Rabu, 6 Julai 2011

Puding Keju

_DSC0301
PUDING KEJU KARAMEL

Salam di pagi rabuuuuuu sume!! eh? dah nak masuk tgh hari ya? ahahaha...

Ok lah tak leh nak bebel panjang2(pun ayat berulang ulang ahahaha) Ninja mlm tadi tak balek, pepaham jer lah kan masalah lum settle lagi, doa buatmu dear! semoga dipermudahkanNYA insyaAllah...

Nmpk KAKAK Izah tayang puding keju ni baru kita teringat dlm simpanan ada gmbr niii :D buat ni dah lama tp dek malas punyer pasal fail tak disusun dgn betul dan menjadi satu kemalasan untuk menulis watermark ituuuu, alasannnn! org bijak mencari jalan org yg KURANG bijak mencari alasan>>ditujukan khas buat diri sendiri SITI KHADIJAH, lempang laju2 kasi sedor sikit, haish! Ok lah, resepi copy kat umah kakak SECUBIT GARAM, jgn lelebey okey! nanti kakak secubit garam marah :P, resepi asal dr ALONGROZZ yg cantekkkk, jgn pelik kenapa kita tak pnaggil kakak ros ke apa, dlm minda kita dah setkan kalau ALONG pangkat lebih tinggi sbb tu sapa2 yg ada nama ALONG kita tak panggil kakak ya jgn kecik ati ya, tp kita ttp panggil kakak walau tua setahun sbb dah terbiasa, terbiasaaaaa tp kita pulak tak kisah org nak panggil kita apa kalau panggil nama pun suke, panggil kakak kurang suke wakakaka>>perasan nak muda lah niii :P panggil apa2 pun bolehhhhhh... :-)

Da da jom tgk resepi, i told kak nor, inilah hasil derhaka, ntahlah! kita tak boleh tgk puding gondol gitu jerr mesti nak kasi banjir gituuuu, ikut selera masing2 lah ya :D Last but not least, ewahhhh! terima kasih buat penyumbang resepi n kak nor tempat kita copy ya :D Tenkiuuuuuu!!!

PUDING KEJU Karamel
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz 8" persegi

BAHAN2:
  • 13g Serbuk Agar-Agar
  • 1 liter Air
  • 120g Gula
  • 3 biji Telur
  • 120-150g Biskut Cheese - blend halus
  • 1 sb Tepung Kastad
  • 400ml Susu Cair
  • 200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
  • 50g Mentega


_DSC0305
Sorilah eak, blender beskut tu main2 ajerrr tu yg ada ketul2 tu wakakaka..pedulikanlah :D

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)

29 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

cik ika oiiiiiiiiiiiiiiiiiii
awat la tayang benda yg boley buat ai makin mokmok nie...uwaaaa nak nangess gini...x tahan nak berdiet kalo gini....hentak kaki

AZLITA AZIZ berkata...

waaaa... sama kita memuding jugak jom kita tukar loyang...

cun aje puding tu...
best jugak kan kalau letak caramel lagi lah sedap!

Zaliedana berkata...

Assalam ika,uii cantiknya puding,kak Ct punyalah duk nak buat puding nih,pastu beli sekut cis 1pek jer,igtnak wat half adunan jer,pastu anak lak duk ulang mkn sekut tuh,last2 half pon xjadi,sekut dah nak abis,huwaa,mmg kna bli sekut lagi lah..Meh g ika dululah,mesti sedap lagi,sbb da karamel..

TopsyTurvyMum berkata...

Kak Ika..Kak Ikaa...*Hahaha..saje je kann*

Semalam akak buat puding balqis resepi k nor, lom sempat lagi nak snap gambarnya..
Puding ni pun mesti sedap nampak ramai yg buat.

Cheq Sue berkata...

waaaaaa..... naseb baik dah cuba...(tergoda siket aje taw)

Mas berkata...

ika...cantiknya puding kau ni...
kasi kak mas seketul...
sedappnya tengok....

Ayu berkata...

ika, akak jeles tau mana2 pun puding..rakyat jelata rumah akak ni tak berapalah dgn puding itu yang malas nak buat..tapi tengok mana2 semuanya cantik2 GERAM!!!..rasa nak capai aje gambar2 ni semua..hehehe..

Asmara berkata...

Banyak pulak nampak puding ni! geram nak buat jugak lah! ahaha.. pantang org masak sedap sibuk nak try tp kadang tu dlm mimpi je. ekekeke...

K.Nor berkata...

jap... nak gelak dulu kat TTM.. kak ika ya.. hahahhaah.. nak panggil kak ika gak boleh tak ijayuji? hehehe

amboiiii besornyerrrrr derhaka mu itu.. tak pernah2 dibuat dek org lain.. derhaka tahap gaban kah ini.. siap ada karamel lagi tu..mmg geliga betul otak bini ninja ni ya.. cantik pulak bila ada gabungan karamel.. nk mintak mmg dah kompem jd baja kan.. gi buat lain utk akak buka pose arini tau :)

izahdaut berkata...

ADIK ikaa.. meh kita tolong lempangkan meh... meh dekat sikit pipi tu ... hahahaha..

eh eh lamabenor bunga tu segar.ke bunge plastik... kompius KAKAK... elehhhh nak mudee je.. bagi la KAKAK ko ni mudee jugee... nyesal bagitau umur..wakakkakaa

biasa la ADIK IKA FORMULA KHAAANNNN

cik cek berkata...

