Ahad, 10 Julai 2011

Kari Daun Limau Purut

_DSC0440
KARI AYAM DAUN LIMAU PURUT

Salam hari minggu sume :-)),

Hari ni ramai yg tak berupdate blognyer kan kan kan, tak pe kita syok sendirik jerr lah since kita ni tgh kelapangan atau senang kata TIDAK KEMANA MANA :D Hari ni pun mnasak simple2 jerrr masak kari ayam sbb petang ni dah ada org order nak makan roti atau roti canai dgn kari jadinyer tgh hari ni buat kari abis citer :D

Pernah tak masak kari guna daun limau purut?? Sori lah eak kalau terlepas pandang dah ada yg buat kari masukkan limau purut, sbb kita mmg tak tahu n tadi ni kita secara tak sengaja lah nak masukkan daun limau purut sbb semalam g pasar kita rembat 3 tangkai daun limau purut wakakaka.. tamak! eh? murah lah sbb tu kita beli pastu beli daun kesum pun cuma 30 sen jerr sbb dah layu2 gituuu :D SEDAPPPPP! ala2 rendang gituuu... jgn tanyer kitalah kenapa tak masukkan daun kari huh! sbb tak de stok lah tuuuu kita masukkan daun limau purut ahahaha... Ari ni laling tak g kerja n kalau ikutkan kena kerja sbb audit akn dijalankan minggu depannyer, byk machine yg belum di re settingkan balik tp dia kesian kan dah seminggu ni masing2 kerja keras, so ari ni cuti lah eak :D

Tak leh bebel lama2 jap g nak belanja barang2 dapo pulak, jumpa esok insyaAllah!

KARI DAUN LIMAU PURUT
Resepi Asal : Arah

Bahan2

  • Setengah Ekor Ayam di potong 4 (yg ni kita guna bhgn kepak n daging tanpa tulang)
  • 7 Helai Daun limau purut, 3 helai ketepikan

**ditumbuk halus atau blend**
  • 7 ulas bawang merah, shallot *
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci Halia*
  • Sedikit biji ketumbar yg di sangan*
  • Sedikit jintan halus yg di sangan*

  • 2 1/2 sb rempah kari ayam atau lebih ikut selera>>dicampurkan dgn air sehingga jadi paste
  • stgh biji bawang besar, di mayang
  • Sedikit kayu manis
  • sedikit bunga lawang
  • 1/3 cwn susu cair
  • 1/2 kiub ayam knorr
  • 1 keping asam keping dibasuh
  • Air Secukupnyer
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 biji kentang di potong kecik
  • suku batang lobak merah di potong kecik
  • 2 batang lada hijau
  • garam dan gula secukup rasa


_DSC0442
rasa rendangggg selamat hari raya!!! wakakaka...

Cara:

  • Basuh ayam dan tosakan airnya, ketepikan. Tumbuk bahan2 bertanda * sehingga lumat atau blend pun boleh di blend basah.
  • Di Dalam periuk, panaskan sedikit minyak dan tumis bwg besar yg dimayang tadi beserta kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau. MAsukkan bhn tumbuk atau di blend tadi dan tumis sehingga naik bau dan masukkan rempah kari yg telah dicampurkan dgn sedikit air dan tumis lagi sehingga naik minyak, semasa menumis, bolehlah masukkan sedikit air dgn menggunakan api sederhana kecik dan tumis sehingga terbit minyak.
  • Setelah itu, masukkan susu cair dan ayam beserta kentang dan juga lobak merah yg telah di potong tadi, untuk kentang dan lobak merah, kalau potongannayer besar boleh masukkan bersama dgn ayam, dan kalau potongan kentang dan lobak merah tadi di potong kecil2 bolehlah masukkannyer selepas kari td mulai mendidih.
  • Masukkan air sehingga ayam dan kentang tadi tenggelam, masukkan asam keping, kiub ayam, 4 helai daun limau purut, lada hijau dan garam sedikit.
  • Tunggu sehingga mendidih dan perasakan kembali kemasinannyer, jika kurang boleh lah ditambah lagi garam dan gula secukup rasa. Tunggu lagi sehingga ayam empuk dan boleh lah matikan api. Taburkan lebihan 3 keping daun limau purut yg diracik halus tadi ke atas kari tadi. Boleh lah di hidang, enak di makan bersama nasi putih dan roti, selamat mencuba!

16 ulasan:

Amie berkata...

Salam Ija,
Kak Amie datang tepat pada masanya.... hehehh minta sepinggan nasi dgn lauk kari ayam yg sedap ni utk lunch...

lina_pg berkata...

salam ika..boh daun limau purut mesti lebih beraroma..sedap tu..akak pernah masuk dlm gulai kawah..rasa cam ala2 rendang gitu..mmg sedap,nnt bleh try campak dlm kari ayam lak hehehe

dZana berkata...

aslmkum ika.. tmpg lunch sini jer lah.. akk dah 2 mggu tak updated blog .. lepas camping.. penat n nk byr utang tido dulu.. byknya menu2 yg terlepas.. huuuu

nuwairani ismail berkata...

assalamualaikum kak ika...memang belom pernah makan lagi kari letak daun limau purut ni...tapi kalau saya masak pon pesen gitu jugak, malas nak fikir bahan yg takde, mana yg ada tu, kire masuk je...kalau rasa rendang tu memang sedap la tu...

Deliah's Deli berkata...

mlm ni plan nak masak kari..blh gak tiru n 'derhaka' resepi ika ni..sbb ada bhn yg x de..blh yerk. :)))

Mieza berkata...

sedapnya ika kari ayam ni...mieza kena try nih! beli ayam duluuuuu

quinnie berkata...

ika bila kita tengok nama resepi...apa ek rasa kari daun purut...?? bila ika kata rasa cam rendang lepas tu kita tengok bahan baru leh bayangkan rasa dia...kekekkeke....lain kali unnie nak cuba...ngeee

Mas berkata...

ika...kak mas datang...
nak ngendengn ayam tu..
sedappnya tengok....

garlutti berkata...

Ia lawatan pertama saya dan gembira untuk menemui blog anda .. saya ikut .. Saya suka resepi yang berlainan dari apa yang anda selalu belajar .. Saya menjemput anda untuk berkongsi resepi saya dan blog ... .. Salam dari SPAIN Vigo Marimi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

maap lambat terjah umah uols...biasalah owg sakit...voley gitew...wah 2 hary ni menu semua letak daun limau perut ek...oishii sou

che'iza berkata...

Ijah... nak sikit kari ayam tu.... den ada roti ni....

Juwita Jamaludin berkata...

ika .. nak try juga la letak limau purut nanti tentu sedap rasanya ye

anymz berkata...

eh!akak kan ika kalau buat kari sesekali akak letak daum limau gak..anak2 suka bau dan rasa masam limau dari asam jawa tu..sedap kan?..

okaylah ni nak kemas pinggan mangkuk yang bertimbun di sinki tu hah..hari ni ada blogger dari Penang datang..

HomeKreation berkata...

Along pun buat kari tapi kari ayam dalca... kita makan sorang2 tak share...hehehe. Ni hanto mapin 10 ketoi... tomei2 jer... hehe

Diana @ Melley Mey berkata...

tgk kari ayam tu mmg menyelerakan sekali ler ika cayang... mesti harum jer bau kari tu kan ika... akak suka keharuman daun limau purut tu... lg sedap masakan kan ika... sedaaaappp

Ijan berkata...

Cun giler gambar ika nie. suke ler munge kaler purple tuh. mcam munge fresh jer... kan? :)