Ahad, 31 Julai 2011

German Cookies and Ramadhan Card and Award

_DSC0874
GERMAN COOKIES

Salam di hari minggu buat semua :-)

Owwwhhhhhh no! ari ni sunyi sepi sama ada di dapo maya masing2 atau pun kat FB, takpe takpe kita phm kita phm :D . Kita berbual sendirik2 jer lah eak, jap g nak g belanja mcm biasanyer, nanti dah settle sume kita balas komen2 yg tertunda kat bwh tuu :-)

1st time nmpk beskut german ni kat umah KAKAK SECUBIT GARAM, comel betulllll kak nornyer kukis tuuu, kitanyer kukis ni mcm2 kejadian, tersalah tepung lahhh, terbukak api bwh lah, merekah lah tertekan kuatlah wakakakaka... byk sgt kejadiannyer! Alhamdulillah sib baik sedap! ni kita kali yg ke dua guna tepung yg betullll :D Rasanyer KAK ZAI pun buat jugak guna resepi yg sama dr kakakku yg sentiasa comel KAK RIMA, sedap n yg paling best dia cair di mulut, kak zainyer shape lonjong2 kitanyer ni pulak letak gula kaster sbb beskut ni tak manis n kita kurangkan sikit icing sugar tuu sbb kita nak letak caster sugar.

Macam biasa copy dr umah KAKAK SECUBIT GARAM n terima kasih buat KAK RIMA atas sumbangan resepi yg simple n sedap ni!

pssst>>Esok jgn lupa2 tak bgn sahur ya :D hihihi.. mlm ni kalau mana yg sihat tubuh bdn jgn lupa sembahyang terawih, sembahyang dgn ikhlas ya :-) Jommmmm makan kukis sebelum esok niiii!!! hihihi... jgn terbabas pulak esok bukak tupperware nk mkn kukis wakakaka...

GERMAN COOKIES
Original Recipe: KAK RIMA
Source: KAK NOR SECUBIT GARAM

Ingredients
  • 125g butter - i used golden churn>>guna butter tempatan jerr :D
  • 40g icing sugar (sieved)>>Kita kurangkan sbb ada caster sugar
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour (I used Plain Flour)
Caster sugar n lil bit colouring>>yg ni utk hiasan kita tambah


_DSC0868_DSC0876
Sori ya, kat luar mendung ambik gmbr sume serba tak kena hihihi... jemput makan, hari ni je tau!

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.

_DSC0867
Sapa2 yg nak buat kukis leh masukkan list kukis ni kat beskut raya masing2 sbb senang n SEDAPPPPP! :-)


_DSC0860_DSC0851
Lepas kuar oven terus tabur dgn caster sugar kalau tak dia tak melekat, kita guna bhgn atas jerr :D

RAMADHAN CARD and AWARD

Kad dr NOORSHA, terima kasih sha :-)

Kad dr ALONGROZZ cayang, macehhh along!!!

Kad Dr KAKAK IZAH DAUT macehh kak! cun betul kad niii :-)

Kad Dr KAK MAS DUNIAKU, macehhh kak!

Kad Dr KAKAK SECUBIT GARAM, Maceh kak!!


KAd Dr TUN TELANI, MAceh jugak buat tun!


Kad Ramadhan Dr KAK JEE, macehh kak!


Last sekali award dr CIK CEK, mekaseh jugak buat cik cek sudi bagi award ni kat kita, terharu sgt2! maaf jugak sbb lambat gantung, sapa2 yg belum dpt award ni ambik ya :-)

25 ulasan:

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang... x per akak ada nie... hehehhee.. akak pun x kuar gak... dok ngadap lappy jer.. nie lg nnt dah cuti sebulan... boleh ler akak BW kan.. n balas komen2 yg ada..
wah wah waaah... akak nak nangissss jap.... sebab cookies nie nampak cantik n sedaaaapppp.... sukanya akak... mmg nak 5 balang ler nie nanti time nak raya tu.. jgn lupa pos kan ek ika.. ehehehehe :D

Mas berkata...

salam ramadhan dan selamat berpuasa b uat ika sekeluarga....
kak mas pun plan nak buat gak biskut ni......
cantikkkkk la biskut ika tu...
meh sebalang....

