Khamis, 14 Julai 2011

Basic Caramel Sauce

_DSC0484
BASIC CARAMEL SAUCE

Salam malam JUMAAT :D

Lama carik resepi niii, bagai di cita ulam mendatang, leh rujuk kat umah POOK at DAILYDELICIOUS, mau marathon gosok baju :D

Untuk karamel ni tunggu n3 esok pagiii :D hihihi... nak selet roti pun sedap :P ahahaha.... mcm pook dia akn drizzle kan atas sekrim, leh try nanti :-) jom jom menggosok dimalam hariii :D

Adaptation from: "生キャラメルとキャラメルおやつ"(Fresh caramel and sweets that make from caramel) by Yuka Nakajima.

BASIC CARAMEL SAUCE
Source : DAILYDELICIOUS by POOK

Ingredients
  • 200g sugar
  • 2tbs water
  • 200ml Whipping Cream
  • 1/4tsp salt
_DSC0454
sedap menjilat sudu :D
Method:

Combine the sugar and water in a heavy saucepan and stir well to mix. Put the cream and salt in a second small saucepan, stir to combine (or put in the microwave proved measuring cup). Place the first pan on medium heat and cook undisturbed until the sugar begins to melt and caramelize-you’ll see a few wisps of smoke coming out of the sugar. Reduce the heat to low and stir occasionally so that the sugar melts and caramelizes evenly. Remove it from the heat when the caramel is still very pale (the sugar will continue to darken off the heat). Slide the pan with the cream onto the burner. As soon as the cream has some bubbles around the edge (if using microwave put the cup in the microwave and heat for 1 minutes), add it to the caramel at arm’s length, averting your face—the caramel will boil up and may splatter out of the pan. Pour the diluted caramel into a medium bowl and cool it to room temperature.



20 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Ika boley buat buku masakan plak lepas ni....sgt cantek pics plus mesti rasa pow malatop gitew ☆〜(ゝ。∂)

ijayuji berkata...

To LadyAyu>> ayu org ke2 yg suggest buat cookbook, kita tak gheti lerrr :D tak pe asal dpt share apa2 yg berfaedah kat sini pun ok lah kan :D mkn dgn sekrim vanilla :D

Cheq Sue berkata...

kat gambar pun nampak sedap... kang kalau buat x nyempat nak taruk di roti, cookies or whatever...main colek masuk mulut aje.... haaaaaaa....

anymz berkata...

ni yang maleh ni..dah lah dtg umah akak tak bawak macaron,ni lagi nak tunggu esok..balik dulu lah..esok lepas sahur dtg lagi..huhu

Hanis MY berkata...

eh eh kenapalah cantik betul gambar tu..suka tgk! waaa karamel i likeee... itulah, derang ni low profile kan, kadang nampak muka cam serabut baju comot skali professor daaa...hik2...

♫ mokwo® ♫ berkata...

haah ijah..wat cookbook satu!! tata rias pd gambo sungguh shantiq !! berkenan lak tang sudu kayu tuh!

Mas berkata...

waahhhh...sape yg pegang senduk tu...
sajerk menggoda dengan biarkan caramel sause tu meleleh...
tergodaaaaaa.....

quinnie berkata...

sos karamel rupanya...hehhehe...

nuwairani ismail berkata...

buat inti macarooons pon sedap ni!

Juwita Jamaludin berkata...

sedap ni ika.. nak juga.. leh colek apa2... kat roti pun sedapkan..

K.Nor berkata...

ni mesti nak buat inti mac lg ya.. gojes betul gambo.. kalau buat cookbook jgn lupa satu utk akak dgn signature nya sekali hhehe

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek berkata...

Salam.sedapnya nampak sos karamel ni.Kak Ros nak CNP boleh ya.

Aqil berkata...

Salam Kak...kita pun dh try resepi Pook nih..kita mkn ngn donut...sedapppp ;D

che'iza berkata...

Ijahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ayu berkata...

assalam ika!!!!!
mak ayu datang niiii...masih belum ada time nak jawap comment kat blog sendiri..pergi balas kunjungan dulu..heheh caramel sauce pun akak dah lama cari recipenya..ada satu recipe cookies yang gunakan caramel sauce boleh akak cuba next time..thanks ika for sharing ya..

Ummi berkata...

Salam Ikaaaaa....amboiiii, ni angkat sudu tayang lelehan caramel tu nak jirus masuk molot sapa nih...akak nganga eh...uikss manis...xleh, nnt kena potong jari sume...hehehhee

ijayuji berkata...

To Cheq Sue>> Ha ar kak sedap colek2 jerr niii tp rasanyer kalau mkn dgn sekrim aduhhhh nikmatnyerrr! mau carik sekrim hari nii :D

To Kak Anim>> alolololo.... akak kena rasa segigit ajer macaron tu tauuu! hihihi...

To Hanis MY>> Sedap karamel sauce tu kita suke :D betul hanis, klu hanis tgk prof tu, haish! rambut mcm baru bgn tido sokmo gitu tau! hihihi... tp berpelajaran ;-)

To Mokwo>>Salam mokwo! iskhh! kita tak gheti lah nak buat2 cookbook gituuu kalau ambik gmbr pun ikut mood, kita bz lah mokwo hihihi...

To Kak Mas>> Sapalah tu eak? wakakakaka... kita lah yg pegang! sebelah tgn pegang kamera tauuu! terrer tak??? hihihi...

To Kak Q>>Ha ar! sos ni lerrrr buat muffin kat atas nun :D

To Nurwairani Ismail>> Wani, tuuu kat bwh tu dah buat macaron inti karamel :D

To Kak Juwita>> Ha ar kak mmg sedapppp! colek kat roti bako lah tapinyer dgn butter sekali yummmyyy!!!

To Kak Nor>> Alaaaa..kat bwh nun dah ada inti karamel kan kan, ni kita buat muffin pulak hihihi.. cookbook tu mimpi jer lah kita tak ghajen :D

To Puan Ros>> Salam puan, ambik jer resepinyer, sedap tau! :-)

To Aqil>> ha ar! dgn donut pun sedap ni kan kan, mcm topping cekelat gitu kan :D

To Che`Iza>> ni dah kenapa ni terjerit jerit huh! ahahaha

To Mak Ayu>> Nak resepi tu jugakkkk!!!! sedapnyerrr! suke rasa karamel ni tauu! mak ayu mmg gituuu abaikan blog sendirik jalan2 dulu kat umah org yer hihihi...baikkk2!! :-)

To Kak Ummi>> laaaaa... sapa suh makan gituu jerrr mmg ler kena potong kaki! huh! meh sini kita colek sikit jerr tak leh lebey2 wakakakaka..

KG berkata...

adoi...tgk caramel tu ayaq liurq dah melelh...kepal otak berjalan dgn lajunya...pisang ada, caramel pun ada...pie tee punya sarang pun ada, tapi dah bersawang tak pernah buat...yg mana satu nih!!tqs ija for sharing this recipe!

ijayuji berkata...

To Kak Yani KG>> Kak mmg 1st time gk karamel nii mmg tak leh thn, kena pegi buat jugak! sbb byk benefitnyer bila once dah buat karamel ni kan kan kat kepala otak kita pun bykkkkkkkkkkkk sgtttt yg nak diguna pakai karamel nii ahahaha...

Nuridah berkata...

Ika cayang,

meletop letop gambor nie...sebijik mcm kat magazine....caya lah...good photographer....hehe leh ajar akak erk!!