Selasa, 5 Julai 2011

Biskut Kacang Mazola

_DSC0286
BISKUT KACANG MAZOLA

Salam kembali sume!!! :D

Selamat hari raya!! wakakaka... tak leh ajdi sume org tyg beskut, yg beskut gojes lah yg biskut oat lah haish! leh dpt tekanan kalau mcm ni gayanyer :D Tapi beskut kita ni paling senang lah kan, tah yah telo2 tak yah butter2 sume main gaul jerrr, senang BUAT senang HABIS :D Biskut ni paling senang! cuma yg jd leceh nak gentel2 dia jerrr, kita siap timbang setiap ketul tu berat anggaran 16g kurang kerja! wakakaka...

Suke ngan resepi KAK LILY nii, cukup rasa sume! Mmg akn stick dgn resepi ni insyaAllah! Sapa2 nak order leh lah order sekarang ya ahahaha...gurau jer! Mcm biasa kak lily, mintak izin n halal resepinyer, mekasehh!!! Away jap, nak carik picnic seat utk si abg pulak phheewwww!

BISKUT KACANG MAZOLA
Resepi Asal: KAK LILIDVALLEY MyR

Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur


_DSC0296
now u c now u dont!!! kali nia tak de tai* gigi ya KAKAK Izah ahahaha...

Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.


_DSC0288
Biskut paling laris masa raya :D mak kita kalau buat bykkk tuuuu! tp dulu2 tak suke, maklomlah memilih :D skrg tak! apa pun telan wakakaka...


_DSC0277

32 ulasan:

Gee® berkata...

dam dam dum bunyi mercun... aik!!?? raya dah ke ika...? heeee biskut jer raya kan...? pav akak biskut mazola ni... nk oder sebalang...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

selamat hary raya...awalnyer uols raya...hikhik..kueh raya wajib biler raya nie...uwaaaa sedapnyer :D

anymz berkata...

ikaaaaaaaa

ini biskut wajib ada atas meja masa raya..pebret en somi ni ika..kalo takde mau tercekik pagi2 raya dengar abg dok bebel..asek tart2 je..biskut dia langsung tak hengat.haha
eh!resepi nya sama..mmg terbaik resepi ni.

akak lom ngentri baru lagi..maleh sikit hari ni..jap lagi nak pegi majlis yasinan..ptg2 kot baru ngentri caucincau dulu lah ya..

Zaliedana berkata...

Uishh ika dah terasa cam nak raya lah,biskut nih senang nak buat n yg pasti mmg sedap kan..Suke juga ngan sekut mazola nih..Rajinnya ika,siap timbang bagai,kalo kak,main hentam gentel2 gitu jer,nak cepat abis n siap,hihi..

Sheila Shafeareen berkata...

selamat beraya dgn bisekut raya heee tempah 3 balang yeee.nak cukupkan 12 blng yg kosong ni...heeee

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
selamat hari raya... hiihiihiiiii
a'aa kan.. sana cnie semuanya asyik tayang cookies kan ika... cam raya plak ek.. seronok tgk... wah sedapnya biskut nie ika.. kalau anak2 akak kan.. setengah balang tu sure mereka punya... hehehehe sedap... n cantik pic2 tu.. akak suka tgk ;)

ijayuji berkata...

Salam Sume!!

To Kak Gee>> Kita abis pose ganti kita raya pulak lah kak hihihi..sume org tyg beskut kita pun nak buat jgk hihihi...

To LAdyAyu>>Selamat hari raya wakakaka... awal abis pose ayu awallah kita raya :D

To Kak Anim>> kan kan kan kak mmg beskut ni kegemaran sume org lagi2 org2 dulu mmg suke buat beskut ni, dulu kita paling tak suke buat nis bb nak kena sangan kacang yg berkulit tuu pastu kena kopek kulit lagii huh! tp skrg dah ada jual kacang sangan ready made hihihi...

To Kak Zaliedana>>Ha ar kak, mmg ramai yg suke sekut nii hihihi cepat siap cepat abis :D

To Kak Sheila>>amboiiiii!! byknyert balang! kasi kita balang yg ada isi tau kak! balang penuh reject wakakaka....

To Kak Diana>>Kakak cantek!!! kan kan kan kita geram pulak sume org tyg kukis sib baik ada kukis yg senang boleh lah tyg jugak hihihi.. jom makan sama2, ank2 kita pun suke, cuma budak2 ni kalau makan bersepah huh!

