raya tahun ni..entah la lagi, tunggu sampai seru.he..he

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To indah>>Haaaaa... itu jwpn tepat! hihihi,,senang kalau dah llus sirim tak delah buat pengetesan lagi kan indah :D boringlah indah sbb tu kita buat kukis lg pun senang jerr buatnyer :D

To Kak Yatie>>wakakaka.. kelako ayat akak ni tauu! hihihi... kita mencarik resepi yg senang2 jer kak tp memuaskan hati :D jomlah main2 dgn kukis kak, nanti antar kat kita sebalang ya :D

To Kak Mas n kak nor>>ooooooooooo..bersekongkol dia 2 org ni yerrr, dam dum dam dum!!! serang balas wakakaka... jgn main2 kita guna peluru terung pipit tauu! sure bintat2 akakakaka...

To Kak Ain>> hihihi..eh? mac buat sekut raya? aduhhhhh kempis lah kita mcm nii wakakaka... byk guna almond powder yg mahal ituuuuu :D boleh buat tp kasi sorang seketul jer lah buat2 rasa hihihi...

To Kak Nurul>>test2 kak :D nanti dah lulus leh buat masa raya tak yah nak pkir buat sekut itu ini kan kan :D

ijayuji berkata...

To Kak Ida>> Salam kak! kat siam sume2 awal kak hihihi.... seronok kak buat kukis gini nak2 resepi yg mudah n bhn tak byk suke betul kita nak mencuba :D meh sini kita seru akak buat kukis wuuuuuu wuuuuu wuuuu...:D

Rabiatun Adawyah berkata...

waaahhhh..dah siap mengukis dah ni..buat tak tahan ler..

Anna Qawina berkata...

tuan tanah..ni orang datang nak beraya..hidang sekut cepat..nak fresh oren yer..fuuhh..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

kueh raya dah habes ek?? siler bagi duwet raya plak ngeeeeee

Hanis MY berkata...

wah saba dah buat biskut raya, cunnyer biskut bentuk love! me likeee... bila la nak sampai seru nak buat ni, takut tak jadik jer huhu...

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika...Wahhh awal ya dieeee baking cookies raya...Psstttt..taun ni raya balik mesia tak?

lina berkata...

salam mek - buat cookies ..sedap nya

nOOrsha berkata...

swalam ika.. selamat ari raya... mahap zaher batin.. kekekek.. besnyer!~ rase nak ngap seketul seketul :)

tun_telani berkata...

ni bila g raya umah kak ika kompom dh jumpa biskut ni? betol x? hihi..
tun x reti aa nk sangai kacang2 tu.. selalu hangus. ce kasi tips sket.

Cheq Sue berkata...

eh. eh. eh... adakah ini cabaran untuk hari raya owh ika? bikin i jeles ajer..

mummyseri berkata...

ika..best ni testing tuk raya ok gak..kalo akak malasan nk order ngan ika je bleh ;)

ibh berkata...

Amboi..amboi..makin menjadi-jadi ko ika...asyik posing biskut ja nih...
Lain kali buat lebih...hantar sebalang kat akak tau..kikikikiii

dari dapur nasya berkata...

salam ika...senang2 singgah la dapur nasya.Link ika ada kat sana...i follow...

ady berkata...

as-salam ika
amboi...macam nak raya..posing biskut pulak..npk menarik biskut tu..blh lah buat untuk raya nanti..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

selamt hari raya ika... hehehe..
mintak kukis satu balang yer...

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika....selamat hari raye..........errrrk....dah abis ganti pose blom? Muahhaha....wat kak teringat2 nak balik kg tgok kuih raye ni....:) MMM memang badam yg mencairkan mouth water....wakakakkaka!!!!

Juwita Jamaludin berkata...

ika sedapnya biskut raya nak datang bertandang boleh.. hihihhihi.. nak juga la maknnya walaupun jauh.. hihhih pos sebalang tau..... akak pun godek nak buat biskut pra raya la juga.. tergoda dengan biskut ika ni

che'iza berkata...

Nak wish selamat hari raya.... ramai dah wish... Wish semalamat hari selasalah... hehhehehe

Nieza berkata...

ehhh jgn ler raya dulu....akak lum blk kg ni..haha harap dapat la beraya kat Mesia thn ni..huhu apapun order sebalang biskut raya ni yer...hehe

Shereen berkata...

Dahsyat you,Ika...mengalah budak-budak beraya dulu kahkahkah.You dah baca tak my surat cinta to you?

Deliah's Deli berkata...

rajinnyer ika! :)

Ayu berkata...

Assalam, ika,
mak ayu miss you!!!!!!..lama tak kemari..ika dah raya ya kat sana?..wakakaka...sibuk ya ika..
mak ayu pun sibuk gilos ni...hujung minggu nak buat kenduri tahlil lah pulak...thanks ika for the wishes for marsya tu ya..

Ijan berkata...

Salam Ika,
dah start projek kukis ke? rajin nye mek sorang ni... buat banyak2 jamu kitorang ye. hehehe... hmmmm, terfikir lak nak buat apa time raya nanti. hehe... :)