Khamis, 14 Julai 2011

Macaron au chocolat et caramel

_DSC0575
MACARON AU CHOCOLAT ET CARAMEL

Salam bertemu kembali sume!! :-)

Tak nak ckp byk, skrg ni kita nak cuba publish n3 wordless gituuu hihihi.. boleh tak? Tak nak komplen itu ini sya sudah penat :D

Lagi satu variasi recipe dr PIERRE HERMES, tapi syg buku dia dah habis masa cek kat bookstore :-( nak beli online boleh tp kena consider dulu.. Resepi copy dr DAILYDELICIOUS, i enjoy reading her blog lately sbb tu jadi malas sikit beberapa hari ni wakakaka... Ok ladies!! got to go!!! :D Utuk step by step leh klik jer kat link dailydelicous tuu, kita dah jatuh cinta dgn blog dia n photography kat blog tu jugak :D

Terima kasih yg dtg berkunjung, kunjung balas bila free nanti insyaAllah! tenkiuuuuu!!!

Adaptation from: Macaron by Pierre Hermé

Macaron au chocolat et caramel
Makes 30
Source: DAILYDELICIOUS by Pook

For the macaron base


68 g

almond powder

68 g

icing sugar

25 g

egg whites

27g

Chocolate 78% cocoa mass



For Italian Meringue


75 g

caster sugar

17 g

water

25 g

egg whites



Caramel filling

70g
sugar
30g
whipping cream
50g
salted butter


Preheat the oven to 170°C.


_DSC0551
Satisfied!!

Mix the macaron base:

Melt the chocolate.
Sift together almond powder and icing sugar into a bowl, put the color, melted chocolate and egg white into the bowl. Use a pastry scrap or spatula to bring everything together. Set aside.

Make the Italian meringue:

In a sauce pan, put the sugar and water and bring to boil over medium low heat.
When the syrup reaches 114°C, start whisking the egg whites.

The syrup is ready when it reaches 120°C; pour it over the egg whites and continue whisking until cold.

Make the macaron:

Mix together the base and Italian meringue.

The mixture should be softer and very glossy, a little stiffer then cake batter..

Spoon mixture into a piping bag fitted with a 5mm nozzle. Pipe or spoon mixture into 2.5cm rounds onto baking paper-lined (or Silpat) oven trays. When you’ve pipe out all the macarons lift each baking sheet with both hands and then bang it down on the counter (you need to get the air out of the batter).


Bake for 10 minutes (can be longer, depend on your oven). Remove from oven and cool on trays. Slide a knife under each macaron to release.

Make the caramel filling:

Put the sugar in a heavy saucepan, place the pan on medium heat and cook undisturbed until the sugar begins to melt and caramelize-you’ll see a few wisps of smoke coming out of the sugar. Reduce the heat to low and stir occasionally so that the sugar melts and caramelizes evenly. While the caramel is still very pale add cream to the caramel at arm’s length, averting your face—the caramel will boil up and may splatter out of the pan.

Add the butter, and stir slowly until smooth.
Spoon the filling into a piping bag fitted with a 5mm nozzle. Pipe the filling into the macoronsSandwich macarons together.Refrigerate for at least 1 hour for filling to firm.

_DSC0509
lepas picitkan filling belum firm lagi, baru masukkan dlm fridge :-) sgt sedappppppp!

50 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

nanty nak try buat sekali lagik...hope kali ni berjaya...dah kurang manis ek...ada lagik? bak sebalang hahaha

ijayuji berkata...

To LadyAyu>>Ayu, nanti ai sharekan recipe filling guna coffe rasanyer dia punyer sweet less sikit nanti ai buat lagik :D

che'iza berkata...

Sayanglah kat ko Ika... Terima kasih noo... susah-susah jer ko buatkan macaron ni tuk den ... siap bungkus bagai dlm kotak lawa2 ( walaupun sikit sangat 8 ketui jer) Tapi tak per... den terima gaklah .... hahahhaha terima kasih sekali lagi yer......

