Sabtu, 16 Julai 2011

Reeses Peanut Butter Cup Cupcake

_DSC0614
REESES PEANUT BUTTER CUP CUPCAKE

Salam sabtu sume!

Pelik? rajin sbb dah 2 minggu ni ari sabtu meng n3 :D ninja kena kerja lah tuuu yg rajin sgt meng n3 tp mata kita ni pulak asal hari jumaat dia dah tunjukkan tanda2 memprotes gituuuu, dah baju sume tak bergosok sbb kalau dah mula sakit mata nii mmg tak selera nak tgk baju2 tuuu sume aaarrghhhh! sgt tak suke! :-(

Jom makan cc niii, what else i can say, sedapppppppp!!!! pestaim buat cc yg rasa setanding kedai kek, ureshiiiiiiiiiii!!!! ^^, tp kalau kita mungkin suke mkn dgn buttercream atau sreamcheese frostig gituuu, tp since nama dia ni PEANUT BUTTER FROSTING saja nak cuba jugak rasanyer mcm mana kan kan, tp sapa peminat peanut butter mmg suke, tp yg nak saya citer di sini keseapan kek niii haishhh! mmg sedappp! Mungkin penggunaan CREME FRAICHE tuu mmg lemak berkrim lembuttt keknyer, nyummmm nyummm... jemput ambik yaaaaa :D Happy weekend sume!! Kunjungan balas insyaAllah kalau sempat kita berkunjung, mata ni lahh tak leh duk depan lappy lama kalau dah dtg penyakit dia niii huh!

**Reeses PEanut Butter Cup ni dia mcm coklat, ibarat peanut butter yg di salut coklat, tp tak sure kat mesia ada ke tak ya, tp leh gantikan dgn cekelat lain atau leh guna peanut butter cuitkan sikit n masukkan dlm adunan batter td** Untuk creme fraiche tuuu leh tgk resepi kat bwh :D

Adaptation from: Gizzi's Kitchen Magic by Gizzi Erskine
Makes 5 (standard muffin tins)

REESES PEANUT BUTTER CUP CUPCAKE
Source : DAILYDELICIOUS by POOK

Ingredients
  • 60g Butter
  • 60g Golden caster sugar>>i used caster sugar
  • 1 Egg
  • 60g Cake flour
  • 1tbsp Cocoa powder
  • ¾ tsp Baking powder
  • 2tbsp Crème Fraîche
  • ½ tsp Vanilla extract
  • 3 pieces Reeses' Peanut butter cup, chopped into small pieces

Peanut butter frosting
  • 100g Peanut butter
  • 70g Icing sugar>> i used 30g Icing Sugar
  • 75g Cream cheese
  • A pinch of salt
  • Reeses' Peanut butter cup, cut into small pieces for decorating

_DSC0618
Inilah kelemahan saya bila tiba kepada mendeco mmg tgn keras kejung! ahahaha... itu bukan masalahnyer kita mahu menghayatinyer RASANYERRR bukan rupa wakakaka...

Method:

  • Preheat the oven to 170°C
  • Line 5 standard muffin tins with muffin case.
  • Sift the flour, cocoa powder and baking powder together, set aside.Beat the butter until smooth, add the sugar and beat until light and fluffy.
  • Put the egg and vanilla into the bowl and beat until fully combine.
  • Pour the flour mixture into the bowl, fold to combine.
  • Add the Crème Fraîche fold to combine. Put the chopped Peanut butter cup into the batter, fold until just mix.
  • Scoop the batter into the prepared tins.
  • Bake for 20-25 minutes, or until the top of the cake spring bake when touch it lightly.
  • Cool the cupcakes on a wire rack.

Make the Frosting:

  • Beat the peanut butter and cream cheese until smooth, sift the icing sugar into the bowl, beat until fully combine.
  • Put the frosting into the piping bag and frost the cupcake.
  • Decorate with chopped Peanut butter cup.


_DSC0627
yummylicioussssss!!!

_DSC0605_DSC0604


CREME FRAICHE


_DSC0500
CREME FRAICHE


**step by step leh tgk kat blog pook, senang jer buatnyer cuma ambik masa nak guna dia tu :-)

CREME FRAICHE

Ingredients
  • 1 cup Whipping cream
  • 1tbsp Plain yogurt
Method:

Prepare the Crème Fraîche by mix 1 cup of whipping with 1 tbsp of the yogurt, cover and let it sit on your counter (or any place that is not hot), for overnight, then refrigerate for 1 day before using.
You will get the thick and a little tangy cream.
Can be keep for 2 weeks in the fridge.



