Isnin, 4 Julai 2011

Kuih Lapis Kacang Hijau

_DSC0106
KUIH LAPIS KACANG

Salam pagi isnin semua!!! :-)

Hari ni kita sibuk(ayat yg sama berulang ulang ahahaha), siyesss ni tau! Hari ni kena shopping 2nd round n kena pergi bank, buat bayaran rumah sewa nii.. i told uuu :D sebahagian kerja ninja kita yg kena uruskan, tapi tak pelah, dia lagi teruk skrg nii kan kan, bertolak ansur dlm rumah tangga :D~~~ Byk benda yg dirancangkan terpaksa dibatalkan, antaranyer ialah penerbangan ke jepun bulan 8 nanti terpaksa dibatalkan memandangkan keadaan dekat kilang tu akn mengambil masa yg lama tuk pulih, selagi tak audit selagi tu lah tak leh goyang kaki, n mungkin akn kena kerja sabtu n ahad jugak hmmmm.... Doa ajerr semoga urusan ni berAkhir awal insyaAllah!

Citer pasal kuih lapis ni pulak :D, kita suke kuih lapis ni sbb sebijik rasa kole2 kacang fev kita sepanjang masa :D cuma yg ni versi lapis n kukus, dan tak de taik minyak dia, kalau kole2 kacang kena ada taik minyak dia kan kan, tapi sebenarnyer kita lagi suke ada taik minyaknyer cuma malas pulak nak masak sbb tak sempat lah byk kerja sgt lately.. Resepi asal dr KAK WAN @ MyR yg byk sumbangkan resepi2 kuih2 traditional, suke kita! :D Macam biasa mintak izin n halal resepinyer, mekaseh!! Buat semua, kunjungan akn dibalas insyaAllah cuma tak leh cepat tunggu urusan selesailah kan :D Jumpa lagiii!!! ;-) Boleh klik SINI jugak utk resepinyer yg dulu :D

KUIH LAPIS KACANG
Resepi Asal: CITARASAWAN @MyR


Bahan A

  • 200 gm tepung kacang hijau
  • 50 gm tepung hoon kwee
  • 40 gm tepung kanji>>Tepung Ubi>>Tapioca starch
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna hijau
Bahan B
  • 300 gm gula melaka
  • 100 gm gula halus
  • 2 helai daun pandan
  • 800ml santan pekat KARA
  • 400 ml air
  • Loyang 9" empat segi


_DSC0118
Tak cun sgt mcm masa mula2 buat sbb kalernyer tenggelam :D tp rasa ttp menten ;-)

Cara-cara

  1. Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
  4. Setiap bahagian pula dibahagi kepada dua. Tuangkan satu bahagian warna hijau dan kukus selama 10 minit.
  5. Apabila masak ambil satu bahagian warna asal dan tuangkan keatas lapisan pertama tadi. Kukus selama 10 minit lagi. Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan. Sekiranya selepas 15 minit terdapat takungan air dipermukaan lapisan hendaklah dikeluarkan air tersebut. ini adalah kerana mendapan kacang hijau dan air dari kukusan yang terbentuk dipermukaannya. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air dari menitik.
  6. Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 25minit sehingga masak.

33 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

uwaaa x jadik datang, hentak kaki...cian ninja...x per kasi setel baru best nk jejalan mana pow...kemas dan cantek la kuih kacang uols nie....kasi kat ai sama na...lapaq ni

CT Delima berkata...

As'salam Ika

selamat pagi ika comel! comel eh hari ni..hihihi. sori 2ari tak keudara, sibuk berdating dengan family jer ni sekarang ni ika..hihi

nak gi Jepun ker..? nak ikuttttt!

kak ct sukalah tengok hasil kuih lapis kacang ni ika. macam nak buat jer tapi tepung kacang hijau tak ada stok..huhu

AZLITA AZIZ berkata...

salam ika...

cantik kuih tu.. nampak sedap! nanti boleh di cuba resepi ni..

che'iza berkata...

