Isnin, 1 Ogos 2011

Iftar hari pertama>> Nasi Ayam Penyet n Kuih Kole Kacang

_DSC1002
NASI AYAM PENYET

Salam ramadhan pertama buat sume :-)

Ohhh tidaakkkk!! saya tak mahu dengar wakakaka... iyer iyerr kita tahu gmbr kat bwh dgn atas ni lain wakakaka... silap setting white balance, nak ambik lagi dah malas lutut dah mcm nak tercabut :D sebulan ni org2 juling mata lah eak tgk gmbr2 kita :D maklomlah malam, lighting tak cukup kan kan :D

Iftar yg pertama biasanyer kita buat nasi ayam, depend lah nasi ayam biasa ke atau apa2 yg berkaitan dgn ayam n nasi :D Dan hari ni jugak sya sgt penattttttttttttt mmg tak lapo satu hari ni tapiiiiiiiii bdn letih :D duk berjalan carik ikan bilis, jumpanyer yg kecik jerrr hihihi...

Ok ok byk kerja nak settle kan niii, esok jgn lupa bgn sahur ya :D Resepi NASI AYAM PENYET leh tgk kat SINI jugak, kalau rajin kita cnp lagi, fenaaaatttttt lerrr huhu.. pastu perut mulass ahahaha... terlebih sudah mkn sambal! :D


_DSC1001


_DSC0971


KOLE KACANG
Resepi Asal : Che'Iza MyR>>Link nanti kita masukkan maals nak guna IE :D

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • ** 1 cwn santan pekat
  • 1 cawan gula merah*
  • 2 sb gula pasir*
  • 1 cwn air*
  • beberapa helai daun pandan disimpul*
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

_DSC0960
Resepi yg best, manis pun dah ok :-)

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...

_DSC0968

29 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

siler simpati kat ai sebab tak pernah makan nasik ayam penyet ngan kole kacang ni....mmg jakun giler....kole kacang ni mcm 1st time dengar...ker tempat ai pangey ngan nama lain ek...nanty ai check balek...nnt nk buat gak nasik ayam penyet ni hope mood rajin itew datang...sebab nak perap lelama gini mmg angin M sepoi2 bahasa dlm diri ngeee :((

sitiezahim berkata...

ayam penyeeetttt wahhhhh

Hanis MY berkata...

uwaaaa nanges tengok menu tu huhu...sedapnyerrr pengsan terus, bila ntah nak pandai masak cenggini huhu...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Malam Ika cayang!!
Wah best lah berbuka nasi ayam penyet... mama tadi berbuka kuey teow jer..dah brapa hari ni tak N3 kat blog n BW ... opps lupa ada kuih kole kacang sebagai pencuci mulut. Rajin Ika!!! Selamat berpuasa yer Ika n family :)

ijayuji berkata...

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆>> ayuuuu! ai ngantuk nii ntah baper kali ai ckp ngantuk jam dah dekat kul 11 stgh ahahaha... Rasanyer kuih kole kacang tuu kat bhgn utara panggil lain kat selatan mmg biasa panggil kole kacang :D yg taik itik tuuu kuih apa eak? :D

To Sitiezahim>>Salam, mmg best ayam penyet :D

To Hanis_MY>>Salam hanis! tak pe haniss nanti lama2 leh buat kita ni pun bkan reti sgt main campak2 jerrr :D tak ikut sukatan betul :D

To MamaHawa>>Salam mama cayang!! kita pun dah beberapa hari ni tak sempat nak buat BW sume umah fenatttt sgt! Selamat berpuasa buat mama n family juga!! ;-) tq

quinnie berkata...

ika kita pun rasa nak tercabut kaki sebab letih masak dari kul 4.30 sampai kul 7 baru habis masak...huhuhu...ingatkan kita masak kuih ngan buat air je...sekali makcik pening lak..segala lauk pauk kita gak masak....lepas berbuka...solat maghrib...terus tido...hehehhe

Lovely Kitchen berkata...

penat, penat tp menu berderet tuh!!! sempat n3 lagi...k.e-na pun bz dgn xtvt kids kat umah...mmg x terkejor nak n3 resepi ari2, salute la kt ika!!

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
seronoknyaa kan dapat menyediakan sendiri menu2 berbuka puasa tiap hari...akak tumpang tgk jer ler yer.. huhuuu
waah set nasi ayam penyet tu mmg menyelerakan.. ( E'ehh sama plak ngan hubby smlm berbuka ngan nasi ayam (beli jer pun ) ) hehehe.. kuih kat bawah tu akak x reti lg buat sndiri tu ika... nampak cantik ler kuih tu ika.

Yat Maria berkata...

waduhhhhhhhh mek! ko wat KK!!! akak suka kk tu...lama tak makan...beli pun tak sebab selalu hacusss arr...nak wat confirm tak reti...akak reti makan jer..

Juwita Jamaludin berkata...

salam ika. suka ayam penyet masuk list menu berbuka ni.. hihihi lama tak mana.. akak kole kacang pernah makan tapi tak pernah buat tau

Rabiatun berkata...

assalamualaikum Ika. Selamat berpuasa.
wahhh..sedapnyer kole kacang...best2..best..

K.Nor berkata...

akak nak kole kacang jer, nasi tak nak :)

Deliah's Deli berkata...

rajinnyer!! :)

Rima berkata...

Salam Ija
Posa tak?? hehe.. koleh koleh my all time fav.. dah lama tak buat.. rasa macam nak buat but kan yg makan kita sorang... harus pi cari tepung kacang hijau dulu :-p

Mas berkata...

cantikk la kole kacang ika tu....
tepung kacang hijau ada tu...
rajin tak rajin jerk membuatnya,...he..he..