Wani berkata...

assalamualaikumm,,,,, wah cantiknya kejadian kukis tu ,,, putih melepak melecun hehe ,, memang lepas bakar pun putih jugak ya ... dapo maya dah x de mood nak masak2 ni mood puasa dah datang hihi..selamat berpuasa ya :)

K.Nor berkata...

ehh pinky ler kukis dia.. siap kaler2 ya.. bijak2.. k.nor kurangkan gak 5gm gula dlm adunan :)

Kjee berkata...

salam. Kjee minat nak buat sebab teruja tengok awak bubuh a bit of color. I like. just curios to know, satu adunan dapat berapa pieces?

quinnie berkata...

oohhh dak ika pun dah terbang kejerman ek...heheheheh...hari ni last nak gelak2 besar ek....tapi tak pe semalam akak dah puas gelak dah...siap guling2 lagi..hahahaha...

Kjee berkata...

betul betul betul. nak kena bagi2 rumah MIL dan SIL lagi.
Selamat menyambut Ramadhan AlMubarak. Kalau sudi, hangkut sekali postkad Kjee ke rumah awak. thnx.

Shereen berkata...

As usual, ISO very high...lol.Selamat menyambut Ramadan, Ika and selamat berpuasa.

nOOrsha berkata...

salam ramadhan ikaaaa!~ hehe..sian die x pat lik kg ea...lalalala....uhuk uhuk... hihi.. meh kite suapkan german kukis kot2 blh melupekan kesedihan itew..hehe

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika.. Dag siap sebalsng dah kukis awak.. Wah pasni buatkan untuk akak ye... Hihihi.. Tgh cari2 resepi biskut apa nak buat

Rima berkata...

eh pink colour lagi heheh.. ijaaaa.. selamat menyambut bulan yg mulia.. moga kita dapat mengerjakannye dgn sempurna.. dont yok yok ok hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

cookies uols dok pangey suruh makan ni....boley simpan makan sahur nanty....ai tired la ika nyesal kuar hary ni ngeee

zarin berkata...

selamat menyambut puasa ika...puasa tau! jgn tk puasa pulak ye!

Tanpa Nama berkata...

Nampak biskut nih sgt gebu n cantik.. Bertambah seri dgn bunga purple tuh.. Selamat berpuasa Ijah sekeluarga.. :)

Ijan berkata...

Salam Ramadhan Al Mubarak dan selamat berpuasa buat Ika sekeluarga. Mesti lagi kencang di masak bulan pose ni hehe :)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ika..Selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak tuk Ika sekluarga

Wanieyra berkata...

Selamat Berpuasa dari Ira...

Wanieyra berkata...

Selamat Berpuasa dari Ira...

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Assalamualaikumwbh Sis…
Ayu ingin mengucapakan selamat menyambut ramadhan. Semoga kita sama2 memanfaatkan bulan yang penuh rahmat, keampunan dan yg dijanji dijauhkan dari neraka ini oleh NYA. Mohon maaf jika ada tersalah, terusik, terkata dan terbicara yang mungkin ada menyakiti selama ini.:)

Have a blessed and contented Ramadhan for u and family…Amen.

Ummi berkata...

Salam Ramadhan Ika cayang...Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga diberi keberkatan dan kekuatan iman untuk meningkatkan amalan... Akak mohon maaf atas sebarang keterlanjuran bicara, tersilap kata, terlebih gurau yang mencuit rasa... Salam sayang dan sudi2kan lah amik kad...

cikmanggis berkata...

hai semangat nak buat kukis ni...nampak seksi biskut ni ahaks..selamat berpuasa ika...

Deliah's Deli berkata...

slmt myambut ramadan utk ika n keluarga...cantiknya kukis,kena ngan warna bunga..suker! :)

Hanis MY berkata...

salam ramadhan al mubarak...wah santek2 seme kad tu i loikee...

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang.... awal nya buat sekut raya... minta Along tambah sebalang ya....hehe. Ni Along hanto pai labu utk Ika buka pose nanti tau.

Naz berkata...

Assalamualaikum Ika..
Selamat berpuasa utk ika juga.. Jemputlah dtg umah akak amik kad Ramadhan juga.
Ika, biskut ni kak Naz dah buat tp source dia akak amik dr lain org.. Dr blog chinese..

Anyway cantik biskut ika..