Jumaat, 8 Julai 2011

Nasi Lobak Merah, Ayam Seri Harum dgn Acar Mentah

_DSC0351
NASI LOBAK MERAH, AYAM SERI HARUM, ACAR MENTAH

Salam di pagi jumaat sume,

Mintak maaf semalam tuan umah kebizian sikit, batuk2 pastu apa? :D Pagi ni pulak terbangun lmbt, sian my laling tak bwk bekal ari ni, sib baik kidsnyer bekal sempat buat itu pun buatkan yg paling senang yg leh siap dlm masa 45 minit! pheewwww....

Jemput tengok jer lah lauk2 kat atas tuu sbb dah buat semalam nii lahhh :D Jemput tengok sume!! REsepi kat bwh bersama dgn link.. Hari ni nak tido :D aaarrgghhhh! tak leh tido sbb ada urusan seri paduka baginda jap lagi nii haish! Ok sume, happy weekend!!!


_DSC0349
NASI LOBAK MERAH 2


NASI LOBAK MERAH 2
Resepi Asal : Wana@Potret Kasih
Sumber : KAK ZAI Teratak Impian

Bahan2nya
  • 6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
  • 2 cawan carrot ( potong dadu kecil) – saya parut kasar-kasar.
  • 1/2 cawan susu cair
  • 8 cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
  • 1 kiub ayam knorr – saya guna 1 sudu besar stock ayam maggie dalam botol
  • 1 sudu kecil gula
  • garam

Bahan Tumis

  • 2 sudu besar rempah kurma – saya guna rempah beriani
  • 5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih – mayang halus atau tumbuk kasar
  • 2 cm halia -mayang
  • 3 sudu besar minyak sapi - akak guna butter>>kita pun guna butter
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun ketumbar…..mayang
  • daun pandan……..simpulkan
Cara

1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, (Kita hidang dgn ayam kat bwh nun) dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot.

_DSC0344
AYAM SERI HARUM

AYAM SERI HARUM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit

  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1in halia*
  • 1 in kunyit hidup* (* diblend)
  • 2 batang serai ~ diketuk
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 3 kpg asam keping
  • 3 helai daun limau purut ~ dicarik
  • garam dan gula
  • 1/2 kiub pati ayam
  • minyak

Cara:
  • Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
  • Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
  • Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
  • Masukkan santan, air dan asam keping.
  • Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
  • Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.
_DSC0353

30 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Caya lah mmg npk sunguh menyelerakan lama x buat n mkn2 nasi gini....x kira dah habis nak suruh buatkan jugak..

AZLITA AZIZ berkata...

salam ika...

nampak nasi ika ni buat perut akak mengesek alunan lagu keroncong...

nampak sungguh menyelerakan... menu hidangan yg sangat lengkap dengan foto dan angel yg menarik...

tak sabar nak cuba resepi dari ika ni..

quinnie berkata...

annyong adikku...heheheh...ika cantik rupa nasik carrot tu...tiba2 teringin nak makan lakss...adehhhh....

K.Nor berkata...

ishhhh terasa nak buat gak la nasi carrot tu

anymz berkata...

akak pun sama lah ika..dh tergoda pulak..tgk statement nor tu,rasa2nya esok lusa berderet keluar menu nih.hehehe

cik cek berkata...

Salam Ika...

Jemput tgk je ke...tak nak jemput kak cek makan ke...lapo tau tgk nasi carrot Ika yg cantik berderai2 ni...teringin gak kak cek nak cuba nasi carrot ni...cam sedap je...amik resepi dululah....:)

Nuridah berkata...

Gd morning Ika,

ada mesyurat tingkap ari nie erk?? Ika, kak nur dh terguder tengok nasi ini...mmg pantang sekali tengok nasi yg berperisa...ish hulur pinggan kat akak sikit....hehehe...masuk list dulu.

ijayuji berkata...

Salam sume!!!

To Kak Sheila>> aduhhhh kakk! mmg sedap mkn nasi2 mcm ni kan kak, kita ni mmg takkan lepaskan peluang kalau ada menu2 mcm ni kecuali nasi beriani atau minyak sbb tak berani nak buat lagi takut tak jadik hihihi...

To Kak Azlita>> Sedap kak, kalau akak suke nasi2 mcm ni mmg harus buat kita ni mmg antu sikit dgn nasi2 mcm ni sbb sedap! pastu mkn bertemankan si ayam dgn sayur acar tuu yuummmy!!! :-D

To Kak Quinnie>>Annyeong nuuna jahat!! wakakakaka... sedappppp kak bila2 cuba buat kita mmg penggemar nasi2 berperisa mcm ni :D

To Kak Nor>> cuba kak, sedap! pastu buatlah ayam masak apa2 dgn acar mmg ngam betul! :D

To Kak Anim>> Kak anim wakakaka... kasi list yg atas dulu pastu baru list seterusnyer :D kita ni main potong Q jerrr kalau rasa nk makan buat kalau tak cukup bhn tak dpt nak nolong :D

To Cik Cek>> Alaaaaa...semalam nak n3 tp kepenatan lah kak :D nanti kalau buat lagi kita tinggalkan ya tuk akak hihihi...

To Kak Nuridah>> Salam kak nur cayang!!! kita serupaaaaaaaa kan kan mmg sedap kan kak nasi2 mcm nii kita mmg antuuuuuu dgn nasi mcm ni :D

Deliah's Deli berkata...

agaknya ni la yg org ckp bl mkn x henggat donia! :)))

Ayu berkata...

