Jumaat, 15 Julai 2011

Banana Caramel Muffin

_DSC0587
BANANA CARAMEL MUFFIN

Salam pagi jumaat sume :-),

Hari ni ramai yg berpuasa? Semoga diberi kekuatan sehingga waktunyer insyaAllah! kita puasa tak? rahsiaaaaa hihihi..... Ni sume menu semalam ya :D Salah satu resepi yg menggunakan karamel sause kat bwh tu yaa... Mmg sedapppp! Kita letakkan karamel sauce tu kat tgh2 mcm buat inti gituu baru terasa dia punyer karamelll, haish! sedappp sgt! suke!!!!

Satu lagi resepi dr blog dailydelicious, Resepinyer kita paste kat sini jugak ya, tp alih bahasa sendirik :D alaaaaa...sume org lagi terrer spekong dr kita kan kan :D Hari niiii thai cuti sampai hari isnin tp ninja kena kerja sbb hari selasa ada audit n seterusnyer pun begitu, kena buat preparation sblm audittt, gd luck buat team2 nyer! insyaAllah.. semoga pas audit nanti ya :-)

Adaptation from: "生キャラメルとキャラメルおやつ"(Fresh caramel and sweets that make from caramel) by Yuka Nakajima.



BANANA CARAMEL MUFFIN
Source : DAILYDELICIOUS by POOK
Banana Caramel muffins
Makes 8 ( 5x3.5cm muffin tins)

Ingredients

½

Banana

1

Egg

20g

Caster sugar

40g

Unsalted butter (melted)

50g

Caramel sauce

100g

Cake flour

½ tsp

Baking powder



_DSC0592
ada lagi tuuu ambik sorang seketul buat buka :D

Method:

  • Preheat the oven to 170°C
  • Put the paper case in the 8 - 5x3.5cm muffin tins.
  • Sift the flour and baking powder together, set aside
  • Put the banana in the plastic bag and mash it with your hand, set aside.
  • Beat the egg until light, add the sugar and beat until ribbon stage.
  • Fold the butter and follow with caramel sauce, fold gently until combine
  • Put the mash banana into the batter, fold to combine, and pour the flour mixture into the batter, fold again.
  • The mixture will be lumpy, but everything will mix through
  • Put the batter into the prepared pan.>>Masukkan karamel utk proses yg ni kat tgh2 pastu tutupkan dgn batter td.
  • Bake for 18-20 minutes.
  • Serve plain or with more caramel sauce if you like!

_DSC0599
i hv nothing to sayyy, love caramel n banana, nice combination!

30 ulasan:

che'iza berkata...

Ijah... oh ijah si cantik manis.... marah lagi ker..... Kalau rasa asyik nak marah jer... Dah sedekah jer SK2 kat den.........

cantik bebenor muffin ko... Elok jer dia kembang... drolling..

che'iza berkata...

typo *drooling...

ady berkata...

as-salam
Waaah bestnya banana caramel muffin...npk sedap muffin tu..lapar pulak tengok muffin tu lama2..

Zaliedana berkata...

Assalam adik manis,Uii sedapnya mapin,eh tadi kata kalo nak amik sorang seketui kan,nih nak amik lah ni ika..Psttt duk rahsia2 tuh,mesti xposa kan,hehe..

ijayuji berkata...

To Che'IZa>> Ha ar! marah niiiii! ada org kacau2 pakwe ai! wakakakaka... meh sini ai sekeh dulu baru tak marah :P sejak2 ni asyik typo jer yer che`Iza?? wakakakaka....

To Abg Ady>>Salam abg ady! sedap sbb ada karamel! love karamel! :D

To KAk Zaliedana>>Salam kak, wakakakaka.... teeeeetttttttt!!! jwpn nanti kita bg :P hihihi... ambik ler muffin tu nanti reheat sendirik ya :D lg sedap muffin dah semalaman gini rasa moist gituuu :D

Ummi berkata...

Waaaaaaaaaahhh patut lah wat caramel...kuar muffin caramel lak...Ika, mintak sikit caramel tuh..akak sapu atas roti gardenia jek laaaa....hehe

anymz berkata...

oooooooooooo
sambil angguk2..ini la rahsianya buat caramel semalam ya..
ooooooooooooo
ada rahsia ya..puan tanah kedaung dah bagi izin.akak ambik 8 ketui.nak buat berbuka..:D

Yat Maria berkata...

Salam cik kak..

hehe..ko pong banana juga ka?? manyak sodap arrr....

Asmara berkata...

wowi.. muffin pisang inti caramel, menarik tu! boleh2 nnti nk try gak ah. tq cik adik manis dak ika@mek siam@ijayuji@natto@cik ijah @ijah.. eh apa lagi ek! muahahaha...:D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ai datang menternak lemak kat umah uols lagik...rajin nyer mek ika buat mcm2....patut sang somi bertambah sayang...(sambey kelip2 bulu mata pelesu ni)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Memang sedap gabungan banana dan karamel tu, boleh cuba ni. Tapi kena buat dulu karamel tu dulu eh. bukan ikan nak bagi sebotol tu ler?? hahaha
Bab nak buat tu yang macam tak rajin, kalau beli laju jerrr.. hihihi.