Ummi berkata...

Assalam Ika, kalau tau buat kuih kole kacang nih, akak awal2 booking 3 ketuii semalam... ^__^

ijayuji berkata...

To Kak Quinnie>> Salam kak! ha ar! jgn kata akak ajerr kak kita semalam pun rasa gigil2 gitu bdnnyer lepas makan hihihi pastu layan FB jap tgk tv sampai kul 1 gosok uniform laki kita baru tido huhuhu pastu kul 3 stgh bangun pheeewwww,,, ni baju melambak lagi belum gosok! :D

To Kak E Na>> Salam kak ena! ha ar! berderet apanyer kak satu pinggan jerr tuuu hihihi... puasa2 tak buat kuih rasa tak sedap pulakkk lain mcm jerr mcm ada somting missing hihihi...

To Kak Diana Melley>>Salam kakak cantek n ayu :-) nanti kita antar umah akak ya kalau nak berbuka nanti antar kat FB jerr hihihi cepat sikit sampai :D Kalau ikutkan malasssss sgt nak buat2 tp tu lahhh puasa2 ni itu ini nk makan tp tak leh beli :-(

To Kak Yat MAria>> Salam kak, KK ni mmg best kalau dapat yg tak manis sgt pastu taik minyak tak itam legam sgt kikiki kalau beli sokmo kureeeng kan kak, yg ni sedap! resepi pun tak ssh :D

To Kak Ita>> Salam kak ita!!! masuk list kak sedap nasi ayam penyet nii tang sambal tu ati2 pedasss gilerrr! hihihi... Kole kacang dulu2 kita tau makan ajerr nak buat jgn harap, dah jauh ni MEMANG kena buat sendirik :D

To Kak Tun>> Salam kak tun!!! kole kacang mmg best! suke kita! sedappppppp! taik minyak byk2 lg best :D

To Kak Nor>>Salam kak, ambik ambik ada lagi satu jerr tuuu hihihi taik minyak buat sendirik eak :D

To Kak Del>> Salam kak del, mana rajinnyer kak kalau ada bazar mau penuh satu meja hihihi...

To Kak Rima>> Salam kak! mmg ramai fan kole2 kacang yer kak wakakakaka... bagus ni mkn tepung kacang ijooo sedapppppp!!! sihat tak? wakakakaka...

To Kak Mas>> Salam kak! mana canteknyer tu kak! kita silap patut letak bekas besar jer senang boleh ratakan yg ada kosong tuu kalau acu kecik nii payah! sbb tu kita belah depan tuuu wakakakaka...

ijayuji berkata...

To Kak Ummi>> Salam kak! alaaaaaaa...akak lmbt sgt tp ada lagi tuu akak buat taik minyak sendirik :D

Gee® berkata...

wah..!! nasi ayam penyet & koleh kacang... good idea... sedapppp

Ida,Japan berkata...

slm my dear....miss u so much tooo...slm ramadhan juga buat ika sekeluarga...k ida jarang2 online, entahla, bz, badan letih, bila dh letih nk online dh tak der mood..sekali lagi kami menempuh puasa masa summer kt Japan..sungguh dan kena byk2 sabar
oishii nyer tgk nasi ayam tu dan kuih, nasi tu pernah buat ssekali..sedapkan

Amie berkata...

Assalam Ika,
nasi ayam penyet tu... Kak Amie suka tang sambal dia tau..., kalau sambalnya sedap....sedaplah ayam penyetnya... he he hehhhh (sebab pernah makan sambal terlalu pedas sambal terjelir2 lidah... makan di restoran...)

kuih kole kacang tu, kakak sangat suka tapi seumur hidup pernah buat sekali je... tu pun tak jadi!

ainnoraini berkata...

sedap ayam penyet tu...kole kacang pun suke jugak..tapi nak buat tak berapa pandai kuih tu...nnt nak cube la...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ika..klu k.atie mkan ayam penyet nie tang sambalnya tue mmg ambik byk lar sbb k.atie suke mkn pedas2 nih!

Fiza Nordin berkata...

terliur tgk juadah nasi ayam penyet tu ijah....lapola pulak!!!

pagi2 tadi bangun teringin makan kuih kole kacang, tiba2 ade plak kat 'umah' ijah.... aishhhhhh!!!!

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

woish.....ika dik nun...gojes bebenor iftar di thai sane eik.....mmmm akak minta copypes tau recipe....:)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

assalam ika...
mencabar betul masuk blog bulan2 puasa nih... apalagi bila nampak kuih peberet kole kacang tuh.. haishhh!! nasi ayam penyet pun bukan main lagi berposing mauttt... sedap!
slmt berpuasa buat ika.. maaf lama tak jenguk.. aritu masuk baca entry anak dara ika.. nak komen tup2 tenet buat perangai lak..

Asmara berkata...

Salam Ramadhan Ika yang dirindui. pose x ari ni! hihi.. takut betul nak masuk blog ni. bukan apa, takut terbatal pose aii tengok makanan yang mengancam jiwa dan raga nih. hehe..selamat berbuka!

Ayu berkata...

Assalam Ika,
eh kenapa akak tak nampak posting ika kat blog list ika ni?..nasi ayam penyet..wah nasi ayam penyet ni memang sedap kak pun suka cilinya ..
kole2 pun akak suka..ssemua mak ayu suka..tak boleh tenung lama2 ..nanti nak kena buat..hahah

sue-sama berkata...

sedapnye kuih koleee....da lame x mknnnn