Rabu, 17 Ogos 2011

Snow Almond

_DSC0086
SNOW ALMOND

Salam kembali lagi buat semua! :-)

N3 last tuk hari ni, jap g nak rehat2 jap nak tenagkan minda pulak :D. Beskut ni siap mlm tadi yg mcm kita post kat FB, beskut ni budak2 mmg suke sbb tahun lepas buat sekejap jer abis, mana taknyer lepas buka masing2 bwk balang depan tv, amvoii amvoii ehehehe... buatnyer tak renyah sgt leceh sbb byk step itu jerr, tp kalau dah siap gentel2 n bakar lepas tu ok dah main2 dgn cekelat pulak :D

Biskut ni ada sejarah sikit masa tahun lepas kita buat kira beskut kontroversi lah nii, hanya org yg tahu sahaja apa dia kenapa kontroversi beskut nii. Resepi pun kita tak tahulah mana yg asal, tp sumber kita dpt dr umah KAK HANA, so, ikut selera lah ya.. Kita salut dgn nestum sbb kakak tak mkn serbuk roti dia kata mcm keras sikit :D yg pasti mmg sedapppppppp! ^______^ Antara blogger yg dah buat beskut ni ramai! KAK ITA jepun, KAK ITA Masam manis, cik CB pastu sapa lagi? :D Mcm biasa mintak izin kembali resepinyer! tenkiu kak hana!

SNOW ALMOND
Sumber :KAK HANA

Bahan-bahan
  • 250g butter
  • 90g gula halus - leh kurangkan
  • 50g badam kisar @ serbuk badam
  • 50g tepung ubi
  • 25g coffeemate
  • 25g nestum - kisar
  • 1sk esen coffee
  • 1 biji telur
  • tepung gandum secukupnya>>yg ni anggaran kita lebih kurang 3 cwn lebih, kalau nak terap leh lebihkan lagi sampai boleh di terap :D
Utk saduran
  • Chocolate masakan>>double boiler
  • Nestum @ breadcrumbs
_DSC0077

Cara-cara
  • Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
  • Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
  • Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
  • Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
  • Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.


_DSC0065

32 ulasan:

Yat Maria berkata...

Huwaaaaaaaaa!! nanges sbb jeles umah orang tu dah ada kuih raya...jeles orang jadi mem kat umah..leh wat kuih...kita kena keje arrrr.....sob..sob

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

uols kasi la sebalang kat ai di sini nak rasa juga...boley x guna alasan nestum x der x boley buat??? ngeee ganti ngan breadcrumbs bukan sama rasa sesedap nestum itew ngeeee....

sabar kagawa japan berkata...

adoii rajin bebenor yerr mengkukiss lanii aduhaii kite malas lg nk start huhuh...mane nk carik nestum kt jepong ni ye??hehee

quinnie berkata...

ish..ish..ish..snow almond lah pulaks...hehehhe..ika lepas ni boleh la buat biskut raya sambil dengar lagu raya..mesti lagi semangat nak buat biskut...kehkehkeh..kita besok kot baru nak buat tart...nenasnya cam muda jek..adesss

Mieza berkata...

ikaaaaaa...suker nyer tgk kuki ika ni..cantik dan kompom la sedap kan..akk ni tk pandai nk mengukikan diri...tempah ika je la ekkk

Kamalia berkata...

salam ika..mlm td pas ika post gambo nikan, terus g umah kak hana..terliur hokey tgok..
nak buat jugak, tp boleh ke?haha..kang br nak buat, ade bunyi hek hek(read:baby nangis)

ijayuji berkata...

To Kak Yat:
Salam kak yattt! meh sini ai tolong lapkan air mata tuu hihihi kita pulak nanges sbb tak elh main tunjuk2!!! uuuwaaaaa... kak yatt kak yattt akak tak kesah kak sbb akak kerja, beli jer kak :D

To LadyAyu:
Salam ayu, aduhhh sdih betul baca komen org yg tak de nestum ni eheheh... ayu tak sure lah leh gntikan apa dgn nestum ni ya? kalau guna panko tu tawar lerr nestum dia ada rasa lemak2 gitu kan? :D takpe buat sekut senang2 jerr :D

To Saba:
Salam Saba! ni lagi sorang tanyer nestum kikiki.... akak takde jawapan tu saba kena suh mak poskan hihihi....

To Kak Q:
Salam Kak Q! ahahaha..macehhhhh! bru semangat nak raya mcm ni kan kak kan kan :D

To Kak Mieza:
Salam kak mieza!! cantek dan sedap tak rugi buat ;-) alaaaaaaa kita jauh lah nak buatkan>>> cewahhh alasan kalau dekat kang mcm2 alasan jugak bg tak mo buatkan ya kak hihihi...