Salam Ika....

Aduhai!...gambonya dah cantik menggoda...kak cek amik resepi dululah ya...buatnya tak tau la bila....panjang senarai resepi menunggu...he he...

Ika cantikla Ika snap gambo...kak cek tak pandai2 nak amik angle yg cantikla...kena berguru ngan Ika ni...he he :)

Juwita Jamaludin berkata...

Alolo ika comeinya pudibg tu.. Nak minta tentunya dah habis... Sob sob nak buat biskut tak tahu yg mana kat sini biskut rit yg masin tu biskut cheese ke yek..

Ummi berkata...

Waaaaaaaaaaa, nampak marbelesss...dah manis puding tu kan..lg lak letak caramel tu, nnt lg cepat kena potong jari kalau makan ni Ika kan..kan..hahahhaa...adeeh, tp hati menggamit2 suruh buat...huk alaah...cis pun ada...set!!

Ida,Japan berkata...

Puding keju dicaramelkn pulak dah...ikaaaa ni creative tul, mesti lagi sedappp....masuk list aja dulu heee..
cian dier...titon sowang2 erk mlm tadi...ekkeeeeke,..k'ida singgah jap jer ni ( dgn muka tak malu ) nk mintak apa yg ada kt dapur ikaaa nk wat bekal balik Japan...

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum...Ika dah cuba yer...sedapnyer...bila nak buat ni..bahan dah lama tersedia nih..hehehe

Nuridah berkata...

Ika,

cantik puding Ika tu...akak pun jeles juga nie mcm mak ayu...nanti akak nk lempar senduk dulu...nape tk bagi akak ngan mak ayu rasa...mentang2 lah pakwe tk suker...kita pun semua dia tk bagi....hehehe....hahaha.

Rima berkata...

Ijaaaa
slurpppp.. sedap tu.. sejuk sejuk masuk kat tekak.. sungguh panas kat sini sampai naik malas nak bergerak.. tapi kan ape kah daya.. kejap lagi nak kena masak lunch.. tak pernah pernah makan lunch oleh kerana ade guest terpaksa lah mak siap kan lunch..

ady berkata...

as-salam Ika
cantik puding tu ika..kalau pudding2 macam ni kan cepat habis kat rumah..tak sampai 1 hari dah habis...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam adik Ika... (ni mesti suka nih sbb dok panggil dia adik.. kekekee...)

amboi dikkk.. puding yang dah cukup enak ini ditokok pula dengan karamel yg amat sedap ittew.... akak makan sambil pejam matalah kalau ika hidang puding ni nnt..... tak cukup seketul kalau mcm ni.. hahaha...

fuzidss berkata...

akak ingat nak cuba laa, buat untuk bonda Muo yg balik dari Mekah jumaat ni

quinnie berkata...

sukanya kita dgn puding karamel....nasib baru lepas buat hari tu..tapi versi coklat...hhehheh

Deliah's Deli berkata...

kelmarin kita bt puding roti brkaramel..tp tgk ika punya puding keju cun tu kecur jg lg :) *sll sy tgk ada fresh flowers kat 'dapur' ika..segar,nyaman rasa :)

Nieza berkata...

wow sedapnya puding tu...akak gak yg tak buat lagi...rasa kat sini dulula..hehe

biskut kat bwh tu ada lagi tak?nk order sebalang yer...hehe

HaSue berkata...

Ijahh..mintakkk..akak x terbuat2 lg nih..sekut dah beli..aduihh..sebungkus dah jalann..haha..cun nya puding mu itu,siap berkaramel.pehh..meleleh!

meh tuka ngan daging nih..eh x serasi lak nak tuko daging ngan puding ek..hihi

HomeKreation berkata...

Ika cayang.... wah ada kuah lak puding ni, mesti sodap boleh hirup2. Sekut dah abis ngap, nasi pun kita bedal licin sebab mkn spageti jer mana kenyang kan, org melayu ler katakan....hehe. Kita hanto spageti kat adik cayang, mesti tak lupa. Makan elok2 tau jgn tumpah2....hehe.
p/s Betoi ler panggil Along tu... no ploblem, tak payah tambah kakak... kalau kat perak, Along tu pangkat kakak pun boleh, pangkat makcik pun boleh.... tapi jgn ler pulak panggil kita makcik ya...kikiki

Nurwin Heny berkata...

Mmmm...makan pudding keju tengah musim panas ni mesti sedap sekali...sejuuuk...yummy!

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang..
wah cantiknya puding tu ika.. cantik menarik tertarik... alahai!! sukanya akak tgk... meh bg ckit kat akak...

maNis berkata...

Assalamualaikum Ija....Mohon followyour blog. Saya budak bary belajar. Mengancamnya puding nih....bilax senang kena cuba nih.

ijayuji berkata...

SALAM BUAT SEMUA, TERIMA KASIH SETIAP KUNJUNGAN DAN KOMEN DAH BACA, TAK DPT NAK REPLY SATU PERSATU SBB KEBIZIANN YG AMAT :D, TERIMA KASIH!!!