30 ulasan:

K.Nor berkata...

chup! yg pertama komen.. nak 2 ketul :) mewahnyer cc tu jah..

ijayuji berkata...

Salam Kak nor! ambik ambik!!! mmg sedap n mewah! kita sukeeeeeeeeeee sedap sgt! setanding kedai2 kek ternama tau! haish! ssh nak ckp mmg pestaim buat cc rasa sesedap ni :-) utk akak dlm kotak tu ya 2 ketul hihihi...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Pooonnnnnnn ai x kisah if mokmok sket
If leh mkn nie
Buka cafe la Ika....wajib ai terjah mkn citu
ヾ(@⌒ー⌒@)ノヾ(@⌒ー⌒@)ノ

ijayuji berkata...

To LadyAyu>>Salam ayu, pitam jap dgr statement ayu suh bukak cafe hihihi.. ai tak leh berniaga lah ayuuu kita ni jenis kdg buat menjadik kdg buat tak menjadik pastu ikut angin tak leh layan customer sgt, kang kalau mood kureeenggg dgn customer2 ai halau wakakakaka...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Amboiii..nur awal2 dah chop dulu eh, kak ct pun nak chop gak.. hihihi. tanpa segan silu terus amik bawak balik.. hahaha

cantik dan mewah betul atas CC tu, cantik dan semestinya sedap kan..sukanyaaaaa!

EN ninja keja, En CM pun kena keja gak..huhuhuhu

Gee® berkata...

wow...! mengancam nyer... sah menjilat jari nih...

Asmara berkata...

Ika kalau x bukak cafe meh buat majalah meh! aii akn sokong u punya. hehe.. geram betul tengok gambar makann cecantik kat sni, rasa nak terpengsan2 tengok kesedapannya! ahahaa...

ijayuji berkata...

To Kak CT DELIMA>> Salam kak CT!!! ada lagi tu kak nak yg mana satu pilih jerr sume tak cantek wakakakaka... tu laaaaa sedih tuuu dah beberapa minggu asyik kesunyian jerrr laling tak de, tp akak ok lah abg akak balik half day uuuuwaaaaaaaaa........

To Kak Gee>> Salam kak, jemput kak, mmg sedap! tak terkata sedpnyer hihihi...tekak kitalah kan, :D

To Kak As>>Salam kak as! jgn nak mengarut! kita ni tak de bakat atau seni, setakat ibaratnyer tu main conteng2 tu ada lah! huh! alaaaaa...gmbr sume org pun cantek2 kan kan, gmbr kita ni pun tak de guna kepakaan punnn setakat ambik pastu membebel sorang2 wakakakaka....

lina_pg berkata...

tersangatlah cantik cc ika ni..ada lagi ke tu?

ijayuji berkata...

To Kak Lina_pg>> Salam kak, segannyer kita kak, manalah cantek cc kita tu kak sob sob mmg kita tak pandai sgt nak mendeco bagai, nozzle kita pun cuma ada satu jerr hihihi... ada lagi kak, jom makan lemak2 gituu :D

nOOrsha berkata...

salam ika... dah banyak resepi dari Pook yg kika dah cube ea... kite ni salu je menjengah umah amoi tu tp selalu terkesima ajer, buatnye tidak... heheh.. cantik cantik cantikk!~

Nur-nba berkata...

Perghh.. Ika ni selalu buat akak terliur je..Nak 2 ketul?? hehe Rajinnya Ika ni.

ijayuji berkata...

To nOOrsha>>Salam sha!! ai dah jatuh cinta dgn blog dia, nanti akn muncul lagi resepi dr umah dia wakakaka... tp yg snng2 lah yg ssh ai malas nak layan layan mata jerrr :P

To Kak Nur-nba>>Salam kak nur!! kak nurrrrrr!! benda yg senang2 jer kita buat yg rumit2 kita tgk ajerr tak berani nak cuba :D

ijayuji berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
sedaaaaapnya.... cantiknyaaa... comelnyaaa... menariknya.... lawa ler cc yg ika buat tu... kalau ler dpt makan 1 ketul cc nie.. terubat ler merajuk akak tu kan.. hiihi

Mas berkata...

betul kata kak nor...
mewahnya tengokkkkkk.......
rajin mek sorang ni...

ady berkata...

as-salam ika
nice presentation ika...these look fantastic.

quinnie berkata...

ika..akak pun kalau bab2 mendeko ni ala2 ika jugak la...hahahah...dah la tak pandai...lepas tu tak rajin nak praktis selalu...kekkeke...janji rasanya sedap ye...hehehhe...akak pun selalu motivate diri cam tu...hahahahha

Aqil berkata...

salam kak ika....wah (^_^) ....kite pon dh wat creme fraiche ni tau...ada dlm peti es..arini bru leh guna insya'Allah mlm ni nk guna he3...tp akak laju2 sgt nk follow kih3...kite pon teringin nk mkn reese p/butter coklat tuh pas tgk kt blog pook r...kite penah nmpk kt klia ada jual coklat nih...sedap eh?

ijayuji berkata...