To Kamalia:
Salam lia, wakakakaka bb nanges sumbat beskut mesti senyap :D mmg sedappppp! kita dah jatuh cinta betul dgn beskut niii, almond london dah jatuh tangga ke 3 :D kalau tak dulu2 asyik2 almond london jerrr skrg dah tak lagi tak heran dgn almond london :D

Hanis MY berkata...

dtg sini pasti pengsan wuwuwu,... i nak terbang ke bangkok ok! nanti bawa kiter g jenjalan...amek gambar byk2...makan byk2 hehe...tang makan tu yg soookaa sgt

Mimis berkata...

Biskut ni laa yg saya nak try wat.. tapi boleh ke esen coffee tu tukar dgn esen chocolate?

ibh berkata...

Ikaaaa...byk dah buat raya ya...Pos sebalang tuk akak..Bz arr..tak sempat buat sekut...Ngeeeee

izahdaut berkata...

Ika.. Akak save gak resepi mak kak hana ni, tapi muskil tepung tu. Sedang2 mana gamaknya ye

Amie berkata...

ha.... ini ke hasil kerja orang malas tu... hi hi hi, tangan orang rajin pun belum tentu dapat gentel & golek2 benda bulat comel montel tu....

Ika,

minta sebiji ye....nampak sedap betullah!

Asmara berkata...

eh betul ke almond london turun takhta no3? uish kalo camtu kepompom la sedap bangat sekut nih. angin rajin buat biskut silalah bertiup ke yonezawa nih. haha..

tun_telani berkata...

nape kak?? nape?? sibuk nk tau pasal kontrovesi tuu.. kui kui.. ehh.. astaghfirullahalazhimmm... bln2 pose pun sibuk nk bergosip ye.. ish ish...anok sape laa nih....
tun xde mood lg nk wat biskut raya. biasa wat ngan adik2 baru besh..ni dh kawin n duk jauh, sedih pulop nk wat sorg2.. huhu

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
jelesnya akak tngk taw...sekut2 yg Ika wat semuanya sedap2 dan sungguh menyelerakan....hua3..bilalah akak nak merajinkan diri ni..

Ida,Japan berkata...

slm my dear ikaaa....lama tak kuar, tup2 dh banyak k'ida ketinggalan ni....snow almonds my feberet...masa kt mesia suka beli jer.he..hedh brp jenis kukis dh ika ni...k'ida jer malas nk mengukis...kalau dtg seru ada la, kalau tak..mmg tak der kuih la raya nanti huhuuu

Anawahid berkata...

nakkkkkkkkkkkk... blom ada mode kukis!!.. huhu

Deliah's Deli berkata...

jeles arr tgk kuih raya ika cantik2 n bnyk..kiter 1 pun blm..tunjuk pun br ada 2..itu br mkn sendiri. :))

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam ika..wah!dah menambah kukis dah yer?k.atie ingat masuk puasa 20 hari baru mula mengukis..

sitiezahim berkata...

dah mula mengukis yeee..hebattt...hehehe..:D

Yani berkata...

Dah buat ... Guna resipi hana juga

ady berkata...

as-salam ika
wahh!!!Snow Almond..rajin ika buat kukis!!! abg ady belum lagi terbuat..penat rasanye nak buat..

Ayu berkata...

ika sudahlah cukuplah ika tayang kukis2 semua niiii!!!!!!!!!!!!!
akak jealousssssssssssssssssss tau ..sebab hapa pun belum buatttttttttttttttttt
nak nangis ni nak nangis ni..

HomeKreation berkata...

Amboi banyak dah sekut Ika.... meh pos sealang kat Along... shian kita satu sekut pun lum buat.

AZLITA AZIZ berkata...

masa akak tgk kat Fb lagi hati ni dok fikir ika golek atas apa ni tak nampak mcm breadcrumb rupanya nestum... laaa....
biskut ni mmg sedap akak pun suka.. tak puas makan..

anymz berkata...

dah masuk list dah sekut ni..
hari tu dah beli nestum tapi sudah di sapu bersih oleh anak dara yg tak posa.kena pi beli nestum atau breadcumb dulu..:)

Rima berkata...

Kwang kwang kwang.. ingat semalam kira last day of cookies baking.. nampak yg ini macam nak buat pulak..:op

Juwita Jamaludin berkata...

lawanya biskut ika.. bulat dan comel sangat.. biskut kontroversi.. hihihihh.. apa la ceritanya tu yek...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi berkata...

kak ika mmg rajin betul..dah start kukis mengukis..saya satu pun blm lagi...gi mana nih? culik biskut akak sebalang lah..tergoda saya dibuatnya =0)

Diana @ bilakukatacinta berkata...

snow almond saya tunjuk2 jek... ;p

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaaaa...dah byk tayang kukis ni...ada lgk ke tak tu? Sebab dgr org tu baru mula pose blk...haha, jgn masa xleh tu duk melantak kukis je dah la eh..hehe, nnt ari raya kena jamu nasi goreng lak..hehehhehe, muaahhh! Selamat Berpuasa kembali Ika...ekekkeke

Diana @ Melley Mey berkata...

huhuu mmg nangis tgk cookies nie... dah ler cantik... geraaammm tgk woor... gambar pun semua cantik2... suka2!!