Assalam Ika...
Good morning dear..
pak we suka nasi2 berperisa macam ni..jangan lupa hantar kat rumah tau..lebih2 semua ayam, nasi acar pun..tapi acar tu pak we tak makan mak ayu makan..hahah..sedap nampak nasi carrot mu ini..

tun_telani berkata...

waaa.. sedap nyerr!!!!!!!!!!!!

tapii.. arini hari jumaat, blom wiken lagi! hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

nangess tgk menu uols sebab ai sakit tekak x leh makan benda pejal...semua kena telan cecair jer...dugaan betul...mood pow x der asyik tahan sakit jer...uwaa....but dah copy recipe ayam tue sebab yg nasik ai dah buat @_____@

Mas berkata...

ika cayang...
tetiba jerk kak mas jadi lapo tengok set nasi ngan ayam tu..
menyelerakan betoi....

ijayuji berkata...

Salam Sume!!

To Kak Del>> Ahkakkkk!!! cantek gmbr yg kat tepi tuuu ;-)muda belia remaja lagi! hihihi... ha ar kak mkn tak hengat donia :D

To Mak Ayu>>Whattt??? PAKWE suke makan nasi mcm ni????? sehati sejiwa lahhhh wakakaka... tak pe acar tu kalau pakwe tak suke kasi makwe jerr makan sume, biar kasi makwe muda remaja mcm pakwe wakakaka... buat apa kasi mak ayu, kena bg adik ipar dulu makan :P

To Tun Telani>> Kenapa tunggu weeken? akak pun gitu tgk menu yg mcm mmg kena buat weken akak buat weken :D

To LadyAyu>> alolololo... sian dia! jgn lupa telan ubat ya, odaijini!!! nak ai buatkan bubur ke? ai suke jer mkn bubur tp stok ikan bilis tak de pulak :D cuba lah ayam tu sedap tau!

To Kak Mas>> Salam kak mas cayang! meh sini kita hidangkan gmbr sbb dah habes hihihi... lenkali akak buat jgn lupa bg kita :D

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Waduhhhh..En ninja sudah balik ya, patut lah bangkitnya sampai dinihari.. hahahaha


Nasi ni dah berapa orang yang membuatnya, ni yang macam nak buat gak ni. kalau lawan dengan lauk ayam merah boleh tak?

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang
pagi2 akak singgah kat dapur ika nie terus lapar d buatnya tau... berbunyi2 perut nie dah.. hehehe... sedapnya set yg terhidang tu ika...

TopsyTurvyMum berkata...

Fuhh...macam lauk kenduri haaa..
Rakyat rumah akak mmg berkenan sgt la kalau buat nasik jenis camni..Nasi putih diorg kurengg.
Nnati bleh try plak nasi lobak versi ni:)

kzai berkata...

ika..nk nasi karot...nk yg dlm mangkuk tu...sedapnye...ayam tu nk ratah je..bolh?...hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

mesti wangi khen ayam itew...sebab ader daun limau perut tue...biler dah cihat ai try ryori la

Asmara berkata...

ok hari ni aii masak menu ayam harum tu. hehe.. nasi lobak, nnti2 dulu la. ninjin takde stok. :D

Anna Qawina berkata...

waa..nak nasik sepinggan..:P..
pst : nape teerrrrlewat bangun Ika? ada apa2 yg berlaku ke? hakhak...sign out!!!

Fiza Amran berkata...

menariknya menu dan sihat saya rasa.. anyway ika.. thanks for idea..sibuk yer jaga diri baik2

lina_pg berkata...

salam ika..nmpk sungguh menyelerakan set nasi karot ni,gandingan mantap tuh...selamat berehat ya..penat tu

Rima berkata...

Woahhhh i dont care... i want jugak!! hehhe.. nampak sedap gitu.. today i cooked thai green curry.. rempah mari fm chatuchak market..i cook sambal goreng also.. maybe sunday i will try this recipe.. mek prancis ni been eating spicy food and she can really take it.. pandai makan tempeh also.. bravo to Rima for intro her to tempeh!! hahaha

Rabiatun Adawyah berkata...

meriahnyer....buat ku terasa lapor plak..huhuhu..

Juwita Jamaludin berkata...

ika sedapnya menu tu ayam tu sedap akak pun suka... rasa nak buat lagi la... sebab tak sempat nak entry.. hihihihih... makan kalau gini hilang diet tau.. sebab sedap

Yatie berkata...

waduh Ika.....terliur tngk set nasi carrot ni..tngk ayam seri harum tu lagilah buat akak betul2 lapor...sedapnya...

Nieza berkata...

sedapnya ika menu nasi dan lauk ni...ada simpan utk akak sikit tak?kuah kasi lebih yer..hehe

sabar bangpek berkata...

alahaiii terliur kite....pstt psstt kak ika...gelak kite tgk..mangkuk kite tuh same lerrrr hiyakuyen yerr hahahaha

Ida,Japan berkata...

adehhhh....lambat dpt ke sini, smlm bz, tak leh nk ngadap pc, bw pun tk dpt buat....ikaaa, nk ngendeng pun mesti dh jadi baja...dpt tgk gambar pun jadi la kn..