Asmara berkata...

nak order!! 10 balang boleh! hehe.. selamat hari raya, pose cukup tak! ekekeke...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

waaa.. betul ler... sana sini org dok tayang sekuk raya jer... padahal puasa pun lom lagi... akak paling kurang rajin (takmo sebut malas.. kikiki) bab2 buat sekuk raya ni.. hahahaha... oh ya.. akak pun suka ngan biskut mazola ni.. lenkali kalau ika buat try letak secubit garam.. lagi naik rasa lemak2 dia tu... ;-) ni rahsia makcik akak tau.. ramai kengkawan dia tanya naper biskut mazola dia rasa lain & lebih sedap.. padahal cuma tambah secubit garam dlm satu adunan tu.. hehehe..

K.Nor berkata...

ehhh dah nampak anak bulan ke smlm? cpt jer anak bulan kat siam ek.. :)

K.Nor berkata...

ratna.. secubit garam yg mahal tu.. hehehe.. dimana2 org sebut.. penyedap masakan hihihi

Amie berkata...

wah....wa..waaaa...bahang raya dah semakin hampir, biskut ni memang feveret dari dulu, tahun ini dan selamanya....!

che'iza berkata...

Ko dah tak der keje ker mek.... Kalu yer pun baru shopping baju... takkan dah nak raya....

Juwita Jamaludin berkata...

Ika.. Nak raya dah la.. Ada biskut tu...:) rajinnya awak ni ika.. Bagi mai akak sebalang... Hihihi tak yah nak buat.. Syoknya mkn biskut mazola ni kalau kevik2 akak la yg mengadap sorang waktu mak buat dulu ihiks

hazila berkata...

awalnya siam raya.... akak pun nak tumpang raya juga la.

Ida,Japan berkata...

ikaaa bwk b/sabar ye, raya lambat lagi, he..he...ni la biskut k'ida suka mkn, masa dolu2, belum kahwin rajin tolong kakak buat biskut ni, dulu sukat ngan mangkuk ja, satu mangkuk kacang , satu mangkuk tepung, ingat yg tuuu jaaa,heeee......sedapnyer

Fiza Nordin berkata...

gelak baca text tang 'kurang kerja' tu jah....

meh cempak 10/20 biji!!!

Sofea berkata...

rajinnyer adik akak sorang ni...

Deliah's Deli berkata...

warm up oven ke cik adik? 16g seketul..mmg kurang keje! pnh tgk org guna cookie cutter utk dptkan saiz biskut yg sama bl dibulat2kan..*(canai doh,pastu terap n gentel) mudah gak cara tu :))

noor berkata...

hihi biskut dah keluar dah bila lama tak buat nak kena warm up lah..tai biskut nie kita pun suka gak

Kak Rose berkata...

dah abes ganti posa ya... tu yg dah selamat hari raya... he he he... nampak sangat sedap! glupppp!

Nur-nba berkata...

Salam... Bonda Kak Nur memang suka biskut ni.. Rajinnya Ika dah start buat kuih raya.. Bagi sikit energy tu kat akak.. hehe

quinnie berkata...

selamat...hali laya....hehehehhe...kita dtg sini nak tumpang main bunga api...hahahhaha...bestnya biskut mazola..paling suka kalau makcik kita yg buatkan...hehehehhe

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Selamat hari rayaaaa! dah habis ker bayo pose ni sibuk buat sekut raya jer... hahaha

nak sebalang, sikit2 tak cukup dok celah gigi jer.. hahaha

HomeKreation berkata...

Aik, pose belum tut-tut dah raya... hehehe ikut suka lah kan. Ni sekut fevret hubby Along tp dah byk thn tak buat. Jgn lupa pos sebalang ke miri tau.

sabar bangpek berkata...

kak ika....mtk biskut nii 1 balang....feveret kite ni tauuu

ainnoraini berkata...

kat opis siang tadi baru jer rase sample kuih raye....biskut ni pun ade jugak...tapi harganye mak aiii!!!mahal sungguh....

nuwairani ismail berkata...

biskut feveret mak kite ni...

kzai berkata...

ika..nk sekotak sekut raya..wah dh demam sekut raya ye..
laksa johor kt bwh tu menyengat selera..nk semangkuk..ade lg...

Kamalia berkata...

selamat hari raya cik ijah..hahaha, nak 1 balang je kuih tu.xmo byk2,ni pun xbrsalin lg.konpem kena ganti posa nyk hari nih..uwaa

Nuridah berkata...

Ikaaaa,

Akak dtg dh lambat nie...cantiknya biskut nie...akak dh hulur pinggan tapi tk sampai2 pun....hehe....miskut raya nie...sedap2.

ma'chiks berkata...

salam, wakaka, temptingnya biskut nih, boleh tempah?