Cheq Sue berkata...

sungguh i jeles nengok macas kome yang santek2 nih... bagai mengguda2 untuk try again... >mintak sekeping!

izahdaut berkata...

adikkkk ikaaa ....
sangt cantik macmu ituww. napa akk buat jadi merekah ek
lma sangt keringkn dia ke?tpi bhaya menda alahni.maniiisss tapi seeeedaaappppp

anymz berkata...

fuiiiyyyooooooooooooooooo.....
speechless!!!

Ummi berkata...

Adeeeeeeeeehhh...belum terbuat lgk...seriaaauauuu takut x berkaki kukis tu dgn tuannya sekali nak menerap macs....wakakakaka..

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To Che'IZa>> wakakakaka... g cek temp sana ok ke idak ahahaha.... i bg kotak jer lah eak :P

To Cheq_sue>>Kalau akak dekat leh bg kak :D

To KAKAK Izah Daut>> MErekah? rasanyer meringue akak tu dah reject sbb tu merekah, cuba g kat blog pook tu tgk step by step dia mmg detail tau kat situ, senang nak buat, kalau nak tahu mac ni akn jadi atau tak tgk masa sblm bakar kita tunggu dia kering kan? masa tu kalau tgk mcm lmbttttt sgt nak kering sah2 dia akn merekah :D tak jadik ler tuu namanyer :D cuba recipe ni simple tp tang nak buat air gula dia tu kena cek suhu.

To Kak Anim>>Akak tak leh makan nii tak elok tuk kesihatan, tp kalau nak jugak kena mkn separuh ketul jerr hihihi...

ijayuji berkata...

To Kak Ummi>>Salam kak! kalau nak makan sikit beli jer kak hihihi... kalau mcm kita ni sbb suke pulak buat benda niii, ada jugak masa2 tak jadik dia tuu seronok tunggu depan oben tgk kaki kuar ke tak wakakaka...

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ika..
Terpegun akak dengan kejadian macaron tuu..pos sket barang 8 kotak ke melben untuk raya nnati hahaha

tun_telani berkata...

ape laaa.. ingatkan bz kemas umah.. bz khatamkan blog yg baru jumpa rupanya.. tu dh basuh baju blomm tuuu~~~
xpenah wat macaroon nih, takut xde org nk makan, manis! tp suka cuci mata tgk, sbb comel2.. huhu

Ayu berkata...

Assalam ika,
waduh..cantiknya macaron mu itu..
tiup sikit angin macaron kat sini..bilalah nak mencuba ni ika...
sibuk ya..akak pun sibuk huhu..nak letak entry cepat2 banyak kerja ni..

Sheila Shafeareen berkata...

salam tegugat jiwa betul lah....cayalah dah boleh jd tokey MAc ni...oder 3 kotak kiki

shiori_LA berkata...

wah ija cantik sungguh macaron itu dah macam pro punya dah....dah leh buat jual la hehehe.....nak sikit...tak berani lagi akak nak cuba buat macaron nih....takut tak jadi...huhuhu

cik cek berkata...

Ikaaaaa......

Mau rasa macaron yg Ika buat...saje je tau nak buat kak cek jelezzz...memang jelezzzz bila tgk macaron org buat cantik2...Wah! guna Italian method ke...cayalah....leceh sikit rasa kak cek ...pernah cuba gak....nak senang guna french method..tu pun kalau kak cek buat belum confirm cantik cam Ika buat ni...

Cantik box macaron tu...mana nak beli ek....

Byknya tanya kak cek ni kan...ape2 pun happy macaron day....:)

Nurul berkata...

Salam, Ika....

comey macaroon mu itu... nak rasa ckit, bleh...;D

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika.......kak tak terkata tengok macs yang cantik n yummeh tu...terasa2 dik tekak lepas ika kuarkan dr freeze tu.....erk....sesungguhnya....aku berpose.....sob3......!!!:P

cikmanggis berkata...

wah dah terer bikin makaron ni :) sejak gagal ari tu tak pernah buat lagi:(

Hanis MY berkata...

owh tidakkkk sy mau pingsannn tgk itew macaron..rasanya mmg takkan jadi kalau hanis buat...