Mek.... Cantinyer kuih lapis ko mek.... Den memeng suker apa jer resepi yang ada kacang hijau ni..... Mehlah mek tukar ngan pisang goreng....

anymz berkata...

salam ika,
akak suka betul dgn lapis2 yg ada kacang hijau..betul tu.ada rasa kole kacang kan?

laaaaar ika,insyaALLAH,mungkin akak akan sampai ke sana gak.tunggu ya..lama lagi ke nak dok sana?..sudi ke terima kitorang nih?..nanti tlg cari2kan hotel dan tempat nak mamam ya..jgn cari hotel mahal2..karang tak dapat nak shopping lak..duit dah abis bayo hotel je..hehe

Cheq Sue berkata...

mmmmmmm....sedap! rasa2 ada beli tepung kacang hijau ni masa balik aritu... kena balik cari nih... errrrr kalau guna tepung pulut itam buleh dak aaaaa?
**nak derhaka slaluh :)

Ummi berkata...

Assalam Ika cayang...ambooiii balik jenjalan rajinnya melapis kuih...tayang pulak pepagi ni ha kat akak...rasa nak ngap jek taaauuu...cantik sungguh lapisan kuih mu itewww..memikat kalbu dan tekak ku...hehee

Yat Maria berkata...

Salam Ika,

tak kisah tenggelam ke timbul ke, gelap ke terang ke, nak jugak seloyang..sekeping tak cukup..

Mas berkata...

ika...kak mas buat kuih kacang hijau...
jom tukar2....

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To LAdyAyu>>Ayuuuuuu!!! nak nanges tak eak tak dpt balik jepun??? 50% nanges 50% happy sbb bulan pose hihihi.... tak pe ada rezeki kita jumpa ya.. meh ambik seketul jerrr tak leh lebih2 nanti mokmok :P

To Kak CT DELIMA>>Kakak cantekkkk, plan nak pergi tp terpaksa dibatalkan tiket dah booking terpaksa cancell :-( tahun depan panjang umur balik lerrr :D akak masuk dlm luggage kita sbb akak kecik gerenti muat! hihihi... jom makan kuih lapis niii sedappp!!!

To Kak Azlita>>Salam kak ita!! sedap kak, kalau akak suke kole kacang akak berkemungkinann suke kiuh ni jugak cuma tak de taik minyak dia jerrr hihihi...

To Che'Iza>>Kan kan kan kuih2 yg ada tepung kacang ijau mmg kita suke! sedappp! nak tuko boleh bwk sambal kicap sekali yerr wakakakaka...

To Kak Anim>>Ha ar kak rasa kole kacang cuma tak de taik minyak jerrr pastu yg ni versi rajin sbb nak ekna lapis2 kan kan :D Dtg sini koling2 leh singgah umah kita yg kecik n sempit niii tp cukuplah utk akak sefamily kan kan :D

To Cheq Sue>>Tepung pulut hitam? takut dah tak rasa kole kacang hihihi... tp boleh jugak kot guna nanti akak bgtau kita apa rasa cuma tekstur tepung n kelikatan dia lain kot sbb pulut hitam kan puluttt :D

ijayuji berkata...

Salam!

To Kak Ummi>> meh sini apa yg terpikat dn dipikat hihihi.... kita ntah lah kak kalau penat pun kata nak melapis kita melapis sbb suke kot sbb tu suke benor melapis hihihi...

To Kak Yatt>> alaaaaa...seloyang dah tak de lah kak kita buat se caserolle jerr wakakaka... nanti akak dtg kita buatkan yg lain ya :D

To Kak Mas>>Salam kak, jom tukar2 nak yg rangup2 tauuu dgn yg panas2 baru goreng tuuuu tauuu! hihihi...

Mama AA's berkata...

sedapnye kuih tu...

K.Nor berkata...

nak jugak!! antor masa maghrib :)

hazila berkata...

