Sabtu, 9 Julai 2011

Puding Jagung Bersos Laici

_DSC0372
PUDING JAGUNG BERSOS LAICI


Salam pagi sabtu sume!

Macam biasa kalau weken gini ramai blogger yg menyepikan diri termasuk kita TAPI since ninja tu kena kerje, tak de apa nak buat baik update lah apa2 yg patut, boringnyer lah dah 2 minggu ni dia asyik kena kerje jerr ari sabtu :-( esok ni pun tak sure lagi mesti kena kerje jugakk uuuwaaaaaaa...... Sangat tak best :-(

Hari ni masukkan n3 puding jagung yg lemakkk berkrim disukaiiii ramai :D, Kak Hazila dah mention puding ni mmg sengaja dibuat lembik sbb tu ddknyer dlm cwn tak leh nak telangkupkan kena makan guna sudu tapi i likeeee!!! sedap bangat! Kak Zila, mintak izin n halal resepinyer!!! MEkasehhh!!! Selamat berhujung minggu sume :-)

PUDING JAGUNG BERSOS LAICI
Sumber : Kak Hazila

Bahan bahan ( anggaran 2 orang, dapat 4 bekas seperti di atas )
  • 600 ml susu segar
  • 2 1/2 sudu makan tepung kastad
  • 4 sudu makan gula
  • 4 sudu makan jagung dalam tin>>kita guna 2 sb cream corn dgn 3 sb butir jagung direbus atau dlm tin

Cara cara

1. Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad larut dalam susu.
2. Panaskan dan sentiasa kacau hingga adunan semakin kental dan kelihatan letusan kecil dan adunan semakin berkilat.
3. Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan.

_DSC0376


Untuk Vanilla Sauce
  • 1 cawan susu segar>>Kita letak 1/2 cwn susu segar dgn 1/2 cwn laici syrup
  • 1/2 cawan gula>>kita letak 1 sb sb dah guna laici syrup
  • 1 sudu teh vanilla extract
  • 2 sudu makan butter
  • 1/2 sudu makan tepung jagung>>kita kurangkan
  • Sedikit garam
  • Buah laici segar / tin
Cara cara

1. Masukkan semua bahan untuk vanilla sauce ke dalam periuk. Dengan menggunakan api sederhana, kacau perlahan lahan hingga mencapai kepekatan yang dikehendaki.
2. Tuang sos vailla ke atas puding jagung, taburkan dengan isi buah laici.

_DSC0359

18 ulasan:

sabar bangpek berkata...

mtk secawan bole???

ibundo berkata...

ika,
kakpah bawak lari sebekas ya.....

K.Nor berkata...

typo tu mek.. kat tajuk resipi tu.. puding laici bersos laici ke puding jagung bersos laici? ^___^

lina_pg berkata...

wah sedap ni..jagung tin ada stok tp laici lak tadak..cam nak try la...puding mmg laku kat umah ni

Deliah's Deli berkata...

sejuk2..nyaman ni! :)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

selamat pagi sabtu, nak bagi tau jer ni...jap lagi nak keluar so jangan jeles okey..hahahaha

ehh..nak amik 2 segelas puding jagung tu, boleh gak makan2 dalam keta sambil jelir2 lidah kat ika.. hahaha. lariiiii

che'iza berkata...

pepagi dah layan dessert ni.... ehemm... ehemmm... cik ika.....

hazila berkata...

Ika,
hari ni kalau kaler KUNING sensitif sikit. Hari tu Bangkok dibanjiri kaler MERAH, hari KL penuh ngan kaler KUNING......

Yatie berkata...

uwaaaa..cunlah kaler puding ni..lembut jek...nak secawan Ika...leh kan...

Juwita Jamaludin berkata...

Nak jugakkkkk.. Sedap tu jagung dan laici harus buat ni

Mas berkata...

nakkkk segelass....
sedappnya...gabungan laici ngan jagung....best tu...

ada tag untuk kau ika...
sila ambik award sekali yerk...he..he..

tun_telani berkata...

tik.. tik..

eh... air liur menitik dah!!

nk 3 gelas!

cik cek berkata...

Mak ai....lawonya...gambonya cantik...teringin lak kak cek nak rasa...nak kena buat ke...resepi pun dah ada kan...hu hu hu...telan2 air liur kak cek...nak yang Ika buat jugak...org lain buat selalunya lebih sedap...kan Ika ...kannn...:)

anis berkata...

assalamualaikum ika.
panas2 ni tgk puding ika mmg menyelerakan la. kecur sgt. lama dah akk tak buat puding. hehe... blh cuba ni.:))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

perhhh panas terik gini kalo mkn puding uols mmg terbaek dari ladang la....:))

quinnie berkata...

nasib baik baru lepas makan puding laici...klau dak terliur je tengok...heheheh...boringnya kita hari ni...semalam tido mati...sampai terlepas nak tengok ep1 tahajud cinta kat tv3...huwaaaaa...sob sob

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
wah cantiknya puding tu ika... sejuk jer rasa tekak nie bila dapat makan puding tu tau... buatkan ler segelas tuk akak gak.. hehehee

Gee® berkata...

sedap nya puding tu ika... slruppp... nyamannya tekak.... mai secawan....