Hanis MY berkata...

betul2 iklan siam best2 lawak ok... ingt lg iklan noodle yg osmet dia sanggup buat apa saja nak makan noodle tu...

Shereen berkata...

Ika,
Your macs are perfect!!Italian method is my favourite as I love the texture and the kebarangkalian to have feetless mac is almost 90%.I also suka this method sebab mac selalu akan keluar cantik ( although bab cantik, swiss method is the best).Wah, you dah boleh bukak mac shop kat Bangkok la ni...lebih cantik than any macs I've seen on the southern hemisphere!...including mine...sob!sob!

Chik Mimi berkata...

ijahhhhh alahai bila la akak nak bermacroon ni dik ai, cantik ler ijah

ijayuji berkata...

To Kak TTM>> hah??? APA???? suh pos barang 8 kotak??? boleh3!! tunggu kita jd bela ayam lagi beberapa tahun eak wakakakaka....

To Tun TElani>>eh? akak dah siap buat kerja sume dr pagi tadi :P ahahaha... alaaaaa...mana yg tak suke manis leh mkn seketul tu cukuplah pastu setahun lagi baru makan seketul lagi kan? kan? wakakakaka...

To MAk Ayu>>Pakwe suke tak?? kalau pakwe suke kita sanggup buatkan demi pakwe wakakakaka.... fuuuhhhhh fuhhhhhh ada bau tak? kita gosok gigi tauuu! siap guna listerin tak tahu nak spell lagi tauuu! :D

To Kak Sheila>> Tak mo lah jd tokey mac nanti kita bankrupt hihihi...

To Kak Shiori_LA>>Salam kak, meh sini kita bg akak rasa versi siam punyer mac dr air tgn kita sendirik tauu! hihihi

To Cikcek>>Salam kak, sume method kita dah cuba n hasilnyer rasanyer method yg ni the best! walau ada leceh n renyah sikit nak kena kacau dia tuu tp hasilnyer insyaAllah menjadik! n cantek! :D Box tu beli jer kat kedai2 yg ada jual mac mesti ada punyer, tp kitanyer box ni beli dulu2 sampai skrg kita simpan box yg cantek tuu, sbb mac kat kedai tu MAHAL!!! huhu..

To Kak Nurul>> Salam kembali kak, meh sini kak kita bg rasa2, nak yg sejuk2 kan? hihihi...

To Kak Ayu safieza>> Salam kak!!!! jauh berjalan ya dr doha hihihi.. betul2!!!! ambik yg dlm fridge punyer mmg sedappppp!!!!!! jom makan! :D

To Cik Manggis>> dun giv up makcik!!!! mesti boleh! cuba g kat blog pook tu ada step by step dia mmg senang nak buat rujukan insyaAllah menjadik, kita ttp sokong makcik!!!! ;-)

To Hanis>> kan kan kan wakakakaka... kalau ingat2 balik mmg kelakar! ninja kita pun suke tgk iklan siam, kdg tu ntah apa2 tp best! hihihi... mac tu once kita dah buat tp kdg result gagal atau tak terasa mcm nak buat lagi dan lagi sbb keseronokkan buat mac ni byk segi, cubalah buat nis, mesti seronok :D

ijayuji berkata...

To Sheeren>> kalau i kata tak perfect mesti u ckp ISO ai very the high kan? wakakakaka.... dis time i satisfied! mmg best guna method yg niii, walau leceh n my temp tu cuma sampai 100c tp i nekad jerr buat, tgk step by step pic dia lagi senang nak buat rujukan in the future.. eh? u dah dpt my ove letter belum? hihihi...

To Chikmimi>> Meh sini kita kasi angin Mac kat akak fuhhhh fuhhhh hihihi... cubalah buat kak, seronok kalau buat mac ni nak2 duk tunggu tercongok depan oben tgk feet dia kuar ke tak hihihi...

Asmara berkata...

alo tokey! tolong pos 2 kotak ke nihon boleh! hihi.. nape la sungguh mengancam jiwa raga nih. isk2...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

jeles jeles jeles..
belum sampai lagi hajat nak bermacarons ni.. mcm takut2 je nak try..

hazila berkata...

ika cuba buat lebih lebih sikit lepas tu pos kat akak sikit. Tengah dalam mode "MALAS" ni.....

dailydelicious berkata...