Kat sini pun dah start masuk buah laici yang fresh tu. Tapi asyik kena yang masam je.

Rabiatun berkata...

wahhhh...menariknya...akak suka apa2 benda pun klu dari kacang ijau..cookies kacang ijau pun suker..hehehe...nantik nak try jugaklah....tp kukus kiter kecik, tak muat loyang 4segi 9" tuh..huhuhu...alasan..hehehe...

Rima berkata...

Ija
part "sibuk" (ayat yg sama berulang ulang) tak leh angs hahahha.. funny lah u

Koleh koleh and this kuih memang fav.. sedap dimakan and dah lama tak makan hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika...
sedapnya nampak kuih lapis kacang tu... terliur akak bila ika ckp rasa dia mcm koleh kacang yg ada taik minyak tu.. tu mmg kuih feberet akak tu tau... rasa mcm nak try je kuih ni... harap2 rajinlah.. hihihi... sebenarnya ada hajat nak buat kuih lain dari kacang hijau jugak.. santan dah beli.. cuma projek belum on.. jadi kita tengok jelah kuih mana yg jadi dulu.. nanti salah satu darinya.. kita simpan resepinya utk bulan puasa nanti ye.. hehehe... apa2 hal akak copy dulu resepi ni yer.. TQ ika cayang...

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Cantiknya kuih tu! Pics top class.:)

Nampaknya Ika dah boleh buat tutorial on food photography soon! Hehehehe ;)

cik cek berkata...

Cantik dan nampak sedapnya...rasanya macam kuih koleh kacang...kak ck nak buatla...mesti sedap ni...tq kongsi resepi Ika...masuk list lagi....he he

tun_telani berkata...

kak ikaa.. bz nyer dia... pergi semua tempat tu bawak bdk2 sekali ke?
nmpk sgt sedap la kuih lapis ni.. nk pegi bw tupperware laa..

nOOrsha berkata...

ni kue lapes ben 10 nih ika..ekekeke..sume bhn ade tp tepung hoen kwee takde...ganti ngan tepung kastard ke jagung ke blh kot? hehe

Ida,Japan berkata...

kuih yg comel dah pastinye sedap...rajin tul adik sorang ni buat kuih tradisional....k'ida jer jarang buat kuih2 gini..

Shereen berkata...

Ika,
Your ISO standard is too high la.Kuih you yang so the very nice to my eye,you still cakap kurang cantik..tsk!tsk!tsk!

Nieza berkata...

assalam Ika, sorryla lama akak tak singgah sini...lately ni bz berjalan jer kejanya..hehe btw kuih tu memang cun ler ..cantik lapisannya dan yg pastinya sedap kan...:)

izahdaut berkata...

cantiknya kemasnya menawanya..
memang kemas la lapis2 adik ika neh.. teror tul. pinjam tangan jap

Deliah's Deli berkata...

tuan tanah yg cantik n kurus..nak kuih sikit! :)

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To Mama AA's>>Sedap kak, cuablah, tp kalau bukan penggemar kuih kole kacang rasanye tak suke kot hihihi... kita ni apa pu berasaskan tepung kacang ijau mmg suke :-)

To Kak Nor>>ok setttt! nanti kita antor lepasmaghrib ya :D

To KAk HAzila>> nak ketawa jap baca komen akak hihihi...tertiba citer pasal laici rupanyer akak nmpk laici yg kat beklakang tu ya? hihihi... sini mmg tgh musim! manis2! pastu besor2! tp mahal sikit lah nak yg murah2 dpt yg kecik2 n masam2 :D

To KAk Rabiatun>>Kak tun!! kita guna loyang kecik jer kak :D so tak de alasan tak nak buat ya kikiki....