Nak baliklah bawak sekali 3 ketul muffin tu ..lalalala

Ida,Japan berkata...

k'ida nak2...simpan tau, nk pegi amik ni...alehhh..delay la pulak flight ni...hu..hu
gabungan yg serasi

K.Nor berkata...

mapin.. mapin.. eh.. tokey mapin tak masuk sini lg ke? ke dia jeling2 dari jauh jer hehee

KG berkata...

sambung comment caramel kat bawah...i actually dok pikiarq nak buat banana cake wt swiss meringue caramel buttercream....boleh...yg mana satu nih!??? semua nak buat, time nye tak berapa banyak!!

deqlis berkata...

nyum3c...sedapnyerr... mintak sikit leh??

Jom join GA Deqlis.. Timaceh
Review Harry Potter 7 Part 2- It All Ends

cik cek berkata...

Ika...

kak cek pun selalu ke blog dailydelicious ni...suka tgk gambo2 dia kan.. cantikkk...pun byk gak resepi kak cek dah try..tapi masa tu lum ada blog2 lagi...
Muffin ni pun kak cek dah cuba...memang sedap....cantikla muffin Ika buat...cantik je naiknya...:) kak cek nak seketul...he he

ijayuji berkata...

To Kak Ummi>> ambik ambik ambik hihihi nak jilat pun sodapp!!! wakakakaka....

To Anim>>oooooooooo terlopong ni mulut kita hihihi... ha arrr ambk kak 2 ketul gituuu ya :P akak puasa ya? kita? rahsiaaaaa :D

To Kak Yat>> Kak yattttttt!!! ha arr!!! suke bananaaaaaa punyer rasa n aroma gituuuu dgn bau karamell lagiii sedappp :D

To Kak As>> eh? patut pun byk org tersedak sedak akak sebut nama sume org wakakakaka..... buat kak mmg nice!!! :D

To LadyAyu>> Ayuuu jom jom join ternak lemak olok2 jerr ahahaha... alaaaa somi kita tak layan lahhh dgn manis2 niii dia suke tgk kita suke duk kat dapo :D

To Kak CT>> Salam kak! leh ajerr kak beli yg dah siap kat kedai tuuuuuuuuu kan ada jual kalau tak silap kita :D mmg sedap banana+karamel-LEMAK :D

To Kak Ida>> lenkali booking awal2 tau kak! sib baik muffin tu ada lagi :D

To Kak Nor>> Tokey mapin tgh melayan abg2 korea wakakakaka... sure tgh meroyan tuuu :D

To Kak Yani KG>> Haaaaaaa..sedap tu kak! kita suke lah ada banana pastu ada karamelll mmg sesuwai campur kat dlm adunan kek :D buat mana satu yg berkenan dihatii tp kita suke cadangan akak yg nak buat swirll kat kek pisang tuuu, yuummmyy! terbyg sudah kelazatan dia :D

To Deqlis>> Salam, ambik lah tuu ada lagi :-) insyaAllah nanti kita jengah sana ya, mekaseh!

To Cik Cek>> Salam cikcek! ha ar kak kita sejak terjumpa blog di ni terus tak berenti selak2 dia punyer recipe mmg berkenanan sungguh! gmbr mmg cunggg abisss!

Mieza berkata...

Ika..sedap nya mapin pisang dgn caramel sos...hr ni akak berniaga mapin pisang kat opis..laku u!

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang... wah ada muffin kat cnie... akak nak 2... irfan 2... hehehehe... irfan dah kata tu... waaaah!! sedaaap!! kata irfan.. heheheheh...
kat sana cuti yer ika... seronoknya.. hari nie akak sibuk lagi tapi kalau ada masa sedikit tu akak akan BW jap.. curi2 masa ckit.. hehehhee

Aqil berkata...

Kak Ika, sedapnyer muffin tu...suka r idea akak buh caramel kt tgh2...best2 leh bayangkan kesedapannya...hu2

Hanis MY berkata...

saya adalah peminat tegar muffin, tapi kalau buat byk tak jadi dr menjadi owhhh patik tensen tensennn kachiwa sampai tahap takmo buat dah huhu nk berguru boleyy...tapi nak ajr face to face hik2 over sungguh...

nOOrsha berkata...

wow..naek membumbung mapinmu itew..sedap bebeno nampaknyer.. lame tul x memapin..nak seketollll... hehehe

HaSue berkata...

ijah..cantik2!nak mapin nak mapin!x nampak karamel nya nih..mana cuba bagi close up sket.hihi..

Nieza berkata...

uishh sedapnya mapin..patutla buat caramel sauce semlm tu...rajin tul org bangkok ni yer...akak ni mkn jer rajinnya hehe...

TopsyTurvyMum berkata...

waduhhhh!!
Montok2 juga hasilnya yaaaa??

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

ika...
akak kan.. lebih suka muffin dari cupcake.. sebab tu lebih suka wt muffin dari cupcake.. hehee... apalagi muffin berpisang gini mmg suka bebenor...

quinnie berkata...

ika elok cantik membukit muffin tu...kita suka kek pisang..tapi tak jumpa lagi resepi yg kena dengan tekak kita...org lain buat jadik best kot...tapi bila kita buat sendiri cam somthing wrong jek...hahahahah....suka makan kek beli jugak...cap samudera..rasa nak intip je kat kilang dia tu nak copy resepi...kekekekek

Yatie berkata...

Assalam Ika,
cantiknya muffin Ika, dah lama tul akak tak memapin.....berangan je ni terus nak buat...ntah bilalah agaknya..kih3..

ijayuji berkata...

BUAT SEMUA>> Salam sume! mekaseh dtg singgah :-) komen dah baca teriam kasih sudi dtg! ^^,

Mas berkata...

walaupun datang lambat.......
tetap nak mengomen....
rajinnnnya mek sorang ni memapin....
mengancammmmm tau mapin tu....