Very beautiful ^^.

ijayuji berkata...

To KAk As>>salam kak! boleh2!! kita pos kotak kosong pastu akak isi sakuranbo wakakakaka....

To Kak Madiha>>Salam kak! cubalah kak, kita dulu2 pestain buat menjadik tp tak mcm ni lah kakinyer tp lama2 practice nanti dia perfecto!

To Kak Hazila>> Salam kak! wakakakaka alaaaaa kita pun tgh mood malas ni kak jom layan serawa durian dgn roti :D lagi pemalas apa hihihi....

To Dailydelicious>>Hi pook! thanks dropping by! thanks to u too! love ur blog! ^^,

quinnie berkata...

byk jugak jalan kerja nak buat macaron nih...memang kita simpan je la resepi...hahahaha..adeehhh..takat tengok je la org duk buat..diri sendiri memang tak kan buat nye...wakakakaka...tapi kalau org buatkan kita terima seadanya...hahahha...petang baru menjengah rumah org...duk zzz je satu hari..kekekke

K.Nor berkata...

toing.. toing... toinngggg.. tu bunyi tabik spring utk ika dan mac yg gojes :)

ijayuji berkata...

To Kak Q>> Nuunaaaaa!!! alaaaaaaaaa buatnyer senang jerrr tp ikut nasib kalau ikut resepi betul2 pun kalau terkena tak jadikkk mmg dia tak menjadik hihihi..sapalah tu??? kitalah tuuu wakakakaka...

To Kak Nor>>ni spring putus tak? hihihi kalau putus nak majuk :D hihihi

jeBateja berkata...

alamak.....apsal popular sgt kuih ni....sedap sgt ke erk..??

Yatie berkata...

waduh sungguh gojes sekali macmu itewwww...jeles akak taw sbb akak tak terbuat2 lagi...takut tak menjadi..kih3...suka tngk hasil kerja tangan Ika....menarik dan menyelerakan sungguh..

Nieza berkata...

uishhh ada macaron lagi kat sini...rajinnya dia...akak kalau buat tak ada org nk mkn kita juga yg mkn huhu maunya kencing manis nanti...hehe tapi suka tgk ika buat mac ni...cun la..:)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Haa..terlewat sikit ari ni mampir kesiam.. hehehe. tengah kacau dodol dr pagi sampai malam kat belakang rumah tadi. tu yang berpeluh2 ni datang..hehehe. Adoiii... tersangat jeles okey orang dah boleh buat macaron n. kita ni lagi terkial2 nak buat. maklumlah kat rumah tak ada yang gemar makan manis2 kan.

tolonglah hantar sekotak tu kat rumah, bolehhh!!..hehehe

ijayuji berkata...

To Jebateja>> ssh tul nak sebut nama ni hihihi... tenkiu sudi singgah nanti kita g umah u pulak eak :D sedap tp manissss yg amat! cuma jgn mkn selalu lahhh nak makan 1 haris eketul ok :D

To Kak Yatie>>Ahkakkkk!!!! akak mkn sikit jerr jgn mkn byk2 tak baik tuk kesihatan hihihi... tp kan kak seronok buat mac ni tang picit sampai duk terlangut depan oben tunggu kaki dia naik ke tak hihihi....

To Kak Nieza>> SAMAAAA!!!! kita jer yg makan eh? yg kecik pun makan jugak sbb tu kita cuma buat 1 adunan jerrr pastu nak mkn seketul atau 2 ketul jerr hihihi.. tp tu lah bila dah makan tak leh stop :D kena minum air byk2!! :D

ijayuji berkata...

To Kak CT DELIMA>>ahkakkkkkkkkk!!!! td baru bual2 kat FB dgn kak Q pasal dodol!!!!! uuuwaaaaaa...hantarkan ke siammmm!!! sedapnyerrr! kita suke dodol! lamaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt tak mkn dodol tauuu! teringat ingat jiran kitanyer dodol mmg sedapppp! tak pe kak kita phm kacau dodol mmg penat berpeluhpeluh uhhh ada perasa tambahn hihihi...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Hahaha..adoiii Ikaaaa! kak ct mana adavkacau dodol lah yang oii.. dok mengemas dapur tak udah2 ni. mana ada ruang nak kacau dodol kat kl ni. kalau nak pun beli jer dik..hihi

ijayuji berkata...