To Kak Rima>> wakakakaka... kak betul tau! selalu kuar ayat sibuk tu takut org dtg baca asyik ayat sama jer kan wakakaka... sedap kak kuih2 gini yg ada kacang hijau ni mmg kita suke jom makan! :D

To Kak Madiha>> Salam kak! ha ar kak mmg sedap! buatlah mana yg beratur list akak tuuu ya kita pun kdg main potong Q jerr hihhihi... tak pe buat slow2 tp mmg sedap kuih ni! kalau buatkan taik minyak dia pun xtra sedap! :D

To Sis Love>> Sis, cantek ke gmbr kita? alaaaaaa..belum puas hati lagilah sis nak buat tutorial tunggu kita jadik cikgu dulu sbb ayat kita nanti buat org tak phm wakakaka...

To Cik Cek>> Ha ar kak, rasa sebijik kole kacang bezanyer tak de taik minyak tuu memula nak buat taik minyak tu tp MALAS kita ni melampau lampau lah pulak hihihi...

To Tun>> Budak2 g sekolah tun, dr pagi sampai kul 2 stgh ptg akak jadi single mom hihihi.. jgn bwk tupperware besor2 ya kecik2 sudahlah ya :P

To Noorsha>> Sha, ye ke? wakakaka... alaaaa budak2 tak jalan kuih2 mcm nii kita jerr yg melantak sakan :D Eh? tepung jagung ok kot tak pun tepung kastard tekstur tepung mana yg lembut? :D

To Kak Ida>> Ha ar kak sejak2 dah berusia niiii suke sgt dgn kuih2 org tua niii dulu2 taknyer kita nak toleh kak, buat tk nmpk jerr kalau mak kita buat :D

To Sheeren>> sheeren, org jepun ISO dia tinggi wakakaka.... i pun terikut ikut jugak :D

To KAk Nieza>> Tak pe kak asal akak jalan2 ingat kat kita hihihi.. sedap mmg kuih ni kitab suke! :D

To KAKAK Izah daut>> Nak pinjam tgn kita ke kak? bg anak2 akak kat kita dulu baru kita bg tgn kita ni wakakaka...

To Kak del>>WHATTTT??? kurussssss???? huh! mana ada kursnyer kak, peha2 KFC tu akak tak nmpk lagi huhuh... ambik lah kuih tu kak :D

quinnie berkata...

ika...tadi kita dah dtg umah awak...tapi tak leh nak log in kita nye acct...tah macam mana bleh ter log out acct sendiri lepas tu dah prob bila nak log in...rasa nak nangis bila dia kata wrong password n user name not exist...huwaaaa....dah ketaq lutut dah....habis le kalau hilang terus blog kita...nasib baik la jumpa balik...cam bodo jee....grrrrr...

berbalik pada kuih lapis ika...hehehehh....kita tak penah buat taruk kacang cam ni...lain kali bleh cuba...cantik buat cam ni...oppa mesti suka...hahhahaha...baru skang leh gelakssss...setelah segala masalah selesai...hahahahha..ngeeeee

Juwita Jamaludin berkata...

ika.. cantiknya lapisnya halus2 je.. hihihihhi akak baru makan kuih lapis minggu lepas.. nanti nak try yang ni gak la

ibundo berkata...

ika, kakpah memang nak cari resepi kue lapis yang sedap. kpah nak cubalah yang ini. halal ek bawak balik resepi.

Diana @ Melley Mey berkata...

ikaaaa... selamat pagii...
akak datang lambat ler.. smlm nak online x dapat.. hujan berguruh.. blackout plak tu kat rumah akak.. adehh!!!.. tgk kuih nie punya ler teringin nak makan.. mmg dah lama akak x makan kuih lapis kacang nie.. smpi x ingat dah bila kali terakhir akak makn kuih nie.. tp mmg sedap kuih nie kan ika..

anis berkata...

walah walah bakyu ku seng ayu. ayu ne kueh lapis ki. faham tak ika. haha...

Yatie berkata...

uwaaa akak terlepaslah menu kuih lapis kcng hijau ni....kuih2 mcm ni mmng kegemaran akak...masuk listlah..nak wat gak..suka..suka...