To Kak Diana>>Salam kakak manis, meh sini jom makan cc ngan kita ya, jgn majuk2 lagi yaaa hihiihi.. cuba rasa kitanyer cc ni emsti akak tak jadik majuk2 lagi kan :D

To Kak Mas>>Salam kak! rajain apanyr kak benda mcm ni senang buat tp kalau nak buat lauk sgt malas wakakakaka...

To Abg Ady>>Salam abg ady! mekaseh, kalau dekat kan leh bg abg ady rasa :D

To Kak Quinnie>> Salam kak! kan kan kan tgn kit ntah kenapa ntah kalau bab2 deco mmg hancusssss, kalau buat benda lain yg tak membabitkan deco ni kita ok lagi tp kalau benda mcm ni nak kena g balajar baru pandai setakat tgk mmg tak akn jadik punyer :D

To Aqil>>Salam aqil, akak mmg byk rancangan nak dibuat dgn creme fraiche nii hihihi.. tp mmg hasil cake yg guna CF ni mmg sedap! akak suke! rasa mcm kat kedai2 kek tau! sedap sgt! lembut dia pun alahaiiiii ssh nak cakap! hihihi...

Mieza berkata...

ika..comelnya ko deco cuppies ni..rich gitu toppingnya..nak seketoi ikaaaa!

Hanis MY berkata...

Mantap sgt! Santeknyaaaaaa ni yg bust nk trs terbang g Bangkok huhu.

Kak Sam berkata...

Mak aii cantiknya. Kalau saya buat tak tahu le apa yang akan jadi.

ijayuji berkata...

To Kak Mieza>> Salam kak! aduhhhhhh! segannyer! akak ni manalah cantek cc kita tu kak, kita mmg tak pandai deco tauu! terus terang mmg tak gheti! nak g belajar tp malas :D

To Hanis_MY>>Salam Hanis, jom lah terbang sini berjiran ngan akak, senang hati akak leh hantar makanan kat depan umah jerrr :D eh? depan umah akak ni ada bilik kosong hihihi... kalau nak pindah bgtau :D

To Kak Sam>>Salam kak sam! tutup muka dgn lappy, manalah canteknyer kak, sedih kita nozzle pun ada satu jerrr kalau guna nozzle yg besar mesti cantek>>>alasan hihihi...

Sheila Shafeareen berkata...

salam x terkata2 lg dah caya le dgn cc ni rajin nice prop..rose merah satu......

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika....akaaaaaaaaak tak terkata......nak minta tapau jer 4 ketols....:)

ijayuji berkata...

To Kak Sheila>>Salam kak! apanyer yg tak terkata kak? sbb tgk kejelitaan kita ke kak? hihihi.... nak rose eak? boleh2!! sedap buat ulam :D

To Kak Ayu>>Salam akak ayuuuu!!!! meh sini kita suapkan, akak nak cream byk ke sikit? cepat2!!! :D

dailydelicious berkata...

OMG, your cake looks so good, and I'm so happy that you love the recipes that I share on my blog ^^.
Ps. I'm not good at speaking Japanese, well I don't have a lot of chance to use it.I use it mostly in reading, hehe.

Nieza berkata...

wahhh...akak org last sampai kot..sure dh abis ni..huhu sorry semlm tak bw..hari ni baru free skit...sedapnya akak tgk cc tu terliur dah tau...suka peanut butter tu:)

ijayuji berkata...

To Dailydelicious>>Hi pook! thanks again for stopping by! ^^, im impressed! im not good when it comes reading in kanji but u good in that?? omg! actually, im not good speaking in japanese either but i hv to because my kids speak japanese all the time :D Btw, i love ur blog ^^,!keep up the good work pook san!

To Kak Nieza>>Salam kak, takkk akak tak last last bg komen jerr hihihi... sedap kan peanut butter tuuu kita pun suke cuma manis sikit lahhh minum air byk2 :D