Kak CT>> eh? yg akak ckp baru balik kacau dodol tu?? wakakakakaka..... tak pelah akak belikan kita jerrrr nak dodol yg paling liat2 gituuuu :D sedappp!!!

KG berkata...

Dah dapat ke belom the mastrad sheets...you sure jatuh chenta dgn dia...i rasa mcm nak buat macarons all day long wt tt mastrad......wahhhh i love your pics all, and am going to try tt choc macarons using italian meringue!
patut i gi bangkok in sept (kerja), but i tarik diri coz my eldest doter will be sitting for her spm...kalau tak i carik you lah bawak i jln jln...dgn tak malunya! haha!

ijayuji berkata...

To Kak Yani KG>> belum lagi sbb kak rima bgtahu on thursday lalingnyer poskan, kalau nak sampai sini kena ambik masa kot minggu depan lah kita tunggu mmg tak sabar nak guna hihihi... kita nak beli mastrd mc sheet tu lepas kak rima tyg tp carik2 tak jumpa kat online shop sumenyer silpat, sampai kak rima bgtahu pasal KEDAI dia tuuu wakakakaka.... tak pernah perasan yg kak rima maksudkn my store tuu rupanyer kedai kak rima! ahahaha... tp dah dpt free ni kan kita tunggu yg free sbb kita tak bisnes, just suke2 nak makan buat :D gitu hihihi

Diana @ Melley Mey berkata...

ika cayang...
sedapnya tu.... comel gitu lagi... adeh banyak entri menarik yg akak ketinggalan nie kan.. huhuuu... meh pos ckit kat akak... hehehhee

ijayuji berkata...

To Kakak Diana>> Salam kakak manisssss, meh sini kita suapkan, sedappp! mcm mkn candy gituu manisnyer tp jgn makan melebihi had nanti kena penyakit kencing manis hihihi...

Ria berkata...

kak ika..ni telur ny nk kene aging kn ke x yah ye..

ijayuji berkata...

To Ria>> Ria utk best result rasanyer guna yg aging lagi bagus sbb telur kat umah akak ni separuh akak biar kat luar dlm seminggu kot, pastu yg dlm esbok tu utk guna2 buat masak :D dan seterusnyer kalau habis pun mcm tu jugak :D

Tanpa Nama berkata...

tanya sikit. almond powder tu beli kat mana? and memang betul2 fine powder ke? dulu ada try buat but almond kisar tu macam kasar kot so tak naik macaroon tu. bantut je dengan kaki pendek die. serik dah nak buat till now.

ijayuji berkata...

To Tanpa nama>> MEkaseh sudi tanyer, kalau kat bangkok ada brand heritage tp i beli kat bakery supplies so dia tak de brand lah :D sbb kedai tu yg buat, mmg dia kasar sikit n lembap, i blender dgn blender kering bukan yg basah tu ya yg selalu buat blend rempah tuu kan dan i akn satukan dgn icing sugar sekali, last baru ayak, masa ayak tgn kjta ni sentiasa kacau2 kat serbuk almond td tu bg senang dia nak terayak, insyaAllah akn dpt hasil yg sgt halus dan berderai n tak berketul.. :-) practice lagi buat mcm adunan kat atas ni sesuwai tuk beginner, tp guna french method lah tak ssh sgt nak sbb cuma beat jer tak de membabitkan suhu, selamat mencuba ya :-)

Ijan berkata...

Amboihhhh bergemerlapan macarons dia..cantik nye. lepas ni boleh bukak bisnes macarons lah Ika... cun sangat dah tu :)

ijayuji berkata...

Ti Ijan>> Ijan buat sendirik makan sendirik jer lahhh :D kdg buat tak jadik jugak kalau ambik order mau pengsan jan kalau masa dia tak menjadi tuuu boleh kena tekanan hihihi